Mirosława Teleszko
doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia
Oleśnica,
dolnośląskie
Języki
angielski
dobry
niemiecki
dobry
Doświadczenie zawodowe
doktorant/ starszy technik
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
ANALITYKA:
- oznaczanie podstawowego składu chemicznego surowców roślinnych i ich przetworów (kwasowość ogólna, ekstrakt, zawartość cukrów, pektyn, karotenoidów, kwasu askorbinowego)
- oznaczanie związków polifenolowych met. UPLC oraz spektrofotometrycznie
- ocena aktywności przeciwutleniającej żywności metodami spektrofotometrycznymi (DPPH, ABTS, FRAP, OH)
- pomiar cech fizycznych przetworów (barwa, lepkość dynamiczna, NTU)
-oznaczanie aktywności PME
W ZAKRESIE PREZENTACJI I PROMOCJI WYNIKÓW BADAŃ:
- redagowanie publikacji naukowych, posterów, e-posterów, wykładów
- współtworzenie raportów z badań projektowych
- uczestnictwo w konferencjach naukowych
- oznaczanie podstawowego składu chemicznego surowców roślinnych i ich przetworów (kwasowość ogólna, ekstrakt, zawartość cukrów, pektyn, karotenoidów, kwasu askorbinowego)
- oznaczanie związków polifenolowych met. UPLC oraz spektrofotometrycznie
- ocena aktywności przeciwutleniającej żywności metodami spektrofotometrycznymi (DPPH, ABTS, FRAP, OH)
- pomiar cech fizycznych przetworów (barwa, lepkość dynamiczna, NTU)
-oznaczanie aktywności PME
W ZAKRESIE PREZENTACJI I PROMOCJI WYNIKÓW BADAŃ:
- redagowanie publikacji naukowych, posterów, e-posterów, wykładów
- współtworzenie raportów z badań projektowych
- uczestnictwo w konferencjach naukowych
Edukacja
Zainteresowania
Muzyka, film, przyroda
Zainteresowania naukowe: związki biologicznie aktywne żywności pochodzenia roślinnego, projektowanie nowych produktów żywnościowych, poszukiwanie nowych surowców dla przemysłu owocowo- warzywnego
Zainteresowania naukowe: związki biologicznie aktywne żywności pochodzenia roślinnego, projektowanie nowych produktów żywnościowych, poszukiwanie nowych surowców dla przemysłu owocowo- warzywnego
Organizacje
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
Inne
Prawo jazdy kategorii B
Grupy
Technolodzy Żywności
Grupa dla technologów i inżynierów pracujących w przemyśle spożywczym oraz dla osób zainteresowanych produkcją i jakością żywności.