Temat: Zdrowa żywność
Nie ograniczymy emisji trujących związków, rozwoju
genetyki. Wyłania się kolejne bardzo trudne pytanie dotyczące rozwoju genetyki. Manipulacja genetyczna - szansą, czy zagrożeniem?? - To może być jeszcze większy problem.
To bardzo dobre i jednoczesnie trudne pytanie. Tak wlasciwie sytuacja z zywnoscia manipulowana genetycznie przypomina czeski film - nikt nic nie wie. Ekolodzy krzycza wrecz, ze taka zywnosc jest bardziej trucizna, niz czymkolwiek innym. Z kolei naukowcy przekonuja, jak wiele dobrego mozemy zyskac - wieksze, smaczniejsze, bardziej odporne na choroby, szybciej dojrzewajace rosliny. Trudno sie polapac w tym gaszczu nie tyle argumentow nawet, ile reklamy i anty-reklamy. Warto pamietac, ze badania nad GMO (Genetically Modified Organisms)sa sponsorowane przez firmy sprzedajace najpierw nasiona i sadzonki, a pozniej srodki ochrony roslin, przeznaczone wylacznie dla roslin zmodyfikowanych. Na zwykle organizmy, w ktorych nikt nic nie zmienial, te srodki dzialaja zabojczo, nie ochronnie. Jedna, z tego co sie orientuje najwieksza, z takich firm, jest Monsanto. Z drugiej strony, malo jest chetnych do sponsorowania badan nad GMO, ktore koncentrowalyby sie na zagrozeniach z nimi zwiazanych. Mimo wszystko juz teraz odkrywa sie powiazania miedzy niektorymi rodzajami raka, czy zwiekszona agresywnoscia u zwierzat, a GMO. No a na koniec warto pamietac, ze nauka juz nie raz sie pomylila - jedna z takich lekcji pokory dla naukowcow powinien byc chocby przypadek talidomidu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Talidomid .