Iga Śmiałowska

Iga Śmiałowska Specjalista ds.
sprzedaży

Temat: Specjały kuchni włoskiej dla Wygodnych - Włochy - Buon...

Zapraszam do kontaktu
B.P.Świat Jest Mały
biuro@swiatjestmaly.pl
http://SwiatJestMaly.pl

Włochy - Buon Apettito!

Cena za os.: 1449.06 PLN


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Buon Apettito! Czyli specjały kuchni włoskiej dla Wygodnych 10 dni

Bolonia - tłusta i uczona, Modena - ocet balsamiczny i Pavarotti, Montefalco - umbryjskie wino i oliwa, Spello - miasto fresków i oliwy, Chianti - królestwo winnic, Siena - św. Katarzyna i Palio, Pienza - stolica toskańskich serów, Moltalcino i Moltepulciano - doskonały duet win: Brunello i wino Nobile, Florencja - siedziba Medyceuszy oraz befsztyka, Piza - Plac Cudów i morska przeszłość, Monte Carlo - krótki kurs gotowania
Dzień 1
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd przez Czechy i Austrię. Późnym wieczorem przyjazd do hotelu w ok. Udine (brak obiadokolacji w hotelu). Po drodze planowane są krótkie postoje. (Trasa ok. 950 km).
Dzień 2
śniadanie, przejazd do Modeny miasta słynącego z doskonałego octu balsamicznego, który jest jednym z filarów kuchni włoskiej. W programie spacer po mieście: Pałac Książęcy, Via Emilia - ulica pamiętająca czasy rzymskie. Zobaczymy również słynną dzwonnicę Ghirlandina, która jest symbolem miasta, jak również katedrę i ratusz - zabytki wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Wizyta u producenta tradycyjnego octu balsamicznego. Poznamy proces wieloletniej produkcji, ponadto degustacja różnowiekowych octów. Wizyta w Bolonii - mieście, które ma przydomek "uczona" - ze względu na uniwersytet i "tłusta" - ze względu na kuchnię. Zwiedzanie centrum historycznego: Piazza Maggiore, Piazza del Nettuno, bazyliki San Petronio, katedry San Pietro oraz Piazza di Ravegnata ze słynnymi wieżami. Przejazd w ok. Bolonii na degustację produktów lokalnych. Nocleg w ok. Bolonii. (Trasa ok. 390 km).
Dzień 3
Po śniadaniu przejazd do Gubbio, jednego z trzech najstarszych miasteczek Umbrii. Spacer po centrum historycznym, gdzie będziemy podziwiać słynną Fontanę Głupców. Następnie przejazd do Spello. Spacer po starówce oraz wizyta w kościele Najświętszej Mari Panny, gdzie będziemy podziwiać słynne freski Pinturicchia. Następnie zaprosimy Państwa na wizytę w typowej fatorrii produkującej umbryjską oliwę. Przejazd do Montefalco, miasta słynnego umbryjskiego czerwonego wina. Zwiedzanie centrum historycznego i przejazd na degustację produktów lokalnych. Nocleg w ok. Chianciano Terme. (Trasa ok. 350 km).
Dzień 4
Śniadanie i przejazd do Montalcino, miasta Etrusków i wina Brunello. W programie zwiedzanie centrum historycznego wraz z Palazzo dei Priori, ratuszem i słynną La Racca z IV w. Następnie przejazd do Montepulciano, miasta słynącego z czerwonego wina Nobile. Spacer po Corso z pięknymi pałacami, Piazza Grande z ratuszem oraz katedrą. Wizyta w jednej z cantini i degustacja słynnego wina Moltepulciano Nobile. Następnie przejazd do Pienzy, miasta papieża Pio II oraz owczych serów toskańskich. Spacer po Corso do Piazza Pio II z katedrą oraz czas wolny. Następnie przejazd na degustację produktów lokalnych w tym serów. Powrót do hotelu w ok. Chianciano Terme. (Trasa ok. 150 km).
Dzień 5
Po śniadaniu przejazd do słynnego regionu winnic Chianti z malowniczymi pejzażami i miasteczkami: Rada in Chianti i Castellina in Chianti skąd pochodzi najsłynniejsze włoskie wino. Przejazd do Sieny, średniowiecznego miasta słynnego m.in. z wyścigu konnego palio. Zwiedzanie głównego Placu IICampo, który do dziś zachował charakterystyczny kształt muszli oraz gotyckiej katedry z przepięknymi marmurowymi posadzkami. Degustacja produktów lokalnych. Powrót do hotelu w ok. Chianciano Terme. (Trasa ok. 200 km).
Dzień 6
Śniadanie i przejazd do Cortony, uroczo położonej na pagórku Val di Chiana. Spacer po średniowiecznych uliczkach miasta uwiecznionego w filmie "Pod słońcem Toskanii. Kolejno przejazd do Arezzo jednego z ważniejszych miast Etruskich i zwiedzanie centrum historycznego. Następnie przejazd na degustacje produktów lokalnych. Nocleg w ok. Montecatini Terme. (Trasa ok. 200 km).
Dzień 7
Śniadanie, przejazd do Pizy, miasta słynnej Krzywej Wieży (podziwiana z zewnątrz). W programie zwiedzanie baptysterium i katedry. Następnie przejazd do Monte Carlo, gdzie zaproponujemy Państwu kurs podstaw gotowania kuchni włoskiej połączony z degustacją. Powrót do hotelu w ok. Montecatini Terme. (Trasa ok. 100 km).
Dzień 8
śniadanie, przejazd do Florencji - miasta Medyceuszy oraz takich specjałów jak: słynnego befsztyku oraz flaków. Zwiedzanie miasta: Kościoła św. Krzyża z nagrobkami sławnych Florentyńczyków, Placu Ratuszowego, Mostu Złotników, Katedry Santa Maria del Fiore przykrytej wspaniałą kopułą zaprojektowaną przez Brunelleschiego oraz najstarszego budynku miasta czyli Baptysterium, do którego prowadzą słynne Rajskie Wrota. Czas wolny. Następnie degustacja produktów lokalnych. Powrót do hotelu w ok. Montecatini Terme. (Trasa ok. 100 km).
Dzień 9
Śniadanie, wykwaterowanie z hotelu i przejazd do Wzgórz Euganejskich. W programie objazd panoramiczny po Monselice - jednym z urokliwych miejsc w Wenecji Euganejskiej. Następnie degustacja produktów regionu Veneto. Po południu wyjazd do Polski. Po drodze planowane są krótkie postoje. (Trasa ok. 1400 km).
Możliwość realizacji wycieczki lokalnej do Padwy (płatna dodatkowo).
Dzień 10
Przyjazd do Polski w godzinach popołudniowych (Katowice ok. 13:00).
Uwagi!
- Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu.
- Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych, centrach historycznych i innych obiektach turystycznych.
- Taksy klimatyczne płatne na miejscu, bezpośrednio w hotelach.
świadczenia Cena podstawowa obejmuje: przejazd komfortowym autokarem (WC, klimatyzacja, bar, video), zakwaterowanie w hotelach (8 rozpoczętych dób hotelowych), 8 śniadań kontynentalnych, program turystyczny j.w., opiekę polskiego pilota, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, CP, Assistance i bagaż).

Cena podstawowa nie obejmuje: biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, lokalnych przewodników, kosztów rezerwacji biletów do zwiedzanych obiektów, obsługi grupy w systemie TGS, degustacji, podatków turystycznych.
Orientacyjny koszt uczestnictwa w programie ok. 275 EUR płatne obowiązkowo pilotowi jako pakiet. Nie obejmuje podatków turystycznych - łącznie dodatkowo ok. 5 EUR (płatne bezpośrednio w hotelach), dodatkowych posiłków i napoi, innych wydatków osobistych oraz wycieczek lokalnych.
Wycieczki lokalne: Padwa - ok. 10 EUR (wycieczka odbywa się przy znacznej liczbie chętnych).


Obrazek


Hotele **/*** klasy turystycznej -położone w miastach satelickich (30-65 km do centrum), na trasach pomiędzy zwiedzanymi miastami (8rozpoczętych dób hotelowych:nocleg tranzytowy na terenie Włoch/Udine - 1, Bolonia - 1, Florencja/Montecatini Terme - 3, Chianciano Terme - 3).
Pokoje: skromnie urządzone pokoje 2 -i 3 - osobowe z łazienkami.
Do dyspozycji gości: restauracja, czasem bar.
Wyżywienie: śniadania kontynentalne (pieczywo, masło, dżem, kawa, mleko).
Kategoria lokalna: **/***

Zapraszam do kontaktu - Iga
biuro@swiatjestmaly.pl
http://SwiatJestMaly.pl

Zapraszamy też na naszego Facebook’a! https://pl-pl.facebook.com/swiatjestmaly
https://www.youtube.com/user/SwiatjestMaly