Umiejętności
Leadership Development
Project Management
Zarządzanie zespołem
Sprzedaż
Budżety
Zarządzanie budżetem
Prawo jazdy kat B
komunikatywność
Znajomość branży FMCG
Change Menagement - Zarządzanie zmianą
Retail Management
Języki
angielski
dobry
Doświadczenie zawodowe
Dyrektor Hipermarketu
Zarządzanie obiektami o powierzchni handlowej dochodzącej do 14 000 m2 (Warszawa Bemowo); realizacja obrotów zdecydowanie przekraczających 100 mln PLN rocznie (Szczecin, Radom, Łodź, Bemowo); zarządzanie personelem 200 - 300 osób; pełna odpowiedzialność za realizację budżetów (obroty, EBIT, koszty personalne); pełna odpowiedzialność przed organami kontrolnymi.
W przypadku sklepu w Radomiu zdecydowana poprawa rentowności, której średni wzrost osiągał 50% w skali roku.
Przeprowadzenie pełnego „wygaszenia” sklepu w Radomiu w roku 2014 (z uwagi na nie przedłużenie umowy najmu z właścicielem obiektu) w przeciągu pół roku zgodnie z założonym budżetem i przekazanie go firmie Real.
Przeprowadzenie wielu przebudów i zmian koncepcji handlowych, m.in. w Radomiu, Łodzi i Bemowie.
Odpowiedzialność za lokalną politykę marketingową (billboardy, reklama w prasie i radio, lokalne eventy, sponsoring).
Odpowiedzialność za rozwój działu napoje-alkohole na poziomie całej sieci Carrefour jako krajowy DMCS ( w tym szczególnie rozwój asortymentu piw regionalnych w całej sieci, co dało wzrost obrotu na tej rodzinie w przeciągu roku 2016/2017 o około 50% (część sklepów zanotowała wzrosty powyżej 200%), a firmie pozycje lidera jeśli chodzi o atrakcyjność oferty wśród dużych sieci handlowych.
Prowadzenie działalności charytatywnej i wspierającej m.in. domy dziecka, świetlice socjoterapeutyczne, lokalne społeczności.
W przypadku sklepu w Radomiu zdecydowana poprawa rentowności, której średni wzrost osiągał 50% w skali roku.
Przeprowadzenie pełnego „wygaszenia” sklepu w Radomiu w roku 2014 (z uwagi na nie przedłużenie umowy najmu z właścicielem obiektu) w przeciągu pół roku zgodnie z założonym budżetem i przekazanie go firmie Real.
Przeprowadzenie wielu przebudów i zmian koncepcji handlowych, m.in. w Radomiu, Łodzi i Bemowie.
Odpowiedzialność za lokalną politykę marketingową (billboardy, reklama w prasie i radio, lokalne eventy, sponsoring).
Odpowiedzialność za rozwój działu napoje-alkohole na poziomie całej sieci Carrefour jako krajowy DMCS ( w tym szczególnie rozwój asortymentu piw regionalnych w całej sieci, co dało wzrost obrotu na tej rodzinie w przeciągu roku 2016/2017 o około 50% (część sklepów zanotowała wzrosty powyżej 200%), a firmie pozycje lidera jeśli chodzi o atrakcyjność oferty wśród dużych sieci handlowych.
Prowadzenie działalności charytatywnej i wspierającej m.in. domy dziecka, świetlice socjoterapeutyczne, lokalne społeczności.
Dyrektor w departamencie eksploatacji ds. Nowych Modeli Handlowych
Przygotowanie i przeprowadzenie ponad 20 remodelingów sklepów Carrefour w całym kraju (m.in. Jastrzębie, Gdańsk Morena, Tomaszów Maz, Sochaczew, Warszawa Wileńska, Elbląg, Olsztyn, Chojnice, Skarżysko Kam. i inne). Polegały one zarówno na pracy projektowej nad layoutem sklepu, a także określeniu nowego wyposażenia i dekoracji, poprzez nadzór nad działami technicznymi i budowlanymi, a także koordynacji działania wszystkich działów zaangażowanych w projekt i prezentacji projektu przed Zarządem celem zatwierdzenia budżetu, który sumarycznie przekroczył ponad 100 mln.
Dyrektor Hipermarketu
Obroty sklepów w Koninie i Poznaniu oscylowały w granicach 50 mln PLN rocznie, personel liczył powyżej 100 osób.
Przygotowanie i nadzór nad trwającym 4 miesiące procesem przekazania sklepu w Poznaniu dla Carrefour Polska, bez narażania Ahold na straty i gwarantującym Carrefour płynne przejęcie obiektu oraz zapewniającym wszystkim pracownikom szybką adaptację do nowych standardów.
Przygotowanie i nadzór nad trwającym 4 miesiące procesem przekazania sklepu w Poznaniu dla Carrefour Polska, bez narażania Ahold na straty i gwarantującym Carrefour płynne przejęcie obiektu oraz zapewniającym wszystkim pracownikom szybką adaptację do nowych standardów.
Manager
Podczas pełnienia obowiązków kupca samodzielnie wynegocjowane kontrakty otwarcia z 90% firm z działu spożywczego do nowo otwieranego hipermarketu Jumbo w Łodzi oraz odpowiedzialność za ustalenie pełnego asortymentu dla działu. Rekrutacja, a następnie zarządzanie ponad 30 osobowym zespołem. Pełna odpowiedzialność za realizację założonego budżetu działu (obrót, marża, wpływy dodatkowe).
Szkolenia i kursy
11/2015 Przywództwo sytuacyjne SLII, House of Skills
08/2008 Demo CorpPolish, Clifford Chance
05/2008 Zarządzanie stresem, GB Resources Polska
06/2006 Leadership, GB Resources Polska
11/2004 Szkolenie z zakresu dobrej praktyki higienicznej, dobrej praktyki produkcyjnej oraz zasad
systemu HACCP, Ahold Polska
06/1999 Kurs BHP dla osób kierujących pracownikami w zakresie prawa pracy, przepisów BHP i
p.poż., Ośrodek Szkolenia Zawodowego w Poznaniu
1991 Prawo jazdy kat. B
08/2008 Demo CorpPolish, Clifford Chance
05/2008 Zarządzanie stresem, GB Resources Polska
06/2006 Leadership, GB Resources Polska
11/2004 Szkolenie z zakresu dobrej praktyki higienicznej, dobrej praktyki produkcyjnej oraz zasad
systemu HACCP, Ahold Polska
06/1999 Kurs BHP dla osób kierujących pracownikami w zakresie prawa pracy, przepisów BHP i
p.poż., Ośrodek Szkolenia Zawodowego w Poznaniu
1991 Prawo jazdy kat. B
Edukacja
Specjalizacje
Nieruchomości
Utrzymanie/Zarządzanie nieruchomościami
Sprzedaż - FMCG
Zarządzanie sprzedażą - FMCG
Sprzedaż - Sieci handlowe
Zarządzanie sprzedażą – sieci handlowe
Zainteresowania
Piwa regionalne, sport, prowadzenie statystyk piłkarskich, ekonomia, ogród, polityka, Europa Wschodnia i Bałkany