Artur Brzychcy
Właściciel Agencji Artystycznej BRZ ART, założyciel Loży Dżentelmenów, ambasador marki Johnnie Walker,
Wypowiedzi
-
Sigle malt - whisky słodowa (słód jęczmienny) z pojedynczej destylarni. Nie może byc młodsza niż 3 lata, leżakowana w dębowych beczkach.
Single grain - whisky zbożowa, tu również większość to słód jęczmienny, ale blisko połowa to dodatki innych zbóż w tym kukurydzy. Destylowana w destylacji ciągłej,w tak zwanych kotłach Coffey'a. Nie zbyt ceniona przez znawców, za to ważny składnik whisky mieszanej.
Blended whisky - whisky komponowana z wielu whisky pojedynczych, zarówno single malt jak i single grain. W XiX wieku większość lepszych blendów miało około 40 składników współczesne przepisy to około kilkunastu składników. W odróżnieniu od singlów w tym przypadku wiek na butelce mówi o wieku najmłodszego mieszanego składnika(whisky). Na singlach mówi oczywiście o wieku tej konkretnej whisky.
Przyjemnej zabawy :)Artur Brzychcy edytował(a) ten post dnia 17.04.10 o godzinie 02:16 -
Hej!
Odezwij sie na Freha do Gliny z Sanoka -
Przemek Rey:
Marta, osy to chcieli mi do Krakowskiej napuscic, tylko nie wiem czemu
Głupiś. To chodziło o Marcina Osiadacza ;)Artur Brzychcy edytował(a) ten post dnia 17.04.10 o godzinie 02:05 -
24 czerwca robię wraz z Grzegorzem Suskim i niemal całym składem Teatru Muzycznego Roma imprezę opartą o "Taniec Wampirów". Czy to jest wystarczająco ekskluzywne?
-
Może wiedza, że czerwony Jasiek został specjalnie skomponowany do drinków rozwieje parę dylematów. Tylko czemu zawsze z tą Colą, czy wyobraźnia już zupełnie umarła?
1 Czerwony ze Spritem i limonką
2 Czerwony, Red Bull, sok z cytryny, syrop grenadine
3 Czerwony, sok z cytryny, syrop cukrowy, syrop grenadine, 2 kostki lodu (i do shakera)
To tak na początek.
Co do czystej formy to rzeczywiście czarny jest naprawdę zacny.Artur Brzychcy edytował(a) ten post dnia 26.04.10 o godzinie 22:28 -
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Kondolencje
-
Staram się obecnie poznać wszystkie zakątki Speyside :)
Więc mam trochę roboty. -
Przyznam się szczerze, że była to trochę akcja zaczepna z mojej strony, ponieważ to co napisałem powyżej cytowałem z książki pod redakcją Charlesa Macleana p.t. "Whisky", którego uznaję za guru w tej dziedzinie.
Natomiast kwestia czy komuś tak smakuje czy nie, to już zupełnie co innego.
Grill z whisky torfową jest dla mnie ok, ale może faktycznie Talisker lub Coal Illa, a nie wyjątkowo szorstki Lagavulin. -
Aż wstyd się przyznać, ale ja jeszcze u Was nie byłem.
Postaram się nadrobić te zaległości do końca miesiąca :) -
Magdalena Bartosik:
Swój wyśmienity i niezwykle ceniony przezkoneserów smak oraz charakterystyczną złotą barwę zawdzięcza 12-letniemu procesowi dojrzewania w dębowych beczkach.
Co oczywiście nie jest prawdą, ponieważ to najmłodsze składniki tej mieszanki są starzone przez 12 lat. To tak czysto formalnie :)Artur Brzychcy edytował(a) ten post dnia 09.04.10 o godzinie 14:42 -
Każdy rycerz, nie ważne czy ten w zbroi czy ten w garniturze, jest rycerzem przez kilka cech charakteru i zasad moralno - etycznych. Myślę, że z tego nie może zrezygnować dla nikogo. :)Artur Brzychcy edytował(a) ten post dnia 09.04.10 o godzinie 08:50
-
Nie sądzę aby coś się zmieniło na przestrzeni wieków :)
-
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Loża Dżentelmenów
-
Wystarczy zastanowić się nad cechami poszczególnych whisky i na tej podstawie wybierać menu.
Świeża, lekka whisky słodowa z Lowland będzie prawdopodobnie dobra do ryb, cięższa i bardzie aromatyczna - do wołowiny lub kaczki.
Niektóre z lżejszych bardziej owocowych whisky japońskich, jak Yamazaki, są dziś podawane do sushi z tuńczyka i łososia.
tajemnicą sukcesu jest osiągnięcie takiej równowagi, żeby nie przeważyły aromaty dania ani whisky, za to aby się wzajemnie podkreślały.Artur Brzychcy edytował(a) ten post dnia 08.04.10 o godzinie 22:38 -
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Jasiu
-
Witam
Oto zamieszczam cnoty wymienione w Regule Rycerskiej (czyli u źródła:)
- honor
- wiara
- odwaga
- prawość
- lojalność
O płci nie ma słowa, o walce ze smokami też nie :) -
Miło mi poinformować, że właśnie rozpocząłem współpracę z reżyserem inscenizacji "Bitwa pod Grunwaldem" Krzysztofem Góreckim.
Razem zamierzamy poszerzyć znaną w Polsce ofertę eventów historycznych, oraz wskazać nowe kierunki rozwoju tego rodzaju imprez.
Nie długo zaproszę na naszą wspólną stronę www. -
Oczywiście, że się zgadzam z Paniami :)
-
WHISKY/WINA/CYGARA PREZENTACJE I SZKOLENIA
Witam Państwa
W imieniu Loży Dżentelmenów zapraszam serdecznie na nasze prezentacje ze wszystkiego co dżentelmen wiedzieć powinien.
Nasze spotkania są prowadzone przez specjalistów danych tematyk. Poza ciekawą i wesołą prezentacją uatrakcyjniamy pokazy poprzez ciekawy strój prowadzącego, prezentacje multimedialną, własne szkło do prezentacji alkoholi, nagrody dla gości.
Oczywiście wszystkie prezentacje dostępne po polsku i angielsku.
Kontakt
Iwona Andruszkiewicz
Dział Obsługi Loży Dżentelmenów
tel. 796 46 35 35
dzentelmen@brzart.pl -
Witam
A ja polecam sklep http://singlemalt.pl
Duży wybór a nawet jak czegoś nie mają to sprowadzą.
Aha i rzecz najważniejsza. W tym sklepie nie sprzedają zwykli sprzedawcy tylko ludzie z pasją, którzy o whisky wiedzą naprawdę dużo.