Temat: KUCHENNE PERYPETIE

Jakie były najlepsze potrawy które jadłeś w podróży ?
Po czym bałeś się że nie zdążysz do toalety ?
Czy mięso było jeszcze żywe ?
A może kelner przyniósł ci zupę zamiast steka ?

W tym miejscu napisz nam o swoich kuchennych perypetiach jak i smakołykach świata.

Temat: KUCHENNE PERYPETIE

Ja nigdy nie zapomnę Rybki pieczonej z papryką i serem w hiszpańskiej knajpie w Santa Cruz Sewilli i do tego wino Rioja reserva 2000...Wojciech Kowalewski edytował(a) ten post dnia 26.01.10 o godzinie 21:40
Michał Guć

Michał Guć wiceprezydent Gdyni

Temat: KUCHENNE PERYPETIE

Zaczynając od pozytywów. Dla mnie najpiękniejszymi przygodami kulinarnymi były Indie oraz Gruzja.

Indie z dziesiątkami potraw, sosów, zup, deserów serwowanymi wprost z ulicznych straganów. Zakochalismy się w tej kuchni "od pierwszego jedzenia".

Gruzja, to nie tylko pyszne potrawy, podawane ze świeżymi ziołami, ale przede wszystkim sposób ich spożywania. Supra - gruzińska biesiada, gdzie dziesiątki dań je się popijając winem w rytm toastów wznoszonych przez mistrza ceremonii - Tamadę.

Co do trudniejszych doświadczeń, to ciężkie były 4 miesiące w Afryce (Tanzania, Malawi, Zambia). Poza Zanzibarem ,gdzie jedzenie było wspaniałe - krzyżuje się tam kuchnia arabska, hinduska oraz afrykańska. Podczas całej podróży zywiliśmy się prawie wyłacznie owocami (mango, ananasy, banany). Były pyszne, ale ile ananasów można zjeśc dziennie :) Po powrocie z Afryki ważyłem 55 kg (przy 180 cma wzrostu).

Niełatwa była też Mongolia, gdzie podstawą stepowej kuchni były suszone sery, suszone twarogi, suszone korzuchy z kobylego mleka oraz ajrak (kumyts) i archi (bimber). Trzeba jednak przyznać, że zdarzały się cymesiki, na przykłąd chusiury - pierogi z baraniną smazone na baranim łoju - pychotka.

Co do ciekawostek, to na pewno nalezy do nich zaliczyć;

Smażone pająki (Kambodża) - pyszne
Smażone i pieczone koniki polne w Laosie - smażone lepsze
Smażone larwy (Tajlandia) - smakują jak kukurydza
Smażona lub gotowana krew kurczaków (Laos, Filipiny) - smazona smakuje jak bardzo delikatna wątróbka
Stulenie chińskie jaja - w wyniku specjalnego procesu białko robi się brązowe lub czarne i nabiera galaretowatej konsystencji, żółtko natomiast nabiera barwy brązowozielonej. Ciekae, choć nie jest to nasz przysmak.

Z potraw co do których się nie przemogłem:

Embriony cielęce w Wietnamie
Balot- Jajko z kaczym embrionem na Filipinach
Kurze łby z grilla (Filipiny)
Smarzone i wędzone szczury w Laosie (nie spróbowałem tylko dlatego, ze nie wyglądały na swieże).

Temat: KUCHENNE PERYPETIE

No gratuluje przeżyć zatem. Istotnie imponujące !
Smażonych pająków chyba bym nie dotknął... :/

Kto następny ?
Agnieszka Nizio

Agnieszka Nizio Dyrektor Centrum
Handlowego, Apsys

Temat: KUCHENNE PERYPETIE

LANGUSTA... CZESC WOJTKU....NIGDY SIE JESZCZE TUTAJ NIE WYPOWIADALAM ALE KOCHAM PODRÓZE A JEDZENIE TYM BARDZIEJ:) Z TYCH NAJWIEKSZYCH PRZYJEMNOSCI POLECAM LANGUSTĘ. NIESTETY JADŁAM JĄ RAZ....NA KUBAŃSKIEJ ZIEMI. W POLSCE TRUDNO ZASMAKOWAĆ TEJ PRZYJEMNOSCI NIESTETY.Agnieszka Nizio edytował(a) ten post dnia 28.07.10 o godzinie 19:25
Matilda Pacou

Matilda Pacou Recruitment
freelancer

Temat: KUCHENNE PERYPETIE

Wszystkie potrawy w jakich zakochałam się w podróży zapisałam tutaj: http://brazylijskie.com.pl

Następna dyskusja:

Akcesoria meblowe i kuchenn...




Wyślij zaproszenie do