Mirosława Teleszko

Mirosława Teleszko

doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia
Oleśnica, dolnośląskie

Języki

angielski
dobry
niemiecki
dobry

Doświadczenie zawodowe

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Kierownik projektu badawczego (NCN)
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Logo
nauczyciel (warsztaty szkolne)
Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
Logo
szkoleniowiec- Organizacja i prowadzenie własnej firmy
Powiatowe Centrum Kształcenia Zawodowego w Oleśnicy
Logo
nauczyciel przedmiotów zawodowych
Powiatowe Centrum Kształcenia Zawodowego w Oleśnicy
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
doktorant/ starszy technik
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
ANALITYKA:
- oznaczanie podstawowego składu chemicznego surowców roślinnych i ich przetworów (kwasowość ogólna, ekstrakt, zawartość cukrów, pektyn, karotenoidów, kwasu askorbinowego)
- oznaczanie związków polifenolowych met. UPLC oraz spektrofotometrycznie
- ocena aktywności przeciwutleniającej żywności metodami spektrofotometrycznymi (DPPH, ABTS, FRAP, OH)
- pomiar cech fizycznych przetworów (barwa, lepkość dynamiczna, NTU)
-oznaczanie aktywności PME

W ZAKRESIE PREZENTACJI I PROMOCJI WYNIKÓW BADAŃ:
- redagowanie publikacji naukowych, posterów, e-posterów, wykładów
- współtworzenie raportów z badań projektowych
- uczestnictwo w konferencjach naukowych

Edukacja

Logo
technologia żywności, doktoranckie
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Logo
pedagogika, studia podyplomowe
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Logo
technik agrobiznesu, średnie
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Wł. St. Reymonta w Bierutowie

Zainteresowania

Muzyka, film, przyroda

Zainteresowania naukowe: związki biologicznie aktywne żywności pochodzenia roślinnego, projektowanie nowych produktów żywnościowych, poszukiwanie nowych surowców dla przemysłu owocowo- warzywnego

Organizacje

Polskie Towarzystwo Technologów Żywności

Inne

Prawo jazdy kategorii B

Grupy

Technolodzy Żywności
Technolodzy Żywności
Grupa dla technologów i inżynierów pracujących w przemyśle spożywczym oraz dla osób zainteresowanych produkcją i jakością żywności.