Dorota Urbanowska

Dorota Urbanowska Centrum Edukacyjne
Bezpieczna Żywność

Temat: Odkrylam ostatnio...

Od kolezanki dostalam adres sklepy internetowego:

http://darynatury.pl, to moje odkrycie, nie wszystkie produkty sa ekologiczne ale czesc tak. Zamierzam skomponowac wlasna herbate z suszonych owocow.

Juz czuje smak i zapach suszonych malin :-)

Macie swoje ulubione mijesca, produkty, ciekawoski, piszcie!

Dorota Urbanowska
Dorota Urbanowska

Dorota Urbanowska Centrum Edukacyjne
Bezpieczna Żywność

Temat: Odkrylam ostatnio...

Warto sprobowac :-)

Zupa babska

Produkty: por (30 dag), 2 łyżki masła, 25 dag ziemniaków, 0,5 szkalnki mleka, pieprz biały, gałka muszkatołowa, bagietka.

Wykonanie: Pokrojone w talarki pory smażymy 5 minut na maśle, dodajemy ziemniaki pokrojone w talarki wraz z wodą (w której je zanurzyliśmy po obraniu i pokrojeniu). Gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy mleko, pieprz biały, gałkę muszkatołową. Podajemy z grzankami zrobionymi z bagietki na maśle.

Smacznego!
Dorota Urbanowska

Dorota Urbanowska Centrum Edukacyjne
Bezpieczna Żywność

Temat: Odkrylam ostatnio...

Befsztyk wiejski z serem

50 dag wołowiny bez kości, żółtko, łyżka oleju, 2 dag żółtego sera, 8 dag tłuszczu, 20 dag cebuli, sól, pieprz.

Wykonanie: Mięso umyć, bardzo starannie oddzielić ostrym nożem wszystkie błonki, pokroić mięso na mniejsze kawałki i zemleć w maszynce z dość grubym sitkiem. Ser pokroić w kostkę wielkości zielonego groszku. Dodać do mięsa łyżkę oleju, żółtko, ser i wymieszać, podzielić na porcje. Rękami zwilżonymi w wodzie uformować niezbyt grube, okrągłe befsztyki i usmażyć je. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, podsmażyć tak, aby nieco zmiękła i użyć jako okrasy do befsztyków. Zamiast cebuli, jako dodatek można zastosować pieczarki (obrać je, posiekać, obsmażyć na małej ilości tłuszczu, posypując solą i pieprzem do smaku).
Dorota Urbanowska

Dorota Urbanowska Centrum Edukacyjne
Bezpieczna Żywność

Temat: Odkrylam ostatnio...

Jezeli nie uda nam sie aby wszystkie produkty byly ekologiczne, niech chociaz ich czesc taka bedzie, smacznego :-)

Wieprzowina z warzywami

80 dag wieprzowiny, 0,5 główki kalafiora, 0,25 dag główki kapusty, 50dag ziemniaków, 2 cebule, 1 kostka rosołowa, tłuszcz do smażenia, pęczek natki pietruszki, tymianek, oregano, bazylia, curry, sól, pieprz.

Wykonanie: Wieprzowinę umyć, pokroić w kostkę 1x1 cm i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu przez 5 min. Cebulę obrać, pokroić w talarki, dodać do mięsa, zaczekać aż się zarumieni. Dodać szklankę wody z rozrobionym bulionem (jeśli ktoś lubi można dodać 0,5 szkl. wytrawnego martini). Kalafior podzielić na drobne różyczki, kapustę dość grubo poszatkować, ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę, dodać do garnka z mięsem, doprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku. Dusić pod przykryciem ok. 30 min. do miękkości. Na koniec dodać drobno poszatkowaną natkę pietruszki, wymieszać. Danie to najlepiej smakuje, jeśli przyrządzimy je z młodych warzyw. Podajemy z dowolną surówką lub z ogórkami małosolnymi.
Dorota Urbanowska

Dorota Urbanowska Centrum Edukacyjne
Bezpieczna Żywność

Temat: Odkrylam ostatnio...

Dobre w marcu i kwietniu:

Wiosenna surówka z buraków i ogórków

20 dag buraków, 15 dag ogórka kiszonego, 5 dag cebuli, 2 łyżki umytych, drobno posiekanych listków rzeżuchy lub pietruszki, sól, kwas ogórkowy, pieprz, 0,5 łyżki oleju sojowego (lub oliwy).

Wykonanie: Buraki umyć starannie szczotką, obrać, opłukać, utrzeć na tarce z małymi otworami, wymieszać z olejem. Ogórki opłukać, pokroić w drobny makaronik lub utrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z burakami, dodać drobno posiekaną cebulę oraz rzeżuchę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie kwasem ogórkowym.

Znakomity dodatek do mięs!
Dorota Urbanowska

Dorota Urbanowska Centrum Edukacyjne
Bezpieczna Żywność

Temat: Odkrylam ostatnio...

Surówka z cebuli

0,5 kg cebuli, 3-4 jabłka, 6 jaj, 0,5 l śmietany, 0,5 słoika majonezu, sok z cytryny, cukier, pieprz, sól.

Wykonanie: Cebulę pokroić na wiórki, skropić cytryną i odstawić na co najmniej 0,5 godz. Jabłka zetrzeć na grubej tarce, jaja ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Dodać wszystko do cebuli, doprawić do smaku. Śmietanę rozmieszać z majonezem, dodać do surówki, wymieszać dokładnie.

Smacznego!
Dorota Urbanowska

Dorota Urbanowska Centrum Edukacyjne
Bezpieczna Żywność

Temat: Odkrylam ostatnio...

Zawijanki z kapusty

12 liści kapusty białej lub włoskiej, 12 cienkich plasterków mortadeli lub mielonki wieprzowej lub inne ugotowane mięso cienko pokrojone, 10 dag pieczarek, cebula, sól, 10 dag sera żółtego. Sos: 1 szkl. keczupu, 3 łyżki miodu, 3 łyżki przyprawy maggi.

Wykonanie: Liście kapusty przygotować jak na gołąbki (dokładnie sparzyć i usunąć nerwy). Na każdy liść położyć po plasterku mortadeli lub mielonki wieprzowej lub innego ugotowanego mięsa. Drobno pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć, rozsypać na ułożone mięso/wędlinę. Zwinąć ciasno liście w rulony jak gołąbki, ułożyć na tłuszczu w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą i zapiekać ok. 0,5 godz. - do uzyskania miękkości kapusty. W razie potrzeby podlać lekko wodą. Sos: w małym rondelku rozgrzewamy keczup, dodajemy miód i maggi, mieszamy aby składniki połączyły się. Przed podaniem polewamy gorącym sosem i posypujemy drobniutko startym żółtym serem. Najlepiej smakują z pieczywem.

Wedle uznania :-)
Dorota Urbanowska

Dorota Urbanowska Centrum Edukacyjne
Bezpieczna Żywność

Temat: Odkrylam ostatnio...

To nie jest wersja dietetyczna ale...

Placki ziemniaczane po giżycku

1 kg ziemniaków, 2 cebule, 1 jajko, mąka, wędzonka, olej, twarożek, śmietana, sól, pieprz, czosnek.

Wykonanie: Ziemniaki i cebule ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy placki i plastry wędzonki. Po usmażeniu placki przekładamy wędzonką. Polewamy twarożkiem wymieszanym ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dorota Urbanowska

Dorota Urbanowska Centrum Edukacyjne
Bezpieczna Żywność

Temat: Odkrylam ostatnio...

Ekskluzywna sałatka bankietowa

20 dag makaronu rurki, 20 dag wędzonego łososia w płatach, mała główka sałaty lodowej, ok. 15 czarnych oliwek bez pestek, 2 dojrzałe awokado, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1/3 szkl. jogurtu naturalnego, 1/3 szkl. kwaśnej śmietany, 3 łyżki drobno posiekanej bazylii.

Wykonanie: Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić. Łososia pokroić w paseczki. Główkę sałaty opłukać, podzielić na liście, porwać na kawałki. Awokado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę. Połówki owoców obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Makaron wymieszać z łososiem, sałatą, oliwkami i awokado, skropić oliwą i znów wymieszać. Śmietanę zmiksować (albo roztrzepać) z jogurtem i listkami bazylii. Kilkoma łyżkami sosu polać sałatkę, pozostały sos podać osobno.
Dorota Urbanowska

Dorota Urbanowska Centrum Edukacyjne
Bezpieczna Żywność

Temat: Odkrylam ostatnio...

Niby-pączki (oponki)

0,5 kg twarogu, 0,5 kg mąki, 1 kostka margaryny, 1 jajko, 2 łyżeczki sody, 1 łyżka octu.

Wykonanie: Twaróg zmielić, wszystkie składniki wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1cm. Szklanką wykrajać koła, w ich środku wykrajać dziurki mniejszym narzędziem (np. zakrętką od butelki). Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć tak jak pączki. Gotowe wyjmować łyżką cedzakową, oprószyć cukrem pudrem.
Dorota Urbanowska

Dorota Urbanowska Centrum Edukacyjne
Bezpieczna Żywność

Temat: Odkrylam ostatnio...

Ciasto pijak

Ciasto: 4 jaja, 4 łyżki wody, 3/4 szkl. cukru, 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej (najlepiej krupczatki), 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie: Białka ubić z wodą, dodać troszkę soli, następnie dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając, potem żółtka. Do ubitej piany wsypać kakao i delikatnie wymieszać łyżką, potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec w prostokątnej formie ok. 35 min. w temp. 160°C. Upieczony i wystudzony biszkopt nasączyć herbatą z cytryną (3/4szkl.)

Krem: 1 jajko, 3/4 szkl. cukru, 1/2 szkl. mleka, 1 kostka masła, 1 cukier waniliowy, kakao.

Wykonanie: Jajko rozmieszać z cukrem, dodać mleko i zagotować ciągle mieszając, ostudzić. Utrzeć masło mikserem i powoli dodawać ostudzoną masę dalej miksując.

Polewa: 1/3 kostki margaryny, 2 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, 1 łyżka wody.

Wykonanie: Wszystko rozpuścić podgrzewając i mieszając. Wykończenie: potrzeba dodatkowo 3 paczki herbatników i alkohol. Na nasączony biszkopt nałożyć krem kakaowy. Prostokątne herbatniki maczać w wódce lub rozcieńczonym spirytusie, układać na krem. Polać polewą czekoladową.
Dorota Urbanowska

Dorota Urbanowska Centrum Edukacyjne
Bezpieczna Żywność

Temat: Odkrylam ostatnio...

Ciasto z delicjami

Ciasto: 20 dag maku, 20 dag wiórków kokosowych, 20 dag cukru, 0,5 łyżki amoniaku, 9 białek, 3 łyżki mleka.

Ubić białka na sztywno, dodać cukier, ubijać aż się rozpuści. Dodać mak, wiórki i amoniak rozpuszczony w 3 łyżkach mleka, wszystko delikatnie wymieszać. Wylać na dużą blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 210°C ok. 30min.

Krem: 9 żółtek, 3 łyżki budyniu śmietankowego, 0,5 szkl. cukru, 2 szkl. mleka, 1,5 kostki masła.

Wykonanie: Mleko zagotować, w międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem i budyniem, wlać do gotującego się mleka, ostudzić. Utrzeć masło dodając stopniowo masę budyniową. Do kremu można dodać odrobinę alkoholu.

Krem wyłożyć na ciasto, maczać delicje w wódce i kłaść czekoladą do góry. Między delicjami rozsypać rodzynki. Na wierzch wylać galaretkę rozpuszczoną w zmniejszonej o 1/3 ilości wody.

Wyborne!
Dorota Urbanowska

Dorota Urbanowska Centrum Edukacyjne
Bezpieczna Żywność

Temat: Odkrylam ostatnio...

Tego jeszcze nie probowalam:

Frytki bananowe

6 bananów krótkich, dojrzałych ale nie przejrzałych, 1 szkl. soku z cytryny, 1/2 szkl. cukru pudru, olej do głębokiego smażenia.

Wykonanie: Banany obrać i pokroić wzdłuż na cieniutkie płatki. Zalać sokiem z cytryny i moczyć przez 15min., opłukać i osuszyć na ściereczce. W głębokim rondlu rozgrzać olej do wysokiej temperatury, wkładać partiami banany i smażyć je aż staną się ciemnozłote i chrupkie. Osuszyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, oprószyć cukrem pudrem. Podawać gorące.

Smacznego !



Wyślij zaproszenie do