Rajmund Matuszkiewicz

Rajmund Matuszkiewicz tłumacz, nauczyciel

Temat: Zapraszam do galerii poświęconych whisky szkockiej i...

Witam,

Wreszcie udało mi się nadrobić galeriowe zaległości i umieścić w internecie sporą liczbę zdjęć, które wykonałem w trakcie moich pobytów w Szkocji i wędrówek po destylarniach. W zdecydowanej większości zdjęcia są opatrzone komentarzami, wyjaśnieniami, itp., co z galerii czyni - jak mi się wydaje - przyzwoity przewodnik po Szkocji i po destylarniach. Galerie są do obejrzenia (w kolejności dodawania) pod poniższymi linkami:
Lato 2006 (objazd Szkocji: Edynburg - wyspa Islay - Campbeltown - Oban - wyspa Skye - północne wybrzeże - Speyside - Edynburg)
http://www.bestofwhisky.pl/galeria.php?action=main&on=...
http://www.bestofwhisky.pl/galeria.php?action=main&on=...
http://www.bestofwhisky.pl/galeria.php?action=main&on=...
http://www.bestofwhisky.pl/galeria.php?action=main&on=...
http://www.bestofwhisky.pl/galeria.php?action=main&on=...
http://www.bestofwhisky.pl/galeria.php?action=main&on=...
http://www.bestofwhisky.pl/galeria.php?action=main&on=...
http://www.bestofwhisky.pl/galeria.php?action=main&on=...
http://www.bestofwhisky.pl/galeria.php?action=main&on=...

Styczeń-luty 2007 (Fort William - Oban - wyspa Islay)
http://www.bestofwhisky.pl/galeria.php?action=main&on=...

Lato 2007 (Fort William - wyspa Skye - Oban - wyspa Mull)
http://www.bestofwhisky.pl/galeria.php?action=main&on=...

Te i więcej galerii znaleźć można za pośrednictwem strony http://bestofwhisky.pl/galerie.php, w tym sprawozdania fotograficzne ze spotkań degustacyjnych.

Zapraszam i pozdrawiam,
Rajmund
Paweł Wiktor J.

Paweł Wiktor J. DRAMS APART -
Owner/CEO, Grupa
VMeDIA - owner,
Bestofwhis...

Temat: Zapraszam do galerii poświęconych whisky szkockiej i...

Potwierdzam: Rajmund zrobił kawał dobrej reporterskiej roboty, a część zdjęć to wręcz majstersztyki! Jak on je robi?... ;-)

konto usunięte

Temat: Zapraszam do galerii poświęconych whisky szkockiej i...

Witam! Czy znawcy mieliby jakieś propozycje ciekawych drinków, czy też może mieszanie ich z jakimiś płynami to herezja?

konto usunięte

Temat: Zapraszam do galerii poświęconych whisky szkockiej i...

Nie jestem znawcą, ale mieszać można wszystko z wszystkim, tylko po co :-) Single malt można mieszać, a w zasadzie tylko dokapywać czystej neutralnej (źródlanej) wody. Do whisky blended, która z definicji jest mieszanką maltów, można dolać wszystko. Historia zna parę ciekawych przypadków.

Co więcej, znani są "szaleńcy", którzy dodają (próbowali dodawać) sok pomarańczowy do bezkompromisowych maltów, jak np. do Caol Ila ;-)))
Paweł Wiktor J.

Paweł Wiktor J. DRAMS APART -
Owner/CEO, Grupa
VMeDIA - owner,
Bestofwhis...

Temat: Zapraszam do galerii poświęconych whisky szkockiej i...

Robert dobrze prawi, polać mu Caol Ile z Tymbarkiem ;]

Swego czasu pijałem amerykańskie bourbony z domowym gęstym sokiem malinowym (efekt eksperymentu, ale jak to mówią potrzeba matką wynalazku).

Single malt powinien być degustowany, w zasadzie, tak jak został zabutelkowany i wypuszczony na rynek, czyli najlepiej o mocy beczkowej, pierwotnej (cask strength) albo wszelkie mutacje typu 40/43/46/50%.
Dodawanie wody zalecamy wyłącznie w sytuacji, kiedy wysoka zawartość % paraliżuje zdolność odczuwania (nie ma zasady co poziomu alkoholu przy którym whisky powinno się zawsze rozcieńczać, zależy to od indywidualnych "możliwości" pijącego w tym zakresie jak i od charakteru konkretnej wersji whisky).

konto usunięte

Temat: Zapraszam do galerii poświęconych whisky szkockiej i...

Polemizowałbym ;-) Niekiedy dolanie wody do "zwykłych" % potrafi dostarczyć nowych wrażeń i wydobyć to, czego nie czuć bez wody :-) Dolanie = parę kropel.
Paweł Wiktor J.

Paweł Wiktor J. DRAMS APART -
Owner/CEO, Grupa
VMeDIA - owner,
Bestofwhis...

Temat: Zapraszam do galerii poświęconych whisky szkockiej i...

Też mam akurat okres owego obniżenia progu odporności na ból ;) Ale to mija Robercie, naprawdę ;) Wkrótce napijemy się razem jakiegoś caska, ani chybi 60-parę procent ;)
Mówiąc serio, bez wątpienia istnieją różne szkoły degustowania maltów. Niestety jednak, w mojej ocenie, dodanie wody do czegoś co już i tak zostało mocno rozcieńczone (40-46%) najczęściej kończy się katastrofą. A swoją drogą, temat rozwadniania whisky - przed zabutelkowaniem - do "zaprogramowanych" poziomów poruszymy w niedalekiej przyszłości na BOW.pl.

Następna dyskusja:

A może po Whisky do Szkocji?




Wyślij zaproszenie do