Joanna Kosiba

Quality Manager/ Specjalista ds. Jakości i Bezpieczeństwa Żywności/ Zapewnienie Jakości/ Systemy Jakości/ ISO/ BRC/ IFS/ Auditor/ Process Manager/ Kaizen/ Lean/ Six Sigma Green Belt/ Technolog Żywności i Żywienia Człowieka/ FMCG/ Produkcja Spożywcza/ Rest
Warszawa, mazowieckie

Umiejętności

Audyt BRC stały rozwój Cross-functional Team Leadership Wyroby mleczne Dietetyka Jedzenie Przemysł spożywczy Food Processing Bezpieczeństwo żywności Technologia Żywności HACCP Higiena IFS Składniki ISO 22000 Iso 9000 Zarządzanie procesami usprawnianie procesów Rozwój produktu Zapewnienia Jakości Audyty jakości Zarządzanie jakością Quality System Ocena ryzyka Six Sigma Myślenie strategiczne Ocena dostawcy łańcuch dostaw Budowanie zepołu zarządzanie dostawcami ISO 9001 Kontrola jakości Statistic Process Control Suppliers Development Quality Systems Food Safety Training Food Retail Supplier Audits Know-How Building

Języki

polski
ojczysty
angielski
biegły
hiszpański
dobry

Doświadczenie zawodowe

Kerry Group
QHSE Manager
Rozwija, wdraża i utrzymuje korporacyjne strategie i procesy w zakresie Jakości, Środowiska, Bezpieczeństwa i Higieny Pracy
- Zapewnienie działania zgodnego ze standardami (w tym wdrożenie i certyfikacja FSSC 22000 & ISO 14001)
- Zapewnienie osiągania ustalonych KPI
- Rozwiązywanie problemów w zakresie produkcji i rozwoju
- Optymalizacja procesów
- Wprowadzanie programów zarządzania (wdrożenie Historiana, koordynacja wdrożenia SAPa w zakresie QA i PE)
- Zarządzanie 12 osobowym zespołem
Yum! Restaurants International
Quality Assurance Manager
Opracowała system zarządzania pozwalający osiągać korporacyjne cele jakościowe w 25 rynkach franczyzowych Europy (ponad 1000 dostawców, około 1000 restauracji, 3 Brandy: Pizza Hut, KFC, Taco Bell) i przygotowała dział jakości do auditu korporacyjnego. Zapewniła dostępność informacji o wartościach odżywczych dań serwowanych w Europie oraz opracowała strategię redukcji soli i tłuszczu.

- Zarządzanie programami Bezpieczeństwa Żywności i Zapewnienia Jakości dla dostawców, centrów dystrybucyjnych i restauracji (włączając audity)
- Kierowanie programem oceny bezpieczeństwa i jakości produktów, zapewnienie zgodności specyfikacji z wymogami prawnymi i wymaganiami firmy
- Rozwiązywanie problemów związanych z bezpieczeństwem i jakością produktów i surowców (włączając KPI, zarządzanie reklamacjami oraz zarządzanie kryzysem)
- Doradztwo w zakresie bezpieczeństwa żywności, jakości, wymagań prawnych, Brand Standardu, systemów IT
- Zatwierdzanie i ocena dostawców w celu potwierdzenia możliwości spełnienia przez nich wymogów YRI oraz rozwój nowych dostawców
- Wspieranie rozwoju nowych produktów w zakresie zapewnienia ich bezpieczeństwa
- Współpraca z lokalnymi agencjami prawnymi i departamentami zdrowia
- Techniczna odpowiedzialność za przyprawy, owoce, warzywa, sosy i opakowania
Logo
Pełnomocnik Zarządu ds. Jakości
Fanex-Żerań Sp. z o.o.
Opracowała i wdrożyła System Jakości zgodny z ISO 9001, BRC i IFS oraz zawierający specyficzne wymagania Kluczowych Klientów w zakładzie zatrudniającym 170 pracowników. Uzyskała certyfikaty BRC i IFS, a w auditach klientowskich zapewniła uzyskanie wyników powyżej 90%. Ograniczyła ilość problemów jakościowych oraz straty związane z produkcją, magazynowaniem, zakupami, sprzedażą poprzez wdrożenie procedur usprawniających działanie firmy.

- Opracowanie i doskonalenie dokumentacji Systemu Jakości
- Zarządzanie i przeprowadzanie auditów wewnętrznych i auditów dostawców, reprezentowanie firmy podczas auditów 3-ciej strony
- Inicjowanie i zarządzanie działaniami korygującymi i zapobiegawczymi, ocena ich skuteczności
- Planowanie i organizowanie szkoleń, przeprowadzanie szkoleń w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności
- Doradztwo w zakresie prawa żywnościowego
- Raportowanie do Prezesa Zarządu na temat efektywności i skuteczności Systemu Jakości, przygotowywanie danych do przeglądu zarządzania oraz wdrażanie jego ustaleń.
Logo
Technolog/ Kierownik zmiany
Fanex - Żerań
Prowadziła zmianę do 30 pracowników produkcji. Utworzyła katalog metod pakowania i etykietowania produktów, co radykalnie obniżyło ilość pomyłek w tym zakresie. Wdrożyła zmiany w krótkoterminowym planowaniu produkcji co ułatwiało płynny przebieg produkcji. Awansowana na stanowisko Pełnomocnika Zarządu ds. Jakości.

- Ustalanie i osiąganie planów produkcyjnych
- Nadzór nad uruchamianiem produkcji i produkcjami próbnymi
- Kierowanie podległym personelem
- Prowadzenie analiz laboratoryjnych
- Utrzymywanie zapisów produkcyjnych
Ośrodek Badania Jakości Wyrobów ZETOM Sp. z o.o.
Specjalista ds. Systemów Jakości
Kierowała projektem wdrożenia system HACCP na zgodność z Normą Duńską w cukrowni zatrudniającej 200 pracowników. Wdrożony system pozwolił zakładowi uzyskać certyfikaty HACCP i ISO 9001.

- Prowadzenie szkoleń dla zarządów, auditorów wewnętrznych i pracowników w zakresie systemów jakości w przemyśle spożywczym
- Prowadzenie konsultacji w zakresie planowanie, wdrażania i utrzymania systemów jakości
Logo
Praktykant
Instituto Technologico de Aragon, Hiszpania
W ramach programu Leonardo Da Vinci:
- Uczestniczenie w auditach upraw uwoców i warzyw, hodowli bydła, zakładów przetwórstwa owoców i warzyw oraz mięsa, rzeźni oraz sklepów spożywczych
- Przygotowanie i weryfikacja dokumentacji

Szkolenia i kursy

CERTYFIKATY:

02-06.2012 Six Sigma Green Belt (GE)
01-04.2012 Process Manager (GE)
12.2011 Operation Management
03.2011 Auditor przemysłu spożywczego ISO 9001:2008, ISO 22000:2005, IFS, BRC
03.2007 Auditor Wiodący standardów ISO 9000:2000
06.2006 Auditor wewnętrzny zintegrowanych systemów zarządzania ISO 9001:2000, 14001:2004, PN-N-18001:2004
01.2004 Quality Manager
09.2003 Pełnomocnik Prezesa ds. Jakości

SZKOLENIA:

05.2011 Prawo żywnościowe
02.2009 – 11.2011 Kursy specyficzne dla działalności firmy (Brand Standards, YRI auditor,
kultura organizacyjna)
03.2008 Statystyczna Kontrola Procesu (SPC)
02.2008 Analiza sensoryczna produktów
06 – 12.2006 Budowa i wdrożenie dokumentacji standardów BRC i IFS
2003 – 2004 Budowa dokumentacji i auditowanie systemów opartych o ISO 9000, 14000, 17025, HACCP

Edukacja

Logo
Rachunkowość Zarządcza i Controlling, studia podyplomowe
Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
Logo
Zarządzanie Jakością, studia podyplomowe
Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
Logo
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, specjalizacja Przetwórstwo Owoców i Warzyw, magisterskie
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Specjalizacje

Zarządzanie jakością
Zapewnienie jakości
Zarządzanie jakością
SHE/QA

Inne

MS Office: zaawansowany użytkownik
Prawo jazdy kat. B

Grupy

8 wszystkich wypowiedzi
0 plusów
sggw
sggw
SGGW to jedna z najstarszych polskich uczelni. Zawsze wysoko w rankingach. Otrzymała tytuł „Najbardziej innowacyjnej i kreatywnej uczelni w Polsce”.
A Ja Szukam Pracy
A Ja Szukam Pracy
Grupa dla osób szukających obecnie pracy. Członkowie grupy mogą wymieniać się tu doświadczeniami jak i rozwiązywać wspólnie problemy.
Business Marketing
Business Marketing
Marketing Sekrety. Social Media Marketing. Marketing wirusowy, marketing szeptany, event marketing, experiential marketing, guerilla marketing, marketing doświadczeń, content marketing.
JA CHCĘ PRACOWAĆ :-)
JA CHCĘ PRACOWAĆ :-)
Dla osób z doświadczeniem, które straciły pracę lub chcą zmienić obecną, zgodnie z oczekiwaniami.
Jakość
Jakość
Grupa osób związanych z zarządzaniem jakością, a także środowiskiem i bezpieczeństwem w organizacjach oraz auditowaniem systemów.
Jeden inżynier na pięć ofert pracy
Jeden inżynier na pięć ofert pracy
Na jednego inżyniera w naszym kraju czeka co najmniej pięć ofert pracy
Lean Six Sigma
Lean Six Sigma
Integracja podejścia Lean i Six Sigma w celu poprawy wydajności zarządzania łańcuchem dostaw. / Lean Six Sigma as the way to supply chain performance improvement. /
MENTORZY SUKCESU
MENTORZY SUKCESU
Jest to grupa dla ludzi, którzy odnieśli w życiu sukces i pragną się nim podzielić oraz dla tych, którzy chcą poznać sukcesy innych. Liczą się każde sukcesy i te małe i te duże. Ważne aby się z ni
OCHRONA ŚRODOWISKA
OCHRONA ŚRODOWISKA
Zainteresowani ochroną środowiska, kontaktami w branzy wymiana informacji - znajdą tu miejsce dla siebie
OPAKOWANIA
OPAKOWANIA
NOWOŚCI W DZIEDZINIE OPAKOWAŃ ! Zapraszam wszystkich zajmujących się dziedziną opakowań w różnej postaci i z różnych materiałów.
Praca w przemyśle spożywczym
Praca w przemyśle spożywczym
Grupa zrzeszająca pracowników przemysłu spożywczego
Psychologia Perswazji
Psychologia Perswazji
Zapraszam do grupy, dzięki której zgłebiać będziesz tajniki najskuteczniejszych strategii perswazji, sprzedaży i negocjacji.