Zbigniew J Piskorz

Zbigniew J Piskorz www.PISKORZ.pl
sMs692094788
kreowanie wizerunku
...

Temat: Kranówa – trucizna, którą najczęściej spożywamy - trujące...

Kranówa – trucizna, którą najczęściej spożywamy - trujące związki zawarte w kranówie
Tytuł brzmi bardzo kontrowersyjnie ale niestety jest to prawda. Woda z naszych kranów nie spełnia żadnych norm, a na pewno już nie unijnych, a nawet jakby spełniała to i tak nie nadawałaby się do picia.


80% współczesnych chorób ma bezpośredni związek z jakością wody pitnej WHO – Światowa Organizacja Zdrowia

Woda pitna powinna być pobierana z ujęć I kategorii, natomiast 90% ujęć w kraju posiada wodę III kategorii nie nadającą się do picia.

Statystyczny Polak wypija codziennie z wodą kranową około 3 gramów rozpuszczonych w niej związków chemicznych. Liczne badania potwierdzają jednak, że ilość zawartych w takiej wodzie pierwiastków potrzebnych do życia czyli zdrowych dla nas (wapń, magnes , sód, potas) nie przekracza 1% ich zapotrzebowania. Co to znaczy? To, że 99% z tych wypijanych codziennie 3gramów to trucizny. Jaki wpływ takie systematyczne ich spożycie może mieć na nasze zdrowie niech już każdy z Państwa sam sobie odpowie. Większość ludzi w Polsce zdaje sobie z tego sprawę ale pomimo to nadal bagatelizuje ten problem. Nie uświadamia sobie jak poważny wpływ na ich zdrowie ma jakość spożywanej wody. Dlatego zanim przejdę do rozwiązania chciałbym przedstawić państwu co spożywamy pijąc wodę z kranu:

•Azbest – w latach 60 i 70ych położono w Polsce tysiące kilometrów rur cementowo azbestowych do transportu wody pitnej. Rury te w wielu miastach funkcjonują do tej pory. Azbest nasączany smarami i grafitem używany był też jako materiał uszczelniający instalacje wodociągowe. Azbest jak wiemy jest bardzo silnie rakotwórczą substancją. Do łączenia rur używano również ołowianych łączy, które do dziś nie zostały wymienione a ołów jest silnie trującą substancją nawet w bardzo małym stężeniu.
•Chlor – stosowany do dezynfekcji wody. Ma silne działanie bakteriobójcze , a przenikając do wnętrza komórki bakteryjnej, niszczy jej podstawowe enzymy. Niestety podczas procesu chlorowania powstają połączenia organiczne chloru o bardzo dużej toksyczności dla organizmu człowieka. Ponadto, już sam chlor rozpuszczony w wodzie powoduje różne schorzenia i uszkodzenia organizmu. Wywołuje głównie raka jelit i pęcherza moczowego. Przy kontakcie ze skórą wywołuje jej podrażnienie, suchość, pękanie i obniżenie odporności na dodatkowe zakażenia grzybicami i drożdżakami. Jego trujące związki z innymi zanieczyszczeniami chemicznymi sprzyjają powstawaniu alergii dróg oddechowych i przewodu pokarmowego. Niszczą strukturę śluzówek, ułatwiając penetrację alergenu w głąb tkanek do krwi, wywołują napady astmy i kataru u chorych z alergią.
•Chloroform – powstaje w wyniku uzdatniania wody w wyniku reakcji zachodzącej pomiędzy chlorem a substancjami organicznymi. Do wody pitnej dostaje się też w wyniku zanieczyszczenia wód powierzchniowych ściekami przemysłu chemicznego. Należy do grupy związków silnie toksycznych. Jego spożywanie prowadzi do marskości, raka wątroby i nerek. Wykazuje on silne działanie narkotyczne na centralny układ nerwowy. Powoduje zaburzenia wzroku, stany oszołomienia i odurzenia, zawroty głowy, nerwobóle, ogólną utratę sił i bóle żołądka. Działa szkodliwie na przemianę materii i narządy wewnętrzne. Powoduje tez zakłócenia akcji serca. Jest również zaliczany do związków o działaniu rakotwórczym. Działając na skórę powoduje zapalenia i egzemy.
•Glin (aluminium) – źródłem aluminium są ścieki przemysłowe oraz osady wodociągowe powstające w wyniku uzdatniania wody pitnej, odprowadzane do rzek i kanalizacji. W wodzie do picia glin pojawia się najczęściej w wyniku jej niewłaściwego uzdatniania w procesie koagulacji przy użyciu związków glinu i to może stanowić główne zagrożenie dla organizmu człowieka. Glin należy do związków wywołujących zaburzenia w strukturze i czynnościach komórek nerwowych przede wszystkim mózgu. Badania wykazały, że w mózgach osób chorych na epilepsję, demencję i chorobę Alchejmera znajdowała się znacznie większa ilość glinu w porównaniu z osobami zdrowymi.
•Haloformy – są to chlorowcopochodne węglowodorów alifatycznych. Tworzą się z substancji organicznych podczas procesu uzdatniania wody chlorem. Są to związki o bardzo dużej toksyczności i szerokim wpływie na organizm człowieka, a większość z nich charakteryzuje się silnym działaniem kancerogennym i mutagennym. Reakcja tworzenia się w wodzie pitnej haloformów przebiega nie tylko w stacji wodociągowej ale także w sieci rozprowadzającej wodę, przy czym im dalej płynie woda, tym ich stężenie jest wyższe i tym większa różnorodność.
•Pestycydy - środki ochrony roślin, czyli groźne trucizny służące do zwalczania chwastów, owadów, gryzoni, ślimaków, grzybów, glonów, nicieni i roztoczy. Na pola uprawne dostarcza się rocznie tysiące ton trujących pestycydów, które wymywane przez opady atmosferyczne łatwo dostają się do wód gruntowych, powierzchniowych, głębinowych i rzek. Dlatego obecne są zarówno w wodach pitnych z kranu, ze studni, jak i w wodach mineralnych. Są to substancje, które często ulegają w organizmie kumulacji, szczególnie te o bardzo długim okresie rozpadu. Ich działanie toksyczne zależy od budowy chemicznej. Często w składzie zawierają metale, takie jak: arsen, rtęć, cyna, same charakteryzują się dużą szkodliwością dla organizmu. Bardzo trudno ulegają rozkładowi zarówno w ustroju ludzkim jak i w środowisku naturalnym. Najczęściej wywołują uszkodzenia nerek i wątroby, gdzie ulegają detoksykacji i wydalaniu. W przypadku długotrwałego narażenia na ich działanie występują bóle głowy, bezsenność, drażliwość, trudności w koncentracji, czasami mdłości i bóle żołądka. Wielu pestycydom przypisuje się działanie kancero i mutagenne, jak również uszkadzające układ nerwowy.
•Kadm – niszczy układ krwiotwórczy a także nerki.
•Ołów i mangan – toksyczne związki rakotwórcze, ujemnie wpływają na centralny system nerwowy.
•Nikiel – jest głównym alergenem w chorobach kontaktowych skóry oraz alergii przewodu pokarmowego i płuc.
•Siarczany – pochodzą z zanieczyszczeń. Woda z nadmierną ilością siarczanów potrafi skorodować nawet beton. Delikatna śluzówka dróg oddechowych szybko poddaje się ich niszczącemu działaniu, ułatwiając powstawanie alergii. Związki te wywołują napady astmy.
•Azotany – pochodzą z nawozów i ścieków przemysłowych. Wywołują między innymi methemoglobinemię u niemowląt.
•Fluor – w wodach kranowych wielu miast jest go w nadmiarze. Zęby „przefluorowane” mają żółtawe, a potem brązowe plamki, które szybko zamieniają się w próchnicę. Plomby w takich zębach nie chcą się trzymać. Fluor odkłada się w kościach powodując ich zwiększoną kruchość i łamliwość. Z biegiem lat powstają w tych miejscach zwapnienia, które objawiają się bólami kręgosłupa, palców, stawów. Fluor uszkadza nerki, zmniejsza odporność na infekcje i sprzyja rozwojowi alergii, uszkadza centralny układ nerwowy (zmęczenie, depresje, nadwrażliwość). Wiąże magnez dlatego sprzyja powstawaniu zawałów serca. Kumuluje się w łożyskach ciężarnych i jest zagrożeniem zarówno dla matki, jak i płodu, sprzyjając powstawaniu wad wrodzonych, a później nowotworów.
Znamy więc już skład chemiczny cieczy, która wypływa z kranu w naszym domu, a którą my dumnie nazywamy wodą. Z tego co wiem, wodą nazywa się związek tlenu i wodoru H2O. A więc jednym z występujących w kranówie związków jest oczywiście H2O.

H2O występuje we wszystkich tkankach naszego ustroju i jest niezbędne do podtrzymywania wszystkich procesów biologicznych, uczestniczy we wchłanianiu pożywienia z jelit i odżywianiu komórek. Podczas trawienia pokarmy doprowadzane są do stanu umożliwiającego ich rozpuszczenie w H2O i rozłożone na drobne cząstki przenikają przez ścianki jelit do krwi i płynu środkomórkowego, a stamtąd do komórek. Tą drogą do komórek naszego ciała dostają się również wszystkie wymienione powyżej trucizny powodując powstawanie odpowiednich chorób.

Człowiek zbudowany jest w 70% z wody, dlatego woda pitna musi być odpowiednio czysta, bo jeśli będzie zawierała jakiekolwiek szkodliwe substancje, dostarczy je natychmiast do najdalszych zakątków naszego ciała. Obliczono, że człowiek codziennie wchłania 10 000 substancji chemicznych. Można je podzielić na :

•niezbędne do życia w zdrowiu
•stanowiące niepotrzebny balast
•wywołujące mało wyraźne niekorzystne reakcje organizmu
•wywołujące rozstrój zdrowia wkrótce po spożyciu
•wywołujące rozstrój zdrowia po długim czasie działania
Uwzględniając jednak wszystkie powyższe dane musimy niestety stwierdzić, że woda z kranu w żadnym wypadku nie może być uznana za źródło niezbędnych dla zdrowia substancji mineralnych. Na chwilę obecną czyste H2O jest jedynie nośnikiem wszystkich tych wymienionych powyżej trucizn a żadna z tradycyjnych metod oczyszczania wody nie jest w stanie ich z niej usunąć. W zakładach wodociągowych tej całej chemii nie usuwa ani sedymentacja, ani koagulacja, ani piaskowe filtry mechaniczne. I nie wynika to z braku dobrej woli czy pieniędzy. Problem jest w tym, że trujących związków chemicznych rozpuszczonych w wodzie nie da się usunąć żadnymi filtrami mechanicznymi. Związki chemiczne zawarte w wodzie po prostu nie ulegają degradacji w procesie oczyszczania i uzdatniania wody stosowanym przez nasze wodociągi. Te zanieczyszczenia możemy usunąć wyłącznie indywidualnie w domu poprzez zastosowanie odpowiednich filtrów, ponieważ tylko takie domowe filtry potrafią je zatrzymać.

Ten podrozdział w całości opracowany został na podstawie informacji zawartych w biuletynie stowarzyszenia „Czysta woda”
Dariusz Dąbrowski

Dariusz Dąbrowski Szukasz inwestora?
Zadzwoń.

Temat: Kranówa – trucizna, którą najczęściej spożywamy - trujące...

Ciekawostka nt. ustawy "azbestowej":

Dotąd wolno go było tylko zakopać. Teraz będzie można przetwarzać i powtórnie wykorzystywać.

http://wyborcza.biz/biznes/1,101716,7636092,Wpuszczeni...



Wyślij zaproszenie do