Temat: Polisa w Skandii - opinie, uwagi, sugestie

Witam
Mam polisę od kwietnia 2008 r.
Właśnie się zorientowałem że wrzucili mmi jakieś dodatkowe opłaty o których nie zostałem powiadomiony, czy oni tak mogą ?? z 20 zrobiło się 34 zł opłat !!
Ciekawe kiedy ja zarobię na tym ;>
Mam wpłacone 7k a obecnie urosło do 7 328,85 pln - czyli szału nie ma
Do tego mój agent jakiś dłuższy czas temu najwidoczniej zrezygnował z pracy w Skandii a do tego czasu nie otrzymałem agenta/doradcy, czy ja się muszę o to upominać ? Nie powinien zostać przydzielony automatycznie nowy ?? WIOCHA !
Chciałbym zrezygnować z tego, ale z tego co czytam to nie jest to jakieś proste.

Ma ktoś pomysł, jak zmienić portfel abym zaczął więcej zarabiać ?
Obecnie mam CU3, KAHA 2 (...) Zobacz więcej
18.02.2011, 10:03
Wojciech

Wojciech Kurzyński inwestor, konsultant
finansowy

Temat: Polisa w Skandii - opinie, uwagi, sugestie

Witaj Piotrze
Kilka spraw

1. Opłaty. Nikt Ci nie wrzucił żadnych dodatkowych opłat. Popatrz do OWU. Główny trzon opłat to tzw. opłata administracyjna (jest stała w pewnym przedziale czasowym, ale podlega rewaloryzacji). Opłata za zarządzanie (ale nie chodzi o zarządzanie portfelem, tylko o zarządzanie rachunkiem) - jest określana procentowo, w zależności od wielkości kapitału.
Pomijam tutaj opłatę za ubezpieczenie - bo jest ona groszowa. Wielkość opłat jest ewentualnie powiększana jeśli korzystasz z PM lub Multinavigatora.

2. Nie wiem jaką strategię inwestycyjną przyjmujesz. Jeśli potraktowałeś taki program podobnie jak lokatę bankową, to wyniki są odbiciem tejże strategii. Można było na programie Skandii zarobić znacznie więcej. Ale to wymaga pracy (przynajmniej minimalnego zaangażowania) i pewnej porcji wiedzy. Dlatego tak ważne aby mieć odpowiedniego opiekuna/doradcę. Warto znaleźć takiego, z którym będziesz się dobrze rozumiał i który będzie miał odpowiednią wiedzę i doświadczenie. Najlepiej jeśli będzie sam inwestorem, wtedy lepiej będzie mógł Ci doradzić, co więcej będzie bardziej wiarygodny, gdy pokaże jakie są efekty jego inwestycji.

3. Stopa zwrotu, którą wypracował Twój program wcale nie musi być mała. Pytanie jaką stratę musiał program odrobić po 2008 r.

4. Twój agent nie pracował w Skandii. On pracował albo w innej firmie, która ze Skandią ma podpisaną stosowną umowę, albo na własny rachunek. Jeśli zalogujesz się do portalu Skandia OnLine to masz tam podane, kto aktualnie jest Twoim agentem (bo nowy na pewno został Ci przydzielony) i masz możliwość poprzez Skandię skontaktować się z nim. Tylko pytanie, czy będzie to tylko sprzedawca, czy także inwestor.

5. Jest możliwa zmiana agenta. Zadzwoń do Skandii to powiedzą Ci jak tego dokonać.

6. Nie podam Ci w co inwestować. Dlaczego - bo jestem poważnym doradcą. Wiem, że wybór instrumentu to tylko pewien element strategii inwestycyjnej. Innymi elementami są np. kiedy otworzyć pozycję (zakupić jednostki uczestnictwa), kiedy zakończyć pozycję, jak dużą pozycję otworzyć, jak często i w jaki sposób kontrolować swoją inwestycję, w jaki sposób szacować ryzyko i jak nim zarządzać itd.

Jeśli chcesz naprawdę "wycisnąć" z tego programu to co się da, tak aby zrealizować swoje cele inwestycyjne, to nie możesz chodzić na skróty. A wybór instrumentu bez opracowania strategii to właśnie chodzenie na skróty. Z doświadczenia wiem, że różnica między tymi którym "udało się" zarobić na funduszach, a pechowcami, to różnica naprawdę w drobiazgach dotyczących sposobu inwestowania.

Jeśli masz bardziej szczegółowe pytania i chciałbyś skorzystać z mojej wiedzy i doświadczenia, zapraszam na priv (a jestem z Krakowa).

Pozdrawiam
Wojciech KurzyńskiWojciech Kurzyński edytował(a) ten post dnia 18.02.11 o godzinie 11:06
18.02.2011, 11:02
Remigiusz

Remigiusz Stanisławek Fundusze to nie
lokata:
www.rodzinnefinanse.
pl

Temat: Polisa w Skandii - opinie, uwagi, sugestie

Piotrze,

warto pamiętać - że polisa inwestycyjna w swoim OWU nigdzie nie zawiera żadnego zobowiązania, że ktoś będzie zarządzać naszymi pieniędzmi lub nam w tym pomagać.

To jedynie dobra wola doradcy, który taki produkt sprzedał lub odpowiednia polityka w firmie.

Tym bardziej warto zweryfikować z kim rozmawiamy. Obietnice np. kontaktu raz na kwartał, lub raz na rok, z którymi spotkało się kiedyś wielu klientów są mało skuteczne. Przez kwartał może nam wyparować duża (...) Zobacz więcej
18.02.2011, 12:32
Jarosław

Jarosław Dąbrowski Doradca Finansowy,
Open Finance S.A.

Temat: Polisa w Skandii - opinie, uwagi, sugestie

Powiedzcie mi jak sie sprawdza narzędzie inwestycyjne w Skandii zwane Rebalancingiem?;>
Wiem, że utrzymuje strukturę portfela dostosowaną do profilu inwestycyjnego klienta. Tyle z teorii.
Jak jest (...) Zobacz więcej
18.02.2011, 12:51
Remigiusz

Remigiusz Stanisławek Fundusze to nie
lokata:
www.rodzinnefinanse.
pl

Temat: Polisa w Skandii - opinie, uwagi, sugestie

Rebalancing automatycznie "dzieli" portfel według wcześniej ustalonego planu.

Jeżeli ktoś zaproponował podział: trochę w fundusze akcji, trochę w obligacji, trochę w pieniężne i potem automatyczne pilnowanie takiego składu to moim zdaniem (potwierdzają to jednak liczby) szanse na pobicie lokaty maleją do minimum.

Pisałem o tym kilkukrotnie.

Polecam tę jedną lekturę:
http://blog.opiekuninwestora.pl/index.php/mit-dywersyf...

Robiąc taki podział na różne typy funduszy "zaniżamy w dół" wynik, który jest średnią funduszy.

Gdy zarabiamy - zarabiamy wolniej niż w w funduszach akcji.
Gdy tracimy - też tracimy.
Gdy trzeba odrabiać straty - odrabiamy je bardzo powoli - bo blokuje nas część bezpieczna.

Marketingowo brzmi dobrze. Podobnie jak portfele modelowe.
18.02.2011, 13:15
Wojciech

Wojciech Kurzyński inwestor, konsultant
finansowy

Temat: Polisa w Skandii - opinie, uwagi, sugestie

Skandia w swojej polityce stara się aby w ramach programu każdy z inwestorów znalazł coś dla siebie. Są więc w ramach programu lokaty, są produkty strukturyzowane, są portfele modelowe, automatyczne (komputerowe) zarządzanie portfelem - Multinavigator, fundusze gwarantowane, fundusze indeksowe. Jest także Rebalancing. Wszystkie te instrumenty zakładają różną strategię inwestowania. Reb to usługa przydatna dla tych, którzy uważają że najlepszy sposób inwestowania to dywersyfikacja portfela między instrumenty o różnej ekspozycji na ryzyko. Mnie, podobnie jak Remigiuszowi, taki sposób inwestowania nie wydaje się najlepszy. Ale są tacy, którzy uważają inaczej.

To na co warto zwrócić uwagę, to fakt że usługa ta nie zwalnia inwestora z wyboru odpowiedniego zestawu funduszy. Pozostaje więc problem, które fundusze wybrać, według jakich kryteriów dobierać fundusze do portfela. Czy opierać się na intuicji inwestora (tak mu się wydaje, że te fundusze dobrze dywersyfikują portfel), czy też może liczyć na ile dane fundusze są skorelowane (choćby liczyć betę).

Ja zrobiłem pewien eksperyment. Przez pewien czas (chyba 0,5 roku lub trochę dłużej) podzieliłem portfel na 2 części. Jedną wrzuciłem w Multinawigator, druga w Rebalancing. Z tego porównania lepiej wyszedł Multinawigator. Ale był to stosunkowo niedługi okres inwestycji. Na dłuższy eksperyment się nie zdecydowałem, gdyż szkoda mi kasy - zarządzając osobiście osiągnę więcej (także (...) Zobacz więcej
18.02.2011, 13:42
Tomasz

Tomasz Bartczak Doradca Biznesowy
Play

Temat: Polisa w Skandii - opinie, uwagi, sugestie

Remigiusz Stanisławek:
Rebalancing automatycznie "dzieli" portfel według wcześniej ustalonego planu.

Jeżeli ktoś zaproponował podział: trochę w fundusze akcji, trochę w obligacji, trochę w pieniężne i potem automatyczne pilnowanie takiego składu to moim zdaniem (potwierdzają to jednak liczby) szanse na pobicie lokaty maleją do minimum.

Pisałem o tym kilkukrotnie.

Polecam tę jedną lekturę:
http://blog.opiekuninwestora.pl/index.php/mit-dywersyf...

Robiąc taki podział na różne typy funduszy "zaniżamy w dół" wynik, który jest średnią funduszy.

Gdy zarabiamy - zarabiamy wolniej niż w w funduszach akcji.
Gdy tracimy - też tracimy.
Gdy trzeba odrabiać straty - odrabiamy je bardzo powoli - bo blokuje nas część bezpieczna.

Marketingowo brzmi dobrze. Podobnie jak portfele modelowe.


Przytoczony wpis na blogu traktuje jednak o nieco innym przypadku.

Rebalancing to strategia aktywna i co określony czas wyrównujemy podział, który sobie ustaliliśmy. Zaletą tego jest to, że mamy mniejsze wahania niż w przypadku biernego przetrzymywania określonego portfela inwestycyjnego. A więc tracimy jeszcze mniej niż w przypadku biernej postawy jak i nieznacznie mniej zarabiamy, co w efekcie daje lepsze końcowe rezultaty. Aby ocenić skuteczność tej strategii należy przeanalizować przynajmniej jeden cykl koniunkturalny. Ogólnie zadaniem tej strategii jest osiągnięcie średniej stopy zwrotu porównywalnej z rynkiem akcji (jeśli ustawimy rebalancing 50% akcje/50% fundusze bezpieczne) przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu wahań.

Z moich analiz wynika, że jest to skuteczna strategia i polecam ją osobom, które nie mają swojego opiekuna i nie znają się na rynku finansowym.
Dodatkowym atutem w Skandii jest to, że jest to automat. Natomiast jeśli ktoś chce stosować tą strategię w innych polisach lub platformach, to musi ręcznie rebalansować portfel w określonych przedziałach czasowych.

Możemy zwiększyć skuteczność tej strategii jeśli potrafimy dobrać odpowiednie fundusze w danym czasie.Tomasz Bartczak edytował(a) ten post dnia 19.02.11 o godzinie 19:49
19.02.2011, 19:43
Wojciech

Wojciech Kurzyński inwestor, konsultant
finansowy

Temat: Polisa w Skandii - opinie, uwagi, sugestie

Tomasz Bartczak:
Aby ocenić skuteczność tej strategii należy przeanalizować przynajmniej jeden cykl koniunkturalny. Ogólnie zadaniem tej strategii jest osiągnięcie średniej stopy zwrotu porównywalnej z rynkiem akcji (jeśli ustawimy rebalancing 50% akcje/50% fundusze bezpieczne) przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu wahań.

Z moich analiz wynika, że jest to skuteczna strategia ...

Tomaszu mam prośbę. Jeśli robiłeś analizę przez jeden cykl koniunkturalny, lub masz dostęp do takiej analizy, to zamieść ją proszę na forum. Osobiście przymierzałem się do zrobienia czegoś takiego, ale zabrakło czasu. Poza tym, moim zdaniem, bardzo istotne jest w jaki sposób dobieramy fundusze do tego narzędzia. Nie odpowiedziałem sobie na pytanie, jak je dobrać, aby taki test był wiarygodny.

Ja osobiście, po "teście" który wykonałem na sobie (o czym pisałem), nie polecam w tej chwili nikomu tego rozwiązania (nie dlatego że uważam je za złe, ale dlatego, że uważam, że są lepsze). Ale jeśli ktoś - Klient - będzie upierał się (wybierał) strategię pasywną, to z pewnością to rozwiązanie będę mu rekomendował, jako lepsze od prostego kup i trzymaj. Dlatego chciałbym znać jakiś test, sprawdzający to rozwiązanie w dłuższej perspektywie, jak również chciałbym znać założenia metodologiczne, które posłużyły do przeprowadzenia testu. Serdecznie pozdrawiam

Wojciech Kurzyński
19.02.2011, 20:25
Remigiusz

Remigiusz Stanisławek Fundusze to nie
lokata:
www.rodzinnefinanse.
pl

Temat: Polisa w Skandii - opinie, uwagi, sugestie

Też od dawna przymierzamy się do takich obliczeń. Czas zlecić wykonanie symulacji historycznej.

Zastanawia mnie zdanie:

"Ogólnie zadaniem tej strategii jest osiągnięcie średniej stopy zwrotu porównywalnej z rynkiem akcji (jeśli ustawimy rebalancing 50% akcje/50% fundusze bezpieczne) przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu wahań."

1) Jak to teoretycznie wyjaśnić? W jaki sposób inwestycja 50% w fundusz akcji może dać wynik lepszy niż giełda, gdy wiele funduszy akcji w długim okresie zarabia mniej niż giełda?

2) Nie wiem, czy długoterminowa stopa zwrotu zbliżona do rynku akcji (czyli w uproszczeniu WIG) będzie satysfakcjonująca. Przynajmniej w Polsce w długim okresie WIG ledwie wygrywał z przeciętnymi lokatami bankowymi. Gdy do tego dodamy opłaty w (...) Zobacz więcej
19.02.2011, 21:38
Wojciech

Wojciech Kurzyński inwestor, konsultant
finansowy

Temat: Polisa w Skandii - opinie, uwagi, sugestie

Remigiuszu tak się zastanawiam. Jeśli zrobić taką symulację to moim zdaniem trzeba by określić:

- Ilość funduszy wchodzących w skład portfela z aktywną opcją Rebalancingu;

- Rodzaj funduszy. Czy jako "bezpieczne" brać tylko rynku pieniężnego czy może także obligacje. Poza tym nie wszystkie fundusze Skandii mogą być dostępne w usłudze Reb. To także jest parametr, który trzeba uwzględnić.

- Częstotliwość automatycznego dokonywanych zmian.

– Czy zmiany dokonywane są tylko "automatem" czy też także wymuszane ręcznie np. gdy zyski/straty przekroczą pewne wartości. Bo możliwe jest wykorzystanie tego mechanizmu w odniesieniu np do TP (take profit).

- Jak długo Reb. ma być testowany

Robi się trochę dużo tych zmiennych :(

Może ktoś chce zająć się tym problemem w ramach pracy licencjackiej/magisterskiej?Wojciech Kurzyński edytował(a) ten post dnia 19.02.11 o godzinie 22:38
19.02.2011, 22:30
Tomasz

Tomasz Bartczak Doradca Biznesowy
Play

Temat: Polisa w Skandii - opinie, uwagi, sugestie

Remigiusz Stanisławek:
>

1) Jak to teoretycznie wyjaśnić? W jaki sposób inwestycja 50% w fundusz akcji może dać wynik lepszy niż giełda, gdy wiele funduszy akcji w długim okresie zarabia mniej niż giełda?

Nie napisałem, że lepszy, tylko że zbliżony :)

Testowałem dekadę 2000 - 2010, czyli w przybliżeniu dwa cykle. Fundusze najlepiej, według mnie, dobrać dwa. Jeden w miarę stabilny obligacji (np. Arka) lub rynku pieniężnego (np. Idea Premium) i jeden lub góra dwa akcyjne. Ja testowałem dla funduszy Pioneer Obligacji i Arka akcji. Średnioroczna stopa zwrotu z takiego portfela to ok. 10% rocznie i maksymalne obniżenie kapitału ok. 30 %.

Co ciekawe, testy z funduszem ING akcji, który był wyraźnie gorszy od Arki dały średnioroczną stopę zwrotu na poziomie ok. 9% i lepszą niż osiągnął sam fundusz ING. Zapewne dla tego, że Pionner obligacji wypracował w tym okresie zyski ok. 7% średniorocznie, czyli całkiem dobre.

Umiejętność przejścia z funduszu obligacji na pieniężny i odwrotnie, w odpowiednim czasie, pozwoli zwiększyć skuteczność tej strategii. Drugim czynnikiem, który wpłynie na końcowy rezultat jest umiejętność dobrania odpowiedniego funduszu akcji. Najlepiej fundusz, który historycznie osiąga dobre wyniki z tym samym zarządzającym. Ja obecnie postawiłbym na fundusz Unikorony. Mogę się założyć, że jeśli Rusak pozostanie na stanowisku to fundusz będzie sobie radził bardzo dobrze (za taki rezultat uważam wyniki zbliżone do indeksu WIG). Warto również śledzić, gdzie przenieśli się sprawdzeni zarządzający i stawiać na te fundusze, szczególnie jeśli startują z małymi aktywami.

Strategię testowałem dla siebie i w sposób bardzo pobieżny. Jeśli Remigiusz chce się do tego przymierzyć to chętnie się z tym zapoznam, byle tylko nie dobierał nieobiektywnych okresów i najgorszych funduszy, twierdząc, że nie mamy pewności, które fundusze będą radziły sobie dobrze. Uważam, że strategia się sprawdzi zawsze bo jest związana z uśrednianiem, które również się sprawdza, tylko trzeba je stosować właściwie :).Tomasz Bartczak edytował(a) ten post dnia 20.02.11 o godzinie 01:00
20.02.2011, 00:48
Zbigniew

Zbigniew Bednarek www-z-projekt.pl -
projekty instalacji
elektrycznych

Temat: Polisa w Skandii - opinie, uwagi, sugestie

śmiech na sali, ok. 4% w niecałe 3 lata, a wszystko przez lenistwo, a raczej finansowanie mistrzów świata, tak, tak, olscy analitycy finsowi to mistrzowie świata, o czym przekonać może się każdy, kto czyta ich wypociny ... każdy kto chce pomnażać oszczędności, musi się liczyć z tym, że będzie musiał poświęić temu troszkę czasu, bo nie ma nic za darmo, a co trzeba zrobić? otworzyć rachunek z dostępem przez internet i samemu kupowac udziały w funduszach inwetycyjnch, bo co robi taka Skandia? sama nie inwestuje na giełdzie tylko kupuje udziały w funduszach, więc po co płacić komuś za coś, co sam mogę zrobić? wystarczy poświęcić troszkę czasu, poczytać informacje z rynku inwestować w fundusze akcji, obligacji, surowców, żywności, to naprawdę się opłaca i daje stopę zwrotu większą o jedno ze z prawej (...) Zobacz więcej
20.02.2011, 11:06
Jarosław

Jarosław Dąbrowski Doradca Finansowy,
Open Finance S.A.

Temat: Polisa w Skandii - opinie, uwagi, sugestie

Niestety za lenistwo zawsze trzeba płacić..

Odnośnie wypowiedzi Tomka Bartczaka - w swoim teście przyjąłeś wyłącznie fundusze polskie.
Nie stosujesz (...) Zobacz więcej
20.02.2011, 14:39

Temat: Polisa w Skandii - opinie, uwagi, sugestie

Jarosław Dąbrowski:
Niestety za lenistwo zawsze trzeba płacić..

Ta odpowiedź chyba odnosi się nie tyle do osób, które zarobiły 4% w niecałe 3 lata, ale do tych, które - od początku 2008 r. zapakowane po uszy w funduszy polskich akcji - 4% umoczyły?

Umoczyły zresztą tylko 4%, ale przy założeniu, że osoby te kupiły fundusze przez jakąś formę supermarketu funduszy, a nie dały się zaprząc np. w program ubezpieczeniowy.
20.02.2011, 14:54
Tomasz

Tomasz Bartczak Doradca Biznesowy
Play

Temat: Polisa w Skandii - opinie, uwagi, sugestie

Jarosław Dąbrowski:
Odnośnie wypowiedzi Tomka Bartczaka - w swoim teście przyjąłeś wyłącznie fundusze polskie.
Nie stosujesz dywersyfikacji geograficznej?;>

Testowałem tylko na funduszach polskich bo chciałem zobaczyć co daje ta strategia.

Ja nie używam Rebalancingu, natomiast niektórym moim klientom ustawiłem tą opcję i tu jak najbardziej zastosowałem podział na fundusze polskie i zagraniczne. Uważam, że jeśli mamy takie możliwości w programach to trzeba je wykorzystywać, a fundusze zagraniczne generują lepsze zyski niż nasze.

Co do wypowiedzi kolegi Bednarka, to nic nie stoi na przeszkodzie aby inwestycje w polisie wziąć we własne ręce :). Jeśli zarządzamy aktywnie, to sporą część dodatkowych opłat zniwelujemy dzięki bezpodatkowym konwersjom, a czasami wyjdziemy na tym lepiej niż poza polisą, jak niejednokrotnie udowadniał Remigiusz :).

Poza tym jest jeszcze jeden aspekt psychiczny, a jak wiadomo psychika ma duży wpływ na sukcesy inwestycyjne. Jeśli jestem w parasolu to czasami szkoda mi z niego wyjść bo wiem, że zapłacę podatek i to wpływa pośrednio na moją decyzję. W polisie nie mam tej blokady i mogę się skupić na tym co uznam w danym momencie za najlepszą inwestycję. Tomasz Bartczak edytował(a) ten post dnia 20.02.11 o godzinie 15:07
20.02.2011, 15:02
Jarosław

Jarosław Dąbrowski Doradca Finansowy,
Open Finance S.A.

Temat: Polisa w Skandii - opinie, uwagi, sugestie

Tomasz Bartczak :
"Uważam, że jeśli mamy takie możliwości w programach to trzeba je wykorzystywać, a fundusze zagraniczne generują lepsze zyski niż nasze"

Też tak uważam.
Stąd (...) Zobacz więcej
20.02.2011, 15:08
Jarosław

Jarosław Dąbrowski Doradca Finansowy,
Open Finance S.A.

Temat: Polisa w Skandii - opinie, uwagi, sugestie

Krzysiek Kajetanowicz:
Jarosław Dąbrowski:
Niestety za lenistwo zawsze trzeba płacić..

Ta odpowiedź chyba odnosi się nie tyle do osób, które zarobiły 4% w niecałe 3 lata, ale do tych, które - od początku 2008 r. zapakowane po uszy w funduszy polskich akcji - 4% umoczyły?

Umoczyły zresztą tylko 4%, ale przy założeniu, że osoby te kupiły fundusze przez jakąś formę supermarketu funduszy, a nie dały się zaprząc np. w program ubezpieczeniowy.


W formie dywersyfikacji kapitału osobiście korzystam z programu inwestycyjnego Generali Omniprofit i Axa Plus. Inwestycja długoterminowa(min.10 lat)
Poza tym część kapitału przeznaczam na SFI Mbanku. Inwestycja krótko lub średnioterminowa(rok-dwa).
Część przeznaczam na inwestowanie w spółki giełdowe. Inwestycja krótkoterminowa(do roku).

Nikt nie mówi, że jedno wyklucza drugie.
Można to połączyć..
Zgodnie z zasadą "Nie wrzucaj wszystkich jajek do jednego koszyka":)
20.02.2011, 15:27
Wojciech

Wojciech Kurzyński inwestor, konsultant
finansowy

Temat: Polisa w Skandii - opinie, uwagi, sugestie

Krzysiek Kajetanowicz:

Ta odpowiedź chyba odnosi się nie tyle do osób, które zarobiły 4% w niecałe 3 lata, ale do tych, które - od początku 2008 r. zapakowane po uszy w funduszy polskich akcji - 4% umoczyły?

Umoczyły zresztą tylko 4%, ale przy założeniu, że osoby te kupiły fundusze przez jakąś formę supermarketu funduszy, a nie dały się zaprząc np. w program ubezpieczeniowy.

Straty inwestorów, którzy inwestowali w fundusze (nie ważne gdzie, w polisie, supermarkecie czy gdziekolwiek indziej) wynikają nie z natury tego instrumentu, nie z tego, że byli "zapakowani" w fundusze, ale z przyjętej strategii inwestowania (czy braku strategii). Nie są wiec winą funduszy, ale rezultatem postawy inwestora.
20.02.2011, 20:14
Tomasz

Tomasz Bartczak Doradca Biznesowy
Play

Temat: Polisa w Skandii - opinie, uwagi, sugestie

Piotr Czwarkiel:
Ma ktoś pomysł, jak zmienić portfel abym zaczął więcej zarabiać ?
Obecnie mam CU3, KAHA 2 i ML (3,5,6)

Portfel masz ustawiony dobrze. Nie wiem czy od początku taki miałeś, ale sądząc po wynikach to raczej nie. W 2008 roku byłby to niemal idealny skład dla wpłat systematycznych i powinien dać znacznie lepsze rezultaty.

W inwestowaniu długoterminowym ważna jest cierpliwość. Wielu klientów tego nie rozumie i w efekcie zamiast poprawić swoją sytuację zaczynają popełniać błędy.

Masz program z najniższą składką, a więc w Skandi ponosisz stosunkowo wysokie koszty z tego powodu. Nie zmienimy już tego natomiast wiedz, że najważniejsze dla skuteczności Twojego programu będą późniejsze decyzje, gdy kwoty będą znacznie większe.

Jeśli chodzi o akolację składki to bym nic nie zmieniał poza jednym funduszem. ML5 może być ryzykowny za jakiś czas. Za następne pół roku, może rok, można się zastanowić co dalej z tym portfelem zrobić.
20.02.2011, 20:34
Wojciech

Wojciech Kurzyński inwestor, konsultant
finansowy

Temat: Polisa w Skandii - opinie, uwagi, sugestie

Tomasz Bartczak:

Testowałem dekadę 2000 - 2010, czyli w przybliżeniu dwa cykle. Fundusze najlepiej, według mnie, dobrać dwa. Jeden w miarę stabilny obligacji (np. Arka) lub rynku pieniężnego (np. Idea Premium) i jeden lub góra dwa akcyjne. Ja testowałem dla funduszy Pioneer Obligacji i Arka akcji. Średnioroczna stopa zwrotu z takiego portfela to ok. 10% rocznie i maksymalne obniżenie kapitału ok. 30 %.

Czy dobrze zrozumiałem. Testowałeś jako akcyjny Arka akcji, a jako "bezpieczny" Pioneer obligacji.
A w jakich proporcjach 50/50 czy innych. A z jaką częstotliwością dokonywałeś rebalancingu?

Poza tym 30% obsunięcie dla mnie jest nie do zaakceptowania. Czy próbowałeś tak zmienić ustawienia aby drowdown był mniejszy (choćby przez dobranie kilku funduszy akcyjnych, czy zmianę proporcji składu portfela)?
Umiejętność przejścia z funduszu obligacji na pieniężny i odwrotnie, w odpowiednim czasie, pozwoli zwiększyć skuteczność tej strategii.

Ale czy w takiej sytuacji nie tracimy tego co jest "kuszące" w tym instrumencie - automatyzmu. Przecież jeśli chcemy ręcznie dokonywać konwersji, to znacznie lepsze rezultaty otrzymamy poza rebalancingiem.
Uważam, że strategia się sprawdzi zawsze bo jest związana z uśrednianiem, które również się sprawdza, tylko trzeba je stosować właściwie

Tylko tyle, że uśrednianie nie tylko uśrednia straty, ale także zyski. A przy stracie 30% to już wygląda całkiem niefajnie.
20.02.2011, 20:39

Następna dyskusja:

Czy istnieje najlepsza poli...




Zobacz dyskusje w grupie Fundusze inwestycyjne

Aktualne tematy

Zobacz o czym się teraz dyskutuje

Problemy i porady

Znajdź odpowiedzi na swoje pytania

Wyślij zaproszenie do