Aleksandra Ola Żuławińska

Aleksandra Ola Żuławińska eko-nomistka,
eko-lożka,
marketerka

Temat: WSPÓŁPRACA MIASTO-WIEŚ. Jak działają spółdzielnie w Anglii

EKOCENTRUM ICPPC zaprasza na spotkanie poświęcone działaniu kooperatyw spożywczych i spółdzielni w Anglii.

Wyjątkowa okazja - JEDYNY TERMIN SPOTKANIA 17. listopada 2013

Obrazek


PROGRAM:
9:15-10:00 zwiedzanie EKOCENTRUM ICPPC z przewodnikiem - Marzena Płatek, ICPPC
10:00-11:00 Wprowadzenie i zapoznanie się - Jadwiga Łopata i Julian Rose, ICPPC
Pole wejściowe w Organiclea11:00-12:00 Ruch spółdzielczy w Wielkiej Brytanii. Spółdzielnia "Organiclea" z Londynu - historia, organizacja i działalność - prezentacja i wykład - Adam Payne i Joanna Bojczewska
12:00- 12:30 Program sprzedaży bezpośredniej 'box-scheme' (tygodniowe dostawy do regularnych klientów) - Adam Payne
12:30-13:00 czas na pytania i odpowiedzi
13:00-14:00 poczęstunek z lokalnych i ekologicznych produktów
14:00-15:30 Prezentacja praktyk i metodach pracy przydatnych w kontekstach spółdzielczych. Rozpatrzenie i ocena korzyści i trudności wynikających w spółdzielczej pracy w różnych sferach - Adam Payne i Joanna Bojczewska na podstawie swoich doświadczeń (w tym czas na pytania)
15:30- 16:00 dyskusja

Koszt warsztatów: - 80 zł;
Płatne przelewem najpóźniej 7 dni przed datą warsztatów na konto Fundacji ICPPC. Prosimy o potwierdzenie dokonania wpłaty e-mailem, telefonicznie lub faksem.

Numer konta: 98 8111 1019 2002 2004 4965 0001, Beskidzki Bank Spółdzielczy, Posiadacz konta: FUNDACJA ICPPC, 34-146 Stryszów.
Tytuł wpłaty: "Dotacja na warsztaty".

Osoby zainteresowane uczestnictwem w warsztatach prosimy o zgłoszenia e-mailem: biuro@icppc.pl lub telefonicznie 033 8797 114.

UWAGA!
Istniej możliwość zakwaterowania i posiłków w ZAGRODZIE POTOCZEK zaraz obok EKOCENTRUM ICPPC.
Koszt dla uczestników warsztatów:
nocleg:35-45 zł
śniadanie:15-20 zł
obiad: 30-40 zł
kolacja: 20-30 zł
Rezerwacja: http://www.potoczek.pl z dopiskiem "Warsztaty"
UWAGA! Dla grup zorganizowanych (min. 6 osób) - możliwość zniżki i dodatkowego terminu

O NASZYCH GOŚCIACH Z ANGLII:

Adam Payne jest członkiem Organiclea, Spółdzielni Pracy (Kooperatywu Spożywczo-Ogrodniczego) w Północno-Wschodnim Londynie, produkującej i sprzedającej ekologiczną żywność oraz prowadzącej szkolenia w zakresie ogrodnictwa. Adam jest odpowiedzialny za zbiór, dystrybucję i promocję produktów poprzez program sprzedaży bezpośredniej 'box-scheme' (tygodniowe dostawy do regularnych klientów).
Jako koordynator kampanii, współpracuje również blisko z organizacjami Land Workers Alliance i Community Food Growers Network -obydwie zrzeszające rolników i małych producentów żywności w Londynie i w Wielkiej Brytanii i prowadzące działania na ich rzecz.

Joanna Bojczewska pracuje z rożnymi grupami w Londynie nad rozwojem ogrodów miejskich od jesieni 2011. Po ukończeniu Antropologii Społecznej na London School of Economics and Political Science, odbyła praktyki łączące pracę społeczną i terapeutyczną oraz ogrodnictwo ekologiczne z Organiclea (patrz powyżej). Współpracowała w koordynacji programu wolontariuszy i szkoleń w ekologicznej hodowli roślin, wspomagając w szczególności osoby dorosłe z niepełnosprawnościami w uczestniczeniu w pełnym wymiarze w pracy ogrodowej. Joanna prowadziła również kilka projektów ogrodowo-uprawnych z grupami mieszkańców i organizacjami społecznymi na nieużytkach miejskich i terenach mieszkalnych, warsztaty o ogrodnictwie i samowystarczalności w mieście; pracuje z pszczelarzem miejskim z the London Honey Company. Interesuje się edukacją alternatywną - praktyczną i doświadczalną poprzez ogrodnictwo i rzemiosło.