konto usunięte

Temat: Sezon ogórkowy

Co prawa sezon ogórkowy już właściwie za nami, ale znalazłam parę interesujących informacji na temat tego popularnego, zwykłego wydawałoby się mizeryjnego ;) warzywa.

Ojczyzną ogórka są Indie. W uprawach u stóp Himalajów (!) i na terenie śródziemnomorskim pojawiły się w I w. p.n.e. Stanowiły cenioną jarzynę w czasach starożytnych. W handlu pojawiły się oczywiście dzięki obrotnym Fenicjanom. W dawnej Italii hodowane były podobnie jak winna latorośl, pnąc się po pergolach. Popularna była ogrodnicza zabawa, polegająca na zamykaniu rosnących ogórków w wiklinowych formach tak aby przyjmowały ciekawe formy ludzi lub zwierząt, węży. Czego to człowiek nie wymyśli ;)Ponieważ ogórki należą do roślin ciepłolubnych, ich wielki smakosz Cesarz Tyberiusz nakazał uprawiać je w wielkich koszach, które z mozołem ogrodnicy wytaczali na dzień, a chowali na noc, tak, aby wiosenne przymrozki nie poczyniły szkód młodym siewkom.

Po upadku Rzymu zapomniano nieco o tym warzywie i aż do okresu renesansu w Europie kojarzono je ,podobnie jak inne zamorskie owoce i jarzyny, z zagrożeniem malarią i dezynterią.

Dziś wiemy, że w składzie ich znajdują się: monosacharydy (glukoza, galaktoza, fruktoza, mannoza, ramnoza, ksyloza), witaminy C i P (rutozyd i kwercetyna), aminokwasy i kwasy organiczne. To popularny surowiec używany w kosmetyce. Poprawia metabolizm i krążenie krwi. Wykazuje własciwości przeciwzapalne, czyni skórę bardziej delikatną i gładką, również ją wybiela, oczyszcza i zmiękcza. Pomaga pozbyć się wyprysków. Sok zalecany jest do cery tłustej i zmęczonej.

No i oczywiście wartości kulinarne wiadome ;). Moje tegoroczne (wstyd) odkrycie to tzatziki: obrane ogórki zetrzeć na tarce (sprawdzić, aby nie gorzkie, echhh te kukurbitacyny ;)), dodać zgnieciony czosnek (ilość wedle uznania i ilości ogórków, na smak), dodać sporo dobrej kwaśnej 18% śmietany, sól i pieprz, dużo świeżego kopru. Odstawić na chwilę do lodówki. I zająć się mięsiwem na jesiennym grillu, dodatek jak znalazł. Serdecznie polecam.


Obrazek



Obrazek



Obrazek
Dagmara S. edytował(a) ten post dnia 10.09.08 o godzinie 19:12

Temat: Sezon ogórkowy

Na trądzik i inne problemy skórne ogórki też są dobre, a najlepsze w zestawieniu z czosnkiem:

ogórka gruntowego lub pół szklarniowego
ząbek czosnku
szklanka kefiru
przyprawy do smaku

miksujemy wszystko razem i wypijamy codziennie wieczorem -- po lub zamiast kolacji :)

Następna dyskusja:

Sezon ogórkowy




Wyślij zaproszenie do