Natalia Matys

Natalia Matys Pełna energii iw
wyzwań

Temat: „5 powodów, aby zdrowo się odżywiać, czyli 5 Przemian Od...

Stowarzyszenia na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju„Człowiek - Sztuka - Środowisko” oraz Life & Wellness, Zdrowe Życie

zaprasza na warsztat:

„5 powodów, aby zdrowo się odżywiać, czyli 5 Przemian Od Kuchni”

Zapraszamy na warsztat, na którym poznamy lub rozszerzymy wiedzę na temat Pięciu Przemian. Nauczymy się grupować produkty spożywcze według smaku, a kto opanował tę umiejętność, będzie zgłębiać tajniki 5 Elementów. Opowiem o korzystnych i niekorzystnych zestawieniach produktów na naszych talerzach. Będzie również okazja, by określić swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania.

Zastanowimy się dlaczego warto jeść śniadania na ciepło, dlaczego herbata wysusza, dlaczego wodę mineralną powinniśmy pić tylko w upały? Kto wymyślił produkty light? Czy mleko jest zdrowe dla wszystkich? Czy słodycze to nasz wróg? Co jeść, żeby być zdrowym? Czy należy jeść ciemny chleb? Po co liczyć kalorie? Co ma wspólnego ziemniak, banan i kasza jaglana? Co to jest zupa ryżowa? Jak używać przypraw?

Przyjrzymy się mitom rozpowszechnianym przez media, a także odnajdziemy styl życia, który poprowadzi nas do harmonii ciała i umysłu. Podyskutujemy dlaczego chce nam się słodyczy i co to może oznaczać. I czy wszystkie słodycze są złe? Czy jeśli chce mi się czegoś słodkiego, to jest to sygnał organizmu, że tego potrzebuje?

Przekonamy się także co ułatwia, a co utrudnia nam trawienie.

Teorię zastosujemy w praktyce, będzie więc wspólne przygotowanie posiłków i napojów,
a potem degustacja. Na koniec podzielimy się źródłami wiedzy, polecimy książki i przepisy.

Szkoda czasu na gadanie – teraz czas na gotowanie!

Celem szkolenia jest poznanie teorii Pięciu Przemian (lub rozszerzenie tej wiedzy) oraz umożliwienie uczestnikom wdrożenia jej w codziennym życiu.

Tematy pośrednie:

* klucz do grupowania składników spożywczych
* zachowanie odpowiedniej kolejności w gotowaniu
* wpływ wybranych potraw i surowców na nasze zdrowie
* wartość ciepłego pożywienia
* autodiagnoza zdrowia
* grupa krwi a Pięć Smaków
* mity i hity zdrowego stylu życia
* wspólne gotowanie wg Pięciu Przemian
* niuanse w podejściu autorytetów Pięciu Przemian
* źródła wiedzy

Korzyści dla uczestników

* poznanie zasad gotowania wg Pięciu Przemian lub rozszerzenie swojej wiedzy
* podniesienie świadomości na temat wpływu pożywienia na zdrowie
* umiejętność przerabiania przepisów na pięcioprzemienne
* poznanie czynników wpływających na trawienie
* konsumpcja potraw ugotowanych wg Pięciu Przemian
* materiały szkoleniowe, w tym bibliografia i przepisy
* możliwość nieodpłatnych konsultacji elektronicznych po szkoleniu
* zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu.

Prowadzące: mgr inż. Katarzyna Rudnicka, dr Katarzyna Podbielska

Termin: 16-18 października 2009r. Zaczynamy kolacją w piątek 0 godz. 18.00 (można się kwaterować od godz. 15.00), kończymy obiadem w niedzielę o godz. 14.00.

Miejsce: Tartak na Suwalszczyźnie http://www.suwalszczyzna.net/domki,612,agrowypoczynek-...

Wstęp: 333zł, zaliczka 133zł . Cena obejmuje udział w warsztatach, materiały szkoleniowe, nocleg i wyżywienie oraz konsultacje elektroniczne po warsztatach.

Promocja: zapisz się z kimś do pary, a oboje zapłacicie 599 zł

Zgłoszenie poprzez przysłanie danych na adres mailowy katarzyna.rudnicka108@gmail.com oraz wpłatę zaliczki do dnia 10.10.2009r.w wysokości 130 zł na konto Stowarzyszenia:

Stowarzyszenia na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju „Człowiek - Sztuka - Środowisko”

z siedzibą w Suwałkach ul. E. Plater 45a/60

nr konta 13935900020024938220030001

Rezerwacja miejsca ważna jest od momentu wpłynięcia zaliczki na konto stowarzyszenia i gwarantuje miejsce na warsztacie. W przypadku rezygnacji tydzień przed zajęciami wpłata nie będzie zwracana.

Decyduje kolejność zgłoszeń. Ilość miejsc ograniczona.

Koszt udziału jednego uczestnika w całości zajęć przewidziany jest na 333 zł. Jeżeli ktoś chciałby uczestniczyć w zajęciach i jedyną przeszkodą jest ich koszt – bardzo prosimy o kontakt w celu znalezienia dogodnego rozwiązania tego problemu.

Prowadzi:

Katarzyna Rudnicka - trenerka, animatorka społeczna, propagatorka zdrowego stylu życia i rozwoju osobistego, z zawodu technolog żywności, posiada wieloletnie doświadczenie w edukacji różnych grup zawodowych. Współtwórczyni klubu „FIKA”, organizatorka Festiwalu PROGRESSteron w Olsztynie w latach 2005-2007. W życiu zawodowym
i rodzinnym łączy wiedzę Zachodu z mądrością Wschodu”.

„Moją pasją jest zdrowe i smaczne gotowanie. Kuchnia to moje królestwo, lubię czuć zapach gotowanych potraw, uwielbiam delektować się jedzeniem. Moim sekretem są proste składniki, bogactwo przypraw i szczypta magii. Wybieram przepisy szybkie, smaczne, zdrowe.”

Kontakt: katarzyna.rudnicka108@gmail.com

tel. 0 606 871 676

Współprowadząca (jeśli będzie duża grupa):

Katarzyna Podbielska - dr biologii, edukatorka wellness, pasjonatka zdrowego gotowania, animatorka życia kulturalnego i społecznego. Entuzjastka, optymistka, zwolenniczka pięknych newsów. Inicjatorka życia klubowego „FIKA”. . Uważa, że największe zmiany społeczne zachodzą w czterech ścianach, dlatego zawsze zaczyna od siebie.

Kontakt: katarzyna.podbielska@gmail.com

te.0 510 269 716

W razie potrzeby organizatorzy służą pomocą w uzyskaniu informacji i zorganizowaniu dojazdu z Suwałk do miejscowości Tartak dla osób, które zechcą przyjechać pociągiem lub autokarem.

Istnieje również możliwość wspólnego transportu Olsztyn – Tartak koło Suwałk.

Zapraszamy serdecznieNatalia Matys edytował(a) ten post dnia 28.09.09 o godzinie 17:56