Umiejętności
Budget P&L
Microsoft Excel
Microsoft Word
Microsoft PowerPoint
rekrutacja
Zarządzanie zespołem
Szkolenia pracowników
Zarządzanie Sprzedażą
praca w zespole
Inwentaryzacje
Kreatywnosc i chec do podejmowania nowych wyzwan
sprawy kadrowe
Aktywna sprzedaż i obsługa klienta
Znajomość branży FMCG
Zatrudnianie cudzoziemców
HR, Doradztwo personalne, Rekrutacja, Rozwój Pracowników
dokumentacja kadrowa
tworzenie grafiku pracy
P&L
Zorientowanie na cel i konsekwencja w działaniu
zatrudnianie pracowników
prawo pracy, kodeks pracy
akcje reklamowe, promowanie produktu
Zatrudnienie
Języki
polski
ojczysty
angielski
podstawowy
Doświadczenie zawodowe
Kierownik restauracji
McDonald's - Jerzy Miąsko
McDonald's Malbork / Pruszcz Gdański
- Utrzymywaniem nastepujacych zagadnień:
*odpowiedniego poziomu zatrudnienia,
*wysokiego poziomu obsługi,
*pełnego zadowolenia klientów (wewnętrznych i zewnętrznych)
*wzrostu sprzedaży
*optymalnych zysków
- Pomoc w szkoleniu i doskonaleniu zawodowym personelu restauracji
- Odpowiedzialność za wprowadzanie nowych produktów, procedur i wyposażenia
- Odpowiedzialność za osiąganie miesięcznych i rocznych celów w zakresie dochodowości przydzielonych restauracji
- Analiz finansowych i statystycznych
- Szkolenia managerów a także zastępców kierownika.
- Odpowiedzialność za koordynację działań wszystkich działów pomocniczych dla zapewnienia terminowości i powodzenia otwarcia restauracji
- Utrzymywanie właściwej kontroli nad kosztami ogólnymi i administracyjnymi
- Kontrolowanie działu personalnego:
* tworzenie grafików pracy
* weryfikowanie list płac
* tworzenie umów, zatrudnianie, itp.
- Obsługa stanowisk - w razie potrzeby
- Utrzymywaniem nastepujacych zagadnień:
*odpowiedniego poziomu zatrudnienia,
*wysokiego poziomu obsługi,
*pełnego zadowolenia klientów (wewnętrznych i zewnętrznych)
*wzrostu sprzedaży
*optymalnych zysków
- Pomoc w szkoleniu i doskonaleniu zawodowym personelu restauracji
- Odpowiedzialność za wprowadzanie nowych produktów, procedur i wyposażenia
- Odpowiedzialność za osiąganie miesięcznych i rocznych celów w zakresie dochodowości przydzielonych restauracji
- Analiz finansowych i statystycznych
- Szkolenia managerów a także zastępców kierownika.
- Odpowiedzialność za koordynację działań wszystkich działów pomocniczych dla zapewnienia terminowości i powodzenia otwarcia restauracji
- Utrzymywanie właściwej kontroli nad kosztami ogólnymi i administracyjnymi
- Kontrolowanie działu personalnego:
* tworzenie grafików pracy
* weryfikowanie list płac
* tworzenie umów, zatrudnianie, itp.
- Obsługa stanowisk - w razie potrzeby
I Asystent ds. Personalnych / Z-ca Kierownika
McDonald's - Jerzy Miąsko
* zakładanie i prowadzenie akt osobowych
* przygotowanie dokumentacji pracowniczej (nadzór and procesem zatrudniania i zwalniania)
* wsparcie administracyjne obszaru płacowego
* ewidencjonowanie nieobecności pracowników
* wsparcie procesów rekrutacji na stanowiska niższego szczebla
* bieżąca współpraca z ING Bank Śląski
* wsparcie w procesie wdrażania nowych pracowników w struktury firmy, prowadzenie szkoleń wstępnych
administracja bazy szkoleniowej
* tworzenie grafików pracy
* organizowanie spotkań i rozmów rekrutacyjnych
* wystawianie skierowań na badania i nadzór nad ich terminową realizacją
* współpraca z komornikami
* przygotowanie dokumentacji pracowniczej (nadzór and procesem zatrudniania i zwalniania)
* wsparcie administracyjne obszaru płacowego
* ewidencjonowanie nieobecności pracowników
* wsparcie procesów rekrutacji na stanowiska niższego szczebla
* bieżąca współpraca z ING Bank Śląski
* wsparcie w procesie wdrażania nowych pracowników w struktury firmy, prowadzenie szkoleń wstępnych
administracja bazy szkoleniowej
* tworzenie grafików pracy
* organizowanie spotkań i rozmów rekrutacyjnych
* wystawianie skierowań na badania i nadzór nad ich terminową realizacją
* współpraca z komornikami
Kierownik restauracji
McDonald's - Jerzy Miąsko
McDonald's Grudziądz
- Utrzymywaniem nastepujacych zagadnień:
*odpowiedniego poziomu zatrudnienia,
*wysokiego poziomu obsługi,
*pełnego zadowolenia klientów (wewnętrznych i zewnętrznych)
*wzrostu sprzedaży
*optymalnych zysków
- Pomoc w szkoleniu i doskonaleniu zawodowym personelu restauracji
- Odpowiedzialność za wprowadzanie nowych produktów, procedur i wyposażenia
- Odpowiedzialność za osiąganie miesięcznych i rocznych celów w zakresie dochodowości przydzielonych restauracji
- Analiz finansowych i statystycznych
- Szkolenia managerów a także zastępców kierownika.
- Odpowiedzialność za koordynację działań wszystkich działów pomocniczych dla zapewnienia terminowości i powodzenia otwarcia restauracji
- Utrzymywanie właściwej kontroli nad kosztami ogólnymi i administracyjnymi
- Kontrolowanie działu personalnego:
* tworzenie grafików pracy
* weryfikowanie list płac
* tworzenie umów, zatrudnianie, itp.
- Obsługa stanowisk - w razie potrzeby
- Utrzymywaniem nastepujacych zagadnień:
*odpowiedniego poziomu zatrudnienia,
*wysokiego poziomu obsługi,
*pełnego zadowolenia klientów (wewnętrznych i zewnętrznych)
*wzrostu sprzedaży
*optymalnych zysków
- Pomoc w szkoleniu i doskonaleniu zawodowym personelu restauracji
- Odpowiedzialność za wprowadzanie nowych produktów, procedur i wyposażenia
- Odpowiedzialność za osiąganie miesięcznych i rocznych celów w zakresie dochodowości przydzielonych restauracji
- Analiz finansowych i statystycznych
- Szkolenia managerów a także zastępców kierownika.
- Odpowiedzialność za koordynację działań wszystkich działów pomocniczych dla zapewnienia terminowości i powodzenia otwarcia restauracji
- Utrzymywanie właściwej kontroli nad kosztami ogólnymi i administracyjnymi
- Kontrolowanie działu personalnego:
* tworzenie grafików pracy
* weryfikowanie list płac
* tworzenie umów, zatrudnianie, itp.
- Obsługa stanowisk - w razie potrzeby
Kierownik restauracji
McDonald's - Jerzy Miąsko
McDonald's Pruszcz Gdański
- Utrzymywaniem nastepujacych zagadnień:
*odpowiedniego poziomu zatrudnienia,
*wysokiego poziomu obsługi,
*pełnego zadowolenia klientów (wewnętrznych i zewnętrznych)
*wzrostu sprzedaży
*optymalnych zysków
- Pomoc w szkoleniu i doskonaleniu zawodowym personelu restauracji
- Odpowiedzialność za wprowadzanie nowych produktów, procedur i wyposażenia
- Odpowiedzialność za osiąganie miesięcznych i rocznych celów w zakresie dochodowości przydzielonych restauracji
- Analiz finansowych i statystycznych
- Szkolenia managerów a także zastępców kierownika.
- Odpowiedzialność za koordynację działań wszystkich działów pomocniczych dla zapewnienia terminowości i powodzenia otwarcia restauracji
- Utrzymywanie właściwej kontroli nad kosztami ogólnymi i administracyjnymi
- Kontrolowanie działu personalnego:
* tworzenie grafików pracy
* weryfikowanie list płac
* tworzenie umów, zatrudnianie, itp.
- Obsługa stanowisk - w razie potrzeby
- Utrzymywaniem nastepujacych zagadnień:
*odpowiedniego poziomu zatrudnienia,
*wysokiego poziomu obsługi,
*pełnego zadowolenia klientów (wewnętrznych i zewnętrznych)
*wzrostu sprzedaży
*optymalnych zysków
- Pomoc w szkoleniu i doskonaleniu zawodowym personelu restauracji
- Odpowiedzialność za wprowadzanie nowych produktów, procedur i wyposażenia
- Odpowiedzialność za osiąganie miesięcznych i rocznych celów w zakresie dochodowości przydzielonych restauracji
- Analiz finansowych i statystycznych
- Szkolenia managerów a także zastępców kierownika.
- Odpowiedzialność za koordynację działań wszystkich działów pomocniczych dla zapewnienia terminowości i powodzenia otwarcia restauracji
- Utrzymywanie właściwej kontroli nad kosztami ogólnymi i administracyjnymi
- Kontrolowanie działu personalnego:
* tworzenie grafików pracy
* weryfikowanie list płac
* tworzenie umów, zatrudnianie, itp.
- Obsługa stanowisk - w razie potrzeby
Szkolenia i kursy
Kurs SMC - Shift Management Course (Wrocław 2011)
– zarządzanie potencjałem ludzkim, kierowanie i zarządzanie w korporacjach
Kurs EMP - Effective Management Practice (Warszawa 2015)
– efektywne zarządzanie i kierowanie w korporacjach, rekrutacja i selekcja, raportowanie i kontrola kosztów w korporacjach, budowa wizerunku firmy
Kurs RLP - Restaurant Lider Practice (Warszawa 2016)
- efektywne zarządzanie restauracją
Kurs BLP - Bisness Lider Practice (Monachium 2017)
– nowoczesne metody zarządzania, analiza potencjalnych zagrożeń oraz motywacja rozwój w biznesie
Kurs Angażujący Rekrutację (Gdańsk 2017)
- nowe sposoby zatrudnia potencjalnych pracowników sieci.
– zarządzanie potencjałem ludzkim, kierowanie i zarządzanie w korporacjach
Kurs EMP - Effective Management Practice (Warszawa 2015)
– efektywne zarządzanie i kierowanie w korporacjach, rekrutacja i selekcja, raportowanie i kontrola kosztów w korporacjach, budowa wizerunku firmy
Kurs RLP - Restaurant Lider Practice (Warszawa 2016)
- efektywne zarządzanie restauracją
Kurs BLP - Bisness Lider Practice (Monachium 2017)
– nowoczesne metody zarządzania, analiza potencjalnych zagrożeń oraz motywacja rozwój w biznesie
Kurs Angażujący Rekrutację (Gdańsk 2017)
- nowe sposoby zatrudnia potencjalnych pracowników sieci.
Specjalizacje
Administracja biurowa
Wprowadzanie/Przetwarzanie danych
Hotelarstwo/Gastronomia/Turystyka
Katering/Restauracje/Gastronomia
Human Resources/Zasoby ludzkie
Kadry i płace
Zainteresowania
Akwarystyka
Excel
Excel