Temat: ...orzechy...
mała paczuszka orzeszków dziennie nie zrobi nikomu krzywdy
Dokładnie,
Słowo “tłuszcz” kojarzy się negatywnie, zwłaszcza osobom chcącym zrzucić nadprogramowe kilogramy. Nie jest jednak prawdą, że powinniśmy się go całkowicie pozbyć z diety. Tłuszcze bardzo pożądane w organizmie człowieka to te, które dostarczają głównie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Są one odpowiedzialne za prawidłowy rozwój oraz wzrost organizmu, a także zdrowy wygląd skóry. Doskonałym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych są orzechy i migdały.
Badania prowadzone w ostatnich latach pokazały, że dzienne spożycie:
50 – 100 g migdałów
35 – 68 g orzechów ziemnych
lub 40 – 84 g orzechów włoskich
wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego w zakresie 2 – 16% oraz cholesterolu LDL w zakresie 2 – 19%, w porównaniu ze spożywaniem diety nie zawierającej orzechów. Badania te wykazały, że spożycie orzechów może chronić przed wystąpieniem chorób serca ze względu na korzystny skład jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w orzechach.
Orzechy są również źródłem łatwostrawnego białka oraz witamin (głównie B1 i C) i składników mineralnych (potasu, fosforu i magnezu).
Zalety orzechów powinny zachęcić do ich spożywania, dlatego też zapraszam na
http://twojemusli.pl, gdzie znajdziecie szeroki wybór nie tylko orzechów.