konto usunięte

Temat: ...Przetwory dla maluchów...

Moje Drogie Panie,
ostatnio ambitnie stwierdziłam, że mam ochotę porobić słoiczki dla mojej pociechy. Rodzę w lutym, ale za rok byłyby jak znalazł. Teraz siedzę w domu, więc czas by się też znalazł... Czy macie jakieś fajne przepisy na przetwory? Bo jak nie to porobię po prostu jabłuszka osobno, gruszki osobno... Wiadomo, że swoje zdrowsze (ze swojego/zaufanego sadu tym bardziej). Myślałam o tym, żeby zamiast cukru nie sypać albo nic, albo usłyszałam o glukozie...
W każdym bądź razie proszę o pomysły-przepisy...
Monika M.

Monika M. www.promama.pl

Temat: ...Przetwory dla maluchów...

Ja myślę, że tradycyjne musy najlepsze. Nie wiem, może miodem można by dosłodzić?Monika M. edytował(a) ten post dnia 04.08.11 o godzinie 22:02
Dominika W.

Dominika W. A goal without a
plan is just a
wish...

Temat: ...Przetwory dla maluchów...

Cukier dla malucha? Jestem absolutna przeciwniczka. Poza tym po co w ogole slodzic owoce jesli one sa slodkie same w sobie? Uwazam ze przetarte lub zmiksowane jabluszko czy gruszka bez zadnych dodatkow beda najlepsze. Pytanie ile tylko ile czasu taki owoc po ugotowaniu moze spedzic w zamrazarce. Tego niestety nie wiem, wiec madrowac sie nie bede...
Monika M.

Monika M. www.promama.pl

Temat: ...Przetwory dla maluchów...

Zapasteryzować najlepiej.

konto usunięte

Temat: ...Przetwory dla maluchów...

Najwięcej dobrego mówią o glukozie, jak owoce kwaśne są... choć przecież dla odmiany, kiedy dziecko uczy się smaków, to i takie kwaskowe mogą być fajnym doświadczeniem. Pytanie tylko czy dziecko je zje:p

Po długich namysłach też chyba stwierdzam, że zwykłe weki zrobię nie dosypując nic na razie. A w przyszłości jak nie będzie czasu, to tarka i wio...:P
Sylwia Krajewska

Sylwia Krajewska Podatki, Księgowość,
Audyt - SENTE

Temat: ...Przetwory dla maluchów...

Aleksandra Ł.:
Najwięcej dobrego mówią o glukozie, jak owoce kwaśne są... choć przecież dla odmiany, kiedy dziecko uczy się smaków, to i takie kwaskowe mogą być fajnym doświadczeniem. Pytanie tylko czy dziecko je zje:p

A to już zależy od dziecka i nie przewidzisz. Moja Karolcia uwielbia kwaśne i w ogóle smaki inne niż słodki. Rumianek niesłodzony, porzeczki (mnie aż wykręcało), zupa szczawiowa (no, tylko dla smaku dwie łyżeczki dostała, ale chciała więcej). Słodzonych rzeczy nie chce. Lubi też szpinak, warzywa i ryby - im bardziej mają ten typowy rybny posmak, tym lepiej. I ogóry małosolne, kiszone - mocno czosnkowe.

konto usunięte

Temat: ...Przetwory dla maluchów...

Sylwia Krajewska:
Aleksandra Ł.:
Najwięcej dobrego mówią o glukozie, jak owoce kwaśne są... choć przecież dla odmiany, kiedy dziecko uczy się smaków, to i takie kwaskowe mogą być fajnym doświadczeniem. Pytanie tylko czy dziecko je zje:p

A to już zależy od dziecka i nie przewidzisz. Moja Karolcia uwielbia kwaśne i w ogóle smaki inne niż słodki. Rumianek niesłodzony, porzeczki (mnie aż wykręcało), zupa szczawiowa (no, tylko dla smaku dwie łyżeczki dostała, ale chciała więcej). Słodzonych rzeczy nie chce. Lubi też szpinak, warzywa i ryby - im bardziej mają ten typowy rybny posmak, tym lepiej. I ogóry małosolne, kiszone - mocno czosnkowe.


No to ostra z niej dziewoja będzie:D:D
Wiem, że nie przewidzę jakie dziecko będzie, dlatego nie będę słodzić teraz, a ewentualnie, jak będzie się krzywić...:)Niech próbuje tego i owego...
Katarzyna P.

Katarzyna P. szukam nowych wyzwań

Temat: ...Przetwory dla maluchów...

ja robie juz drugi sezon - tylko teraz ilosci hurtowe bo w tamtym roku mi braklo :)
Robie wszystko bez cukru - wsypuje pokrojone w cząstki owoce do sloika, zalewam woda i pasteryzuje. Nic skomplikowanego, wszystkie sloiczki, ktore robilam na ubiegla zime mi sie utrzymały.
Na chwilę obecną mam:
- zamrożone czereśnie/borówki/truskawki
- zapasteryzowane jabłka/morele/jeżyny/ufo/brzoskwinie/porzeczki/wisnie
Czekam na maliny, jesienne jabłka, śliwki.Katarzyna P. edytował(a) ten post dnia 06.08.11 o godzinie 13:37
Aneta Sobecka

Aneta Sobecka Chwilowo mama na
cały etat

Temat: ...Przetwory dla maluchów...

Ja również sama przygotowuję słoiczki dla mojego malucha: tak robiła moja babcia, moja mama i teraz i ja :-D Generalnie na początku kupowałam, ale jak zaczęłam dokładniej wnikać w ich zawartość, czytać skład, etc. to się po prostu załamałam! Niby produkty atestowane, etc., a chemii w nich cała masa. Teraz robię głownie jabłka i gruszki oraz truskawki, chociaż akurat te ostatnie to głównie sama wcinam;p Nie dodaję cukru. A jeśli już przyjdzie mi jakiś słoiczek kupić, to robię to tylko w sklepach ze zdrową żywnością.
Katarzyna S.

Katarzyna S. Specjalista ds
zamówień publicznych

Temat: ...Przetwory dla maluchów...

robiłam w zeszłym roku
podduszałam w oddzielnych garnkach, jabłka, gruszki, broszkwinie, maliny, truskawki
potem robiłam z tego rózne miksy i na gorąco zamykałam w słoiczki
do niektórych dodawałam banany wiec jeszcze z bananami chwilkę podduszałam

rewelacja, Olo wcinał ze smakiem, często nie mogłam odgonić też Tatusia ;)
dodawałam do kszy jaglanej, ryżu, serka, jogurtu lub po prostu same owoce
Monika M.

Monika M. www.promama.pl

Temat: ...Przetwory dla maluchów...

To może jakieś przepisy?

Hiram skandynawski, czyli konfitura z rabarbaru z imbirem

Składniki :
1 kg rabarbaru [ważony po obraniu, ale młodego obierać nie trzeba]
1 kg cukru
3 łyżki imbiru
skórka z 1 cytryny

Wykonanie :
Rabarbar pokroić na małe kawałki, wymieszać w szklanej misie z cukrem, imbirem i drobno pokrojoną skórką z cytryny. Pozostawić na noc pod przykryciem.
Następnego dnia gotować na małym ogniu do miękkości. Po godzinie gotowania zrobić próbę wylewając kroplę marmolady na talerzyk i zadrapać przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewać do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zamknąć.

Przepis stąd: http://ninawkuchni.blogspot.com/2008/07/hiram-skandyna...Monika M. edytował(a) ten post dnia 08.08.12 o godzinie 22:09
Beata Maliniewicz

Beata Maliniewicz właściciel, Mobilny
Dietetyk

Temat: ...Przetwory dla maluchów...

Moje dzieci już nie jedzą słoiczków, ale swojego czasu robiłam ich mnóstwo. A jak nie słoiczki to po prostu deserki robione na bieżąco, gdzie królowało oczywiście starte jabłuszko z bananem. Nie chciałam swoich dzieci od małego karmić chemią, więc robiłam wszystko sama. Owoce i warzywa przywoziłam głównie od dziadków ze wsi. Od małego starałam się uczyć dzieci, że warto zwracać uwagę na to, co jemy. Teraz zamiast do mc donalda chodzą do sklepów ze zdrową żywnością :-D

Temat: ...Przetwory dla maluchów...

A ja mam do Was takie pytanie

Czy któraś z Was ma sprawdzone przepisy na proces pasteryzacji. Chodzi mi nie o przepisy kulinarne ale przepis na utrwalenie weków, ponieważ szukając w internecie natrafiłam na setki... tysiące :( różnych sposobów, czasami sprzecznych... postanowiłam więc spytać się Was?

Co konkretnie chciałabym zrobić :
- mus jabłkowy na zimę (na zapas)

Spotkałam się z 3 sposobami (wszystko bez cukru):
1) Zetrzeć/zmiksować jabłka na mus. Nałożyć mus do słoiczków. Wstawić do zimnej wody (wiadomo... woda nie może zakrywać wieczek, słoiczki na ściereczce itd) poczekać aż woda zawrze i pasteryzować tak z 30 minut, a później odstawić słoiczki do góry dnem i poczekać aż wystygną
2) Pokroić jabłka i gotować je na małym ogniu aż się rozlecą (tak z 30-40min). Gorące nałożyć do słoiczków i szczelnie zamknąć...
3) Tak samo jak w pkt 2 ale dodatkowo pasteryzować 15 minut i na koniec odwrócić do góry dnem i poczekać aż wystygną.........

Czyli w końcu jak..........??? :-(
Czy takie surowe przeciery mogę po prostu włożyć do słoiczków i tylko pasteryzować...? To byłoby najprostsze....

Oczywiście wszystko jest bez cukru.... a cukier, tak jak i sól itd utrwala, więc chyba proces pasteryzacji takich weków bez cukru powinien być dłuższy...? Sama nie wiem.

Pomocy!!!
Monika M.

Monika M. www.promama.pl

Temat: ...Przetwory dla maluchów...

Ja robię tym drugim sposobem (nakładam do słoiczków, a w tym czasie mus cały czas bulgocze na lekkim ogniu). Napełnione słoiczki odwracam do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia. Potem tylko sprawdzam, czy zakrętka zassała (tzn. uciskam na środek czy jest wklęsły czy wypukły; wklęsłość oznacza, że zassało) I to wystarczy! Monika M. edytował(a) ten post dnia 23.09.12 o godzinie 10:11
Monika R.

Monika R. Iść, ciągle iść, w
stronę słońca...

Temat: ...Przetwory dla maluchów...

Zdecydowanie drugi sposób, bez dodatkowej pasteryzacji.

Temat: ...Przetwory dla maluchów...

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi i porady :)))))))
Spróbuję więc tak jak mi polecacie :))
Ile Wam takie słoiczki wytrzymują mniej więcej?
Jak teraz zrobię przetwory to ile mi to wytrzyma...?
Monika M.

Monika M. www.promama.pl

Temat: ...Przetwory dla maluchów...

To zależy od Waszego apetytu....:)

A swoją drogą... polecam też suszenie owoców. Moje dzieci uwielbiają suszone owoce. Krojone w plasterki jabłka, gruszki, śliwki.... suszone w suszarce! Smaczne, zdrowe i bez cukru.

Z suszonej mailny robię potem herbatę w czasie przeziebień... kilka malin suszonych zalewam gorącą wodą (przegotowaną) i dodaję miód (jak mam to jeszcze plasterki pigwy). No cudowne lekarstwo... a ten zapach...:) Polecam!

Temat: ...Przetwory dla maluchów...

A..... to też prawda :-) apetyt ta takie smakołyki własnej roboty to zawsze jest wielki... :-)

Z suszeniem chciałam spróbować w tym roku. Chciałam suszyć na słońcu (jabłka nawleczone na nitki), ale za długo zwlekałam (ciągle nie było czasu) i przyszedł wrzesień :(
chyba czas kupić suszarkę do owoców.

To prawda... suszone owoce są przepyszne i co najlepsze.. te własnej roboty nie są pryskane żadną chemią, azotanami itp. "utrwalającymi" śmieciami

Temat: ...Przetwory dla maluchów...

Moje dzieci najbardziej pokochały przetwory z Eterno. Wybór jest tutaj bardzo duży, zamawiamy też owoce w syropie i powiem wam, że są naprawdę przepyszne

Następna dyskusja:

Zdrowe desery dla maluchów




Wyślij zaproszenie do