Magdalena K.

Magdalena K. Genuine since 1976.

Temat: O rybie słów kilka...

Czyli o tym, jak zrobiłam wielkie, okrągłe ze zdziwienia oczy, kiedy dostałam do ryby nóż i widelec...

Czy to wymarły zwyczaj: jadać rybę dwoma widelcami?

Temat: O rybie słów kilka...

Jeśli to były steki albo paluszki rybne, to nie ma się co dziwić ;)
Anna G.

Anna G. Common Sense

Temat: O rybie słów kilka...

oczywiście, że istnieja noże do ryb. w dodatku od baaaaaaaaaaaaaardzo dawna.

konto usunięte

Temat: O rybie słów kilka...

Dokładnie.

Ani to nóż ani (tym bardziej) widelec. I tak powinno być.
Wtedy jest OK.

pozdrawiam

a
Magdalena K.

Magdalena K. Genuine since 1976.

Temat: O rybie słów kilka...

Sprecyzuję: zwykły nóż i zwykły widelec.

konto usunięte

Temat: O rybie słów kilka...

faux pas

a

konto usunięte

Temat: O rybie słów kilka...

Lepiej rękami.
Można dać sobie radę jednym widelcem, jak się umie ości przełykać:)
Magdalena K.

Magdalena K.
www.nocnyprzewodnik.
pl

Temat: O rybie słów kilka...

do kotleta mielonego też już nóż podają...

konto usunięte

Temat: O rybie słów kilka...

Magdalena K.:
do kotleta mielonego też już nóż podają...
...a co mówić o kotlecie mielonym z ryby... :)
Maria B.

Maria B. Niczego nie wiedzą,
niczego nie potrafią
znaleźć, bo ich ...

Temat: O rybie słów kilka...

adam stankiewicz:
faux pas

a
No wlasnie nie. Jeśli nie ma się noza do ryb podaje się normalny. A nigdy 2 widelce. Bo to jest najwieksze faux pas. A najlepiej jest po prostu miec noze do ryb.
Malgorzata Saadani

Malgorzata Saadani Coach ICC, trener,
konsultant
ds.etykiety i
wizerunku (co...

Temat: O rybie słów kilka...

W zasadzie do ryby podaje sie specjalne sztucce. Ten wymog dotyczy restauracji, hoteli i miejsc przyjec oficjalnych, gdzie etykieta jest obowiazkowa. Jednak jesli podejmujemy gosci w domu, a nie posiadamy specjalnych sztuccow do ryby - podajemy normalne sztucce stolowe. W gronie przyjaciol faux-pas byloby doszukiwanie sie uchybien ze strony gospodyni. W koncu to nie od noza czy widelca bedzie zalezala mila atmosfera kolacji - a w koncu to sie najbardziej liczy.
Malgorzata Saadani

Malgorzata Saadani Coach ICC, trener,
konsultant
ds.etykiety i
wizerunku (co...

Temat: O rybie słów kilka...

No prosze, piszemy z Marysia symultanicznie i prawie telepatycznie :-)

Temat: O rybie słów kilka...

Ja chyba wolę jeść dwoma widelcami, niż wyjmować z ust ości....
Maria B.

Maria B. Niczego nie wiedzą,
niczego nie potrafią
znaleźć, bo ich ...

Temat: O rybie słów kilka...

Malgosiu, rzeczywiscie telepatycznie :-)
A osci nie wyjmuje się z ust, tylko oddziela od miesa nozem. Nawet tym normalnym.
Magdalena K.

Magdalena K. Genuine since 1976.

Temat: O rybie słów kilka...

Learning all the time :)

Okoliczność była restauracyjna.
W gronie przyjaciół i w jakimkolwiek innym nie daję po sobie poznać, że coś mnie w ten sposób zastanowiło. Ale... lubię wyjaśnić nurtujące mnie wątpliwości i bardzo Wam za odpowiedzi dziękuję :)
Konrad Brywczyński

Konrad Brywczyński menedżer ds.
handlowych - PTC
Polymer Trade Center
Sp. z ...

Temat: O rybie słów kilka...

Ewa Pokrywa:
Ja chyba wolę jeść dwoma widelcami, niż wyjmować z ust ości....

Kwestia wprawy. Zdecydowanie wolę zwykłe sztućce, niż męczyć się dwoma widelcami, które jeszcze gdzieś w narodzie pokutują...
Katarzyna Turlińska

Katarzyna Turlińska wspołpracująca UTPT

Temat: O rybie słów kilka...

przepraszaam aalllleeee "rybe i kury biorę w pazury" :)
staram sie nigdy nie zamawiac niewygodnych dan...

konto usunięte

Temat: O rybie słów kilka...

Magdalena K.:
Okoliczność była restauracyjna.

No to to była du** a nie restauracja, skoro mając w ofercie ryby, nie mieli do nich odpowiedniej zastawy...
Dorota Z.

Dorota Z. Business
Intelligence

Temat: O rybie słów kilka...

Dla mnie te dwa widelce zawsze były jakieś takie strasznie nienaturalne...
Kordian Cyprian Joachim

Kordian Cyprian Joachim Wymarzone, Ściśle
Fajna

Temat: O rybie słów kilka...

"GENERASOS ANIMOS LABOR NUTRIT"
(Dla dusz szlachetnych trud jest pokrzepieniem:)

Z wyrazami szacunku. Kordian.



Wyślij zaproszenie do