Wojciech Stolarczyk

Manager w branży Wellness. Suplementy, Odkwaszanie, Oczyszczanie & Odżywianie organizmu. naturalne napoje energetyzujące, batony energetyzujące i proteinowe. Naturalne kosmetyki do higieny osobistej. ALVEO, AKU Enrgy, AKU Bar itd.

Wypowiedzi

  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na tablicy
    Kto czerpie zyski, korzyści z choroby pracownika?
    Tego szeregowego. Managementu niższego, średniego i wysokiego szczebla w Firmie?

    Odpowiedzmy sobie na to pytanie a następnie podejmijmy stosowne kroki.
    • 5.02.2013, 18:30
  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na grupie WELLNESS w temacie PROBIOTYKI.
    5.02.2013, 08:52

    – Żywe kultury bakterii są niezbędne dla naszego prawidłowego funkcjonowania. – mówiła dietetyk, Magdalena Makarowska. – Noworodek ma na przykład całkiem jałowy przewód pokarmowy, który zasiedlany jest przez żywe bakterie już podczas pierwszego karmienia, by pomóc mu trawić.

    Wraz z upływem wieku ilość żywych kultur bakterii w naszym przewodzie pokarmowym się systematycznie zmniejsza. Dlaczego tak się dzieje?

    Podczas chorowania poddajemy się antybiotykoterapiom, które działają destrukcyjnie na mikroflorę naszych jelit.
    Ciekawostka:
    W warunkach idealnych organizm człowieka potrzebowałaby ok. 3-6 miesięcy na odbudowę mikroflory jelit. Jednak taka idealna sytuacja nie będzie miała miejsca, gdyż…
    Śladowe ilości antybiotyków dostarczamy do organizmu systematycznie wraz z codziennie w spożywanymi produktami!
    Ciekawostka:
    Hodowane zwierzęta karmione są m.in. także antybiotykami, w celu zapobiegania ich chorobom. Każdy z nas jedząc produkty mięsne, spożywa także antybiotyki, którymi było karmione zwierzę.
    O probiotykach i ich znaczeniu mówi się już długo – przykładem jest chociażby wywiad ze wspomnianą dietetyczką Magdaleną Makarowską, który miał miejsce kilkanaście miesięcy temu. Wcześniejszym nurtem było poszukiwanie bakterii probiotycznych w produktach naturalnych. Jednak obecnie wiadomo już, że nie tylko bakterie kwasu mlekowego mają zbawienne działanie na organizm.

    Dlatego też nasz produkt to idealna kombinacja bakterii 13 szczepów, z których każdy ma określoną funkcję. Synergia ich działania powoduje, że AkuProbiotics jest niepowtarzalnym produktem na rynku!

    JAK STOSOWAĆ AKUPROBIOTICS?
    „W przypadku zdrowego człowieka, bez względu w jakim wieku, zalecałbym profilaktyczne stosowanie 1 tabletki AkuProbiotics co drugi dzień. W przypadku jakiejkolwiek choroby i obniżonej odporności należy spożywać 1 tabletkę produktu każdego dnia.”
    dr Jaromir Bertlik

  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na grupie Dłuższe życie w temacie PROBIOTYKI.
    5.02.2013, 08:47

    – Żywe kultury bakterii są niezbędne dla naszego prawidłowego funkcjonowania. – mówiła dietetyk, Magdalena Makarowska. – Noworodek ma na przykład całkiem jałowy przewód pokarmowy, który zasiedlany jest przez żywe bakterie już podczas pierwszego karmienia, by pomóc mu trawić.

    Wraz z upływem wieku ilość żywych kultur bakterii w naszym przewodzie pokarmowym się systematycznie zmniejsza. Dlaczego tak się dzieje?

    Podczas chorowania poddajemy się antybiotykoterapiom, które działają destrukcyjnie na mikroflorę naszych jelit.
    Ciekawostka:
    W warunkach idealnych organizm człowieka potrzebowałaby ok. 3-6 miesięcy na odbudowę mikroflory jelit. Jednak taka idealna sytuacja nie będzie miała miejsca, gdyż…
    Śladowe ilości antybiotyków dostarczamy do organizmu systematycznie wraz z codziennie w spożywanymi produktami!
    Ciekawostka:
    Hodowane zwierzęta karmione są m.in. także antybiotykami, w celu zapobiegania ich chorobom. Każdy z nas jedząc produkty mięsne, spożywa także antybiotyki, którymi było karmione zwierzę.
    O probiotykach i ich znaczeniu mówi się już długo – przykładem jest chociażby wywiad ze wspomnianą dietetyczką Magdaleną Makarowską, który miał miejsce kilkanaście miesięcy temu. Wcześniejszym nurtem było poszukiwanie bakterii probiotycznych w produktach naturalnych. Jednak obecnie wiadomo już, że nie tylko bakterie kwasu mlekowego mają zbawienne działanie na organizm.

    Dlatego też nasz produkt to idealna kombinacja bakterii 13 szczepów, z których każdy ma określoną funkcję. Synergia ich działania powoduje, że AkuProbiotics jest niepowtarzalnym produktem na rynku!

    JAK STOSOWAĆ AKUPROBIOTICS?
    „W przypadku zdrowego człowieka, bez względu w jakim wieku, zalecałbym profilaktyczne stosowanie 1 tabletki AkuProbiotics co drugi dzień. W przypadku jakiejkolwiek choroby i obniżonej odporności należy spożywać 1 tabletkę produktu każdego dnia.”
    dr Jaromir Bertlik

  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na grupie MEDYCYNA w temacie Probiotyki.

    Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy MEDYCYNA

  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na grupie Biznes a zdrowie w temacie PROBIOTYKI.
    5.02.2013, 08:41

    – Żywe kultury bakterii są niezbędne dla naszego prawidłowego funkcjonowania. – mówiła dietetyk, Magdalena Makarowska. – Noworodek ma na przykład całkiem jałowy przewód pokarmowy, który zasiedlany jest przez żywe bakterie już podczas pierwszego karmienia, by pomóc mu trawić.

    Wraz z upływem wieku ilość żywych kultur bakterii w naszym przewodzie pokarmowym się systematycznie zmniejsza. Dlaczego tak się dzieje?

    Podczas chorowania poddajemy się antybiotykoterapiom, które działają destrukcyjnie na mikroflorę naszych jelit.
    Ciekawostka:
    W warunkach idealnych organizm człowieka potrzebowałaby ok. 3-6 miesięcy na odbudowę mikroflory jelit. Jednak taka idealna sytuacja nie będzie miała miejsca, gdyż…
    Śladowe ilości antybiotyków dostarczamy do organizmu systematycznie wraz z codziennie w spożywanymi produktami!
    Ciekawostka:
    Hodowane zwierzęta karmione są m.in. także antybiotykami, w celu zapobiegania ich chorobom. Każdy z nas jedząc produkty mięsne, spożywa także antybiotyki, którymi było karmione zwierzę.
    O probiotykach i ich znaczeniu mówi się już długo – przykładem jest chociażby wywiad ze wspomnianą dietetyczką Magdaleną Makarowską, który miał miejsce kilkanaście miesięcy temu. Wcześniejszym nurtem było poszukiwanie bakterii probiotycznych w produktach naturalnych. Jednak obecnie wiadomo już, że nie tylko bakterie kwasu mlekowego mają zbawienne działanie na organizm.

    Dlatego też nasz produkt to idealna kombinacja bakterii 13 szczepów, z których każdy ma określoną funkcję. Synergia ich działania powoduje, że AkuProbiotics jest niepowtarzalnym produktem na rynku!

    JAK STOSOWAĆ AKUPROBIOTICS?
    „W przypadku zdrowego człowieka, bez względu w jakim wieku, zalecałbym profilaktyczne stosowanie 1 tabletki AkuProbiotics co drugi dzień. W przypadku jakiejkolwiek choroby i obniżonej odporności należy spożywać 1 tabletkę produktu każdego dnia.”
    dr Jaromir Bertlik

  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na tablicy
    – Żywe kultury bakterii są niezbędne dla naszego prawidłowego funkcjonowania. – mówiła dietetyk, Magdalena Makarowska. – Noworodek ma na przykład całkiem jałowy przewód pokarmowy, który zasiedlany jest przez żywe bakterie już podczas pierwszego karmienia, by pomóc mu trawić.

    Wraz z upływem wieku ilość żywych kultur bakterii w naszym przewodzie pokarmowym się systematycznie zmniejsza. Dlaczego tak się dzieje?

    Podczas chorowania poddajemy się antybiotykoterapiom, które działają destrukcyjnie na mikroflorę naszych jelit.
    Ciekawostka:
    W warunkach idealnych organizm człowieka potrzebowałaby ok. 3-6 miesięcy na odbudowę mikroflory jelit. Jednak taka idealna sytuacja nie będzie miała miejsca, gdyż…
    Śladowe ilości antybiotyków dostarczamy do organizmu systematycznie wraz z codziennie w spożywanymi produktami!
    Ciekawostka:
    Hodowane zwierzęta karmione są m.in. także antybiotykami, w celu zapobiegania ich chorobom. Każdy z nas jedząc produkty mięsne, spożywa także antybiotyki, którymi było karmione zwierzę.
    O probiotykach i ich znaczeniu mówi się już długo – przykładem jest chociażby wywiad ze wspomnianą dietetyczką Magdaleną Makarowską, który miał miejsce kilkanaście miesięcy temu. Wcześniejszym nurtem było poszukiwanie bakterii probiotycznych w produktach naturalnych. Jednak obecnie wiadomo już, że nie tylko bakterie kwasu mlekowego mają zbawienne działanie na organizm.

    Dlatego też nasz produkt to idealna kombinacja bakterii 13 szczepów, z których każdy ma określoną funkcję. Synergia ich działania powoduje, że AkuProbiotics jest niepowtarzalnym produktem na rynku!

    JAK STOSOWAĆ AKUPROBIOTICS?
    „W przypadku zdrowego człowieka, bez względu w jakim wieku, zalecałbym profilaktyczne stosowanie 1 tabletki AkuProbiotics co drugi dzień. W przypadku jakiejkolwiek choroby i obniżonej odporności należy spożywać 1 tabletkę produktu każdego dnia.”
    dr Jaromir Bertlik
    • 5.02.2013, 08:37
  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na grupie ABY POMÓC W 48 GODZIN w temacie 1 % podatku.

    Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy ABY POMÓC W 48 GODZIN

  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na grupie EKObieta w temacie Naturalnie,...
    2.02.2013, 20:09

    Jeśli regularnie pijesz Alveo na pewno zauważyłeś, że jesteś zdecydowanie mniej podatny na jesienne infekcje niż kiedyś. Jak to możliwe? Alveo wzmacnia Twój organizm, który dzięki tej interwencji, wygrywa starcia z niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi.

    Tajemnica skuteczności działania Alveo tkwi w optymalnym doborze i zachowaniu odpowiednich proporcji zawartych w nim ekstraktów roślinnych. Oprócz pieczołowicie opracowanego składu, Alveo zawdzięcza swoją niezwykłą skuteczność również płynnej formie, która ułatwia i optymalizuje wchłanianie jego poszczególnych składników, a tutaj nic nie dzieje się przypadkowo – każdy z nich pełni konkretną rolę w organizmie.

    Które ze składników Alveo odpowiadają za nasze dobre samopoczucie zimą i jesienią? Składnikami Alveo, które w największym stopniu wzmacniają układ odpornościowy są: żeń-szeń syberyjski, koniczyna łąkowa, pieprzowiec owocowy, sadziec przerośnięty, miłorząb dwuklapowy oraz dzika róża, a także miód gryczany.

    Zajmijmy się żeń-szeniem. Jego nazwy ludowe to m.in.: korzeń życia, boskie ziele, cud świata, sól ziemi, czy korzeń-piorun. Już same te nazwy mówią o jego wyjątkowych właściwościach. Zapewne właśnie ze względu na nie, żeń-szeniowi poświęcono ponad 2 tysiące publikacji o zróżnicowanej tematyce, głównie dotyczącej właściwości farmakologicznych i leczniczych ekstraktów z jego korzenia.

    Eleuterokok kolczasty, bo taka jest Polska nazwa żeń-szenia zawartego w Alveo, pochodzi z dalekiej Syberii. Żeń-szeń syberyjski to roślina o właściwościach podobnych do żeń-szenia koreańskiego, jednak zdaniem ekspertów jeszcze lepsza!
    A jakie jest jego zastosowanie? Żeń-szeń syberyjski jest nieoceniony w:

    stanach osłabienia, przemęczenia i w nadmiernym stresie
    przy dużej ilości nauki
    podczas intensywnych ćwiczeń fizycznych
    przy pogorszeniu sprawności umysłowej
    u chorych na raka dla złagodzenia skutków chemioterapii i naświetlania.
    i… przy obniżonej odporności, co szczególnie ważne teraz, kiedy wkraczamy w jesienno-zimową porę!
    Żeń-szeń syberyjski to tylko 1 z 26 ziół zawartych w Alveo!
    Dbaj o siebie kompleksowo jesienią i zimą!
    Alveo dostępne w dwóch smakach –Grape oraz Mint.

  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na grupie Medycyna dla zdrowia i urody. w temacie Naturalnie,...
    2.02.2013, 20:06

    Jeśli regularnie pijesz Alveo na pewno zauważyłeś, że jesteś zdecydowanie mniej podatny na jesienne infekcje niż kiedyś. Jak to możliwe? Alveo wzmacnia Twój organizm, który dzięki tej interwencji, wygrywa starcia z niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi.

    Tajemnica skuteczności działania Alveo tkwi w optymalnym doborze i zachowaniu odpowiednich proporcji zawartych w nim ekstraktów roślinnych. Oprócz pieczołowicie opracowanego składu, Alveo zawdzięcza swoją niezwykłą skuteczność również płynnej formie, która ułatwia i optymalizuje wchłanianie jego poszczególnych składników, a tutaj nic nie dzieje się przypadkowo – każdy z nich pełni konkretną rolę w organizmie.

    Które ze składników Alveo odpowiadają za nasze dobre samopoczucie zimą i jesienią? Składnikami Alveo, które w największym stopniu wzmacniają układ odpornościowy są: żeń-szeń syberyjski, koniczyna łąkowa, pieprzowiec owocowy, sadziec przerośnięty, miłorząb dwuklapowy oraz dzika róża, a także miód gryczany.

    Zajmijmy się żeń-szeniem. Jego nazwy ludowe to m.in.: korzeń życia, boskie ziele, cud świata, sól ziemi, czy korzeń-piorun. Już same te nazwy mówią o jego wyjątkowych właściwościach. Zapewne właśnie ze względu na nie, żeń-szeniowi poświęcono ponad 2 tysiące publikacji o zróżnicowanej tematyce, głównie dotyczącej właściwości farmakologicznych i leczniczych ekstraktów z jego korzenia.

    Eleuterokok kolczasty, bo taka jest Polska nazwa żeń-szenia zawartego w Alveo, pochodzi z dalekiej Syberii. Żeń-szeń syberyjski to roślina o właściwościach podobnych do żeń-szenia koreańskiego, jednak zdaniem ekspertów jeszcze lepsza!
    A jakie jest jego zastosowanie? Żeń-szeń syberyjski jest nieoceniony w:

    stanach osłabienia, przemęczenia i w nadmiernym stresie
    przy dużej ilości nauki
    podczas intensywnych ćwiczeń fizycznych
    przy pogorszeniu sprawności umysłowej
    u chorych na raka dla złagodzenia skutków chemioterapii i naświetlania.
    i… przy obniżonej odporności, co szczególnie ważne teraz, kiedy wkraczamy w jesienno-zimową porę!
    Żeń-szeń syberyjski to tylko 1 z 26 ziół zawartych w Alveo!
    Dbaj o siebie kompleksowo jesienią i zimą!
    Alveo dostępne w dwóch smakach –Grape oraz Mint.

  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na grupie Biznes a zdrowie w temacie Praktycznie, ...
    2.02.2013, 20:01

    Jeśli regularnie pijesz Alveo na pewno zauważyłeś, że jesteś zdecydowanie mniej podatny na jesienne infekcje niż kiedyś. Jak to możliwe? Alveo wzmacnia Twój organizm, który dzięki tej interwencji, wygrywa starcia z niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi.

    Tajemnica skuteczności działania Alveo tkwi w optymalnym doborze i zachowaniu odpowiednich proporcji zawartych w nim ekstraktów roślinnych. Oprócz pieczołowicie opracowanego składu, Alveo zawdzięcza swoją niezwykłą skuteczność również płynnej formie, która ułatwia i optymalizuje wchłanianie jego poszczególnych składników, a tutaj nic nie dzieje się przypadkowo – każdy z nich pełni konkretną rolę w organizmie.

    Które ze składników Alveo odpowiadają za nasze dobre samopoczucie zimą i jesienią? Składnikami Alveo, które w największym stopniu wzmacniają układ odpornościowy są: żeń-szeń syberyjski, koniczyna łąkowa, pieprzowiec owocowy, sadziec przerośnięty, miłorząb dwuklapowy oraz dzika róża, a także miód gryczany.

    Zajmijmy się żeń-szeniem. Jego nazwy ludowe to m.in.: korzeń życia, boskie ziele, cud świata, sól ziemi, czy korzeń-piorun. Już same te nazwy mówią o jego wyjątkowych właściwościach. Zapewne właśnie ze względu na nie, żeń-szeniowi poświęcono ponad 2 tysiące publikacji o zróżnicowanej tematyce, głównie dotyczącej właściwości farmakologicznych i leczniczych ekstraktów z jego korzenia.

    Eleuterokok kolczasty, bo taka jest Polska nazwa żeń-szenia zawartego w Alveo, pochodzi z dalekiej Syberii. Żeń-szeń syberyjski to roślina o właściwościach podobnych do żeń-szenia koreańskiego, jednak zdaniem ekspertów jeszcze lepsza!
    A jakie jest jego zastosowanie? Żeń-szeń syberyjski jest nieoceniony w:

    stanach osłabienia, przemęczenia i w nadmiernym stresie
    przy dużej ilości nauki
    podczas intensywnych ćwiczeń fizycznych
    przy pogorszeniu sprawności umysłowej
    u chorych na raka dla złagodzenia skutków chemioterapii i naświetlania.
    i… przy obniżonej odporności, co szczególnie ważne teraz, kiedy wkraczamy w jesienno-zimową porę!
    Żeń-szeń syberyjski to tylko 1 z 26 ziół zawartych w Alveo!
    Dbaj o siebie kompleksowo jesienią i zimą!
    Alveo dostępne w dwóch smakach –Grape oraz Mint.

  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na grupie beautiful and healthy w temacie Jesienią, zimą i wiosną jesteśmy narażeni na ...
    2.02.2013, 19:56

    Jeśli regularnie pijesz Alveo na pewno zauważyłeś, że jesteś zdecydowanie mniej podatny na jesienne infekcje niż kiedyś. Jak to możliwe? Alveo wzmacnia Twój organizm, który dzięki tej interwencji, wygrywa starcia z niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi.

    Tajemnica skuteczności działania Alveo tkwi w optymalnym doborze i zachowaniu odpowiednich proporcji zawartych w nim ekstraktów roślinnych. Oprócz pieczołowicie opracowanego składu, Alveo zawdzięcza swoją niezwykłą skuteczność również płynnej formie, która ułatwia i optymalizuje wchłanianie jego poszczególnych składników, a tutaj nic nie dzieje się przypadkowo – każdy z nich pełni konkretną rolę w organizmie.

    Które ze składników Alveo odpowiadają za nasze dobre samopoczucie zimą i jesienią? Składnikami Alveo, które w największym stopniu wzmacniają układ odpornościowy są: żeń-szeń syberyjski, koniczyna łąkowa, pieprzowiec owocowy, sadziec przerośnięty, miłorząb dwuklapowy oraz dzika róża, a także miód gryczany.

    Zajmijmy się żeń-szeniem. Jego nazwy ludowe to m.in.: korzeń życia, boskie ziele, cud świata, sól ziemi, czy korzeń-piorun. Już same te nazwy mówią o jego wyjątkowych właściwościach. Zapewne właśnie ze względu na nie, żeń-szeniowi poświęcono ponad 2 tysiące publikacji o zróżnicowanej tematyce, głównie dotyczącej właściwości farmakologicznych i leczniczych ekstraktów z jego korzenia.

    Eleuterokok kolczasty, bo taka jest Polska nazwa żeń-szenia zawartego w Alveo, pochodzi z dalekiej Syberii. Żeń-szeń syberyjski to roślina o właściwościach podobnych do żeń-szenia koreańskiego, jednak zdaniem ekspertów jeszcze lepsza!
    A jakie jest jego zastosowanie? Żeń-szeń syberyjski jest nieoceniony w:

    stanach osłabienia, przemęczenia i w nadmiernym stresie
    przy dużej ilości nauki
    podczas intensywnych ćwiczeń fizycznych
    przy pogorszeniu sprawności umysłowej
    u chorych na raka dla złagodzenia skutków chemioterapii i naświetlania.
    i… przy obniżonej odporności, co szczególnie ważne teraz, kiedy wkraczamy w jesienno-zimową porę!
    Żeń-szeń syberyjski to tylko 1 z 26 ziół zawartych w Alveo!
    Dbaj o siebie kompleksowo jesienią i zimą!
    Alveo dostępne w dwóch smakach –Grape oraz Mint.

  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na tablicy
    Biznes Integracje - Konferencja ECO & DESIGN
    Już 12 lutego 2013 premiera pierwszej z cyklu konferencji BIZNES INTEGRACJE - ECO & DESIGN. Ta niezwykła Konferencja dotyczy integracji w biznesie podczas przeglądu nowych trendów rynkowych w branżach: ekologia, design, architektura, sztuka użytkowa i współczesna, moda.
    Konferencja ma na celu pomagać w nawiązaniu kontaktów - w częsci networkingowej - pomiędzy przedsiębiorcami różnych branż, firmami projektowymi i handlowymi, oraz przedstawić startupy wybitnie utalentowanych studentów.
    Konferencja będzie doskonałą okazją do nawiązania nowych kontaktów biznesowych, pokazania swoich projektów, rozmów z inwestorami. Obejmie możliwość wymiany doświadczeń pomiędzy przedsiębiorcami z różnych branż, a także wskaże najbardziej kreatywnych studentów będących cennymi przyszłymi pracownikami.
    Niezwykłość Konferencji Biznes Integracje polega na wykorzystaniu czasu - odwrotnie niż na standardowych konferencjach. U nas 80% czasu to integracja przy kawie, rozmowy w kuluarach, wymiana wizytówek i doświadczeń, a przez pozostałe 20% czasu szkolimy się, słuchamy prelekcji i wykładów.
    Konferencji przyświeca cel wypromowania akcji: „Rak nie boli. Badaj się i żyj” zainicjowaną przez Face&Body Institute.
    Akcję popierają ludzie świadomi swojego zdrowia, a także instytucje non profit, celebryci, aktorzy.
    Zapraszamy
    12 lutego 2013
    Miejsce: Centrum Edukacyjno-Rekreacyjne SOLNE MIASTO, ul. T.Kościuszki 15 Wieliczka
    Rozpoczęcie o godz. 10:00 zakończenie o godz. 16:00.

    Udział w konferencji wynosi 59 zł.
    Rezerwacja jest konieczna ze względu na bardzzo ograniczoną ilośc miejsc. Zapisz sie już teraz na http://biznesintegracje.pl
    • 31.01.2013, 22:23
  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na tablicy
    Znaczenie Witaminy C w profilaktyce infekcji jesienno-zimowych u dzieci04.12.2012
    Czy wiesz od czego zależy dobre samopoczucie Twojej pociechy w okresie jesienno-zimowym? Jakie są przyczyny powstawania infekcji, a przede wszystkim, w jaki sposób im zapobiegać? Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i poznaj moc witaminy C!

    Szczególną rolę w zapobieganiu infekcjom odgrywa właściwe odżywianie umożliwiające pokrycie zapotrzebowania organizmu na witaminy i inne składniki odżywcze. Obecny stan wiedzy potwierdza korzystny wpływ na komórki układu odpornościowego m.in. witaminy C. Zbilansowana dieta, uwzględniająca suplementację tą witaminą, stanowi istotny element profilaktyki infekcji jesienno-zimowych u dzieci.

    Chore dziecko – od czego to zależy?
    Zakażenia układu oddechowego, występujące w okresie jesienno-zimowym u dzieci w wieku niemowlęcym, przedszkolnym i wczesnoszkolnym, są związane z wieloma czynnikami. Należą do nich: ogólny stan zdrowia dziecka, w tym choroby przewlekłe i stosowane leki, stopień rozwoju układu odpornościowego, genetycznie uwarunkowana zdolność organizmu do walki z patogenami, a także nosicielstwo niektórych bakterii. Znaczenie mają tutaj również warunki atmosferyczne, sposób odżywiania, aktywność ruchowa oraz narażenie na kontakty z innymi zakażonymi dziećmi i dorosłymi (przebywanie dziecka w żłobku, czy przedszkolu).

    Jak mogę pomóc – rola witamin w profilaktyce infekcji
    Szereg badaczy zwraca uwagę na znaczący wpływ sposobu odżywiania na odporność organizmu, dlatego też odpowiednio zbilansowana dieta może wzmacniać procesy odpornościowe. Niedobory czynników stymulujących i zwalczających drobnoustroje, które powinny być dostarczane z pokarmem, mogą być odpowiedzialne za zwiększoną podatność na zakażenia, cięższy przebieg infekcji i występowanie powikłań czy przejście w proces przewlekły. Szczególne miejsce w tej grupie czynników zajmują witaminy i związki mineralne.

    Organizm człowieka jest w stanie samodzielnie wytwarzać pewne ilości witamin (np. B12), ale większość z nich musi być jednak dostarczana z pożywieniem. Dlatego dobrze zbilansowana i urozmaicona dieta jest jednym z podstawowych elementów profilaktyki infekcji w okresie jesienno-zimowym. Działanie stymulujące i modyfikujące układ odpornościowy udowodniono już dawno m.in. dla witaminy C.

    Poznaj moc witaminy C
    Badania nad rolą witaminy C w profilaktyce i leczeniu chorób infekcyjnych są intensywnie prowadzone od początku lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Witamina ta stanowi pod względem chemicznym mieszaninę kwasu askorbinowego i dehydroaskorbinowego. Jest ona niezbędna do produkcji kolagenu, przez co przyspiesza gojenie się ran oraz zrastanie kości. Uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu, zwiększa wchłanianie żelaza, bierze również udział w syntezie hormonów kory nadnerczy. Jednak najistotniejszy w jej działaniu wydaje się być wpływ na układ odpornościowy. Będąc jednym z głównych antyoksydantów, witamina C niweluje wolne rodniki powstałe podczas reakcji zapalnej, dzięki czemu chroni tkanki przed uszkodzeniem. Ponadto wykazano, iż zwiększa ona liczbę limfocytów T oraz stymuluje migrację makrofagów podczas infekcji.

    W badaniach wykazano również, iż kwas askorbinowy stosowany profilaktycznie w dużych dawkach (1000 mg) zapobiega występowaniu infekcji wirusowych górnych dróg oddechowych. Tak duże dawki witaminy C zmniejszały także nasilenie objawów grypy i przeziębienia wśród osób chorych aż o 85% w stosunku do grupy nie otrzymującej kwasu askorbinowego. Korzystny efekt witaminy C (150-200 mg dziennie) na stymulację odpowiedzi immunologicznej osób dorosłych potwierdziło ponadto inne badanie, które dodatkowo dowiodło, iż kwas askorbinowy, poza wpływem na przebieg chorób infekcyjnych, stosowany w mniejszych dawkach (80-120 mg dziennie) może odgrywać istotną rolę w zapobieganiu nowotworom, chorobie niedokrwiennej serca i zaćmie.

    Zaobserwowano również o połowę rzadsze występowanie przeziębienia przy regularnym zażywaniu 2 g kwasu askorbinowego dziennie w grupie badanych narażonych na intensywny wysiłek fizyczny lub działanie bardzo niskich temperatur w stosunku do grupy otrzymującej placebo. Jest również faktem, iż istnieją szczególne grupy badanych, np. osoby narażone na intensywny wysiłek fizyczny czy z zaburzeniami odżywiania, u których wysokie dzienne dawki witaminy C stosowane regularnie mogą zmniejszać ryzyko infekcji lub też skracać czas jej trwania.

    Podsumowanie
    Obecny stan wiedzy potwierdza korzystny wpływ witamin o działaniu antyoksydacyjnym, w tym witaminy C, na komórki układu odpornościowego.

    Tekst opracowany na podstawie: Danuta Chlebna-Sokół, Jolanta Karalus, Anna Łupińska, Klinika Propedeutyki Pediatrii i Chorób Metabolicznych Kości, I Katedra Pediatrii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Znaczenie witamin w profilaktyce infekcji jesienno-zimowych. Przegląd Pediatryczny 2012, VOL 42, NO 1, s. 15-20.

    Stosuj AkuC w walce o odporność!
    Zespół Akuna
    • 31.01.2013, 09:41
  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na grupie KOSMETOLOGIA w temacie AKU Gold.
    30.01.2013, 10:59

    Serum regenerujące w postaci żelu.
    Zawiera m.in. nano cząsteczki 24 karatowego złota koloidalnego oraz srebra koloidalnego.

    Szczegóły na stronie akuna.net

    POLECAM LEKTURĘ i samo serum.

    POZDRAWIAM - W. Stolarczyk

  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na grupie beautiful and healthy w temacie AKU Gold.
    30.01.2013, 10:56

    Serum regenerujące w postaci żelu.
    Zawiera m.in. nano cząsteczki 24 karatowego złota koloidalnego oraz srebra koloidalnego.

    Szczegóły na stronie akuna.net

    POLECAM LEKTURĘ i samo serum.

    POZDRAWIAM - W. Stolarczyk

  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na tablicy
    Znaczenie SELENU dla naszego organizmu.
    • 30.01.2013, 10:07
  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na grupie beautiful and healthy w temacie SELEN.
    30.01.2013, 09:59

    Selen został odkryty w 1918 r. przez szwedzkiego chemika J. J. Berzeliusa. Obecnie nazywany jest pierwiastkiem życia, jako zaliczany do mikroelementów, czyli pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmów żywych.

    Skąd wziąć ten Selen?
    Głównym źródłem selenu dla człowieka jest woda i dieta. Pierwiastek ten pobierany jest z gleby przez rośliny i dalej wzdłuż łańcucha pokarmowego transportowany do organizmu ludzkiego. W Polsce jego stężenie w glebie, a tym samym jego poziom we krwi Polaków jest dość niskie.

    Dlatego tak ważna jest suplementacja tym pierwiastkiem!

    Na niedobór selenu organizm może reagować:
    - bolesnością mięśni,
    - osłabieniem,
    - uczuciem permanentnego zmęczenia,
    - podatnością na choroby wirusowe i bakteryjne.
    Zmniejszenie ilości selenu w pożywieniu przyczynia się do wzrostu stężenia wolnych rodników w organizmie.
    Jego obniżony poziom we krwi obserwuje się uosób chorych na:
    - AIDS,
    - astmę oskrzelową,
    - cukrzycę,
    - reumatoidalne zapalenie stawów,
    - mukowiscydozę
    - oraz u pacjentów z chorobami układu sercowo-naczyniowego.
    Uważa się, że spadek poziomu selenu we krwi poniżej 55 μg/l wiąże się ze wzrostem ryzyka choroby wieńcowej.
    Na podstawie badań przeprowadzonych w wielu krajach zaobserwowano, że również pacjenci z chorobą nowotworową mają znacznie obniżony poziom selenu we krwi w porównaniu z osobami zdrowymi. Spadek wartości selenu obserwowany jest nie tylko podczas progresji choroby nowotworowej, ale również podczas nawrotów. Stwierdzono, że istnieje związek między niskim poziomem tego pierwiastka, a ryzykiem choroby nowotworowej i powstawaniem zmian przedrakowych. Hipotezę tę potwierdzono w przypadku nowotworów mózgu, krwi, płuc, trzustki, tarczycy, żołądka, prostaty, jelita grubego, jajnika i skóry.
    Zadbaj o prawidłowy poziom selenu i śpij spokojnie

    Najważniejsza funkcja selenu związana jest z tworzeniem silnego antyutleniacza. Bierze on bowiem pośrednio udział w detoksykacji wolnych rodników i nadtlenków.
    Pierwiastek ten uznaje się za czynnik antykancerogenny zapobiegający wzrostowi nowotworów.
    Inna ważna jego funkcja polega na zapobieganiu chorobom naczyniowym serca i zawałom.
    Poza tym stymuluje on układ odpornościowy oraz posiada właściwości przeciwzapalne i antywirusowe, pośrednio chroni również przed zatruciem metalami ciężkimi, tworząc nieaktywne i nietoksyczne kompleksy z rtęcią, ołowiem i kadmem.
    Ponadto jest niezbędny do prawidłowego wzrostu komórek oraz odgrywa ważną rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych w ośrodkowym układzie nerwowym.
    Badania ostatnich lat wykazują, że selen ma aktywność przeciwnowotworową. Badacze udowodnili, iż suplementacja tym pierwiastkiem zmniejsza zachorowalność na raka prostaty, jelita grubego, płuc oraz w 50% zmniejsza śmiertelność z powodu tych schorzeń. Udowodniono, że selen hamuje wzrost wielu typów komórek nowotworowych.
    Od wielu lat badano również zależność między selenem, a próchnicą. Ochronne działanie selenu na zęby ludzkie obserwowano m.in. w badaniach epidemiologicznych fińskich dzieci i młodzieży. Finlandia leży na terenach o małym stężeniu selenu w glebie, od 1984 r. rozpoczęto tu suplementację tym pierwiastkiem, która zdecydowanie polepszyła istniejący stan. Przyczyną tego był między innymi fakt, że selen zastępując siarkę, tworzy mocniejsze wiązania w kolagenie budującym matrix zębów. Podczas badań 140 koron z usuniętych zębów ludzkich, zaobserwowano, że stężenie selenu w zębach z ubytkami próchnicowymi jest znacznie niższe w porównaniu z zębami bez próchnicy, co może sugerować, że zęby zawierające niższe stężenie pierwiastka stają się bardziej podatne na próchnicę. Badano również wpływ selenu na wzrost drobnoustrojów próchnico twórczych i wykazano, że jego związki mogą hamować wzrost bakterii Streptococcus mutans i Streptococcus sobrinus.
    Opracowano na podstawie: Ewa Fitak, Leopold Wagner (Zakład Propedeutyki i Profilaktyki Stomatologicznej Instytutu Stomatologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego), Selen – rola biologiczna, znaczenie w medycynie i stomatologii na podstawie piśmiennictwa, Nowa Stomatologia 3/2009, s. 82-84.

    Selen – uzupełniaj jego poziom bez względu na wiek i aktywność!
    Zespół Akuna

  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na grupie Biznes a zdrowie w temacie SELEN.
    30.01.2013, 09:58

    Selen został odkryty w 1918 r. przez szwedzkiego chemika J. J. Berzeliusa. Obecnie nazywany jest pierwiastkiem życia, jako zaliczany do mikroelementów, czyli pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmów żywych.

    Skąd wziąć ten Selen?
    Głównym źródłem selenu dla człowieka jest woda i dieta. Pierwiastek ten pobierany jest z gleby przez rośliny i dalej wzdłuż łańcucha pokarmowego transportowany do organizmu ludzkiego. W Polsce jego stężenie w glebie, a tym samym jego poziom we krwi Polaków jest dość niskie.

    Dlatego tak ważna jest suplementacja tym pierwiastkiem!

    Na niedobór selenu organizm może reagować:
    - bolesnością mięśni,
    - osłabieniem,
    - uczuciem permanentnego zmęczenia,
    - podatnością na choroby wirusowe i bakteryjne.
    Zmniejszenie ilości selenu w pożywieniu przyczynia się do wzrostu stężenia wolnych rodników w organizmie.
    Jego obniżony poziom we krwi obserwuje się uosób chorych na:
    - AIDS,
    - astmę oskrzelową,
    - cukrzycę,
    - reumatoidalne zapalenie stawów,
    - mukowiscydozę
    - oraz u pacjentów z chorobami układu sercowo-naczyniowego.
    Uważa się, że spadek poziomu selenu we krwi poniżej 55 μg/l wiąże się ze wzrostem ryzyka choroby wieńcowej.
    Na podstawie badań przeprowadzonych w wielu krajach zaobserwowano, że również pacjenci z chorobą nowotworową mają znacznie obniżony poziom selenu we krwi w porównaniu z osobami zdrowymi. Spadek wartości selenu obserwowany jest nie tylko podczas progresji choroby nowotworowej, ale również podczas nawrotów. Stwierdzono, że istnieje związek między niskim poziomem tego pierwiastka, a ryzykiem choroby nowotworowej i powstawaniem zmian przedrakowych. Hipotezę tę potwierdzono w przypadku nowotworów mózgu, krwi, płuc, trzustki, tarczycy, żołądka, prostaty, jelita grubego, jajnika i skóry.
    Zadbaj o prawidłowy poziom selenu i śpij spokojnie

    Najważniejsza funkcja selenu związana jest z tworzeniem silnego antyutleniacza. Bierze on bowiem pośrednio udział w detoksykacji wolnych rodników i nadtlenków.
    Pierwiastek ten uznaje się za czynnik antykancerogenny zapobiegający wzrostowi nowotworów.
    Inna ważna jego funkcja polega na zapobieganiu chorobom naczyniowym serca i zawałom.
    Poza tym stymuluje on układ odpornościowy oraz posiada właściwości przeciwzapalne i antywirusowe, pośrednio chroni również przed zatruciem metalami ciężkimi, tworząc nieaktywne i nietoksyczne kompleksy z rtęcią, ołowiem i kadmem.
    Ponadto jest niezbędny do prawidłowego wzrostu komórek oraz odgrywa ważną rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych w ośrodkowym układzie nerwowym.
    Badania ostatnich lat wykazują, że selen ma aktywność przeciwnowotworową. Badacze udowodnili, iż suplementacja tym pierwiastkiem zmniejsza zachorowalność na raka prostaty, jelita grubego, płuc oraz w 50% zmniejsza śmiertelność z powodu tych schorzeń. Udowodniono, że selen hamuje wzrost wielu typów komórek nowotworowych.
    Od wielu lat badano również zależność między selenem, a próchnicą. Ochronne działanie selenu na zęby ludzkie obserwowano m.in. w badaniach epidemiologicznych fińskich dzieci i młodzieży. Finlandia leży na terenach o małym stężeniu selenu w glebie, od 1984 r. rozpoczęto tu suplementację tym pierwiastkiem, która zdecydowanie polepszyła istniejący stan. Przyczyną tego był między innymi fakt, że selen zastępując siarkę, tworzy mocniejsze wiązania w kolagenie budującym matrix zębów. Podczas badań 140 koron z usuniętych zębów ludzkich, zaobserwowano, że stężenie selenu w zębach z ubytkami próchnicowymi jest znacznie niższe w porównaniu z zębami bez próchnicy, co może sugerować, że zęby zawierające niższe stężenie pierwiastka stają się bardziej podatne na próchnicę. Badano również wpływ selenu na wzrost drobnoustrojów próchnico twórczych i wykazano, że jego związki mogą hamować wzrost bakterii Streptococcus mutans i Streptococcus sobrinus.
    Opracowano na podstawie: Ewa Fitak, Leopold Wagner (Zakład Propedeutyki i Profilaktyki Stomatologicznej Instytutu Stomatologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego), Selen – rola biologiczna, znaczenie w medycynie i stomatologii na podstawie piśmiennictwa, Nowa Stomatologia 3/2009, s. 82-84.

    Selen – uzupełniaj jego poziom bez względu na wiek i aktywność!
    Zespół Akuna

  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na grupie Akademia Zdrowia w temacie SELEN.
    30.01.2013, 09:56

    Selen został odkryty w 1918 r. przez szwedzkiego chemika J. J. Berzeliusa. Obecnie nazywany jest pierwiastkiem życia, jako zaliczany do mikroelementów, czyli pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmów żywych.

    Skąd wziąć ten Selen?
    Głównym źródłem selenu dla człowieka jest woda i dieta. Pierwiastek ten pobierany jest z gleby przez rośliny i dalej wzdłuż łańcucha pokarmowego transportowany do organizmu ludzkiego. W Polsce jego stężenie w glebie, a tym samym jego poziom we krwi Polaków jest dość niskie.

    Dlatego tak ważna jest suplementacja tym pierwiastkiem!

    Na niedobór selenu organizm może reagować:
    - bolesnością mięśni,
    - osłabieniem,
    - uczuciem permanentnego zmęczenia,
    - podatnością na choroby wirusowe i bakteryjne.
    Zmniejszenie ilości selenu w pożywieniu przyczynia się do wzrostu stężenia wolnych rodników w organizmie.
    Jego obniżony poziom we krwi obserwuje się uosób chorych na:
    - AIDS,
    - astmę oskrzelową,
    - cukrzycę,
    - reumatoidalne zapalenie stawów,
    - mukowiscydozę
    - oraz u pacjentów z chorobami układu sercowo-naczyniowego.
    Uważa się, że spadek poziomu selenu we krwi poniżej 55 μg/l wiąże się ze wzrostem ryzyka choroby wieńcowej.
    Na podstawie badań przeprowadzonych w wielu krajach zaobserwowano, że również pacjenci z chorobą nowotworową mają znacznie obniżony poziom selenu we krwi w porównaniu z osobami zdrowymi. Spadek wartości selenu obserwowany jest nie tylko podczas progresji choroby nowotworowej, ale również podczas nawrotów. Stwierdzono, że istnieje związek między niskim poziomem tego pierwiastka, a ryzykiem choroby nowotworowej i powstawaniem zmian przedrakowych. Hipotezę tę potwierdzono w przypadku nowotworów mózgu, krwi, płuc, trzustki, tarczycy, żołądka, prostaty, jelita grubego, jajnika i skóry.
    Zadbaj o prawidłowy poziom selenu i śpij spokojnie

    Najważniejsza funkcja selenu związana jest z tworzeniem silnego antyutleniacza. Bierze on bowiem pośrednio udział w detoksykacji wolnych rodników i nadtlenków.
    Pierwiastek ten uznaje się za czynnik antykancerogenny zapobiegający wzrostowi nowotworów.
    Inna ważna jego funkcja polega na zapobieganiu chorobom naczyniowym serca i zawałom.
    Poza tym stymuluje on układ odpornościowy oraz posiada właściwości przeciwzapalne i antywirusowe, pośrednio chroni również przed zatruciem metalami ciężkimi, tworząc nieaktywne i nietoksyczne kompleksy z rtęcią, ołowiem i kadmem.
    Ponadto jest niezbędny do prawidłowego wzrostu komórek oraz odgrywa ważną rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych w ośrodkowym układzie nerwowym.
    Badania ostatnich lat wykazują, że selen ma aktywność przeciwnowotworową. Badacze udowodnili, iż suplementacja tym pierwiastkiem zmniejsza zachorowalność na raka prostaty, jelita grubego, płuc oraz w 50% zmniejsza śmiertelność z powodu tych schorzeń. Udowodniono, że selen hamuje wzrost wielu typów komórek nowotworowych.
    Od wielu lat badano również zależność między selenem, a próchnicą. Ochronne działanie selenu na zęby ludzkie obserwowano m.in. w badaniach epidemiologicznych fińskich dzieci i młodzieży. Finlandia leży na terenach o małym stężeniu selenu w glebie, od 1984 r. rozpoczęto tu suplementację tym pierwiastkiem, która zdecydowanie polepszyła istniejący stan. Przyczyną tego był między innymi fakt, że selen zastępując siarkę, tworzy mocniejsze wiązania w kolagenie budującym matrix zębów. Podczas badań 140 koron z usuniętych zębów ludzkich, zaobserwowano, że stężenie selenu w zębach z ubytkami próchnicowymi jest znacznie niższe w porównaniu z zębami bez próchnicy, co może sugerować, że zęby zawierające niższe stężenie pierwiastka stają się bardziej podatne na próchnicę. Badano również wpływ selenu na wzrost drobnoustrojów próchnico twórczych i wykazano, że jego związki mogą hamować wzrost bakterii Streptococcus mutans i Streptococcus sobrinus.
    Opracowano na podstawie: Ewa Fitak, Leopold Wagner (Zakład Propedeutyki i Profilaktyki Stomatologicznej Instytutu Stomatologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego), Selen – rola biologiczna, znaczenie w medycynie i stomatologii na podstawie piśmiennictwa, Nowa Stomatologia 3/2009, s. 82-84.

    Selen – uzupełniaj jego poziom bez względu na wiek i aktywność!
    Zespół Akuna

  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na grupie Akademia Dobrego Samopoczucia w temacie SELEN.
    30.01.2013, 09:53

    Selen został odkryty w 1918 r. przez szwedzkiego chemika J. J. Berzeliusa. Obecnie nazywany jest pierwiastkiem życia, jako zaliczany do mikroelementów, czyli pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmów żywych.

    Skąd wziąć ten Selen?
    Głównym źródłem selenu dla człowieka jest woda i dieta. Pierwiastek ten pobierany jest z gleby przez rośliny i dalej wzdłuż łańcucha pokarmowego transportowany do organizmu ludzkiego. W Polsce jego stężenie w glebie, a tym samym jego poziom we krwi Polaków jest dość niskie.

    Dlatego tak ważna jest suplementacja tym pierwiastkiem!

    Na niedobór selenu organizm może reagować:
    - bolesnością mięśni,
    - osłabieniem,
    - uczuciem permanentnego zmęczenia,
    - podatnością na choroby wirusowe i bakteryjne.
    Zmniejszenie ilości selenu w pożywieniu przyczynia się do wzrostu stężenia wolnych rodników w organizmie.
    Jego obniżony poziom we krwi obserwuje się uosób chorych na:
    - AIDS,
    - astmę oskrzelową,
    - cukrzycę,
    - reumatoidalne zapalenie stawów,
    - mukowiscydozę
    - oraz u pacjentów z chorobami układu sercowo-naczyniowego.
    Uważa się, że spadek poziomu selenu we krwi poniżej 55 μg/l wiąże się ze wzrostem ryzyka choroby wieńcowej.
    Na podstawie badań przeprowadzonych w wielu krajach zaobserwowano, że również pacjenci z chorobą nowotworową mają znacznie obniżony poziom selenu we krwi w porównaniu z osobami zdrowymi. Spadek wartości selenu obserwowany jest nie tylko podczas progresji choroby nowotworowej, ale również podczas nawrotów. Stwierdzono, że istnieje związek między niskim poziomem tego pierwiastka, a ryzykiem choroby nowotworowej i powstawaniem zmian przedrakowych. Hipotezę tę potwierdzono w przypadku nowotworów mózgu, krwi, płuc, trzustki, tarczycy, żołądka, prostaty, jelita grubego, jajnika i skóry.
    Zadbaj o prawidłowy poziom selenu i śpij spokojnie

    Najważniejsza funkcja selenu związana jest z tworzeniem silnego antyutleniacza. Bierze on bowiem pośrednio udział w detoksykacji wolnych rodników i nadtlenków.
    Pierwiastek ten uznaje się za czynnik antykancerogenny zapobiegający wzrostowi nowotworów.
    Inna ważna jego funkcja polega na zapobieganiu chorobom naczyniowym serca i zawałom.
    Poza tym stymuluje on układ odpornościowy oraz posiada właściwości przeciwzapalne i antywirusowe, pośrednio chroni również przed zatruciem metalami ciężkimi, tworząc nieaktywne i nietoksyczne kompleksy z rtęcią, ołowiem i kadmem.
    Ponadto jest niezbędny do prawidłowego wzrostu komórek oraz odgrywa ważną rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych w ośrodkowym układzie nerwowym.
    Badania ostatnich lat wykazują, że selen ma aktywność przeciwnowotworową. Badacze udowodnili, iż suplementacja tym pierwiastkiem zmniejsza zachorowalność na raka prostaty, jelita grubego, płuc oraz w 50% zmniejsza śmiertelność z powodu tych schorzeń. Udowodniono, że selen hamuje wzrost wielu typów komórek nowotworowych.
    Od wielu lat badano również zależność między selenem, a próchnicą. Ochronne działanie selenu na zęby ludzkie obserwowano m.in. w badaniach epidemiologicznych fińskich dzieci i młodzieży. Finlandia leży na terenach o małym stężeniu selenu w glebie, od 1984 r. rozpoczęto tu suplementację tym pierwiastkiem, która zdecydowanie polepszyła istniejący stan. Przyczyną tego był między innymi fakt, że selen zastępując siarkę, tworzy mocniejsze wiązania w kolagenie budującym matrix zębów. Podczas badań 140 koron z usuniętych zębów ludzkich, zaobserwowano, że stężenie selenu w zębach z ubytkami próchnicowymi jest znacznie niższe w porównaniu z zębami bez próchnicy, co może sugerować, że zęby zawierające niższe stężenie pierwiastka stają się bardziej podatne na próchnicę. Badano również wpływ selenu na wzrost drobnoustrojów próchnico twórczych i wykazano, że jego związki mogą hamować wzrost bakterii Streptococcus mutans i Streptococcus sobrinus.
    Opracowano na podstawie: Ewa Fitak, Leopold Wagner (Zakład Propedeutyki i Profilaktyki Stomatologicznej Instytutu Stomatologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego), Selen – rola biologiczna, znaczenie w medycynie i stomatologii na podstawie piśmiennictwa, Nowa Stomatologia 3/2009, s. 82-84.

    Selen – uzupełniaj jego poziom bez względu na wiek i aktywność!
    Zespół Akuna

Dołącz do GoldenLine

Oferty pracy

Sprawdź aktualne oferty pracy

Aplikuj w łatwy sposób

Aplikuj jednym kliknięciem

Wyślij zaproszenie do