Temat: Zdrowa żywność

Witam!
Tak, od razu mówię - jestem związana z branżą! Ale jednocześnie jestem nowa i zielona, i chciałabym poznać zdanie innych, i jednocześnie także zależy mi - jako człowiekowi z branży - na edukacji społeczeństwa, więc dyskutujmy, dyskutujmy!

Co myślicie o zdrowej żywności? Jest taka w ogóle w Polsce czy nie...? I czy ma szanse powodzenia? Bo nie wiem, czy już zmieniać pracę... :)
Chętnie dowiem się wszytkiego.
Póki co zapraszam do zapoznania się z nową firmą na rynku:
http://www.goldenline.pl/grupa/myecolife/
Życzcie nam powodzenia! :)
Pozdrawiam, KasiaKatarzyna Wieczorek edytował(a) ten post dnia 04.03.09 o godzinie 23:28
Urszula Roksana Kowalczuk

Urszula Roksana Kowalczuk Studentin,
Universitaet Potsdam

Temat: Zdrowa żywność

Witam:)
Warto by sprecyzowac, co to wlasciwie znaczy "zdrowa żywność". Znam wiele osob, ktore sa z siebie dumne, bo sie zdrowo odzywiaja, rozumiejac przez to, ze jedza duzo warzyw i owocow, pija soki tak owocowe jak i warzywne, itd. Zapytani, gdzie kupuja te warzywa i owoce, odpowiadaja, że "jak to gdzie, w supermarkecie".
Wydaje mi sie, ze w Polsce istnieje pewne zainteresowanie zdrowa (ekologiczna, pozbawiona chemii) zywnoscia. Na pewno warto ja promowac, bo nie tylko ma wiecej walorow zdrowotnych, ale i smakuje duzo lepiej:) Polska jeszcze nie jest do reszty "zepsuta" przez "smieciowe jedzenie" i wydaje mi sie, ze im wczesniej zaczac kampanie na rzecz zdrowej zywnosci, tym lepiej dla nas wszystkich.
Rafał Rumież

Rafał Rumież Właścieciel,
Hit-media

Temat: Zdrowa żywność

Ciężko dzisiaj o zdrową żywność - to fakt. Zastanawiam się, czy uprawa warzyw we własnym ogródku coś daje...?? Powietrze, woda, ziemia - wszystko jest nośnikiem wielu substancji chemicznych. Wielu z nas jest wręcz uzależniona. Ja osobiście nie mogę odżywiać się długo "swojskim jedzeniem" dostaję gorączki. Nie ograniczymy emisji trujących związków, rozwoju genetyki. Wyłania się kolejne bardzo trudne pytanie dotyczące rozwoju genetyki. Manipulacja genetyczna - szansą, czy zagrożeniem?? - To może być jeszcze większy problem.
Urszula Roksana Kowalczuk

Urszula Roksana Kowalczuk Studentin,
Universitaet Potsdam

Temat: Zdrowa żywność

Nie ograniczymy emisji trujących związków, rozwoju
genetyki. Wyłania się kolejne bardzo trudne pytanie dotyczące rozwoju genetyki. Manipulacja genetyczna - szansą, czy zagrożeniem?? - To może być jeszcze większy problem.

To bardzo dobre i jednoczesnie trudne pytanie. Tak wlasciwie sytuacja z zywnoscia manipulowana genetycznie przypomina czeski film - nikt nic nie wie. Ekolodzy krzycza wrecz, ze taka zywnosc jest bardziej trucizna, niz czymkolwiek innym. Z kolei naukowcy przekonuja, jak wiele dobrego mozemy zyskac - wieksze, smaczniejsze, bardziej odporne na choroby, szybciej dojrzewajace rosliny. Trudno sie polapac w tym gaszczu nie tyle argumentow nawet, ile reklamy i anty-reklamy. Warto pamietac, ze badania nad GMO (Genetically Modified Organisms)sa sponsorowane przez firmy sprzedajace najpierw nasiona i sadzonki, a pozniej srodki ochrony roslin, przeznaczone wylacznie dla roslin zmodyfikowanych. Na zwykle organizmy, w ktorych nikt nic nie zmienial, te srodki dzialaja zabojczo, nie ochronnie. Jedna, z tego co sie orientuje najwieksza, z takich firm, jest Monsanto. Z drugiej strony, malo jest chetnych do sponsorowania badan nad GMO, ktore koncentrowalyby sie na zagrozeniach z nimi zwiazanych. Mimo wszystko juz teraz odkrywa sie powiazania miedzy niektorymi rodzajami raka, czy zwiekszona agresywnoscia u zwierzat, a GMO. No a na koniec warto pamietac, ze nauka juz nie raz sie pomylila - jedna z takich lekcji pokory dla naukowcow powinien byc chocby przypadek talidomidu http://pl.wikipedia.org/wiki/Talidomid .

konto usunięte

Temat: Zdrowa żywność

Zdrowa żywność to na pewno ta która została wytworzona ekologicznie czyli bez pestycydów, chemii dodatków typu GMO i całej listy dodatków trujących nasz organizm. Czy GMO jest dobre? Na pewno nie jeśli chodzi o żywność bo po co zmieniać coś co od tysięcy lat było dla nas dobre? Odnośnie pytania czy jest zdrowa żywność w Polsce? Oczywiście sam taką się odżywiam, handluję jest tego cała masa. Mogę powiedzieć z własnego doświadczenia ponieważ jestem alergikiem że ekologiczna żywność jest o wiele lepsza nie tylko w smaku ale i w wartościach odżywczych a przede wszystkim nie wywołuje reakcji alergicznych.

http://www.biopol.com.plŁukasz H. edytował(a) ten post dnia 17.09.09 o godzinie 19:01

Następna dyskusja:

Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjn...




Wyślij zaproszenie do