konto usunięte

Temat: Obliczanie wartości odżywczej produktów mięsnych

Serdecznie zapraszam na praktyczne szkolenie:

METODY OKREŚLANIA I FORMY PREZENTACJI
WARTOŚCI ODŻYWCZEJ PRODUKTÓW MIĘSNYCH


7 października 2015r, w Warszawie

Celem szkolenia jest wytłumaczenie pojęcia wartość odżywcza, metod jej prezentacji oraz sposobów jej wyliczania dla produktów mięsnych.

Szkolenie adresowane jest do technologów oraz specjalistów ds. jakości odpowiedzialnych za prawidłowe oznakowanie wyrobów mięsno-wędliniarskich.

Program szkolenia

1. Wartość odżywcza obowiązkowa:
--> co należy obowiązkowo podawać w oznakowaniu produktów,
--> przydatne definicje składników odżywczych,
--> sposób prezentacji wartości odżywczej,

2. Co można podawać dodatkowo w informacji o wartości odżywczej?
--> dobrowolne elementy informacji o wartości odżywczej,
--> RWS dla składników podstawowych, witamin i składników mineralnych
--> składniki w powtórzonej informacji o wartości odżywczej.

3. Błędy w oznakowaniu wartości odżywczej produktów. Jak ich uniknąć?

4. Zasady zaokrąglania wartości deklarowanych składników odżywczych.
--> składniki podstawowe,
--> pozostałe składniki odżywcze, w tym witaminy i składniki mineralne.

5. Czy są ustalone zakresy tolerancji dla deklarowanych ilości składników odżywczych?

6. Gdzie szukać wskazówek odnośnie interpretacji rozporządzenia nr 1169/2011 - dokumenty Komisji Europejskiej (Q&A)?

7. Określanie wartości odżywczej do celów znakowania – aspekty praktyczne
--> Analiza żywności;
--> Określenie wartości deklarowanych na podstawie sprawozdania z badań analitycznych;
--> Wykorzystanie tabel oraz baz danych składu i wartości odżywczej żywności;
--> Obliczanie wartości odżywczej produktu spożywczego na podstawie składu recepturowego.

8. Ćwiczenia praktyczne obliczania wartości odżywczej dla produktów tj: konserwa sterylizowana, szynka w puszce, kiełbasa typu parówka, pasztet, kiełbasa sucha i dojrzewająca, kiełbasa parzona i wędzonka

Trenerami na szkoleniu są Eksperci z IŻŻ oraz GIS.

Więcej informacji o szkoleniu oraz formularz zgłoszeniowy dostępny jest na stronie www.polwita.plTen post został edytowany przez Autora dnia 22.09.15 o godzinie 12:15