Temat: ...Przetwory dla maluchów...
A ja mam do Was takie pytanie
Czy któraś z Was ma sprawdzone przepisy na proces pasteryzacji. Chodzi mi nie o przepisy kulinarne ale przepis na utrwalenie weków, ponieważ szukając w internecie natrafiłam na setki... tysiące :( różnych sposobów, czasami sprzecznych... postanowiłam więc spytać się Was?
Co konkretnie chciałabym zrobić :
- mus jabłkowy na zimę (na zapas)
Spotkałam się z 3 sposobami (wszystko bez cukru):
1) Zetrzeć/zmiksować jabłka na mus. Nałożyć mus do słoiczków. Wstawić do zimnej wody (wiadomo... woda nie może zakrywać wieczek, słoiczki na ściereczce itd) poczekać aż woda zawrze i pasteryzować tak z 30 minut, a później odstawić słoiczki do góry dnem i poczekać aż wystygną
2) Pokroić jabłka i gotować je na małym ogniu aż się rozlecą (tak z 30-40min). Gorące nałożyć do słoiczków i szczelnie zamknąć...
3) Tak samo jak w pkt 2 ale dodatkowo pasteryzować 15 minut i na koniec odwrócić do góry dnem i poczekać aż wystygną.........
Czyli w końcu jak..........??? :-(
Czy takie surowe przeciery mogę po prostu włożyć do słoiczków i tylko pasteryzować...? To byłoby najprostsze....
Oczywiście wszystko jest bez cukru.... a cukier, tak jak i sól itd utrwala, więc chyba proces pasteryzacji takich weków bez cukru powinien być dłuższy...? Sama nie wiem.
Pomocy!!!