konto usunięte

Temat: „ Zdrowy przedszkolak czyli jak dieta i sposób...

Zapraszamy na warsztat „ Zdrowy przedszkolak czyli jak dieta i sposób przygotowywania posiłków wpływa na zdrowie dziecka” - stanowiący element cyklu warsztatów nt. Zdrowo i zgodnie z prawem czyli jak prawidłowo przygotowywać posiłki dla dzieci w przedszkolach”

Program warsztatu obejmuje zagadnienia:
1. Pełnowartościowy jadłospis dla dzieci w wieku przedszkolnym 3-6 lat .
- Najważniejsze zasady układania jadłospisu przedszkolnego, co powinno się znaleźć w menu dziecka, jakie produkty wybierać, jak czytać etykiety produktów spożywczych, porcje odpowiednie dla dzieci w tym wieku, zasada 7U jak stosować ją na co dzień, zdrowe podwieczorki, wzorcowy jadłospis przedszkolny jak wygląda. Dodatkowo wskażemy najczęstsze błędy w jadłospisach przedszkolnych. Przeanalizujemy przykładowe jadłospisy z Państwowych przedszkoli i wskażemy błędy żywieniowe. Istnieje możliwość przeanalizowania na warsztacie jadłospisu z danego przedszkola.

2. Jak gotować zdrowo.
- Dietetyk zaprezentuje zdrowe techniki kulinarne, nauczy jak gotować zdrowo, przybliży zdrowe zasady przygotowywania posiłków, zaproponuje optymalny harmonogram posiłków). Powiemy także jak uczyć dzieci zdrowych nawyków żywieniowych oraz jakich błędów nie popełniać przy żywieniu zbiorowym. Podpowiemy w jaki sposób możemy przemycić warzywa i zdrowe posiłki dzieciom w przedszkolu, zaproponujemy przykładowe zdrowe przepisy.

3. Zdrowo i smacznie - czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka
Produkcyjna w kuchni przedszkola:
- Wymagania dotyczące pomieszczeń, w których produkowane są posiłki, wyposażenie techniczne, sprzęt kontrolno-pomiarowy, konserwacja maszyn i urządzeń, zabezpieczenie przed szkodnikami, proces mycia i dezynfekcji,
higiena osobista i stan zdrowia osób produkujących posiłki, szkolenia pracowników, usuwanie odpadów, zaopatrzenie w wodę: wymagania SANEPIDU w przypadku zaopatrzenia przedszkola w wodę "miejską" przygotowywanie i
wydawanie posiłków

4. Bezpiecznie i zgodnie z prawem czyli system HACCP w przedszkolu
- Jak poradzić sobie z dokumentacją systemu HACCP i jak powinna ona wyglądać Co to jest system HACCP i na czym polega, z czego wynika obowiązek prawny wdrażania zasad systemu HACCP , w jaki sposób wdrażamy system i kto
jest za to odpowiedzialny, obowiązki kierownictwa przedszkola związane z wdrożeniem systemu HACCP

Na warsztaty zapraszamy:

• Osoby odpowiedzialne za tworzenie jadłospisów przedszkolnych
• Osoby odpowiedzialne za przygotowywanie posiłków w przedszkolach
• Dyrektorów placówek przedszkolnych i zespołów szkolno-pedagogicznych

Czas trwania warsztatów 4 h

Najbliższy warsztat 17 marzec 2012 o godzinie 12.00 Osoby zainteresowane warsztatami zapraszamy do rezerwacji oraz zapisów. Szczegółowe informacje e-mail: justyna@przepisy-dla-dzieci.pl

konto usunięte

Temat: „ Zdrowy przedszkolak czyli jak dieta i sposób...

Zapraszamy do zapisów na kolejną edycję warsztatu. Planowany termin warsztatu 26 maj godzina 12.00 - 16.00. Cena: 300 zł netto za uczestnika. W cenie spotkania materiały szkoleniowe. Szczegółowe informacje i zapisy na stronie: http://www.przepisy-dla-dzieci.pl/Home/Workshops#topic7

Następna dyskusja:

Kidnaping, czyli jak market...




Wyślij zaproszenie do