Janusz P.

Janusz P. Inwestor, Promotor

Temat: GLUTATION

Glutation to niezbędna dla organizmu, powstająca w ciele niewielka cząsteczka wykazująca trzy niezwykle ważne funkcje:

1. Przeciwutleniacz
2. Stymulator odporności
3. Detoksykant

Bez glutationu komórki podlegałyby nieustającemu utlenianiu i niszczeniu, organizm wykazywałby słabą odporność na zakażenia bakteryjne, wirusowe i rozwój komórek nowotworowych, a wątroba ulegałaby uszkodzeniu pod wpływem gromadzących się w niej toksyn. Każda komórka w organizmie jest sama odpowiedzialna za produkcję glutationu i musi posiadać niezbędne do tego substraty. Zapotrzebowanie na glutation jest zawsze wysokie, gdyż jest on szybko zużywany pod wpływem wielu bodźców.
Do powszechnych niedoborów glutationu prowadzą:

* stres
* zanieczyszczenie środowiska
* zła dieta
* promieniowanie
* zakażenia, urazy, skaleczenia
* starzenie się organizmu


GŁÓWNY PRZECIWUTLENIACZ

Powszechnie znane i stosowane antyutleniacze, takie jak witamina C, E i selen unieszkodliwiają wolne rodniki. Chociaż występują naturalnie
w środowisku, to nie stanowią składnika komórkowego i dlatego też muszą być dostarczane organizmowi w zbilansowanej diecie. Biorąc pod uwagę podstawowe znaczenie antyutleniaczy w zachowaniu zdrowia, nie dziwi fakt, że organizm sam je wytwarza. Najważniejszym z nich jest glutation. To właśnie od niego zależy prawidłowe funkcjonowanie innych antyutleniaczy i dlatego naukowcy nazywają
go „głównym przeciwutleniaczem”.

ODŻYWKA DLA UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO

Zadanie układu odpornościowego polega na wykrywaniu i niszczeniu szkodliwych mikroorganizmów, obcych antygenów, a także komórek nowotworowych. Organizm, w którym glutation obecny jest w wysokim stężeniu, z łatwością zwalcza takie zagrożenia. Gustavo Bounous, główny ekspert z zakresu wiedzy o glutatione, mówi: „Podstawowym czynnikiem decydującym o aktywności limfocytów (białych krwinek) w organizmie jest obecność glutationu”. W uproszczeniu można powiedzieć, że glutation stanowi „odżywkę” dla układu immunologicznego.

NATURALNA DETOKSYKACJA

Rosnące zanieczyszczenie środowiska coraz bardziej zmniejsza zapasy glutationu w organizmie. Głównym organem odtruwającym organizm jest wątroba – największe źródło glutationu. Badania pokazują, że niskie stężenie glutationu upośledza funkcjonowanie wątroby, a w rezultacie sprzyja kumulacji toksyn w organizmie oraz uszkadzaniu pojedynczych komórek i całych organów. Jako dowód należy przytoczyć, że w codziennej praktyce do odtruwania niektórych pacjentów, którzy przedawkowali np. paracetamol, lekarze stosują właśnie leki pobudzające produkcję glutationu.

GLUTATION W ZDROWIU I W CHOROBIE

Uważa się, że glutation może odgrywać zasadniczą rolę w leczeniu i zapobieganiu setkom chorób. W przyszłości może okazać się tak ważny dla zachowania zdrowia jak dobrze zbilansowana dieta, ćwiczenia i zdrowy tryb życia.
Badania kliniczne pokazują, że wysoki poziom glutationu może pomóc w leczeniu wielu powszechnie występujących chorób – chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy, podwyższonego poziomu cholesterolu, astmy, uzależnienia od tytoniu, chorób wątroby, AIDS i wielu innych. Glutation stanowi dla organizmu narzędzie do walki z wieloma zagrożeniami, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać infekcje. Wysoki poziom glutationu ma korzystny wpływ także u ludzi zdrowych przez zwiększanie zdolności unieszkodliwiania toksyn, zwalczania czynników zakaźnych, komórek przedrakowych i kontrolowanie procesów starzenia. Obniżenie poziomu glutationu jest skutkiem starzenia się, co uwidacznia się szczególnie mocno w takich przypadkach jak choroba Parkinsona i Alzheimera.
Glutation wykazuje bardzo pozytywne działanie także u ludzi aktywnych fizycznie. Wielu światowej klasy sportowców zauważyło, że utrzymanie stężenia glutationu na wysokim poziomie zapewnia im przewagę nad rywalami, dając im większą siłę i wytrzymałość, skracając czas rekonwalescencji po urazie, ograniczając ból i zmęczenie mięśni, a także pobudzając ich aktywność.

# Starzenie się choroba Parkinsona
# choroba Alzheimera
# powstanie katarakty
# zwyrodnienie plamki żółtej
# nowotwory wieku starczego
# problemy z prostatą
# artretyzm

# Układ krążenia zapobiega chorobom serca
# zapobiega udarowi
# zapobiega miażdżycy tętnic
# cofa objawy miażdżycy tętnic
# zapobiega urazom reprefuzyjnym

# Układ pokarmowy zapalenie jelita
# zapalenie wątroby
# niedożywienie
# zapalenie trzustki
# wrzody żołądka

# Toksykologia odtruwa organizm po przedawkowaniu narkotyków
# odtruwa organizm z substancji dymu papierosowego i spalin
# odtruwa organizm z zanieczyszczeń zawierających ciężkie metale, pestycydy
# chroni przed utratą słuchu w warunkach nadmiernego hałasu
# odtruwa organizm z wielu powszechnie znanych substancji rakotwórczych
# Choroby zakaźne i immunologia przeciwwirusowe (AIDS, zapalenie wątroby, opryszczka, zwykłe przeziębienie, itp)
# infekcje bakteryjne
# niektóre typy autoimmunizacyjnych
# syndrom chronicznego zmęczenia
# immunosupresja

# Nowotwory zapobiega chorobom nowotworowym
# powstrzymuje rozwój guza
# eliminuje kancerogeny, mutageny
# opóźnia szkodliwe efekty utleniania DNA
# zapobiega chorobom wyniszczającym
# łagodzi efekty uboczne chemioterapii i radioterapii

# Choroby płuc rozrzedza śluz
# mukowiscydoza
# astma
# bronchit chroniczny
# rozedma
# zwłóknienie płuc

# Metabolizm wzmacnia wytrzymałość
# zmniejsza czas odzyskiwania sił po napięciu fizycznym
# obniża utlenienie cholesterolu LDL
# wspomaga hemoglobinę w niewydolności nerek
# cukrzyca
podwyższanie stężenia glutationu: niektóre ze wskazań klinicznych

KILKA WAŻNYCH INFORMACJI

* Naukowcy nadal badają zasadniczą rolę glutationu, jaką odgrywa w odporności na choroby i w zachowaniu dobrego stanu zdrowia. Wyniki badań klinicznych wskazują na związek niskiego stężenia glutationu z typowymi dla naszych czasów chorobami oraz nowymi zagrożeniami.
* Glutation wzmacnia organizm, działając jako antyutleniacz, stymulator odporności i detoksykant wielu szkodliwych środków zanieczyszczających środowisko i kancerogenów. Stężenie glutationu nie zwiększa się pod wpływem preparatów doustnych, gdyż podlegają one niewielkiemu wchłanianiu z przewodu pokarmowego. Glutation musi więc być wyprodukowany przez organizm. Dlatego najlepszym sposobem podwyższenia poziomu glutationu jest dostarczanie komórkom budulców wykorzystywanych przez nie do jego produkcji.
* Przemysł farmaceutyczny stworzył leki, które charakteryzuje wysoka skuteczność w tym zakresie i które mogą być podawane w sytuacjach krytycznych. Jednak wykazują one także działania niepożądane i dlatego długotrwałe ich stosowanie jest niewskazane. W ostatnim czasie naukowcy badają naturalne sposoby podwyższania poziomu glutationu za pomocą bezpiecznych i skutecznych środków odżywczych. Pojawienie się na rynku odżywek bioaktywnego białka serwatkowego, jakim jest Immunocal, stanowi obiecujący krok naprzód.


Zastosuj Immunocal, by podwyższyć poziom glutationu!