Justyna Bielik

Justyna Bielik prawnik, wydawca,
doradztwo podatkowe

Temat: Dobre zastępstwa, czyli popularny ersatz:)

Witajcie,
importowane składniki są sakramencko drogie. Niektórych po prostu nie da się zastąpić żeby nie urządzić sobie kuchni fusion (dla mnie to nori), ale niektóre tak. Jakie są Wasze pomysły na kuchnię japońską bez stresu przy kasie?

Pozdrawiam wszystkich:)
Takeshi Y.

Takeshi Y. Executive Search
Specialist

Temat: Dobre zastępstwa, czyli popularny ersatz:)

Witam :)

Troche nie rozumialem pytania.
Jesli chodzi o produkty kuchni japonskiej no generalny drogo.

Ale u nas sklepie sa duzo tansze niz tradycjny sklep. mniej wiecej okolo 30-40% tansze. Wiec tu nie ma problem.

A porownanie restauracja japonska w PL to naprawda drogo.

przykladowo maki z avocado kosztuje 18 zl za 6 sztuk w restauracje. A
jesli ktos robi sushi dzieki naszem przepisowi oszczezasz 17.20 zl.

czyli maki z avocado kosztuje okolo 80 gr. Datego bardzo goraco polecam przyrzadzanie samemu Sushi. :)))
Piotr Biesiadecki

Piotr Biesiadecki Szef produkcji,
Granpian, Handa-
Japonia

Temat: Dobre zastępstwa, czyli popularny ersatz:)

Zaraza, chcesz mi powiedziec, ze za 6 sztuk maki z avocado kosztuje 80 groszy, czyli za sztuke 13 grosy????? skalkuluj prosze dokladniej
Piotr Biesiadecki

Piotr Biesiadecki Szef produkcji,
Granpian, Handa-
Japonia

Temat: Dobre zastępstwa, czyli popularny ersatz:)

Piotr Biesiadecki:
Zaraz, zaraz, chcesz mi powiedziec, ze za 6 sztuk maki z avocado kosztuje 80 groszy, czyli za sztuke 13 grosy????? skalkuluj prosze dokladniej

Temat: Dobre zastępstwa, czyli popularny ersatz:)

Podawalem ten przepis na skj.fora.pl.

Marynowany imbir, czyli gari, to nieodłączny element każdego posiłku z sushi. Pełni rolę „oczyszczacza”, czyli ostrego przerywnika między różnymi rodzajami sushi, pozwala to poczuć odrębny smak każdego kolejnego kawałka.

Moj przepis to:

- korzenie imbiru (13 zlotych kg w Wola Park, 25 zlotych na Poznanskiej)
- ocet ryżowy pol na pol z cukrem z dodatkiem soli
- barwnik (w polskich warunkach moze to byc koncentrat barszczu czerwonego, wystarczy odrobina, nie pamietam nazwy oryginalnego skladnika)

Oskrobujemy imbir ze skorki, tniemy wzdluz wlokien ostrym nozem jak najcieniej na plasterki 0.5- 1 mm, zalewamy rozgrzana zalewa, dodajemy barwnik, po paru dniach juz jest dobry (powinno sie trzymac dluzej, ale nigdy nie mialem az tak duzej cierpliwosci - hahaha). Mozna do paru tygodni przetrzymywac.

Sloik w slepie kosztuje kilkanascie zlotych, a mojej produkcji - 4 zlote.

konto usunięte

Temat: Dobre zastępstwa, czyli popularny ersatz:)

Gdy brakuje mi mirin dodaję posłodzoną sake. Cukru dodaję do smaku - tak by produkt końcowy jak najbardziej przypominał mirin:)
Krzysztof Łukaszewicz

Krzysztof Łukaszewicz Sushi Chef, Hana
Sushi Posnania

Temat: Dobre zastępstwa, czyli popularny ersatz:)

Justyna B.:
Witajcie,
importowane składniki są sakramencko drogie. Niektórych po prostu nie da się zastąpić żeby nie urządzić sobie kuchni fusion (dla mnie to nori), ale niektóre tak. Jakie są Wasze pomysły na kuchnię japońską bez stresu przy kasie?

Pozdrawiam wszystkich:)

Wystarczy porozmawiać dobrze z sushi masterem a potrzebny towar zamówi z hurtowni po rozsądnych cenach a nie tych ze sklepu ;)
Klaudia Cichocka

Klaudia Cichocka Edo Sushi Bar

Temat: Dobre zastępstwa, czyli popularny ersatz:)

Wszystkie składniki do sushi (oprócz ryb) można kupić w sklepie internetowym JIROSAN :) Polecam :))

http://sklep.jirosan.pl



Wyślij zaproszenie do