Dorota Urbanowska

Dorota Urbanowska Centrum Edukacyjne
Bezpieczna Żywność

Temat: Żywność ekologiczna w Polsce - oznakowanie

Rynek żywności ekologicznej w Polsce rozwija się coraz szybciej. Konsumenci poszukują produktów ekologicznych, niestey nie zawsze kupują te produkty o jakie im chodzi z powodu oznakowania wprowadzającego w błąd. Zatem myślą że kupują produkt ekologiczny, który tak naprawdę ekologicznym nie jest. Jak uniknąć takich błędów?

Oznakowanie produktów

Na etykiecie produktu muszą się znaleźć:

1. Nazwa jednostki certyfikujaej i numer certyfikatu - bez wzgledu na wszystkich produktach i przetworach ekologicznych.

2. Logo Unii Europejskiej oznaczające produkt ekologiczny:

[obrazek]

3. Na części produktów możecie też znależć logo Ekolandu (Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych Ekoland) - certyfikat oznaczający, że produkt spełnia najwyższe standardy ekologiczne:

[obrazek]

W ten sposób żadna z osób, pisząc na produkcie Bio..., ekologiczny, czy też ...z terenów ekologicznie czystych... nie w prowadzi nas w błąd, że kupowany produkt jest ekologiczny.

Załączam również kalendarz wydarzeń
Więcej informacji na stronie http://cebz.pl

Konferencja „Land nutzen – Regionen gestalten: Visionen 2030“ (Agri-Kultur im Europa von morgen) [pl: „Wykorzystać kraj – kształtować regiony: Wizje 2030 (Agrokultura w Europie z przyszłości)], 26 – 27.10.2007, Frankfurt/M, Niemcy (http://www.ifls.de/download/ifls_journal_nr11.pdf)

Sympozjum nt. ekologicznej uprawy roślin: EUCARPIA, 7– 9 listopada 2007, Wageningen, Niderlandy (http://www.eucarpia.org/)

ECOFESTIVAL 2007: 10 Wystawa produktów i usług ekologicznych, 8 - 11 listopada 2007, Exhibition Center Helexpo Palace w Atenach, Grecja (http://ecofestival.gr/) • Agritechnica 2007, 13 – 17 listopada 2007, Hanower, Niemcy (http://agritechnica.com)

"Food in Future Climate - Conference on Organic Food Systems" – Konferencja dotycząca zmian klimatycznych i budownictwa ekologicznego, 19 - 21 listopada, Norrköping, Szwecja (http://www.cul.slu.se/english/conference/index.html)

European Organic Congress nt. przyszłości CAP, 4 – 5 grudnia 2007, Bruksela, Belgia (http://www.organic-congress-ifoameu.org/)

CODIS 2008 (Międzynarodowy kongres nt. kompostowania i fermentacji), 27 - 29 lutego 2008, Solothurn, Szwajcaria (http://forschung.oekolandbau.de/archiv/template_lang.p...

BioFach 2008, 21 - 24 lutego 2008, Norymberga, Niemcy (http://biofach.com)

Salima – International Food Fairs, 4 - 7 marca 2008, Brno, Czechy (http://bvv.cz/salima)

Biol 2008 - International Organic Olive Oil Awards, 30 kwietnia – 7 maja 2008, Bari, Włochy (http://premiobiol.it/)

3 Organic Marketing Forum – Międzynarodowa Konferencja nt. przetwarzania i sprzedaży żywności ekologicznej, 19 – 20 maja 2008, Warszawa (http://ekoconnect.org)

World Summit on GMO-Free Diversity / Gentechnikfreier Vielfalts-Gipfel – maj 2008, Bonn, Niemcy (http://www.gmo-free-regions.org/fileadmin/files/gmo-fr...

22 Spotkanie Europejskiego Stowarzyszenia Użytków Zielonych – “Bioróżnorodność i pasza – Przyszłe wyzwania w związku z zagospodarowaniem użytków zielonych”, 09 – 12 czerwca 2008, Uppsala, Szwecja (http://www-conference.slu.se/egf2008/)

16 IFOAM Organic World Congress – Cultivate the Future, 15 – 24 czerwca 2008, Modena, Włochy (http://www.ifoam.org/events/ifoam_conferences/owc/Orga...
2. Konferencja ISOFAR (Międzynarodowe Towarzystwo Badań Rolnictwa Ekologicznego), 18 – 20 czerwca 2008, Modena, Włochy (http://forschung.oekolandbau.de/archiv/template_lang.p...

4 QLIF- Kongres, 18 – 20 czerwca 2008, Modena, Włochy, (http://www.qlif.org/Library/letter/july07.html)

Pozdrawiam bardzo serdecznie,
Dorota Urbanowska
Sylwia Burgieł

Sylwia Burgieł Student, Uniwersytet
Warszawski

Temat: Żywność ekologiczna w Polsce - oznakowanie

http://www.agronews.com.pl/pl/101,rolnictwo_ekologiczn...



Wyślij zaproszenie do