Umiejętności
Lean Manufacturing
Public Relations
ISO 9001
Prawo jazdy kat B
TRENER BIZNESU
MS Oficce
Umiejętności organizacyjne i priorytetyzacja
Trener Wewnętrzny
bezpieczeństwo żywności / HACCP
TPM, LEAN, KAIZEN
Lean Six Sigma - Green Belt
Lean Six Sigma Black Belt
Języki
angielski
biegły
hiszpański
dobry
włoski
podstawowy
Doświadczenie zawodowe
Kierownik ds. zarządzania zasobami ludzkimi i systemami
Koopress sp. zo.o.
Obszar HR, główne obowiązki:
Polityka szkoleniowa: uczestnictwo w opracowywaniu planów szkoleniowych; tworzenie strategii szkoleń przyjętych w Firmie, realizacja szkoleń zgodnie z założeniami w konsultacji z bezpośrednim przełożonym
Prowadzenie rekrutacji wewnętrznych i zewnętrznych we współpracy z działami zgłaszającymi zapotrzebowanie; prowadzenie doradztwa w działach w kwestii doboru personelu oraz procesu oceny kandydatów, weryfikacja dokumentów aplikacyjnych, prowadzenie rozmów kwalifikacyjnych z kandydatami
Proces wartościowania stanowisk, formularze opisu stanowisk pracy, zakresy obowiązków
Planowanie ścieżki rozwoju pracowniczego: macierz kompetencji
Polityka i koordynacja procesu rocznej oceny rocznej pracowników
Marketing wewnętrzny: wspieranie kadry zarządzającej w zakresie zarządzania talentami i kulturą organizacyjną Firmy, realizacja polityki personalnej zgodnie ze strategią firmy, Kreowanie pozytywnego wizerunku Firmy na rynku wśród kandydatów i pracowników
Współpraca z Firmą zewnętrzną odpowiedzialną za kwestie związane z płacami oraz administracją kadrowo-płacową
Polityka szkoleniowa: uczestnictwo w opracowywaniu planów szkoleniowych; tworzenie strategii szkoleń przyjętych w Firmie, realizacja szkoleń zgodnie z założeniami w konsultacji z bezpośrednim przełożonym
Prowadzenie rekrutacji wewnętrznych i zewnętrznych we współpracy z działami zgłaszającymi zapotrzebowanie; prowadzenie doradztwa w działach w kwestii doboru personelu oraz procesu oceny kandydatów, weryfikacja dokumentów aplikacyjnych, prowadzenie rozmów kwalifikacyjnych z kandydatami
Proces wartościowania stanowisk, formularze opisu stanowisk pracy, zakresy obowiązków
Planowanie ścieżki rozwoju pracowniczego: macierz kompetencji
Polityka i koordynacja procesu rocznej oceny rocznej pracowników
Marketing wewnętrzny: wspieranie kadry zarządzającej w zakresie zarządzania talentami i kulturą organizacyjną Firmy, realizacja polityki personalnej zgodnie ze strategią firmy, Kreowanie pozytywnego wizerunku Firmy na rynku wśród kandydatów i pracowników
Współpraca z Firmą zewnętrzną odpowiedzialną za kwestie związane z płacami oraz administracją kadrowo-płacową
Pełnomocnik Zarządu ds. Zintegrowanego Systemu Zarządzania/DOT MAnager
Obszar Lean Manufacturing (DOT Manager, Przewodniczący Komitetu Sterującego DOT), główne obowiązki:
Trener i współtwórca systemu DOT (Doskonalenie, Odpowiedzialność, Talent) dla Masterpress Olsztyn
Prowadzenie szkoleń oraz warsztatów doskonalących w zakresie Lean Manufacturing
Analiza procesu pod kątem inicjowania rozwiązań optymalizacyjnych w obszarze całej organizacji przy użyciu narzędzi min.: 5S, 5M Diagram Ishikawy, Diagram Spaghetti, FMEA, Matryca 9, PSG, Drzewo przyczyn, 5W2H, 5WHY, Pareto Strat
Redukcja strat – wprowadzenie „Arkusza Strat OEE” w rozbiciu na straty dostępności, wykorzystania, jakości
Usprawnianie procesów produkcyjnych – redukcja czasu przezbrojeń w ramach warsztatów z zastosowaniem metodologii SMED, skrócenie czasu ok. 50%
Planowanie i prowadzenie projektów LEAN: akcje „quick kazein”, tworzenie programu WZM - wizualne zarządzanie miarami
Standaryzacja procesów przy użyciu narzędzi: SIP, OPL
Koordynacja programu pomysłów pracowniczych – Bank Pomysłów/Generator Pomysłów, rozpatrywanie i kontrolowanie procesu wdrażania pomysłów racjonalizatorskich
Kanban - redukcja stocku magazynowego o 62 %
Autonomous Maintenance – utrzymanie ruchu przy współudziale operatorów pracujących na maszynie, standardy, plany smarowania/inspekcji, harmonogramy smarowania
Praca nad ciągłym doskonaleniem procesów produkcyjnych i jakościowych – CI
Przeprowadzanie audytów DOT (elementy Lean: 5S, WZM z uwzględnieniem bezpieczeństwa produktu)
Wizyty benchmarkingowe Masterpress-Philips
Sprawowanie funkcji Przewodniczącego Komitetu Sterującego DOT: inicjowanie działań pracy komitetu, nadzór nad sukcesywną i efektywną realizacją wdrożenia przyjętej strategii DOT (Doskonalenie, Odpowiedzialność, Talent)
Obszar ISO/FSC CoC, główne obowiązki:
Zapewnienie spójności metodologicznej z normami ISO/FSC dla wszystkich procesów w przedsiębiorstwie
Reprezentowanie firmy w obszarze ISO/Lean podczas audytów klientowskich, etycznych, systemowych
Zarządzanie dokumentacją systemową PN-EN ISO 9001:2009 oraz FSC CoC
Sporządzanie oraz aktualizacja dokumentacji systemowej (Księga Jakości, Procedury, Instrukcje, SIP, OPL)
Przeprowadzanie audytów wewnętrznych ISO
Wskazywanie mocnych oraz słabych stron audytowanych procesów, rekomendowanie działań poaudytowych (korekcyjnych, korygujących i/lub zapobiegawczych)
Nadzorowanie wdrażania działań zapobiegawczych i/lub korygujących
Planowanie szkoleń wewnętrznych i zewnętrznych z zakresu systemów zarządzania
Wdrażanie i koordynowanie elementów HACCP/zarządzania bezpieczeństwem żywności
Obszar HACCP, główne obowiązki:
Pełnienie funkcji Pełnomocnika Zespołu ds. Bezpieczeństwa Żywności
Organizowanie prac Zespołu ds. Bezpieczeństwa Żywności, określenie funkcji i zadań dla członków Zespołu (podejmowanie czynności wdrożeniowych zgodnie z wymaganiami Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej oraz zasadami HACCP, opracowywanie dokumentacji, szkolenia itp.)
Nadzór nad realizacją wdrożenia i funkcjonowania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (SZBŻ);
Podejmowanie decyzji interwencyjnych w zakresie przewidzianym w systemie, łącznie z prawem zatrzymania produkcji, wycofaniem z rynku itp.
Reprezentowanie firmy MASTERPRESS SA o/Olsztyn przed organami nadzoru sanitarnego, audytorami zewnętrznymi, kontrahentami w zakresie HACCP
Raportowanie prac i działań Zespołu do Zarządu
Przeprowadzanie weryfikacji postepu prac nad wdrażaniem systemu a następnie okresowych weryfikacji / aktualizacji SZBŻ;
Obszar coachingowo-szkoleniowy, główne obowiązki:
Trener wewnętrzny Masterpress (tworzenie oraz prowadzenie szkoleń wewnętrznych)
Przygotowanie, planowanie i organizacja szkoleń wewnętrznych
Identyfikacja i analiza potrzeb szkoleniowych
Prowadzenie programów i projektów rozwojowych (w tym w ramach projektów unijnych Kapitał Ludzki – Pracownik Masterpress S.A. najlepszą inwestycją I, II)
Badanie potrzeb szkoleniowych poszczególnych działów, implementowanie ustaleń do programów szkoleniowych
Badanie runku, wybór firm, trenerów, zakresu szkolenia, współpraca z firmami szkoleniowymi w przy realizacji projektu
Współudział w tworzeniu wizji, strategii Masterpress na okres 20 lat
Współpraca przy budowaniu polityki rozwojowej pracowników i jej realizacja wg przyjętych założeń
Trener i współtwórca systemu DOT (Doskonalenie, Odpowiedzialność, Talent) dla Masterpress Olsztyn
Prowadzenie szkoleń oraz warsztatów doskonalących w zakresie Lean Manufacturing
Analiza procesu pod kątem inicjowania rozwiązań optymalizacyjnych w obszarze całej organizacji przy użyciu narzędzi min.: 5S, 5M Diagram Ishikawy, Diagram Spaghetti, FMEA, Matryca 9, PSG, Drzewo przyczyn, 5W2H, 5WHY, Pareto Strat
Redukcja strat – wprowadzenie „Arkusza Strat OEE” w rozbiciu na straty dostępności, wykorzystania, jakości
Usprawnianie procesów produkcyjnych – redukcja czasu przezbrojeń w ramach warsztatów z zastosowaniem metodologii SMED, skrócenie czasu ok. 50%
Planowanie i prowadzenie projektów LEAN: akcje „quick kazein”, tworzenie programu WZM - wizualne zarządzanie miarami
Standaryzacja procesów przy użyciu narzędzi: SIP, OPL
Koordynacja programu pomysłów pracowniczych – Bank Pomysłów/Generator Pomysłów, rozpatrywanie i kontrolowanie procesu wdrażania pomysłów racjonalizatorskich
Kanban - redukcja stocku magazynowego o 62 %
Autonomous Maintenance – utrzymanie ruchu przy współudziale operatorów pracujących na maszynie, standardy, plany smarowania/inspekcji, harmonogramy smarowania
Praca nad ciągłym doskonaleniem procesów produkcyjnych i jakościowych – CI
Przeprowadzanie audytów DOT (elementy Lean: 5S, WZM z uwzględnieniem bezpieczeństwa produktu)
Wizyty benchmarkingowe Masterpress-Philips
Sprawowanie funkcji Przewodniczącego Komitetu Sterującego DOT: inicjowanie działań pracy komitetu, nadzór nad sukcesywną i efektywną realizacją wdrożenia przyjętej strategii DOT (Doskonalenie, Odpowiedzialność, Talent)
Obszar ISO/FSC CoC, główne obowiązki:
Zapewnienie spójności metodologicznej z normami ISO/FSC dla wszystkich procesów w przedsiębiorstwie
Reprezentowanie firmy w obszarze ISO/Lean podczas audytów klientowskich, etycznych, systemowych
Zarządzanie dokumentacją systemową PN-EN ISO 9001:2009 oraz FSC CoC
Sporządzanie oraz aktualizacja dokumentacji systemowej (Księga Jakości, Procedury, Instrukcje, SIP, OPL)
Przeprowadzanie audytów wewnętrznych ISO
Wskazywanie mocnych oraz słabych stron audytowanych procesów, rekomendowanie działań poaudytowych (korekcyjnych, korygujących i/lub zapobiegawczych)
Nadzorowanie wdrażania działań zapobiegawczych i/lub korygujących
Planowanie szkoleń wewnętrznych i zewnętrznych z zakresu systemów zarządzania
Wdrażanie i koordynowanie elementów HACCP/zarządzania bezpieczeństwem żywności
Obszar HACCP, główne obowiązki:
Pełnienie funkcji Pełnomocnika Zespołu ds. Bezpieczeństwa Żywności
Organizowanie prac Zespołu ds. Bezpieczeństwa Żywności, określenie funkcji i zadań dla członków Zespołu (podejmowanie czynności wdrożeniowych zgodnie z wymaganiami Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej oraz zasadami HACCP, opracowywanie dokumentacji, szkolenia itp.)
Nadzór nad realizacją wdrożenia i funkcjonowania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (SZBŻ);
Podejmowanie decyzji interwencyjnych w zakresie przewidzianym w systemie, łącznie z prawem zatrzymania produkcji, wycofaniem z rynku itp.
Reprezentowanie firmy MASTERPRESS SA o/Olsztyn przed organami nadzoru sanitarnego, audytorami zewnętrznymi, kontrahentami w zakresie HACCP
Raportowanie prac i działań Zespołu do Zarządu
Przeprowadzanie weryfikacji postepu prac nad wdrażaniem systemu a następnie okresowych weryfikacji / aktualizacji SZBŻ;
Obszar coachingowo-szkoleniowy, główne obowiązki:
Trener wewnętrzny Masterpress (tworzenie oraz prowadzenie szkoleń wewnętrznych)
Przygotowanie, planowanie i organizacja szkoleń wewnętrznych
Identyfikacja i analiza potrzeb szkoleniowych
Prowadzenie programów i projektów rozwojowych (w tym w ramach projektów unijnych Kapitał Ludzki – Pracownik Masterpress S.A. najlepszą inwestycją I, II)
Badanie potrzeb szkoleniowych poszczególnych działów, implementowanie ustaleń do programów szkoleniowych
Badanie runku, wybór firm, trenerów, zakresu szkolenia, współpraca z firmami szkoleniowymi w przy realizacji projektu
Współudział w tworzeniu wizji, strategii Masterpress na okres 20 lat
Współpraca przy budowaniu polityki rozwojowej pracowników i jej realizacja wg przyjętych założeń
Szkolenia i kursy
Lean Manufacturing/Optymalizacja procesów:
- „Lean Six Sigma (Voice of Customer, Critical to Quality, DMAIC)”, 2015
-„Lean Six Sigma (budowanie zespołu projektowego, statystyka, podnoszenie jakości procesu oraz zmniejszenie kosztów jego realizacji)”, 2015
- „Certyfikowany Manager Gemba Kaizen Management System”, 2013-1014
-„Optymalizacja procesów produkcyjnych w cyklu Gemba Kaizen Management System”,
-„Techniki Lean Manufacturing”, 2013-1014
- „Letnia Szkoła Lidera Kazein: Skuteczny system Kazein/Kultura Zarządzania ukierunkowana na rozwój firmy, Akcje doskonalące Quick Kazein/rozwiązywanie problemów, Rola Lidera Kaizen i systemy motywacji”, 2013
- „SMED”, 2012
- „Standaryzacja”, 2012
- „Change Management - zarządzanie zmianą/szkolenie dla liderów”, 2011
-„Wizualne Zarządzanie Miarami SQCDME”, 2011
- „Lean Manufacturing – 5S”, 2008
- „Symulacja Lean Manufacturing”, 2007
Zarządzanie jakością/Bezpieczeństwo produktu:
-ZETOM-CERT – „Nowa norma ISO 9001:2015 wymagania, korelacja i przejście z ISO 9001: 2008 na 9001:2015”
-TUV Rheinland – „HACCP wprowadzenie do systemu ZBŻ, rodzaje zanieczyszczeń, ich źródła, zasady GHP – w teorii i w praktyce, zarządzanie personelem w systemieHACCP”
-TUV Rheinland - „Pełnomocnik Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000”, 2013-2014
-TUV Rheinland - „Dokumentowanie systemu bezpieczeństwa żywnosci HACCP zgodnie z Codex Alimentarius”, 2014
-TUV Rheinland – „Wymagania HACCP w świetle normy ISO 22000:2005 i przygotowanie organizacji do wdrożenia oraz certyfikacji systemu HACCP”, 2013-2014
-TUV Rheinland – „Kontrola jakości pracy” - 2013-2014
-Urząd dozoru Technicznego O/Olsztyn - „Auditor wewnętrzny SZJ opartego na normie PN-EN ISO 9001:2009”, 2012
-ISO Qrs - „Auditor wewnętrzny systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg normy ISO 22000 oraz systemu HACCP”, 2012
-Dekra - „Auditor wewnętrzny systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg normy PN-EN ISO 22000:2006”, 2012
Osobista efektywność/Wizja/Strategia:
-GAMMA – Certyfikat Trenera Biznesu „Akademia Trenerska – Trainer’s Essential Skills”
-PDC Consensus – „Team Building”, 2015
-PDC Consensus – „Wizja, Strategia Firmy” (Moduł Interpersonalny), 2014
-Techpal - „Tworzenie Marki Osobistej i budowanie relacji biznesowych”, 2012
-PEP-IBT POLAND - „PEP –Personal Efficiency Program”, 2011
- „Lean Six Sigma (Voice of Customer, Critical to Quality, DMAIC)”, 2015
-„Lean Six Sigma (budowanie zespołu projektowego, statystyka, podnoszenie jakości procesu oraz zmniejszenie kosztów jego realizacji)”, 2015
- „Certyfikowany Manager Gemba Kaizen Management System”, 2013-1014
-„Optymalizacja procesów produkcyjnych w cyklu Gemba Kaizen Management System”,
-„Techniki Lean Manufacturing”, 2013-1014
- „Letnia Szkoła Lidera Kazein: Skuteczny system Kazein/Kultura Zarządzania ukierunkowana na rozwój firmy, Akcje doskonalące Quick Kazein/rozwiązywanie problemów, Rola Lidera Kaizen i systemy motywacji”, 2013
- „SMED”, 2012
- „Standaryzacja”, 2012
- „Change Management - zarządzanie zmianą/szkolenie dla liderów”, 2011
-„Wizualne Zarządzanie Miarami SQCDME”, 2011
- „Lean Manufacturing – 5S”, 2008
- „Symulacja Lean Manufacturing”, 2007
Zarządzanie jakością/Bezpieczeństwo produktu:
-ZETOM-CERT – „Nowa norma ISO 9001:2015 wymagania, korelacja i przejście z ISO 9001: 2008 na 9001:2015”
-TUV Rheinland – „HACCP wprowadzenie do systemu ZBŻ, rodzaje zanieczyszczeń, ich źródła, zasady GHP – w teorii i w praktyce, zarządzanie personelem w systemieHACCP”
-TUV Rheinland - „Pełnomocnik Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000”, 2013-2014
-TUV Rheinland - „Dokumentowanie systemu bezpieczeństwa żywnosci HACCP zgodnie z Codex Alimentarius”, 2014
-TUV Rheinland – „Wymagania HACCP w świetle normy ISO 22000:2005 i przygotowanie organizacji do wdrożenia oraz certyfikacji systemu HACCP”, 2013-2014
-TUV Rheinland – „Kontrola jakości pracy” - 2013-2014
-Urząd dozoru Technicznego O/Olsztyn - „Auditor wewnętrzny SZJ opartego na normie PN-EN ISO 9001:2009”, 2012
-ISO Qrs - „Auditor wewnętrzny systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg normy ISO 22000 oraz systemu HACCP”, 2012
-Dekra - „Auditor wewnętrzny systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg normy PN-EN ISO 22000:2006”, 2012
Osobista efektywność/Wizja/Strategia:
-GAMMA – Certyfikat Trenera Biznesu „Akademia Trenerska – Trainer’s Essential Skills”
-PDC Consensus – „Team Building”, 2015
-PDC Consensus – „Wizja, Strategia Firmy” (Moduł Interpersonalny), 2014
-Techpal - „Tworzenie Marki Osobistej i budowanie relacji biznesowych”, 2012
-PEP-IBT POLAND - „PEP –Personal Efficiency Program”, 2011
Edukacja
Specjalizacje
Edukacja/Szkolenia
Szkolenia
Zarządzanie jakością
Zapewnienie jakości
Zainteresowania
- Psychologia rozwoju osobowości, Literatura psychologiczna, rozwojowa i motywacyjna, udział w "Z Psychologią na co dzień"
- Europa: Hiszpania (hiszpańska kultura i mentalność ludzi, literatura), udział w „Cafe de idiomas”
- Sport: Młodszy Ratownik WOPR, pływanie, sporty walki: MMA
- Europa: Hiszpania (hiszpańska kultura i mentalność ludzi, literatura), udział w „Cafe de idiomas”
- Sport: Młodszy Ratownik WOPR, pływanie, sporty walki: MMA
Inne
Certyfikat Trenera Biznesu „Akademia Trenerska – Trainer’s Essential Skills”
Grupy
Lean Management
Zapraszam wszystkich zainteresowanych koncepcją Lean Management, poszerzaniem wiedzy i praktycznym stosowaniem zasad zarządzania w trybie "odchudzonym".