Marcin P.

Marcin P. informatyk

Temat: Skladniki spożywcze E - xxx

Co kryje się w produktach, które na co dzień kupujemy w sklepach?

Właśnie tutaj uzyskasz wyczerpujące odpowiedzi na swoje pytania. Niektóre ze składników E są dla nas bezpieczne i zasadniczo nie można ich wszystkich wyeliminować. Są jednak i takie których należy unikać. Poniżej prezentujemy listę składników z podziałem na cztery główne kategorie.

Barwniki - E 100

Konserwanty - E 200

Antyutleniacz - E 300

Emulgatory - E 400
Marcin P. edytował(a) ten post dnia 13.08.11 o godzinie 18:50
Marcin P.

Marcin P. informatyk

Temat: Skladniki spożywcze E - xxx

E 100 - Barwniki:

E 100
nieszkodliwy (kurkumina, kurkuma z kłączy roślin tropikalnych; żółty, stosowany m.in. w przyprawach, koncentratach).) Naturalny, roślinny, żółty barwnik z rozłogów rośliny Curcuma longa.

E 101
nieszkodliwy (ryboflawina, laktoflawina, witamina B2) żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach).Występuje w przyrodzie.

E 102
Odradza się spożywanie, syntetyczny; stosowany m.in. w napojach w proszku, esencjach owocowych, miodzie sztucznym. Może wywoływać alergie. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylsalicylowy) i astmatycy.

E 103
zabroniony

E 104
podejrzany, dodatek do wyrobów cukierniczych,syntetyczny, zielonkawo-żółty barwnik. Może wywoływać alergie. W testach na szczurach po podaniu czystej chinoliny obserwowano powstawanie nowotworów wątroby. Uwaga alergicy.

E 105
zabroniony

E 110
niebezpieczny,żółć pomarańczowa ;(dodatek do marmolady, żeli, gum do żucia, powłok tabletek).Może wywoływać alergie. W testach na zwierzętach przy podaniu dużych dawek stwierdzono powstawanie nowotworów nerek.

E 111
zabroniony

E 120
Naturalny, zwierzęcy barwnik czerwony. Pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus cacti. Uważany za nieszkodliwy.

E 121
zabroniony

E 122
czerwony barwnik azowy, syntetyczny;(stosowany w dżemach i marmoladach wiśniowych, budyniach, lodach, polewach). Może wywoływać alergie. Uwaga alergicy.

E 123
Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Dozwolony do stosowania tylko do dobarwiania win, alkoholi i ikry. W testach na zwierzętach stwierdzono jego wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach. Odradza się spożywanie. Uwaga alergicy.

E 124
Syntetyczny, czerwony barwnik azowy.(dodatek do wędzonych ryb, cukierków pudrowych). Uwaga alergicy.

E 125
zabroniony

E 126
zabroniony

E 127
Syntetyczny, czerwony barwnik. Dozwolony do stosowania tylko do wiśni koktajlowych lub kandyzowanych, sałatek owocowych z dodatkiem wiśni. Osoby z problemami tarczycy powinny unikać artykułów spożywczych barwionych tą substancją.

E 130
zabroniony

E 131
Syntetyczny, niebieski barwnik. Uważany za nieszkodliwy.

E 132
Uważany za nieszkodliwy.Przy jednoczesnym podawaniu zwierzętom dużych dawek indygotyny i azotynu sodowego stwierdzono uszkodzenia materiału genetycznego. Połączenie takie może wystąpić w diecie np. szynka lub kiełbasa i barwione słodycze lub likiery.

E 133
Syntetyczny, niebieski barwnik.Uważany za nieszkodliwy.

E 140
Naturalne, roślinne barwniki zielone, pozyskiwane z materiału roślinnego (lucerna, szpinak, wyciąg z pokrzywy itp.) Uważane za nieszkodliwe.

E 141
związek chlorofilowy- kompleks miedziowy chlorofilu - zielony, roślinny modyfikowany; dodatek do groszku konserwowego.Uwazany za nieszkodliwy.

E 142
Syntetyczny, zielony barwnik. Dotychczas opublikowano niewiele wyników badań. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii

E 150
Naturalny, roślinny barwnik koloru brązowego. Otrzymywany przez podgrzewanie cukru bez dodatku kwasów lub zasad. Silnie barwiący, lekko słodzący. Uważany za nieszkodliwy

E 151
Syntetyczny, czarny barwnik azowy. (podbarwianie nieszlachetnych rodzajów kawioru) Uwaga alergicy.

E 152
zabroniony

E 153
Naturalna substancja otrzymywana przez suche zwęglanie surowca roślinnego. Dodawany m.in. do barwienia skórki niektórych rodzajów sera, w cukiernictwie. Uważany za nieszkodliwy.

E 160
nieszkodliwy (karetonoidy)

E 160 a
nieszkodliwy (alfa-,beta- karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; dodatek do produktów tłuszczowych np. masła)

E 160 b
nieszkodliwy (annatto)

E 160 b
annato, biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L, barwa żółta, naturalny; dodawany do margaryny, olejów, seów żółtych

E 160 c
kapsantyna, kapsorubina (występuje w czerwonej papryce), czerwony, naturalny

E 160 d
likopen, likopina, psi-karoten (występuje w pomidorach), czerwony, naturalny

E 160 e, f
beta-apo-8-karotenal, ester etylowy beta-apo-8-karotenalu, barwa ciemnoczerwona

E 160 f
karotenoid, niedopuszczony w Polsce

E 161
nieszkodliwy (ksantofil, karetonoidy, niedopuszczony w Polsce)

E 161 a
flawoksantyna - żółtawo-czerwony, naturalny

E 161 b
luteina - żółty, naturalny

E 161 c
kryptoksantyna, naturaly

E 161 d
rubiksantyna - czerwony, naturalny

E 162
nieszkodliwy (betanina, betacyjany z buraków ćwikłowych, czerwień buraczana, naturalny; dodatek do przetworów owocowych)

E 163
nieszkodliwy (antocyjan), występuje w winogronach i jagodach - czerwonawy, naturalny; do napoi, konserw owocowych, słodyczy.

E 170
nieszkodliwy (węglan wapnia, biały; środek ścierny w pastach do zębów, kalcpiryna - substancja osłonowa)

E 171
Syntetyczny, mineralny biały barwnik, dwutlenek tytanu, biały dodatek do gum do żucia, drażetek, past do zębów, ) Uważany za nieszkodliwy

E 172
Syntetyczne, mineralne żółte, czerwone lub czarne barwniki,żadko stosowany - dodawany do sztucznych osłonek kiełbas.Uważane za nieszkodliwe

E 173
Syntetyczny, srebrno-szary, mineralny barwnik (stosowany do dekoracji słodyczy). Podejrzewa się, że jest jednym z czynników powodujących chorobę Alzheimera. Osoby chore na nerki mogą nie wydalać aluminium.

E 174
Naturalny, mineralny, srebrny barwnik i konserwant. Dozwolony wyłącznie do stosowania w polewach słody- czy, dekoracji pralinek i do likierów. Może odkładać się w tkankach. Do zatruć dochodzi już przy podaniu kilku gram. Wydziela się bardzo powoli z moczem. Odradza się częste spożywanie.

E 175
Naturalny, mineralny złoty barwnik. Dozwolony tylko do dekoracji cukierków i czekoladek oraz do likierów. Może prowadzić do zaburzeń w obrazie krwi. Wysoka cena powoduje, że stosuje się je w małych ilościach. Odradza się częste stosowanie.

E 180
Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Stosowany do barwienia przeznaczonych do spożycia skórek serów. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
Marcin P.

Marcin P. informatyk

Temat: Skladniki spożywcze E - xxx

E 200 - Konserwanty

E 200
nieszkodliwy (kwas sorbowy, syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 201
nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sodowego, sorbinian sodu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 202
nieszkodliwy (sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 203
nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego, sorbinian wapnia - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 210
benzoesan, syntetyczny, (dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzwnych, sałatek)Po jego spożyciu osoby wrażliwe, chorujące na astmę, katar sienny lub alergie skórne mogą odczuwać zaostrzenie stanów chorobowych. Odradza się częste spożywanie.

E 211
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu benzoesowego. Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 212
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu benzoesowego Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 213
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu benzoesowego. Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 214
Syntetyczniy,pochodna kwasu benzoesowego. Stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatach i innych wyrobach owocowo-warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw. Odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego naczynia i wywołującego skurcze mięśni.Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 215
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 216
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 217
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 219
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 220
niszczy witaminę B 12 (bezwodnik siarki, dwutlenek siarki, syntetyczny; w sokach owocowych i koncentratach, winie, suszonych owocach).Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 222
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 223
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 224
Syntetyczny (zakłóca czynności jelit) Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 226
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 227
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 228
wodorosiarczan(IV) potasu (kwaśny siarczyn potasu), syntetyczny

E 230
Syntetyczny. Dozwolony tylko do zabezpieczenia przed rozwojem pleśni i grzybów, skórek owoców cytrusowych . Stosowany także jako pestycyd. Zakłóca czynności skóry. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową. .

E 231
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 230. Odradza się spożywania skórek owoców cytrusowych. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.

E 232
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 230. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.

E 233
Syntetyczny. Używany do spryskiwania skórek owoców cytrusowych i bananów. Stosowany także jako pestycyd (np. w uprawie ziemniaków i owoców pestkowych) oraz jako lek (np. przeciwko pasożytom jelitowy). Brak pełnych danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii.

E 234
niazyna (antybiotyk), wytwarzany przez Streptococcus lactis, dodatek do serów topionych

E 234
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Antybiotyk produkowany przez mikroorganizmy. W krajach Unii Europejskiej dozwolony jest do stosowania m.in. do budyni z kaszki manny oraz do dojrzewających serów i serów topionych. Przy zbyt częstym spożywaniu z żywnością może stracić swoje działanie lecznicze. Uodpornione bakterie są bardzo trudne do zwalczania. Odradza się częste spożywanie.

E 236
nieszkodliwy (kwas mrówkowy, syntetyczny, dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych)

E 237
nieszkodliwy (mrówczan sodu, syntetyczny)

E 238
nieszkodliwy (mrówczan wapnia, syntetyczny)

E 239
Syntetyczny konserwant. Czasami stosowany do utrwalania serów Provolone. śladowa jego ilości, tj. 25 mg na 1 kg sera, są dopuszczalna. Używany także jako środek do dezynfekcji skóry i dróg moczowych oraz jako środek konserwujący do kosmetyków. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 249
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie. szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin)

E 250
szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin(wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy). Odradza się częste spożywanie.

E 251
szkodzi przy nadciśnieniu (azotan sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych)Syntetycznie produkowany konserwant. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie.

E 252
szkodzi przy nadciśnieniu (azotan potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych)) Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie.

E 260
nieszkodliwy (kwas octowy, syntetyczny lub fermentacyjny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 261
nieszkodliwy (octan potasu, syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 262
nieszkodliwy (dwuoctan sodu, datek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 263
nieszkodliwy (octan wapnia, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 270
nieszkodliwy (kwas mlekowy.U noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty. Dotyczy to jednak tylko formy D(-) oraz DL kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt stosuje się tylko formę L(+).

E 280
Syntetycznie produkowany konserwant. Może zmieniać zapach i smak potraw. Dopuszczony do stosowania w paczkowanym, krojonym chlebie i opakowanych drobnych wyrobach cukierniczych – ciasta i herbatniki. Występuje naturalnie w niektórych gatunkach sera. Dopuszczony do użytku w krajach Unii Europejskiej. Odradza się częste spożywanie.

E 281
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.

E 282
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.

E 283
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.
Marcin P.

Marcin P. informatyk

Temat: Skladniki spożywcze E - xxx

E 300 Antyutleniacze

E 300
Syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C. Ze względów technologicznych coraz częściej stosowany w przemyśle spożywczym. Przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu. Uważany za nieszkodliwy.

E 301
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól sodowa kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważany za nieszkodliwy.

E 302
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól wapniowa kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważany za nieszkodliwy.

E 304
Syntetycznie otrzymywane przeciwutleniacze. Pochodne kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważane za nieszkodliwe.

E 306
Naturalny, otrzymywany z olejów roślinnych, przeciwutleniacz. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe.

E 307
Syntetycznie produkowana witamina E. Przeciwutleniacz i substancja wzbogacająca. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.

E 308
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.

E 309
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.

E 310
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Istnieje podejrzenie, że substancja ta utrudnia wchłanianie żelazo. Wszystkie galusany podejrzewane są o możliwość wywoływania alergii. Uważany za nieszkodliwy. Uwaga alergicy.

E 311
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 310. Uważany za nieszkodliwy.

E 312
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E310. Uważany za nieszkodliwy.

E 320
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby i powstawanie wrzodów dwunastnicy. Przy przyjmowaniu dużych dawek możliwe jest odkładanie się w organizmie. BHA podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. Odradza się częste spożywanie.

E 321
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 320. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 322
Naturalny, roślinny emulgator i przeciwutleniacz pozyskiwany z olejów: sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego. Występuje w żywych komórkach. Uważany za nieszkodliwy.

E 325
Nieszkodliwy (sól sodowa kwasu mlekowego). U noworodków może prowadzić do zaburzeń przemiany materii, jeśli system trawienny nie został jeszcze dostatecznie wykształcony. Dotyczy to tylko formy D(-) kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt występuje nieszkodliwa postać (pochodna kwasu L(+) mlekowego).

E 327
Syntetyczny regulator kwasowości. Związek wapnia i kwasu mlekowego. Patrz E 270. Uważany za nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu mlekowego).

E 330
Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger). Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.

E 331
Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole sodowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe.

E 332
Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole potasowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe.

E 333
Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole wapniowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe.

E 335
Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Sole sodowe kwasu winowego. W dużych dawkach działają przeczyszczająco. Uważane za nieszkodliwe.

E 336
Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Sole potasowe kwasu winowego. Znane także jako kamień winny. Działają przeczyszczająco. Uważane za nieszkodliwe.

E 337
Naturalny, roślinny regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Sól sodowo-potasowa kwasu winowego. Działa przeczyszczająco. Patrz E 334. Uważany za nieszkodliwy.

E 338
Przeciwutleniacz i regulator kwasowości. W dużej dawce może upośledzać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Duże spożycie fosforu może prowadzić do osłabienia kości i odkładania się wapnia. Odradza się częste spożywanie.

E 339
Zakłóca trawienie (sól sodowa kwasu ortofosforowego).

E 340
Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory i regulatory kwasowości. Sole potasowe kwasu ortofosforowego. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie.

E 341
Zakłóca trawienie (sól wapniowa kwasu ortofosforowego).
Marcin P.

Marcin P. informatyk

Temat: Skladniki spożywcze E - xxx

E 400 Emulgatory

E 400
Naturalna, roślinna substancja zagęszczająca, żelująca i do powlekania otrzymywana z glonów morskich. Może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia, żelaza, manganu i cynku. W przypadku regularnego spożycia może dojść do obniżenia poziomu składników mineralnych w organizmie. Odradza się częste spożywanie.

E 401
Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól sodowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.

E 402
Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól potasowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.

E 403
Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól potasowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.

E 404
Naturalny, roślinny środek zagęszczający, stabilizator i substancja żelująca. Sól wapniowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.

E 405
Naturalny, roślinny środek zagęszczający, emulgator i stabilizator piany. Pochodna kwasu alginowego. Może przekształcać się w glikol propylenowy, wtedy działa jak alergen. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 407
Naturalny, roślinny środek żelujący i zagęszczający z czerwonych glonów morskich. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. W dużych dawkach może ograniczać przyswojenie składników mineralnych (np. potasu) i działać przeczyszczająco. Odradza się częste spożywanie.

E 450
Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kasowości. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie.

E 461
Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy.

E 462
Zakłóca trawienie (związki celulozy).

E 463
Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy.

E 465
Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Uważany za nieszkodliwy.

E 466
Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 5 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uwaga alergicy.

E 477
Syntetyczne emulgatory. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
Marcin P.

Marcin P. informatyk

Temat: Skladniki spożywcze E - xxx

E - Dodatki do żywności

Dodatki do żywności wpływają na:
barwę produktu, np. E-120, E-153, E-161b.
przydatność do spożycia (konserwanty), np. E-280, E-281, E-283.
zakwaszenie i kwasowatość (regulatory kwasowatości), np. E-352, E-509, E-516, E-526, E-575, E-576, E-577, E-578.
utlenianie (przeciwutleniacze), np. E-270, E-322, E-325, E-326, E-327, E-385, E-472.
zagęszczenie (środki zagęszczające i żelujące), np. E-441.
emulgację (emulgatory), np. E-322, E-432 - E-436, E-442, E-470, E-471, E-472(a-f), E-473, E-474, E-475, E-476,
E-477, E-479b, E-481, E-482, E-483, E-491-495, E-570.

E-100 - kurkuma. Szkodliwość: nieszkodliwy, jeżeli jest przestrzegana dawka dziennego spożycia.
E-101 - ryboflawina (laktoflawina, witamina B2); żółty. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-101a - ester fosforanowy ryboflawiny. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-102 - tartrazyna; pomarańczowy. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-104 - żółcień chinolinowa; żółty. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-110 - żółcień pomarańczowa. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-120 - koszenila; czerwony. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-122 - azorubina; czerwony. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-123 - amarant; czerwony. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-124 - czerwień koszenilowa; czerwona. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-127 - erytrozyna; różowy. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-128 - czerwień 2G. Szkodliwość: może wywoływać nietolerancję u ludzi nadwrażliwych na salicylany, nasila objawy astmy, u dzieci wywołuje nadczynność, może wywoływać anemię.
E-129 - czerwień allura; czerwony. Szkodliwość: może wywoływać nietolerancję u ludzi nadwrażliwych na salicylany, nasila objawy astmy, u dzieci wywołuje nadczynność.
E-131 - błękit patentowy V; niebieski. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-132 - indygotyna; niebieski. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-133 - błękit brylantowy FCF; zielono-niebieski. Szkodliwość: odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych.
E-140 - chlorofil; zielony. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-141 - kompleksy miedziowe chlorofili; zielony. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-142 - zieleń brylantowa. Szkodliwość: rakotwórczy. zielono-niebieski. Szkodliwość: genotoksyczny dla bakterii.
E-150a - karmel; brązowo-czarny. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-150b - karmel siarczynowy; brązowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-150c - karmel amoniakalny; brązowy. Szkodliwość: podejrzany; duże dawki wywołują problemy jelitowe.
E-150d - karmel amoniakalno-siarczynowy; brązowy. Szkodliwość: podejrzany; duże dawki wywołują problemy jelitowe.
E-151 - czerń brylantowa. Szkodliwość: podejrzany; wywołuje reakcje alergiczne.
E-153 - węgiel drzewny; czarny; może zawierać benzopiren. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-154 - brąz FK. Szkodliwość: odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych.
E-155 - brąz HT. Szkodliwość: odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych.
E-160a - karoteny (beta - karoten, prowitamina A); żółty. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-160b - annaty; pomarańczowy. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-160c - kapsantyna; pomarańczowy. Szkodliwość: nieznana.
E-160d - likopen; czerwony. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-160e - beta-apo-8-karotenal; pomarańczowo-czerwony. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-160f - ester etylowy kwasu beta-apo-8-karotenowego; pomarańczowo-czerwony. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-161b - luteina; żółty. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-161g - kantaksantyna; żółty. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-162 - betanina; czerwony. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-163 - antocyjany; czerwono-niebieskie. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-170 - węglan wapnia; szarobiały. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: cukier puder, koncentraty napojów w postaci sypkiej, pulpy i przeciery owocowe, sosy pomidorowe i warzywne, wyroby typu snacki i czipsy, guma do żucia.
E-171 - dwutlenek tytanu; biały. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-172 - tlenki i wodorotlenki żelaza; żółte, czerwone, czarne. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-173 - aluminium; srebrny. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-174 - srebro. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-175 - złoto. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-180 - czerwień litolowa (rubin litolowy). Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-200 - kwas sorbowy. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-202 - sorbinian potasu. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-203 - sorbinian wapnia. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-210 - kwas benzoesowy. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-211 - benzoesan sodu. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-212 - benzoesan potasu. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-213 - benzoesan wapnia. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-214 - estrer etylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-215 - sól sodowa estru etylowego kwasu p-hydroksy-benzoesowego. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-216 - ester propylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-217 - sól sodowa estru propylowego kwasu p-hydroksy-benzoesowego. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-218 - ester metylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-219 - sól sodowa estru metylowego kwasu p-hydroksy-benzoesowego. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-220 - dwutlenek siarki, kwas siarkawy. Szkodliwość: astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
E-221 - siarczyn sodu. Szkodliwość: astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
E-222 - wodorosiarczyn sodu. Szkodliwość: astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
E-223 - disiarczyn sodu (pirosiarczyn sodu). Szkodliwość: astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
E-224 - disiarczyn postasu (pirosiarczyn potasu). Szkodliwość: astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
E-226 - siarczyn wapnia. Szkodliwość: astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
E-227 - wodorosiarczyn wapnia. Szkodliwość: astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
E-230 - bifenyl. Szkodliwość: podejrzany.
E-231 - ortofenylofenol. Szkodliwość: podejrzany.
E-232 - ortofenylofenolan sodu. Szkodliwość: podejrzany.
E-233 - tiabendazol. Szkodliwość: podejrzany.
E-234 - nizyna. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-235 - natamacyna (pimarycyna). Szkodliwość: podrażnienia nerek.
E-239 - heksametylenotetramina (urotropina). Szkodliwość: podejrzany.
E-242 - ester dimetylowy kwasu pirowęglowego. Szkodliwość: podejrzany.
E-249 - azotyn potasu. Szkodliwość: rakotwórczy.
E-250 - azotyn sodu. Szkodliwość: rakotwórczy.
E-251 - azotan sodu. Szkodliwość: rakotwórczy.
E-252 - azotan potasu (saletra). Szkodliwość: rakotwórczy.
E-260 - kwas octowy. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: wędliny.
E-261 - octan potasu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: kazeiniany.
E-262 - octan sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: koncentraty obiadowe, pieczywo pszenne, żytnie
i mieszane oraz pieczywie półcukiernicze, koncentraty dodatków do potraw, sosy sałatkowe.
E-263 - octan wapnia. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane.
E-270 - kwas mlekowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-280 - kwas propionowy. Szkodliwość: podejrzany.
E-281 - propionian sodu. Szkodliwość: podejrzany.
E-282 - propionian wapnia. Szkodliwość: podejrzany.
E-283 - propionian potasu. Szkodliwość: podejrzany.
E-284 - kwas borny. Szkodliwość: podrażnienie nerek.
E-285 - boraks. Szkodliwość: podrażnienie nerek.
E-290 - dwutlenek węgla. Szkodliwość: generalnie nieszkodliwy.
E-296 - kwas jabłkowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-297 - kwas fumarowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-300 - kwas L(-)askorbinowy (witamina C). Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: świeże makarony, mleko w proszku, śmietanka w proszku, mrożone owoce i warzywa
E-301 - askorbinian sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: drobno rozdrobnione paczkowane surowe mięso
E-302 - askorbinian wapnia. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: drobno rozdrobnione paczkowane surowe mięso
E-304 - palmitynian askorbylu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: mleko zagęszczone i mleko w proszku, niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce oraz roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin, piwo, chleb
E-306 - tokoferole naturalne. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-307 - alfa-tokoferol. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-308 - gamma-tokoferol. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-309 - delta-tokoferol. Szkodliwość: nieszkodliwy;
E-310 - galusan propylu. Szkodliwość: astma, bóle żołądka, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane.
E-311 - galusan oktylu. Szkodliwość: astma, bóle żołądka, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane.
E-312 - galusan dodecylu. Szkodliwość: astma, bóle żołądka, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane.
E-315 - kwas izoaskorbinowy.
E-316 - izoaskorbinian sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-320 - BHA, butylohydroksyanizol. Szkodliwość: astma, bóle żołądka, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane, powoduje wzrost cholesterolu we krwi.
E-321 - BHT, butylohydroksytoluen. Szkodliwość: astma, alergie, bóle żołądka, dodawanie do żywności dla dzieci
i niemowląt zakazane.
E-322 - lecytyna. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: kremy wyrobów cukierniczych i piekarskich, wyroby ciastkarskie, ciasta, koncentraty deserów, zabielacze do napojów, wędliny, aromaty naturalne, napoje mleczne, polewy do deserów, pasty rybne, śniadaniowe przetwory zbożowe, mleko zagęszczone i w proszku, koncentraty obiadowe, masło, margaryna, sosy mięsne, lody, twarogi, mąka i przetwory zbożowe, pieczywo pszenne, żytnie
i mieszane, wyroby kakaowe i czekoladowe.
E-325 - mleczan sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: koncentraty deserów błyskawicznych, sosy pomidorowe.
E-326 - mleczan potasu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-327 - mleczan wapnia. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: dżemy i galaretki wyborowe, konserwy owoców i warzyw.
E-330 - kwas cytrynowy. Szkodliwość: miejscowe podrażnienie i próchnica zębów. Występowanie: wędliny, susze
i koncentraty ziemniaczane, kazeiniany, mleko, makarony, napoje mleczne, zabielacze do napojów, pomidory konserwowe, nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki.
E-331 - cytrynian sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: wędliny, susze i koncentraty ziemniaczane, kazeiniany, mleko, makarony, napoje mleczne, zabielacze do napojów, pomidory konserwowe, nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki.
E-332 - cytrynian potasu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: wędliny, susze i koncentraty ziemniaczane, kazeiniany, mleko, makarony, napoje mleczne, zabielacze do napojów, pomidory konserwowe, nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki.
E-333 - cytrynian mono-, di-, triwapniowy. Szkodliwość: owrzodzenia żołądka. Występowanie: wędliny, susze
i koncentraty ziemniaczane, kazeiniany, mleko, makarony, napoje mleczne, zabielacze do napojów, pomidory konserwowe, nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki.
E-334 - kwas winowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-335 - winian mono-, di- i trisodowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-336 - winian potasu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-337 - winian sodowo-potasowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-338 - kwas ortofosforowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-339 - fosforan sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: napoje typu kawa, koncentraty obiadowe, mleko zagęszczone, sery topione, zabielacze do napojów, półprodukty owocowe, śniadaniowe przetwory zbożowe, desery mleczne do ubijania.
E-339a - ortofosforan sodowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-339b - ortofosforan disodowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-339c - ortofosforan trisodowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-340a - ortofosforan potasowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-340b - ortofosforan dipotasowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-340c - ortofosforan tripotasowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-341a - ortofosforan wapniowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-341b - ortofosforan diwapniowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-341c - ortofosforan triwapniowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-350 - jabłczan sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy; izomery D,L- i D- nie są dozwolone w żywności dla niemowląt.
E-351 - jabłczan potasu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-352 - jabłczan wapnia. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-353 - kwas metawinowy. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: wino gronowe.
E-354 - winian wapnia. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-355 - kwas adypinowy. Szkodliwość: podejrzany.
E-356 - adypinian sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-357 - adypinian potasu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-363 - kwas bursztynowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-380 - cytrynian amonu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-385 - wersenian wapniowo-sodowy. Szkodliwość: generalnie nieszkodliwy; nadmierne spożycie prowadzi do anemii (niedoboru żelaza).
E-400 - kwas alginowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-401 - alginian sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: napoje bezalkoholowe.
E-402 - alginian potasu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: emulsje tłuszczowe, wyroby piekarskie
i ciastkarskie, lody wodne, wyroby typu snacki i czipsy, sosy, piwo, guma do żucia, preparaty owocowe i warzywne, aromatyzowane napoje bezalkoholowe, likiery, produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną oraz napoje winopodobne z wyjątkiem cidre bouche.
E-403 - alginian amonu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: emulsje tłuszczowe, wyroby piekarskie
i ciastkarskie, lody wodne, wyroby typu snacki i czipsy, sosy, piwo, guma do żucia, preparaty owocowe i warzywne, aromatyzowane napoje bezalkoholowe, likiery, produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną oraz napoje winopodobne z wyjątkiem cidre bouche.
E-404 - alginian wapnia. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: emulsje tłuszczowe, wyroby piekarskie
i ciastkarskie, lody wodne, wyroby typu snacki i czipsy, sosy, piwo, guma do żucia, preparaty owocowe i warzywne, aromatyzowane napoje bezalkoholowe, likiery, produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną oraz napoje winopodobne z wyjątkiem cidre bouche.
E-405 - alginian propylenowoglikolowy. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: emulsje tłuszczowe, wyroby piekarskie i ciastkarskie, lody wodne, wyroby typu snacki i czipsy, sosy, piwo, guma do żucia, preparaty owocowe
i warzywne, aromatyzowane napoje bezalkoholowe, likiery, produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną oraz napoje winopodobne z wyjątkiem cidre bouche.
E-406 - agar. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: śmietana termizowana i UHT.
E-407 - karagen. Szkodliwość: owrzodzenie jelit. Występowanie: desery tłuszczowe w aerozolu, mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych.
E-410 - karob (mączka chleba świętojańskiego). Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: napoje bezalkoholowe, napoje owocowe.
E-412 - guma guar. Szkodliwość: wzdęcia i kurcze żołądka. Występowanie: napoje bezalkoholowe, stabilizowane napoje owocowe z cząstkami owoców, mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych.
E-413 - tragakanta. Szkodliwość: wypryski skórne.
E-414 - guma arabska. Szkodliwość: alergie. Występowanie: napoje bezalkoholowe, napoje owocowe.
E-415 - guma ksantanowa. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: napoje bezalkoholowe, napoje owocowe, mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych.
E-416 - guma karaya. Szkodliwość: generalnie nieszkodliwy; nadmiar powoduje wzdęcia. Występowanie: wyroby typu snacki i czipsy, glazury i powłoki drażetkarskie do orzechów, nadzienia, polewy oraz desery
E-417 - guma taro. Szkodliwość: generalnie nieszkodliwy; nadmiar powoduje wzdęcia. Występowanie: napoje bezalkoholowe.
E-418 - guma gellan. Szkodliwość: generalnie nieszkodliwy; nadmiar powoduje wzdęcia. Występowanie: napoje bezalkoholowe.
E-420 - sorbitol. Szkodliwość: nadmiar wywołuje wzdęcia, biegunkę, bóle brzucha.
E-421 - mannitol. Szkodliwość: generalnie nieszkodliwy; nadmiar powoduje wzdęcia i biegunkę.
E-422 - glicerol (gliceryna). Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: karmelki, wyroby kakaowe i czekoladowe.
E-432 - monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbatE-20). Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: produkty piekarskie delikatesowe, wyroby ciastkarskie.
E-433 - monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polysorbatE-80). Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: emulsje tłuszczowe dla piekarstwa, zamienniki mleka i śmietany, lody i ich koncentraty.
E-434 - monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: desery.
E-435 - (polysorbatE-40) monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbatE-60). Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: wyroby cukiernicze, zemulgowane sosy.
E-436 - trójstearynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbatE-65). Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: zupy, guma do żucia, dodatki uzupełniające dietę, produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną.
E-440a - pektyna. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: nektary owocowe.
E-440b - pektyna amidowana. Szkodliwość: nie rozkłada się w organizmie. Występowanie: nektary owocowe.
E-441 - żelatyna. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-442 - fosforan amonu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: kakao, wyroby czekoladowe i cukiernicze.
E-444 - izobutylooctan sacharozy. Szkodliwość: podejrzany. Występowanie: napoje bezalkoholowe aromatyzowane opalizujące.
E-445 - ester glicerynowy żywicy. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: napoje bezalkoholowe.
E-450 - difosforany sodu, potasu, wapnia. Szkodliwość: zaburzenia w gospodarce wapniowej. Występowanie: sery topione, zabielacze, napoje typu kawa, kiełbaski, pasty rybne, desery mleczne, wędzonki wieprzowe, konserwy drobiowe, koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw.
E-451 - trifosforany sodu i potasu. Szkodliwość: zaburzenia w gospodarce wapniowej. Występowanie: sery topione, kiełbaski, pasty rybne, wędzonki wieprzowe, drobiowe i wołowe, konserwy drobiowe.
E-452 - polifosforany. Szkodliwość: zaburzenia w gospodarce wapniowej. Występowanie: sery topione, kiełbaski, pasty rybne, wędzonki wieprzowe, drobiowe i wołowe, konserwy, zabielacze do napojów, napoje typu kawa.
E-460 - celuloza sproszkowana i mikrokrystaliczna. Szkodliwość: nie budzi zastrzeżeń. Występowanie: napoje bezalkoholowe.
E-461 - metyloceluloza. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: zalewy przeznaczone do otrzymywania zewnętrznych powłok wędlin, poddawanych dalszej obróbce termicznej, mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane, napoje bezalkoholowe, wyroby ciastkarskie, ciasta, suszone przetwory ziemniaczane, panierki, sosy, majonezy, lody, desery.
E-463 - hydroksypropyloceluloza. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: napoje bezalkoholowe.
E-464 - hydroksypropylometyloceluloza. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane, napoje bezalkoholowe, wyroby ciastkarskie, ciasta, suszone przetwory ziemniaczane, panierki, sosy, majonezy, lody, desery.
E-465 - etylometyloceluloza. Szkodliwość: wpływa źle na pracę jelit. Występowanie: napoje bezalkoholowe.
E-466 - karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC). Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: napoje bezalkoholowe.
E-470a - sole potasowe, sodowe i wapniowe kwasów tłuszczowych. Szkodliwość: nieznana. Występowanie: drożdże piekarskie (przeznaczone wyłącznie do użytku przemysłowego).
E-470b - sole magnezowe kwasów tłuszczowych; SZKODLIWOŚĆ: nieznana.
E-471 - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: susze ziemniaczane, płatki kukurydziane i ziemniaczane, płatki pszenne preparowane, lody i ich koncentraty, wyroby ciastkarskie i ciasta, śmietanka, mleko w proszku, wyroby cukiernicze, desery, zabielacze, koncentraty obiadowe, sosy sałatkowe, chrupki kukurydziane, wyroby typu snacki i czipsy, koncentraty ciast, drożdże, kawa, sery topione, aromaty naturalne, napoje mleczne niefermentowane, polewy do deserów, pasty rybne, wędliny, konserwy mięsne i drobiowe, pieczywo, masło, wyroby kakaowe i czekoladowe, dżemy, galaretki, marmolady, pasteryzowana śmietanka, ryż błyskawiczny, makarony, niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce oraz roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin, mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane.
E-472a - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: desery, lody i ich koncentraty, aromaty naturalne, napoje mleczne niefermentowane, pasty rybne, wędliny, polewy do deserów, konserwy mięsne i drobiowe, wyroby ciastkarskie, ciasta, drożdże piekarskie, likiery, pieczywo.
E-472b - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-472c - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: desery, lody i ich koncentraty, aromaty naturalne, napoje mleczne niefermentowane, pasty rybne, wędliny, polewy do deserów, konserwy mięsne i drobiowe, wyroby ciastkarskie, ciasta, drożdże piekarskie, likiery, pieczywo.
E-472d - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: pieczywo pszenne, żytnie, mieszane oraz półcukiernicze.
E-472e - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: pieczywo, koncentraty ciast, sosy obiadowe, sosy pomidorowe i warzywne, wyroby ciastkarskie, ciasta, zabielacze do napojów.
E-472f - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: pieczywo pszenne, żytnie, mieszane oraz półcukiernicze.
E-473 - estry kwasów tłuszczowych i sacharozy. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: naturalna płynna kawa w puszkach.
E-474 - cukroglicerydy (gliceryna poddana estryfikacji z kwasem tłuszczowym i cukrem). Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: przetwory mięsne, wyroby piekarskie i ciastkarskie, wyroby cukiernicze, zabielacze, lody i ich koncentraty, desery, sosy, zupy, buliony, rosoły, napoje bezalkoholowe na bazie nasion anyżu, kokosowych
i migdałowych, napoje spirytusowe z wyjątkiem wina i piwa, koncentraty w proszku do przygotowania gorących napojów, zamienniki śmietanki, napoje na bazie mleka, dodatki uzupełniające dietę.
E-475 - estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: wyroby piekarskie
i ciastkarskie, zemulgowane likiery, produkty jajeczne, zabielacze do napojów, guma do żucia, emulsje tłuszczowe, zamienniki mleka i śmietany, wyroby cukiernicze (wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych), desery.
E-476 - polirycynolan poliglicerolu. Szkodliwość: nieznana. Występowanie: produkty do smarowania pieczywa
o niskiej i bardzo niskiej zawartości tłuszczu.
E-477 - estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego. Szkodliwość: nieszkodliwy; nadmiar u osób wrażliwych może powodować wystąpienie egzemy. Występowanie: produkty piekarskie, produkty zastępujące mleko i śmietanę, zabielacze, lody i ich koncentraty, wyroby cukiernicze, desery, ubite polewy.
E-479b - termicznie utleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: emulsje tłuszczowe przeznaczone do smażenia.
E-481 - stearyoilodimleczan sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: produkty piekarskie delikatesowe, wyroby ciastkarskie, ciasta.
E-482 - stearyoilodimleczan wapnia. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: drożdże piekarskie, produkty piekarskie delikatesowe, wyroby ciastkarskie.
E-483 - winian stearylu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-491 - E-495 - estry sorbitolu i kwasów tłuszczowych (polistearyniany sorbitanu). Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych).
E-500 - węglan sodu (soda), wodorowęglan sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: desery, wędliny, mąka pszenna.
E-501 - węglan potasu. Szkodliwośc: nieszkodliwy.
E-503 - węglan amonu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-504 - węglan magnezu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-507 - kwas solny. Szkodliwość: nieznana.
E-508 - chlorek potasu. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący.
E-509 - chlorek wapnia. Szkodliwość: nieznana. Występowanie: dżemy, galaretki, marmolady, mleko zagęszczone i proszek, sery topione.
E-511 - chlorek magnezu. Szkodliwość: może działać jak środek przeczyszczający.
E-512 - dichlorek cyny. Szkodliwość: podrażnienie żołądka.
E-513 - kwas siarkowy. Szkodliwość: nieszkodliwy, jeśli spożyty w dozwolonych ilościach.
E-514 - siarczan sodu. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący.
E-515 - siarczan potasu. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący.
E-516 - siarczan wapnia. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący. Występowanie: koncentraty deserów
w postaci sypkiej, nadzienie do ciast, wyroby ciastkarskie.
E-517 - siarczan amonu. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący.
E-520 - siarczan glinu.
E-521 - siarczan glinowo-sodowy.
E-522 - siarczan glinowo-potasowy.
E-523 - siarczan glinowo-amonowy.
E-524 - wodorotlenek sodu.
E-525 - wodorotlenek potasu.
E-526 - wodorotlenek wapnia. Występowanie: pomidory konserwowe.
E-527 - wodorotlenek amonu.
E-528 - wodorotlenek magnezu.
E-529 - tlenek wapnia. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-530 - tlenek magnezu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-535 - żelazocyjanek sodu. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący.
E-536 - żelazocyjanek potasu. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący.
E-538 - żelazocyjanek wapnia. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący.
E-541 - wodorofoforan glinowo-sodowy.
E-551 - dwutlenek krzemu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-552 - krzemian wapnia. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-553a - krzemian magnezu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-553b - talk.>Występowanie: guma do żucia.
E-554 - glinokrzemian sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-555 - glinokrzemian potasu.
E-556 - glinokrzemian wapnia.
E-558 - bentonit.
E-559 - krzemian glinu (kaolin).
E-570 - kwasy tłuszczowe. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-574 - kwas glukonowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-575 - lakton kwasu glukonowego.
E-576 - glukonian sodu.
E-577 - glukonian potasu.
E-578 - glukonian wapnia. Występowanie: pomidory konserwowe, przetwory owocowe, guma do żucia.
E-579 - glukonian żelaza. Występowanie: czarne oliwki w zalewie.
E-585 - mleczan żelaza. Szkodliwość: zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Występowanie: pasty (paprykowa, anchois itp.).
E-620 - kwas glutaminowy. Szkodliwość: syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane.
E-621 - glutaminian sodu. Szkodliwość: syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane.
E-622 - glutaminian potasu. Szkodliwość: syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane.
E-623 - glutaminian wapnia. Szkodliwość: syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane.
E-624 - glutaminian amonu. Szkodliwość: syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane.
E-625 - glutaminian magnezu. Szkodliwość: syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E-626 - kwas guanylowy. Szkodliwość: zmienia się w kwas moczowy.
E-627 - guanylan sodu. Szkodliwość: zmienia się w kwas moczowy.
E-628 - guanylan potasu. Szkodliwość: zmienia się w kwas moczowy.
E-630 - kwas inozynowy. Szkodliwość: zmienia się w kwas moczowy.
E-631 - inozynian sodu. Szkodliwość: zmienia się w kwas moczowy.
E-632 - inozynian potasu. Szkodliwość: zmienia się w kwas moczowy.
E-633 - inozynian wapnia. Szkodliwość: zmienia się w kwas moczowy.
E-634 - rybonukleotydy wapnia. Szkodliwość: zmienia się w kwas moczowy.
E-635 - rybonukleotydy sodu. Szkodliwość: zmienia się w kwas moczowy.
E-640 - glicyna. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-900 - dimetylopolisiloksan.
E-901 - wosk pszczeli. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: cukierki "gumki", guma do żucia, pasta karmelarska i cukiernicza, preparaty do smarowania blach i form piekarskich.
E-902 - wosk kandelilla. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: cukierki "gumki", guma do żucia, pasta karmelarska i cukiernicza, preparaty do smarowania blach i form piekarskich.
E-903 - wosk karnauba. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: cukierki "gumki", guma do żucia, preparaty do smarowania blach i form piekarskich.
E-904 - szelak. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-912 - ester kwasu montanowego.
E-914 - wosk polietylenowy utleniony.
E-938 - karbamid. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-939 - argon. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-940 - hel. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-941 - azot. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-942 - tlenek azotu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-948 - tlen. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-950 - acesulfam K (acetosulfam).
E-951 - aspartam. Szkodliwość: nieszkodliwy z wyjątkiem chorych na fenyloketonurię.
E-952 - cyklaminiany. Szkodliwość: podejrzany.
E-953 - izomaltina.
E-954 - sacharyna. Szkodliwość: podejrzany.
E-957 - taumatyna. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-959 - neohesperdyna. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-965 - maltitol. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący.
E-966 - laktitol. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący.
E-967 - ksylitol. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący.
E-999 - ekstrakt kwilai (mydłoka).
E-1105 - lizozym. Szkodliwość: podejrzany.
E-1200 - polidekstroza. Szkodliwość: w dawkach powyżej 90 g działa przeczyszczająco.
E-1201 - poliwinylopirolidyna. Szkodliwość: nieznana.
E-1202 - poliwinylopolipirolidyna. Szkodliwość: nieznana.
E-1404 - skrobia utleniona. Szkodliwość: podejrzany.
E-1410 - fosforan skrobiowy.
E-1412 - fosforan diskrobiowy.
E-1413 - fosforylowany fosforan diskrobiowy.
E-1414 - acetylowany fosforan dikrobiowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-1420 - skrobia acetylowana. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-1422 - acetylowany adypinian diskrobiowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-1440 - skrobia hydrokypropylowana.
E-1442 - hydroksypropylowy fosforan diskrobiowy.
E-1450 - sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego.
E-1505 - trietylocytrynian.
E-1518 - triacetyna. Występowanie: guma do żucia.

Następna dyskusja:

XXX lecie OSTATNIEJ WIECZER...




Wyślij zaproszenie do