Temat: Skladniki spożywcze E - xxx
E - Dodatki do żywności
Dodatki do żywności wpływają na:
barwę produktu, np. E-120, E-153, E-161b.
przydatność do spożycia (konserwanty), np. E-280, E-281, E-283.
zakwaszenie i kwasowatość (regulatory kwasowatości), np. E-352, E-509, E-516, E-526, E-575, E-576, E-577, E-578.
utlenianie (przeciwutleniacze), np. E-270, E-322, E-325, E-326, E-327, E-385, E-472.
zagęszczenie (środki zagęszczające i żelujące), np. E-441.
emulgację (emulgatory), np. E-322, E-432 - E-436, E-442, E-470, E-471, E-472(a-f), E-473, E-474, E-475, E-476,
E-477, E-479b, E-481, E-482, E-483, E-491-495, E-570.
E-100 - kurkuma. Szkodliwość: nieszkodliwy, jeżeli jest przestrzegana dawka dziennego spożycia.
E-101 - ryboflawina (laktoflawina, witamina B2); żółty. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-101a - ester fosforanowy ryboflawiny. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-102 - tartrazyna; pomarańczowy. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-104 - żółcień chinolinowa; żółty. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-110 - żółcień pomarańczowa. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-120 - koszenila; czerwony. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-122 - azorubina; czerwony. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-123 - amarant; czerwony. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-124 - czerwień koszenilowa; czerwona. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-127 - erytrozyna; różowy. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-128 - czerwień 2G. Szkodliwość: może wywoływać nietolerancję u ludzi nadwrażliwych na salicylany, nasila objawy astmy, u dzieci wywołuje nadczynność, może wywoływać anemię.
E-129 - czerwień allura; czerwony. Szkodliwość: może wywoływać nietolerancję u ludzi nadwrażliwych na salicylany, nasila objawy astmy, u dzieci wywołuje nadczynność.
E-131 - błękit patentowy V; niebieski. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-132 - indygotyna; niebieski. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-133 - błękit brylantowy FCF; zielono-niebieski. Szkodliwość: odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych.
E-140 - chlorofil; zielony. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-141 - kompleksy miedziowe chlorofili; zielony. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-142 - zieleń brylantowa. Szkodliwość: rakotwórczy. zielono-niebieski. Szkodliwość: genotoksyczny dla bakterii.
E-150a - karmel; brązowo-czarny. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-150b - karmel siarczynowy; brązowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-150c - karmel amoniakalny; brązowy. Szkodliwość: podejrzany; duże dawki wywołują problemy jelitowe.
E-150d - karmel amoniakalno-siarczynowy; brązowy. Szkodliwość: podejrzany; duże dawki wywołują problemy jelitowe.
E-151 - czerń brylantowa. Szkodliwość: podejrzany; wywołuje reakcje alergiczne.
E-153 - węgiel drzewny; czarny; może zawierać benzopiren. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-154 - brąz FK. Szkodliwość: odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych.
E-155 - brąz HT. Szkodliwość: odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych.
E-160a - karoteny (beta - karoten, prowitamina A); żółty. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-160b - annaty; pomarańczowy. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-160c - kapsantyna; pomarańczowy. Szkodliwość: nieznana.
E-160d - likopen; czerwony. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-160e - beta-apo-8-karotenal; pomarańczowo-czerwony. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-160f - ester etylowy kwasu beta-apo-8-karotenowego; pomarańczowo-czerwony. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-161b - luteina; żółty. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-161g - kantaksantyna; żółty. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-162 - betanina; czerwony. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-163 - antocyjany; czerwono-niebieskie. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-170 - węglan wapnia; szarobiały. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: cukier puder, koncentraty napojów w postaci sypkiej, pulpy i przeciery owocowe, sosy pomidorowe i warzywne, wyroby typu snacki i czipsy, guma do żucia.
E-171 - dwutlenek tytanu; biały. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-172 - tlenki i wodorotlenki żelaza; żółte, czerwone, czarne. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-173 - aluminium; srebrny. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-174 - srebro. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-175 - złoto. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-180 - czerwień litolowa (rubin litolowy). Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-200 - kwas sorbowy. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-202 - sorbinian potasu. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-203 - sorbinian wapnia. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-210 - kwas benzoesowy. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-211 - benzoesan sodu. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-212 - benzoesan potasu. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-213 - benzoesan wapnia. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-214 - estrer etylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-215 - sól sodowa estru etylowego kwasu p-hydroksy-benzoesowego. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-216 - ester propylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-217 - sól sodowa estru propylowego kwasu p-hydroksy-benzoesowego. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-218 - ester metylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-219 - sól sodowa estru metylowego kwasu p-hydroksy-benzoesowego. Szkodliwość: wywołuje reakcje alergiczne.
E-220 - dwutlenek siarki, kwas siarkawy. Szkodliwość: astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
E-221 - siarczyn sodu. Szkodliwość: astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
E-222 - wodorosiarczyn sodu. Szkodliwość: astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
E-223 - disiarczyn sodu (pirosiarczyn sodu). Szkodliwość: astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
E-224 - disiarczyn postasu (pirosiarczyn potasu). Szkodliwość: astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
E-226 - siarczyn wapnia. Szkodliwość: astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
E-227 - wodorosiarczyn wapnia. Szkodliwość: astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
E-230 - bifenyl. Szkodliwość: podejrzany.
E-231 - ortofenylofenol. Szkodliwość: podejrzany.
E-232 - ortofenylofenolan sodu. Szkodliwość: podejrzany.
E-233 - tiabendazol. Szkodliwość: podejrzany.
E-234 - nizyna. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-235 - natamacyna (pimarycyna). Szkodliwość: podrażnienia nerek.
E-239 - heksametylenotetramina (urotropina). Szkodliwość: podejrzany.
E-242 - ester dimetylowy kwasu pirowęglowego. Szkodliwość: podejrzany.
E-249 - azotyn potasu. Szkodliwość: rakotwórczy.
E-250 - azotyn sodu. Szkodliwość: rakotwórczy.
E-251 - azotan sodu. Szkodliwość: rakotwórczy.
E-252 - azotan potasu (saletra). Szkodliwość: rakotwórczy.
E-260 - kwas octowy. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: wędliny.
E-261 - octan potasu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: kazeiniany.
E-262 - octan sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: koncentraty obiadowe, pieczywo pszenne, żytnie
i mieszane oraz pieczywie półcukiernicze, koncentraty dodatków do potraw, sosy sałatkowe.
E-263 - octan wapnia. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane.
E-270 - kwas mlekowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-280 - kwas propionowy. Szkodliwość: podejrzany.
E-281 - propionian sodu. Szkodliwość: podejrzany.
E-282 - propionian wapnia. Szkodliwość: podejrzany.
E-283 - propionian potasu. Szkodliwość: podejrzany.
E-284 - kwas borny. Szkodliwość: podrażnienie nerek.
E-285 - boraks. Szkodliwość: podrażnienie nerek.
E-290 - dwutlenek węgla. Szkodliwość: generalnie nieszkodliwy.
E-296 - kwas jabłkowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-297 - kwas fumarowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-300 - kwas L(-)askorbinowy (witamina C). Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: świeże makarony, mleko w proszku, śmietanka w proszku, mrożone owoce i warzywa
E-301 - askorbinian sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: drobno rozdrobnione paczkowane surowe mięso
E-302 - askorbinian wapnia. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: drobno rozdrobnione paczkowane surowe mięso
E-304 - palmitynian askorbylu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: mleko zagęszczone i mleko w proszku, niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce oraz roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin, piwo, chleb
E-306 - tokoferole naturalne. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-307 - alfa-tokoferol. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-308 - gamma-tokoferol. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-309 - delta-tokoferol. Szkodliwość: nieszkodliwy;
E-310 - galusan propylu. Szkodliwość: astma, bóle żołądka, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane.
E-311 - galusan oktylu. Szkodliwość: astma, bóle żołądka, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane.
E-312 - galusan dodecylu. Szkodliwość: astma, bóle żołądka, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane.
E-315 - kwas izoaskorbinowy.
E-316 - izoaskorbinian sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-320 - BHA, butylohydroksyanizol. Szkodliwość: astma, bóle żołądka, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane, powoduje wzrost cholesterolu we krwi.
E-321 - BHT, butylohydroksytoluen. Szkodliwość: astma, alergie, bóle żołądka, dodawanie do żywności dla dzieci
i niemowląt zakazane.
E-322 - lecytyna. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: kremy wyrobów cukierniczych i piekarskich, wyroby ciastkarskie, ciasta, koncentraty deserów, zabielacze do napojów, wędliny, aromaty naturalne, napoje mleczne, polewy do deserów, pasty rybne, śniadaniowe przetwory zbożowe, mleko zagęszczone i w proszku, koncentraty obiadowe, masło, margaryna, sosy mięsne, lody, twarogi, mąka i przetwory zbożowe, pieczywo pszenne, żytnie
i mieszane, wyroby kakaowe i czekoladowe.
E-325 - mleczan sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: koncentraty deserów błyskawicznych, sosy pomidorowe.
E-326 - mleczan potasu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-327 - mleczan wapnia. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: dżemy i galaretki wyborowe, konserwy owoców i warzyw.
E-330 - kwas cytrynowy. Szkodliwość: miejscowe podrażnienie i próchnica zębów. Występowanie: wędliny, susze
i koncentraty ziemniaczane, kazeiniany, mleko, makarony, napoje mleczne, zabielacze do napojów, pomidory konserwowe, nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki.
E-331 - cytrynian sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: wędliny, susze i koncentraty ziemniaczane, kazeiniany, mleko, makarony, napoje mleczne, zabielacze do napojów, pomidory konserwowe, nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki.
E-332 - cytrynian potasu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: wędliny, susze i koncentraty ziemniaczane, kazeiniany, mleko, makarony, napoje mleczne, zabielacze do napojów, pomidory konserwowe, nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki.
E-333 - cytrynian mono-, di-, triwapniowy. Szkodliwość: owrzodzenia żołądka. Występowanie: wędliny, susze
i koncentraty ziemniaczane, kazeiniany, mleko, makarony, napoje mleczne, zabielacze do napojów, pomidory konserwowe, nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki.
E-334 - kwas winowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-335 - winian mono-, di- i trisodowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-336 - winian potasu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-337 - winian sodowo-potasowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-338 - kwas ortofosforowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-339 - fosforan sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: napoje typu kawa, koncentraty obiadowe, mleko zagęszczone, sery topione, zabielacze do napojów, półprodukty owocowe, śniadaniowe przetwory zbożowe, desery mleczne do ubijania.
E-339a - ortofosforan sodowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-339b - ortofosforan disodowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-339c - ortofosforan trisodowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-340a - ortofosforan potasowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-340b - ortofosforan dipotasowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-340c - ortofosforan tripotasowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-341a - ortofosforan wapniowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-341b - ortofosforan diwapniowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-341c - ortofosforan triwapniowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-350 - jabłczan sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy; izomery D,L- i D- nie są dozwolone w żywności dla niemowląt.
E-351 - jabłczan potasu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-352 - jabłczan wapnia. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-353 - kwas metawinowy. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: wino gronowe.
E-354 - winian wapnia. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-355 - kwas adypinowy. Szkodliwość: podejrzany.
E-356 - adypinian sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-357 - adypinian potasu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-363 - kwas bursztynowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-380 - cytrynian amonu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-385 - wersenian wapniowo-sodowy. Szkodliwość: generalnie nieszkodliwy; nadmierne spożycie prowadzi do anemii (niedoboru żelaza).
E-400 - kwas alginowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-401 - alginian sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: napoje bezalkoholowe.
E-402 - alginian potasu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: emulsje tłuszczowe, wyroby piekarskie
i ciastkarskie, lody wodne, wyroby typu snacki i czipsy, sosy, piwo, guma do żucia, preparaty owocowe i warzywne, aromatyzowane napoje bezalkoholowe, likiery, produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną oraz napoje winopodobne z wyjątkiem cidre bouche.
E-403 - alginian amonu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: emulsje tłuszczowe, wyroby piekarskie
i ciastkarskie, lody wodne, wyroby typu snacki i czipsy, sosy, piwo, guma do żucia, preparaty owocowe i warzywne, aromatyzowane napoje bezalkoholowe, likiery, produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną oraz napoje winopodobne z wyjątkiem cidre bouche.
E-404 - alginian wapnia. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: emulsje tłuszczowe, wyroby piekarskie
i ciastkarskie, lody wodne, wyroby typu snacki i czipsy, sosy, piwo, guma do żucia, preparaty owocowe i warzywne, aromatyzowane napoje bezalkoholowe, likiery, produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną oraz napoje winopodobne z wyjątkiem cidre bouche.
E-405 - alginian propylenowoglikolowy. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: emulsje tłuszczowe, wyroby piekarskie i ciastkarskie, lody wodne, wyroby typu snacki i czipsy, sosy, piwo, guma do żucia, preparaty owocowe
i warzywne, aromatyzowane napoje bezalkoholowe, likiery, produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną oraz napoje winopodobne z wyjątkiem cidre bouche.
E-406 - agar. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: śmietana termizowana i UHT.
E-407 - karagen. Szkodliwość: owrzodzenie jelit. Występowanie: desery tłuszczowe w aerozolu, mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych.
E-410 - karob (mączka chleba świętojańskiego). Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: napoje bezalkoholowe, napoje owocowe.
E-412 - guma guar. Szkodliwość: wzdęcia i kurcze żołądka. Występowanie: napoje bezalkoholowe, stabilizowane napoje owocowe z cząstkami owoców, mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych.
E-413 - tragakanta. Szkodliwość: wypryski skórne.
E-414 - guma arabska. Szkodliwość: alergie. Występowanie: napoje bezalkoholowe, napoje owocowe.
E-415 - guma ksantanowa. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: napoje bezalkoholowe, napoje owocowe, mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych.
E-416 - guma karaya. Szkodliwość: generalnie nieszkodliwy; nadmiar powoduje wzdęcia. Występowanie: wyroby typu snacki i czipsy, glazury i powłoki drażetkarskie do orzechów, nadzienia, polewy oraz desery
E-417 - guma taro. Szkodliwość: generalnie nieszkodliwy; nadmiar powoduje wzdęcia. Występowanie: napoje bezalkoholowe.
E-418 - guma gellan. Szkodliwość: generalnie nieszkodliwy; nadmiar powoduje wzdęcia. Występowanie: napoje bezalkoholowe.
E-420 - sorbitol. Szkodliwość: nadmiar wywołuje wzdęcia, biegunkę, bóle brzucha.
E-421 - mannitol. Szkodliwość: generalnie nieszkodliwy; nadmiar powoduje wzdęcia i biegunkę.
E-422 - glicerol (gliceryna). Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: karmelki, wyroby kakaowe i czekoladowe.
E-432 - monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbatE-20). Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: produkty piekarskie delikatesowe, wyroby ciastkarskie.
E-433 - monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polysorbatE-80). Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: emulsje tłuszczowe dla piekarstwa, zamienniki mleka i śmietany, lody i ich koncentraty.
E-434 - monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: desery.
E-435 - (polysorbatE-40) monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbatE-60). Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: wyroby cukiernicze, zemulgowane sosy.
E-436 - trójstearynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbatE-65). Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: zupy, guma do żucia, dodatki uzupełniające dietę, produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną.
E-440a - pektyna. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: nektary owocowe.
E-440b - pektyna amidowana. Szkodliwość: nie rozkłada się w organizmie. Występowanie: nektary owocowe.
E-441 - żelatyna. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-442 - fosforan amonu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: kakao, wyroby czekoladowe i cukiernicze.
E-444 - izobutylooctan sacharozy. Szkodliwość: podejrzany. Występowanie: napoje bezalkoholowe aromatyzowane opalizujące.
E-445 - ester glicerynowy żywicy. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: napoje bezalkoholowe.
E-450 - difosforany sodu, potasu, wapnia. Szkodliwość: zaburzenia w gospodarce wapniowej. Występowanie: sery topione, zabielacze, napoje typu kawa, kiełbaski, pasty rybne, desery mleczne, wędzonki wieprzowe, konserwy drobiowe, koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw.
E-451 - trifosforany sodu i potasu. Szkodliwość: zaburzenia w gospodarce wapniowej. Występowanie: sery topione, kiełbaski, pasty rybne, wędzonki wieprzowe, drobiowe i wołowe, konserwy drobiowe.
E-452 - polifosforany. Szkodliwość: zaburzenia w gospodarce wapniowej. Występowanie: sery topione, kiełbaski, pasty rybne, wędzonki wieprzowe, drobiowe i wołowe, konserwy, zabielacze do napojów, napoje typu kawa.
E-460 - celuloza sproszkowana i mikrokrystaliczna. Szkodliwość: nie budzi zastrzeżeń. Występowanie: napoje bezalkoholowe.
E-461 - metyloceluloza. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: zalewy przeznaczone do otrzymywania zewnętrznych powłok wędlin, poddawanych dalszej obróbce termicznej, mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane, napoje bezalkoholowe, wyroby ciastkarskie, ciasta, suszone przetwory ziemniaczane, panierki, sosy, majonezy, lody, desery.
E-463 - hydroksypropyloceluloza. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: napoje bezalkoholowe.
E-464 - hydroksypropylometyloceluloza. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane, napoje bezalkoholowe, wyroby ciastkarskie, ciasta, suszone przetwory ziemniaczane, panierki, sosy, majonezy, lody, desery.
E-465 - etylometyloceluloza. Szkodliwość: wpływa źle na pracę jelit. Występowanie: napoje bezalkoholowe.
E-466 - karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC). Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: napoje bezalkoholowe.
E-470a - sole potasowe, sodowe i wapniowe kwasów tłuszczowych. Szkodliwość: nieznana. Występowanie: drożdże piekarskie (przeznaczone wyłącznie do użytku przemysłowego).
E-470b - sole magnezowe kwasów tłuszczowych; SZKODLIWOŚĆ: nieznana.
E-471 - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: susze ziemniaczane, płatki kukurydziane i ziemniaczane, płatki pszenne preparowane, lody i ich koncentraty, wyroby ciastkarskie i ciasta, śmietanka, mleko w proszku, wyroby cukiernicze, desery, zabielacze, koncentraty obiadowe, sosy sałatkowe, chrupki kukurydziane, wyroby typu snacki i czipsy, koncentraty ciast, drożdże, kawa, sery topione, aromaty naturalne, napoje mleczne niefermentowane, polewy do deserów, pasty rybne, wędliny, konserwy mięsne i drobiowe, pieczywo, masło, wyroby kakaowe i czekoladowe, dżemy, galaretki, marmolady, pasteryzowana śmietanka, ryż błyskawiczny, makarony, niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce oraz roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin, mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane.
E-472a - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: desery, lody i ich koncentraty, aromaty naturalne, napoje mleczne niefermentowane, pasty rybne, wędliny, polewy do deserów, konserwy mięsne i drobiowe, wyroby ciastkarskie, ciasta, drożdże piekarskie, likiery, pieczywo.
E-472b - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-472c - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: desery, lody i ich koncentraty, aromaty naturalne, napoje mleczne niefermentowane, pasty rybne, wędliny, polewy do deserów, konserwy mięsne i drobiowe, wyroby ciastkarskie, ciasta, drożdże piekarskie, likiery, pieczywo.
E-472d - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: pieczywo pszenne, żytnie, mieszane oraz półcukiernicze.
E-472e - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: pieczywo, koncentraty ciast, sosy obiadowe, sosy pomidorowe i warzywne, wyroby ciastkarskie, ciasta, zabielacze do napojów.
E-472f - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: pieczywo pszenne, żytnie, mieszane oraz półcukiernicze.
E-473 - estry kwasów tłuszczowych i sacharozy. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: naturalna płynna kawa w puszkach.
E-474 - cukroglicerydy (gliceryna poddana estryfikacji z kwasem tłuszczowym i cukrem). Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: przetwory mięsne, wyroby piekarskie i ciastkarskie, wyroby cukiernicze, zabielacze, lody i ich koncentraty, desery, sosy, zupy, buliony, rosoły, napoje bezalkoholowe na bazie nasion anyżu, kokosowych
i migdałowych, napoje spirytusowe z wyjątkiem wina i piwa, koncentraty w proszku do przygotowania gorących napojów, zamienniki śmietanki, napoje na bazie mleka, dodatki uzupełniające dietę.
E-475 - estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: wyroby piekarskie
i ciastkarskie, zemulgowane likiery, produkty jajeczne, zabielacze do napojów, guma do żucia, emulsje tłuszczowe, zamienniki mleka i śmietany, wyroby cukiernicze (wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych), desery.
E-476 - polirycynolan poliglicerolu. Szkodliwość: nieznana. Występowanie: produkty do smarowania pieczywa
o niskiej i bardzo niskiej zawartości tłuszczu.
E-477 - estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego. Szkodliwość: nieszkodliwy; nadmiar u osób wrażliwych może powodować wystąpienie egzemy. Występowanie: produkty piekarskie, produkty zastępujące mleko i śmietanę, zabielacze, lody i ich koncentraty, wyroby cukiernicze, desery, ubite polewy.
E-479b - termicznie utleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: emulsje tłuszczowe przeznaczone do smażenia.
E-481 - stearyoilodimleczan sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: produkty piekarskie delikatesowe, wyroby ciastkarskie, ciasta.
E-482 - stearyoilodimleczan wapnia. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: drożdże piekarskie, produkty piekarskie delikatesowe, wyroby ciastkarskie.
E-483 - winian stearylu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-491 - E-495 - estry sorbitolu i kwasów tłuszczowych (polistearyniany sorbitanu). Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych).
E-500 - węglan sodu (soda), wodorowęglan sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: desery, wędliny, mąka pszenna.
E-501 - węglan potasu. Szkodliwośc: nieszkodliwy.
E-503 - węglan amonu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-504 - węglan magnezu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-507 - kwas solny. Szkodliwość: nieznana.
E-508 - chlorek potasu. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący.
E-509 - chlorek wapnia. Szkodliwość: nieznana. Występowanie: dżemy, galaretki, marmolady, mleko zagęszczone i proszek, sery topione.
E-511 - chlorek magnezu. Szkodliwość: może działać jak środek przeczyszczający.
E-512 - dichlorek cyny. Szkodliwość: podrażnienie żołądka.
E-513 - kwas siarkowy. Szkodliwość: nieszkodliwy, jeśli spożyty w dozwolonych ilościach.
E-514 - siarczan sodu. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący.
E-515 - siarczan potasu. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący.
E-516 - siarczan wapnia. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący. Występowanie: koncentraty deserów
w postaci sypkiej, nadzienie do ciast, wyroby ciastkarskie.
E-517 - siarczan amonu. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący.
E-520 - siarczan glinu.
E-521 - siarczan glinowo-sodowy.
E-522 - siarczan glinowo-potasowy.
E-523 - siarczan glinowo-amonowy.
E-524 - wodorotlenek sodu.
E-525 - wodorotlenek potasu.
E-526 - wodorotlenek wapnia. Występowanie: pomidory konserwowe.
E-527 - wodorotlenek amonu.
E-528 - wodorotlenek magnezu.
E-529 - tlenek wapnia. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-530 - tlenek magnezu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-535 - żelazocyjanek sodu. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący.
E-536 - żelazocyjanek potasu. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący.
E-538 - żelazocyjanek wapnia. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący.
E-541 - wodorofoforan glinowo-sodowy.
E-551 - dwutlenek krzemu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-552 - krzemian wapnia. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-553a - krzemian magnezu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-553b - talk.>Występowanie: guma do żucia.
E-554 - glinokrzemian sodu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-555 - glinokrzemian potasu.
E-556 - glinokrzemian wapnia.
E-558 - bentonit.
E-559 - krzemian glinu (kaolin).
E-570 - kwasy tłuszczowe. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-574 - kwas glukonowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-575 - lakton kwasu glukonowego.
E-576 - glukonian sodu.
E-577 - glukonian potasu.
E-578 - glukonian wapnia. Występowanie: pomidory konserwowe, przetwory owocowe, guma do żucia.
E-579 - glukonian żelaza. Występowanie: czarne oliwki w zalewie.
E-585 - mleczan żelaza. Szkodliwość: zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Występowanie: pasty (paprykowa, anchois itp.).
E-620 - kwas glutaminowy. Szkodliwość: syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane.
E-621 - glutaminian sodu. Szkodliwość: syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane.
E-622 - glutaminian potasu. Szkodliwość: syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane.
E-623 - glutaminian wapnia. Szkodliwość: syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane.
E-624 - glutaminian amonu. Szkodliwość: syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane.
E-625 - glutaminian magnezu. Szkodliwość: syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E-626 - kwas guanylowy. Szkodliwość: zmienia się w kwas moczowy.
E-627 - guanylan sodu. Szkodliwość: zmienia się w kwas moczowy.
E-628 - guanylan potasu. Szkodliwość: zmienia się w kwas moczowy.
E-630 - kwas inozynowy. Szkodliwość: zmienia się w kwas moczowy.
E-631 - inozynian sodu. Szkodliwość: zmienia się w kwas moczowy.
E-632 - inozynian potasu. Szkodliwość: zmienia się w kwas moczowy.
E-633 - inozynian wapnia. Szkodliwość: zmienia się w kwas moczowy.
E-634 - rybonukleotydy wapnia. Szkodliwość: zmienia się w kwas moczowy.
E-635 - rybonukleotydy sodu. Szkodliwość: zmienia się w kwas moczowy.
E-640 - glicyna. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-900 - dimetylopolisiloksan.
E-901 - wosk pszczeli. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: cukierki "gumki", guma do żucia, pasta karmelarska i cukiernicza, preparaty do smarowania blach i form piekarskich.
E-902 - wosk kandelilla. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: cukierki "gumki", guma do żucia, pasta karmelarska i cukiernicza, preparaty do smarowania blach i form piekarskich.
E-903 - wosk karnauba. Szkodliwość: nieszkodliwy. Występowanie: cukierki "gumki", guma do żucia, preparaty do smarowania blach i form piekarskich.
E-904 - szelak. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-912 - ester kwasu montanowego.
E-914 - wosk polietylenowy utleniony.
E-938 - karbamid. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-939 - argon. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-940 - hel. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-941 - azot. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-942 - tlenek azotu. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-948 - tlen. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-950 - acesulfam K (acetosulfam).
E-951 - aspartam. Szkodliwość: nieszkodliwy z wyjątkiem chorych na fenyloketonurię.
E-952 - cyklaminiany. Szkodliwość: podejrzany.
E-953 - izomaltina.
E-954 - sacharyna. Szkodliwość: podejrzany.
E-957 - taumatyna. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-959 - neohesperdyna. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-965 - maltitol. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący.
E-966 - laktitol. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący.
E-967 - ksylitol. Szkodliwość: w postaci czystej jest trujący.
E-999 - ekstrakt kwilai (mydłoka).
E-1105 - lizozym. Szkodliwość: podejrzany.
E-1200 - polidekstroza. Szkodliwość: w dawkach powyżej 90 g działa przeczyszczająco.
E-1201 - poliwinylopirolidyna. Szkodliwość: nieznana.
E-1202 - poliwinylopolipirolidyna. Szkodliwość: nieznana.
E-1404 - skrobia utleniona. Szkodliwość: podejrzany.
E-1410 - fosforan skrobiowy.
E-1412 - fosforan diskrobiowy.
E-1413 - fosforylowany fosforan diskrobiowy.
E-1414 - acetylowany fosforan dikrobiowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-1420 - skrobia acetylowana. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-1422 - acetylowany adypinian diskrobiowy. Szkodliwość: nieszkodliwy.
E-1440 - skrobia hydrokypropylowana.
E-1442 - hydroksypropylowy fosforan diskrobiowy.
E-1450 - sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego.
E-1505 - trietylocytrynian.
E-1518 - triacetyna. Występowanie: guma do żucia.