Artur Brzychcy

Właściciel Agencji Artystycznej BRZ ART, założyciel Loży Dżentelmenów, ambasador marki Johnnie Walker,

Wypowiedzi

  • Artur Brzychcy
    Wpis na grupie Sklep Ballantines w temacie Single malt, grain, bleded ... jeszcze jakieś?
    17.04.2010, 02:16

    Sigle malt - whisky słodowa (słód jęczmienny) z pojedynczej destylarni. Nie może byc młodsza niż 3 lata, leżakowana w dębowych beczkach.

    Single grain - whisky zbożowa, tu również większość to słód jęczmienny, ale blisko połowa to dodatki innych zbóż w tym kukurydzy. Destylowana w destylacji ciągłej,w tak zwanych kotłach Coffey'a. Nie zbyt ceniona przez znawców, za to ważny składnik whisky mieszanej.

    Blended whisky - whisky komponowana z wielu whisky pojedynczych, zarówno single malt jak i single grain. W XiX wieku większość lepszych blendów miało około 40 składników współczesne przepisy to około kilkunastu składników. W odróżnieniu od singlów w tym przypadku wiek na butelce mówi o wieku najmłodszego mieszanego składnika(whisky). Na singlach mówi oczywiście o wieku tej konkretnej whisky.

    Przyjemnej zabawy :)Artur Brzychcy edytował(a) ten post dnia 17.04.10 o godzinie 02:16

  • Artur Brzychcy
    Wpis na grupie Rekonstrukcja Historyczna w temacie Strój ruski - wczesne średniowiecze
    17.04.2010, 02:06

    Hej!
    Odezwij sie na Freha do Gliny z Sanoka

  • Artur Brzychcy
    Wpis na grupie Rekonstrukcja Historyczna w temacie Rekrutacja! Nabór! Zaciąg! Kto żyw (i chętny) niechaj staje!
    17.04.2010, 02:05

    Przemek Rey:
    Marta, osy to chcieli mi do Krakowskiej napuscic, tylko nie wiem czemu

    Głupiś. To chodziło o Marcina Osiadacza ;)Artur Brzychcy edytował(a) ten post dnia 17.04.10 o godzinie 02:05

  • Artur Brzychcy
    Wpis na grupie Art of Events w temacie szukam ciekawych i ekskluzywnych wydarzeń w Warszawie...
    17.04.2010, 01:57

    24 czerwca robię wraz z Grzegorzem Suskim i niemal całym składem Teatru Muzycznego Roma imprezę opartą o "Taniec Wampirów". Czy to jest wystarczająco ekskluzywne?

  • Artur Brzychcy
    Wpis na grupie Whisky w temacie Johny Walker
    17.04.2010, 01:53

    Może wiedza, że czerwony Jasiek został specjalnie skomponowany do drinków rozwieje parę dylematów. Tylko czemu zawsze z tą Colą, czy wyobraźnia już zupełnie umarła?

    1 Czerwony ze Spritem i limonką
    2 Czerwony, Red Bull, sok z cytryny, syrop grenadine
    3 Czerwony, sok z cytryny, syrop cukrowy, syrop grenadine, 2 kostki lodu (i do shakera)

    To tak na początek.

    Co do czystej formy to rzeczywiście czarny jest naprawdę zacny.Artur Brzychcy edytował(a) ten post dnia 26.04.10 o godzinie 22:28

  • Artur Brzychcy
    Wpis na grupie Kondolencje w temacie Katastrofa Prezydenckiego Tupoleva 154 M w Smoleńsku

    Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Kondolencje

  • Artur Brzychcy
    Wpis na grupie Sklep Ballantines w temacie Whisky Single malt
    10.04.2010, 13:43

    Staram się obecnie poznać wszystkie zakątki Speyside :)
    Więc mam trochę roboty.

  • Artur Brzychcy
    Wpis na grupie Single-Malt Whisky BOW.VIP Club w temacie co do whisky - jakie przystawki, dania główne ??
    9.04.2010, 14:51

    Przyznam się szczerze, że była to trochę akcja zaczepna z mojej strony, ponieważ to co napisałem powyżej cytowałem z książki pod redakcją Charlesa Macleana p.t. "Whisky", którego uznaję za guru w tej dziedzinie.
    Natomiast kwestia czy komuś tak smakuje czy nie, to już zupełnie co innego.
    Grill z whisky torfową jest dla mnie ok, ale może faktycznie Talisker lub Coal Illa, a nie wyjątkowo szorstki Lagavulin.

  • Artur Brzychcy
    Wpis na grupie Sklep Ballantines w temacie Whisky Single malt
    9.04.2010, 14:44

    Aż wstyd się przyznać, ale ja jeszcze u Was nie byłem.
    Postaram się nadrobić te zaległości do końca miesiąca :)

  • Artur Brzychcy
    Wpis na grupie Sklep Ballantines w temacie Whisky Blended
    9.04.2010, 14:41

    Magdalena Bartosik:
    Swój wyśmienity i niezwykle ceniony przez
    koneserów smak oraz charakterystyczną złotą barwę zawdzięcza 12-letniemu procesowi dojrzewania w dębowych beczkach.


    Co oczywiście nie jest prawdą, ponieważ to najmłodsze składniki tej mieszanki są starzone przez 12 lat. To tak czysto formalnie :)Artur Brzychcy edytował(a) ten post dnia 09.04.10 o godzinie 14:42

  • Artur Brzychcy
    Wpis na grupie Rycerze w temacie taki wał nie dostaniesz!
    9.04.2010, 08:50

    Każdy rycerz, nie ważne czy ten w zbroi czy ten w garniturze, jest rycerzem przez kilka cech charakteru i zasad moralno - etycznych. Myślę, że z tego nie może zrezygnować dla nikogo. :)Artur Brzychcy edytował(a) ten post dnia 09.04.10 o godzinie 08:50

  • Artur Brzychcy
    Wpis na grupie Rycerze w temacie kobieta oczyma wspolczesnego rycerza
    9.04.2010, 08:44

    Nie sądzę aby coś się zmieniło na przestrzeni wieków :)

  • Artur Brzychcy
    Wpis na grupie Loża Dżentelmenów w temacie Czy dżentelmeni są skazani na wymarcie?

    Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Loża Dżentelmenów

  • Artur Brzychcy
    Wpis na grupie Single-Malt Whisky BOW.VIP Club w temacie co do whisky - jakie przystawki, dania główne ??
    8.04.2010, 22:38

    Wystarczy zastanowić się nad cechami poszczególnych whisky i na tej podstawie wybierać menu.
    Świeża, lekka whisky słodowa z Lowland będzie prawdopodobnie dobra do ryb, cięższa i bardzie aromatyczna - do wołowiny lub kaczki.
    Niektóre z lżejszych bardziej owocowych whisky japońskich, jak Yamazaki, są dziś podawane do sushi z tuńczyka i łososia.
    tajemnicą sukcesu jest osiągnięcie takiej równowagi, żeby nie przeważyły aromaty dania ani whisky, za to aby się wzajemnie podkreślały.Artur Brzychcy edytował(a) ten post dnia 08.04.10 o godzinie 22:38

  • Artur Brzychcy
    Wpis na grupie Jasiu w temacie Jasiu jesienią

    Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Jasiu

  • Artur Brzychcy
    Wpis na grupie Rycerze w temacie Jaki powinien być
    30.03.2010, 12:56

    Witam

    Oto zamieszczam cnoty wymienione w Regule Rycerskiej (czyli u źródła:)

    - honor
    - wiara
    - odwaga
    - prawość
    - lojalność

    O płci nie ma słowa, o walce ze smokami też nie :)

  • Artur Brzychcy
    Wpis na grupie Rycerze w temacie turniej jako event
    30.03.2010, 12:52

    Miło mi poinformować, że właśnie rozpocząłem współpracę z reżyserem inscenizacji "Bitwa pod Grunwaldem" Krzysztofem Góreckim.
    Razem zamierzamy poszerzyć znaną w Polsce ofertę eventów historycznych, oraz wskazać nowe kierunki rozwoju tego rodzaju imprez.
    Nie długo zaproszę na naszą wspólną stronę www.

  • Artur Brzychcy
    Wpis na grupie Savoir-vivre, czyli sztuka życia w temacie Zmiana nazwiska
    24.03.2010, 01:13

    Oczywiście, że się zgadzam z Paniami :)

  • Artur Brzychcy
    Wpis na grupie EVENTY w temacie Kontaktownia eventowa
    23.03.2010, 12:05

    WHISKY/WINA/CYGARA PREZENTACJE I SZKOLENIA

    Witam Państwa

    W imieniu Loży Dżentelmenów zapraszam serdecznie na nasze prezentacje ze wszystkiego co dżentelmen wiedzieć powinien.
    Nasze spotkania są prowadzone przez specjalistów danych tematyk. Poza ciekawą i wesołą prezentacją uatrakcyjniamy pokazy poprzez ciekawy strój prowadzącego, prezentacje multimedialną, własne szkło do prezentacji alkoholi, nagrody dla gości.
    Oczywiście wszystkie prezentacje dostępne po polsku i angielsku.

    Kontakt

    Iwona Andruszkiewicz
    Dział Obsługi Loży Dżentelmenów
    tel. 796 46 35 35
    dzentelmen@brzart.pl

  • Artur Brzychcy
    Wpis na grupie Single-Malt Whisky BOW.VIP Club w temacie Whisky in Warsaw
    23.03.2010, 08:32

    Witam

    A ja polecam sklep http://singlemalt.pl
    Duży wybór a nawet jak czegoś nie mają to sprowadzą.
    Aha i rzecz najważniejsza. W tym sklepie nie sprzedają zwykli sprzedawcy tylko ludzie z pasją, którzy o whisky wiedzą naprawdę dużo.

Dołącz do GoldenLine

Oferty pracy

Sprawdź aktualne oferty pracy

Aplikuj w łatwy sposób

Aplikuj jednym kliknięciem

Wyślij zaproszenie do