Adam Jarczyński

Adam Jarczyński Marketingu &
Branding & PR

Temat: nie Jesz Burger

Miało być dobrze, a wyszło jak zawsze.

Ciekawy case dla branży HoReCa

http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,8371048,Gessler...
Paulina Filipek

Paulina Filipek radca prawny

Temat: nie Jesz Burger

Widziałam przypadkiem akurat ten odcinek i uważam, że TVN pogrążył JeszBurgera. Co do odpowiedzialności - zapewne prawnicy tvn zatroszczyli się o odpowiednie zastrzeżenia - co do PR, powstaje pytanie czy można jeszcze uratować knajpę? i jak?
Marcin H.

Marcin H. właściciel, EWMAR
DZP

Temat: nie Jesz Burger

Pogrążyli się sami, wyłącznie przez swoja arogancję i głupotę. Moim zdaniem marka Jesz Burger jest już spalona i ten lokal czeka koniec w przeciągu kilku tygodni/miesięcy.
Malgorzata Saadani

Malgorzata Saadani Coach ICC, trener,
konsultant
ds.etykiety i
wizerunku (co...

Temat: nie Jesz Burger

Adam Jarczyński:
Miało być dobrze, a wyszło jak zawsze.
Mam mieszane uczucia i chcialabym rozroznic kilka watkow w tej sprawie.
Po pierwsze, p. Gessler zachowala sie jak jurorka w programie telewizyjnym. Moze nalezaloby jej dokoptowac Dode? Wtedy ogladalnosc zawitalaby nawet pod strzechy ;-)
Po drugie, wierni klienci i tak wroca do tej restauracji. Nowych bedzie dwa razy tyle, poniewaz gawiedz bedzie chciala na wlasne oczy zobaczyc to miejsce :-)
Nie jestem w tej sprawie pesymistyczna: wlasciciel powinien wykazac sie odpornoscia psychiczna i po prostu przetrwac. W mysl starej zasady marketingu i reklamy: nie wazne czy obrze czy zle, wazne ze mowia!
Wojtek K.

Wojtek K. biznescup.pl

Temat: nie Jesz Burger

No to ja się wypowiem jako konsument...
Ja bym zjadł w Jesz Burgerze ale tylko gdybym był mega głodny, miał smak na burgera i akurat przechodził obok tej restauracji, bo taką knajpę uważam za ciekawą. I tutaj ostatnie 5 min z Kuchennych Rewolucji nie specjalnie mnie rusza. To, że mięsa nie trzymali w tej lodóweczce - bardzo fajnie się tłumaczą tym, że idiotyzmem byłoby trzymanie mięsa na 30stopniowych upałach;
to że burder śmierdział trupem - no litości, gdyby smażony burger śmierdział trupem to z restauracji musiałoby "walić" na ulicę. A to że coś M. Gesller nie zasmakowało no to trudno. Kilka odcinków wcześniej zachwycała się zupą rybną, której ja bym nie tknął. Więc jej zdanie mnie nie rusza.

Natomiast co mnie zszokowało to to, że jeden z właścicieli przyznaje, że nie mieli kasy na mięso podczas gdy drugi jakieś głodne kawałki sprzedaje, nie płacą ludziom na czas a jednocześnie... mają dwie restauracje!!! Co jak co ale żeby powiedzieć przed kamerami "nie mieliśmy kasy na kawałek mięsa" to trzeba mieć nie tak z biznesowym i pr-owym deklem.
Bo to że coś tam było nieświeże, to że teraz dostali mandat od sanepidu, to że komuś nie smakowało.Trudno. Mogliby zwinąć uszy i iść za przykładem Constaru. Ale stwierdzenie, że mając dwie knajpy nie mają kasy na kawałek mięsa to jest jasny sygnał: kombinujemy jak możemy, tniemy koszty i używamy jak najtańszych produktów. Tak na prawdę to jestem sobie w stanie wyobrazić, że oni kupują mięso gdzieś na placu bez badań byle było parę złotych tańsze. To mnie zniechęca... Poza tym, gdybym był właścicielem knajpy i wpadła do mnie ekipa TVN a nie miałbym złotówki na mięso to jeszcze zanim kamerzysta by zamknął za sobą drzwi to ja już bym kombinował jak tu załatwić dukaty.
Malgorzata Saadani

Malgorzata Saadani Coach ICC, trener,
konsultant
ds.etykiety i
wizerunku (co...

Temat: nie Jesz Burger

Rozwoju wypadkow ciag dalszy:
Wypowiada sie Sanepid, ktory zarzuca M. Gessler, ze trzepie dlugimi wlosami nad kuchnia i ma zbyt dlugie paznokcie, aby wchodzic na zaplecze restauracji.
Wypowiada sie TVN jako stacja emitujaca i - po trosze - podpisujaca sie pod koncepcja programu.
Ruszaja kontrole sanitarne, fiskalne i wszystkie inne.
Jest juz taki szum, ze do konca nie wiadomo o co tak naprawde chodzilo na poczatku...
Malgorzata Saadani

Malgorzata Saadani Coach ICC, trener,
konsultant
ds.etykiety i
wizerunku (co...

Temat: nie Jesz Burger

W sprawie "Kuchennych rewolucji" robi sie coraz ciekawiej:
http://www.plotek.pl/plotek/1,78649,8456732,Zamknieto_...
Odnosze wrazenie zrecznej manipulacji... To, ze juz druga restauracja znika w atmosferze skandalu, musi czemus sluzyc. Zwiekszeniu ogladalnosci programu (kto o nim wczesniej slyszal?), wiekszej rozpoznawalnosci pani G. (wczesniej byla przecietnie znana, zwykla restauratorka), czemu jeszcze?... Ten PR ma coraz mnie charakter kryzysowy, a coraz bardziej wyrachowany i manipulacyjny. A swiadoma publicznosc bardzo nie lubi odkrywac, ze ktos nia manipuluje: to jest przeciez pierwsze przykazanie dobrego PR!

konto usunięte

Temat: nie Jesz Burger

Pani Gessler zamiast pomagać - szkodzi?

Jaki jest w tym cel?
Adam Jarczyński

Adam Jarczyński Marketingu &
Branding & PR

Temat: nie Jesz Burger

Będąc ostatnio w Lublinie chciałem zajść do "Jesz Burgera" i cóż zobaczyłem?
Szybki rebranding - Pizzeria Ristorante (nie wszedłem ale znajoma opowiadała, że była miło zaskoczona, choć "na kuchni" Ci sami Dżentelmeni)


Obrazek
Adam Jarczyński edytował(a) ten post dnia 10.11.10 o godzinie 14:14

Następna dyskusja:

nie "kryzys", lecz "sytuacj...




Wyślij zaproszenie do