Temat: Weekendowy kurs wiedzy o winie

Zachęcam do udziału w kursie winiarskim który organizuję na Roztoczu w dniach25-26.02.
Kurs poprowadzi Monika Bielka-Vescovi dyplomowana sommeliera z dyplomami International Sommelier Guild i WSET, wykładowca na studiach podyplomowych „Wiedza o Winie. Media, rynek, kultura” w Collegium Civitas, wykładowca enologii na wydziale dietetyki Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Kurs dwudniowy:
Dzień 1. Podstawowy Kurs Wiedzy i Degustacja Wina
Dzień 2. Czynniki wpływające na smak, jakość i cenę wina
Na kursie poruszymy następujące zagadnienia:
1. Podstawowe rodzaje wina
o Wina spokojne (wina białe, czerwone, różowe)
o Wina musujące
o Wina wzmacniane
2. Podawanie wina
o Wybór kieliszków do danego wina
o Wybór stylu otwierania wina
o Dobór narzędzi do otwierania wina
3. Podstawowe szczepy i ich występowanie
o Klasyczne szczepy
o Podstawowe regiony winiarskie
o Czytanie etykiety
4. Jak degustować i omawiać wino
o rozpoznawanie win poprawnych w aromacie i smaku
o analiza wzrokowa, smakowa, węchowa
o słownictwo winiarskie
5. Przechowywanie wina i temperatura podawania wina
o Światło
o Temperatura przechowywania wina
o Wilgotność
o Podawanie wina w odpowiedniej temperaturze
6. Łączenie wina z potrawami
o Reguły łączenia wina z potrawami
o Łączenie podstawowych elementów kulinarnych z winem
o Omówienie skutków połączeń
Cena : 590 zł/osoba
Cena obejmuje:
1 nocleg w pokoju dwuosobowym
1 śniadanie
2 obiady
1 kolację
Każdy z uczestników otrzymuje na własność materiały szkoleniowe.

Obrazek
Ten post został edytowany przez Autora dnia 12.01.17 o godzinie 21:06