konto usunięte

Temat: roślinne zamienniki cukru

polecam stewię i ksylitol. ktoś już stosował? stosuje?

ja kupiłam i jedno i drugie, na razie piję stewię i jest baaaaardzo słodka, nasypałam jedną łyżeczkę do herbaty i nie dało się pić musiałam rozcieńczyć i z jednej herbaty zrobić trzy :-) zeby nie było za słodkie

konto usunięte

Temat: roślinne zamienniki cukru

Co do ksylitolu znalazłam informację, że jest bezpieczny nawet dla cukrzyków, co do stewii wyczytałam, że nie jest dopuszczona do obrotu na terenie uni, ponieważ brak dostatecznych badań, z drugiej strony od bardzo długiego czasu jest stosowana w Japonii, więc....

Mam nadzieję, że preparaty z pewnego źródła, bo różnie to bywa ;) (odpukać)

Sama nie stosowałam, ale się rozpytam :)

konto usunięte

Temat: roślinne zamienniki cukru

tak, a stany zjednocznone nie chcą jej uznać, bo ciągną zyski z niezdrowego aspartamu... a stewia jest konkurencją i to zdrową konkurencją

konto usunięte

Temat: roślinne zamienniki cukru

aspartam bleeee......

Kiedyś mama mi wręczyła przepis na ciasto z aspartamem, po upieczeniu nadawało się tylko do kosza. Mnie osobiście zabija juz sam dodatek do napojów gazowanych, na szczegóły spuszczę zasłonę milczenia ;)

konto usunięte

Temat: roślinne zamienniki cukru

a to wyczytałam właśnie w podręczniku leków roślinnych:

stewiozyd z liści Stevia rebaudiana - jest około 300 razy słabszy od sacharozy i jest stosowany jako namiastka cukru. Pochodzi z Paragwaju, ale wprowadzona do upraw w wielu krajach.

konto usunięte

Temat: roślinne zamienniki cukru

dla mnie najważniejsze, że nie tuczy - jest praktycznie bezkaloryczny, ma dzialanie antybakteryjne i antygrzybiczne, dotego nie powoduje próchnicy.Magdalena Magdalena edytował(a) ten post dnia 31.01.08 o godzinie 21:25

konto usunięte

Temat: roślinne zamienniki cukru

Problemy wagi już sobie darowałam, po mękach i udrękach ;) ale problemy ze zdrowiem zębów paskudna sprawa ;). Kołata mi się po głowie nazwa rośliny, której ostatnio zrobiono ciekawe badania i skutecznie zwalcza płytkę, ale mi uciekło :( Jak znajdę zaraz napiszę.

pozdrawiam :)

konto usunięte

Temat: roślinne zamienniki cukru

http://stevia.webpark.pl/

Dzięki kobiety...o stevi nie wiedziałam...człowiek się uczy całe życie:P
Monika A.

Monika A. Marketing
Communication
Academy

Temat: roślinne zamienniki cukru

A gdzie można stewię nabyć?

konto usunięte

Temat: roślinne zamienniki cukru

albo w sklepach ze zdrową żywnością albo mają mnóstwo w sklepach internetowych. ja kupilam w ekosfera.pl i kupilam tez ksylitol, ale jeszcze nie wyprobowalam.
Monika A.

Monika A. Marketing
Communication
Academy

Temat: roślinne zamienniki cukru

Muszę spróbować. Teraz używam zwykłego cukru, bo słodziki zawierają aspartam - więc nie są dla mnie żadną alternatywą.
Michał P.

Michał P. petrochemia

Temat: roślinne zamienniki cukru

Jeśli ktoś gustuje w metanolu to polecam aspartam :)))
Piotr Kaczmarczyk

Piotr Kaczmarczyk There is no future,
the future is now

Temat: roślinne zamienniki cukru

Witam

Większość substancji słodzących jest w gruncie rzeczy toksyczna. Aspartam nie nadaję się do obróbki cieplnej, pieczone ciasto z dodatkiem aspartamu jest po prostu rakotwórcze, a ksylitol w większych ilościach działa silnie przeczyszczająco, pozatym oba te środki otrzymywane są syntetycznie i nie można ich uznać za "roślinne zamienniki cukru". Natomiast Stevia rebaudiana faktycznie rokuje spore nadzieje. Co do samego cukru, cóż wystarczy po prostu nie słodzić ;-), pierwszym krokiem może być zastąpienie cukru miodem.

Pozdrawiam
Michał P.

Michał P. petrochemia

Temat: roślinne zamienniki cukru

Właśnie, najleiej jest słodzić miodem. Jest roślinny(i nie tylko) i wspaniale smakuje. Zawiera wiele "użytecznych' substancji, jednak nie wolno go ogrzewać powyżej 50 st.C.
Pozatym to jest to, co tygryski..... :)

konto usunięte

Temat: roślinne zamienniki cukru

ja nie lubię miodu, pozostanę przy stewii. poza tym nie słodzę herbaty, jednak czasami potrzebuję dodać np. jak robię kompot z jabłek czasami jest za kwaśny, wtedy odrobinę stewii i samo zdrowie

konto usunięte

Temat: roślinne zamienniki cukru

polecam artykul na temat stewii:

http://kobieta.wp.pl/kat,26297,title,Stewia-slodka-rew...
Krzysztof K.

Krzysztof K. Project Manager,
Nestlé Nutrition

Temat: roślinne zamienniki cukru

Magdalena M.:
tak, a stany zjednocznone nie chcą jej uznać, bo ciągną zyski z niezdrowego aspartamu... a stewia jest konkurencją i to zdrową konkurencją

Podpinając się pod teorię spiskową....
UE też stewii nie uzna ze względu na politykę rolną i limity kwotowe dla buraka cukrowego.
Krzysztof K.

Krzysztof K. Project Manager,
Nestlé Nutrition

Temat: roślinne zamienniki cukru

Magdalena M.:
polecam artykul na temat stewii:

http://kobieta.wp.pl/kat,26297,title,Stewia-slodka-rew...

Znalazłem wyważone informacje o stewii tu:

http://www.botanika.rzeszow.pl/stevia_rebaudana.php

Mała uwaga do zadziwienia się autora tekstu co do racjonalności rozporządzenia dot. tzw. nowej żywności, otóż rozporządzenie to odnosi się do żywności występującej w krajach unijnych i preferowane są produkty, które naturalnie występują wokół nas. To co jest dobre dla człowieka z Ameryki Południowej, niekoniecznie musi być dobre dla Europejczyka. Nawet wśród Europejczyków nie jesteśmy tacy sami. Nie wszędzie nietolerancje pokarmowe i alergie występują w takim samym procencie u społeczeństwa. Przykłady: osoby mieszkające w basenie Morza Śródziemnego można zgładzić podając im niedogotowany bób. Alergia na selera (tak naprawdę na selera naciowego) jest o wiele wyższa u Francuzów niż u Niemców czy Polaków. Japończyk pod wpływem opium wpada w szał. Azjaci w większym stopniu nie tolerują laktozy i kazeiny.

Kolejna stronka o stewii pisze:

http://item75.pl/wb/pages/stavia/wlasciwosci-lecznicze...

Hmm..żeby pisać o składniku że jest bogatym żródłem jakiegoś składnika pokarmowego, to taki produkt musi przynajmniej pokrywać wskazane dzienne spożycie na poziomie minimum 30%, do napisania, że jest dobrym źródłem, wystarczy 15%. Znając już dawkowanie stewii, ww. twierdzenia są podane mocno na wyrost bo ileż tego bogactwa można przyjąć z porcją stewii?
Aż się prosi o podanie składu chemicznego stewii. Skoro się pisze o bogactwie witaminy C, beta - karotenu i pierwiastków śladowych, to można podać jeszcze konkrety. Nie mówiąc tu o dowodach na działanie lecznicze. Osobiście jestem ciekawy, w jakim stopniu stewia obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, jak długo stosowano dawkę, w jakiej ilości. Po jakim czasie następował istotny spadek i przez jaki czas był na stałym poziomie, jak już.
Co się działo po odstawieniu stewii?
Mam nadzieję, że gdzieś natrafię na materiały naukowe.
Tym czasem nie pozostaje nic innego jak trzymać kciuki za stewię i szczęśliwe dopuszczenie jej do obrotu.
pozdrawiam,
Anna Szczepańska

Anna Szczepańska ekonomista z
wykształcenia,
ekolog z miłości do
natury :-...

Temat: roślinne zamienniki cukru


Obrazek


Dzień dobry

Serdecznie zapraszam do naszego sklepu internetowego i polecam Państwu KSYLITOL - CUKIER BRZOZOWY

Jest to produkt pochodzenia naturalnego (pozyskiwany z brzozy), równie słodki jak cukier ale dostarcza organizmowi o 40 % mniej kalorii i zmniejsza łaknienie na słodycze.

Ksylitol daje w organizmie odczyn zasadowy (nie kwasowy, jak cukier, ktory karmi bakterie i komórki rakowe), a więc wskazany jest przy:

•cukrzycy
•osteoporozie
•próchnicy zębów i chorobach dziąseł,
•suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny),
•zapaleniu ucha środkowego,
•przeciwdziała twotrzeniu się bakterii gnilnych,
•ma działanie antybakteryjne przy infekcjach górnych dróg oddechowych (nieżyt nosa, infekcja gardła i zatok),
•stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę,
•przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii i astmie,
•likwiduje niemiły zapach z ust


Jest rewelacją dla cukrzyków, gdyż w organiźmie ksylitol jest przetwarzany powoli mając indeks glikemiczny IG 14-krotnie niższy niż glukoza i 8-krotnie niższy od sacharozy (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwii= po jedzeniu), a więc organizm potrzebuje znacznie mniej insuliny.



http://www.wkrainienatury.pl/29-ksylitol-cukier-brzozo...

Pozdrawiam serdecznie
Anna Szczepańska
Marzena J K.

Marzena J K. Magister Farmacji

Temat: roślinne zamienniki cukru

Ciekawą rośliną, dostępną na rynku polskim jest lukrecja (Glycyrrhiza L.)
Baaardzo słodka ze względu na zawartość glicyryzyny, ale lepiej nie wykorzystywać jej zbyt często, szczególnie przy nadciśnieniu. Poza tym w moim odczuciu bardzo zmienia smak innych potraw. Ze względu na szerokie pozytywne działanie polecana w cukrzycy.

Stosowana jest np. w cukierkach lukrecjowych (czarne cukierki) w krajach skandynawskich, do piwa Guinness.

Następna dyskusja:

Zielarstwo i Terapie Roślinne


«

Reishi

|

tarczyca

»


Wyślij zaproszenie do