konto usunięte

Temat: Nie ma powodów do zadowolenia. Ceny warzyw zaczną spadać...

Nie ma powodów do zadowolenia. Ceny warzyw zaczną spadać dopiero po wakacjach. Ale wtedy... podrożeją i inne produkty spożywcze.


Obrazek


Rekordowo wysokie ceny warzyw utrzymają się w najbliższych miesiącach. Zmaleją dopiero jesienią. Ale wtedy trzeba się spodziewać podwyżki cen owoców. Trzeba też przyzwyczaić się do coraz droższego schabowego, bo prędko nie stanieje popularna wśród Polaków wieprzowina.


Z powodu cen zakupy nie są dla wielu przyjemnością. Ceny żywności ciągle rosną. Nawet najbardziej podstawowych produktów. Bo nie da się przymknąć oka na to, że za kilogram pietruszki trzeba zapłacić około 20 zł.

W stosunku do ubiegłego roku najbardziej podrożały podstawowe produkty: ziemniaki o ponad 100 procent., kapusta o 70 procent., cebula o 50 procent. - Tak znaczącego wzrostu cen nie mieliśmy od 2017 roku - podkreślił w rozmowie z reporterem TOK FM Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole. Oczywiście decydujący wpływ na to miała (i ma pogoda), czyli susza.

Na obniżkę cen musimy niestety jeszcze poczekać. - Prognozujemy,
że tegoroczne zbiory warzyw będą lepsze niż ubiegłoroczne -
powiedział ekspert. A jeśli prognozy się sprawdzą, to możemy
liczyć na spadek cen. - Sytuacja zacznie wracać do normy
najwcześniej po wakacjach. Wiele wskazuje na to, że potanieją
wtedy nie tylko warzywa, ale też produkty mleczne i zbożowe, bo po
żniwach możemy oczekiwać niższych cen mąki. A to ma wpływ na
cenę pieczywa - wyliczał Jakub Olipra.

I na tym dobre wiadomości się kończą. - Drożeć będą
natomiast owoce. Jest to związane z tym, że ubiegłoroczne zbiory
były rekordowe, a w tym roku należy oczekiwać obniżenia, ze
względu na niekorzystne warunki pogodowe na początku roku, np.
przymrozki - dodał ekspert.

Z zupełnie innych powodów drożeć będzie także mięso - przede
wszystkim wieprzowina. Tu na ceny w polskich sklepach największy
wpływ będą miały czynniki globalne. - W Chinach, które są
największym producentem, konsumentem i importerem wieprzowiny na
świecie, rozprzestrzenia się afrykański pomór świń (ASF) -
wyjaśnił Jakub Olipra. Choroba spowodowała, że mniej mięsa
trafia na rynek. A to, jak tłumaczył ekspert, winduje ceny
wieprzowiny na całym świecie.

Jaki wpływ ma to na ceny polskiego mięsa? Okazuje się, że znacznie więcej wieprzowiny z Polski trafia np. do Niemiec, bo tamtejsi producenci sprzedają je do Azji. - A to podbija ceny w kraju - dodał ekonomista. Polska nie sprzedaje mięsa do Chin, bo u nas również szaleje ASF.
...
http://www.msn.com/pl-pl/finanse/finanse-osobiste/nie-...