Temat: Zwyczajne niezwyczajne
ZWYCZAJNE NADZWYCZAJNE (II)
Rumianek, mięta, szałwia, melisa, dziurawiec… nie może ich zabraknąć w żadnej aptece. Zioła te zwykle pochowane w przepastnych szafach magazynów i tak chętnie wybierane są przez pacjentów jako znane i cenione środki pomocne w kuracji wielu powszechnie występujących dolegliwości. Jednak szczególnie interesujące wydaje się odkrywanie właściwości leczniczych w roślinach, które zazwyczaj traktowane są jako niechciani przybysze. Zwłaszcza gdy pojawiają się kolejny raz, kiełkując chwilę po ich uciążliwym pozbyciu się spomiędzy karnych rządków przydomowego ogrodu.
Gwiazdnica pospolita
Stellaria media
Jest to wyjątkowo uporczywy chwast, co związane jest zarówno zwydawaniem przez roślinę nawet trzykrotnie w trakcie sezonu wegetacji mnóstwa nasion, jak i zdolnością do rozmnażania wegetatywnego. Wystarczy, że drobna łodyżka zetknie się z powierzchnią ziemi, a z okolic węzłów szybko wyrastają nowe korzenie. Ten skromny przedstawiciel rodziny goździkowatych zdolny jest kwitnąć już od marca aż do października, a nawet w trakcie niezbyt mroźnego okresu zimowego. Wówczas na rozgałęzionych, delikatnych, dorastających do 30 cm. łodygach obok niewielkich, jajowatych liści pojawiają się małe, niespełna 0,5 cm. białe, niepozorne kwiatki w kształcie gwiazdek. Ziele najchętniej wybiera stanowiska dość wilgotne – stąd inna nazwa rośliny – mokrzyca. Szybciej rozwija się w lekkim półcieniu, ale nie pogardzi też miejscem nasłonecznionym. I tak wydaje się, że zaraz po usunięciu jednego chwastu rozwijać się tam zaczyna w zamian całe mnóstwo maleńkich gwiazdnic. Można rzec, że zdecydowanie nie jest to jedna z ulubionych roślin przez ogrodników. Być może jednak bliższe przyjrzenie się gwiazdnicy pospolitej zmieni podejście do niej i wyrwana roślina zamiast trafić do kompostownika znajdzie inne, ciekawsze zastosowanie.
Przede wszystkim jej nie owocujące ziele (Herba Stellariae mediae) jest surowcem leczniczym i to dość popularnym w Anglii, Rosji oraz w U.S.A. Do związków czynnych obecnych w roślinie zaliczane są: saponozydy triterpenowe, flawonoidy (głównie rutozyd i pochodnie apigeniny), kwas gamma-linolenowy i kwas paraaminobenzoesowy, kumaryny, fitosterole. Towarzyszą im witaminy (C, PP, E, B1, B2, prowitamina A), jak i mikroelementy (sole fosforu, wapnia, potasu, żelaza, magnezu, selenu, sodu, krzemu, jodu). Gwiazdnica posiada właściwości tonizujące wątrobę (kwas gamma-linolenowy), przeciwmiażdżycowe, nieco przeciwbólowe i przeciwkrwotoczne. Działa diuretycznie i detoksykująco na cały organizm. Dodatkowo też ściągająco, powlekająco, zmiękczająco, wykrztuśnie, przeczyszczająco i wiatropędnie. Dlatego jej przetwory podawane są przy zaburzeniach właściwej przemiany materii, w schorzeniach reumatycznych i dermatologicznych (kwas gamma-linolenowy), przy problemach krążeniowych, w tym przy nadciśnieniu tętniczym. Również w przypadku nieżytów dróg oddechowych, w chorobach nerek i jako środek wspomagający odchudzanie. Ze względu na znaczną ilość witaminy C gwiazdnica działa przeciwszkorbutowo, natomiast obecny w surowcu jod pomaga na zaburzenia pracy tarczycy (wole endemiczne). Ziele jest stosowane także zewnętrznie, wówczas działa odtruwająco i skraca okres gojenia się zmian skórnych i zranień. Za właściwości łagodzące, zmiękczające i przeciwświądowe najprawdopodobniej odpowiedzialne są saponozydy triterpenowe, którym przypisywany jest kortykopodobny mechanizm działania. Można spotkać zalecenia stosowania zmiażdżonego ziela rośliny, jej świeżo wyciśniętego soku lub kremów z wyciągiem z gwiazdnicy. Łagodzą one objawy egzem, łuszczycy, żylaków, guzków krwawniczych. Przygotowywane są lecznicze kąpiele z gwiazdnicowym naparem, które działają delikatnie przeciwświądowo.
Ziele gwiazdnicy to także surowiec kosmetyczny o właściwościach powlekających, kojących, przeciwzapalnych i nawilżających. Znajduje się w składzie nawilżającego kremu do skóry suchej i podrażnionej SOS Rescue Me firmy Barefoot Botanicals.
Z mało znanych zalet gwiazdnicy korzysta też sztuka kulinarna. Jest ona cała jadalna, ale najsmaczniejsze są jej listki. Roślinę można spożywać na surowo i gotować. Przyrządzać jako jarzynkę, tak jak szpinak. Można łączyć z twarożkiem, wkrajać do sałatek, zup lub doprawiać nią sosy.
Pasta z gwiazdnicą
100 g. liści gwiazdnicy
50 g. tartego chrzanu
100 g. masła
sól i pieprz
Drobno pokrojoną gwiazdnicę połączyć z chrzanem, masłem i przyprawić do smaku. Pasta może służyć do smarowania pieczywa.
Zupa z gwiazdnicą
garść świeżych grzybów
filiżanka pokrojonych listków gwiazdnicy
cebula
masło
parę ziemniaków
kwaśna śmietana
2 ząbki czosnku
szczypiorek
sól i pieprz
1,5 l. wody
Cebulkę poddusić na maśle, dodać pokrojone grzyby, zalać wodą, dodać sól i pieprz, pod koniec gotowania dołożyć pokrojone ziemniaki, na samym końcu gdy już będą miękkie, dodać zmiażdżony czosnek, gwiazdnicę, szczypiorek. Po lekkim ostudzeniu połączyć ze śmietaną.
Dagmara S. edytował(a) ten post dnia 06.11.09 o godzinie 12:15