Damian Kozyra

Student Ekonomii, Handlowiec w systemie MLM

Wypowiedzi

  • Damian Kozyra
    Wpis na grupie Barista w temacie Temat Pracy Magisterskiej z Kawą w tle.
    7.04.2010, 16:31

    Witam
    Temat trochę pół żartem pół serio ale co tam ;]
    Sprawa wygląda następująco, jestem studentem 4 roku "zarządzania i inwestycji" i za rok bronie magistra.
    Szukam tematu pracy magisterskiej, a moja promotorka zaproponowała abym wziął pod uwagę swoje zainteresowania.
    Powiedziałem że jestem baristą, na co ona zaproponowała abym wykorzystał zagadnienie inwestycji i zarządzania w branży gastronomicznej, na przykładzie kawiarni w której pracuje.

    Zasadniczo założyłem że praca może dotyczyć któregoś z poniższych wariantów:
    - budowaniem marki i inwestycją w wizerunek oraz marketing
    - inwestycją w jakość obsługi klienta
    - zarządzanie personelem, inwestycja w jego edukacje oraz budową zespołu
    - Budową i Zarządzaniem siecią franczyzową

    Niestety nie moge sie zdecydować. Może, inaczej. Nie potrafie całościowo objąć tego zagadnienia.
    I teraz moje prośba o pomoc z waszej strony. Być może coś mi umkneło, może ktoś z was ma jakiś ciekawy pomysł który mógłbym poruszyć. Wielu z was ma własne firmy związane z tematem tak więc macie też szersze spojrzenie na to wszystko.

    Za wszystkie sugestie i porady będe wdzięczny
    Pozdrawiam

  • Damian Kozyra
    Wpis na grupie Marketing sieciowy - MLM w temacie Raport WPROST i film o Amway pokazany w Polsce!

    Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Marketing sieciowy - MLM

  • Damian Kozyra
    Wpis na grupie Barista w temacie Gdzie na Kawe???
    16.10.2009, 12:12

    Jesteśmy z różnych miast. Napiszcie więc gdzie można napić się najlepszej kawy w waszym mieście.
    Jakie są wasze ulubone miejsca i dlaczego?

  • Damian Kozyra
    Wpis na grupie Barista w temacie Szkolenia
    29.09.2009, 12:23

    Agnieszko. A może napisz co konkretnie macie w ofercie.
    Mnie interesuje szkolenie z cup testing i latte art.

    Ostatnio jest na rynku coraz więcej szkoleń z zakreu parzenia kawy, niestety różnie bywa z jakośćią tych szkoleń.

  • Damian Kozyra
    Wpis na grupie Barista w temacie barista intelektualista wielofunkcyjny? czy jaki ma być w...
    29.09.2009, 12:17

    To prawda. Jakość obsługi klienta to 50% sukcesu jak nie więcej. Żyjemy w takich czasach, że dąży się do budowania trwałych relacji z klientem. Już nikt nie stawia na ilość sprzedanego produktu ale na ilość stałych klientów.
    Taki Barman/Barista/Ekspedientka to ludzie mający pierwszy kontakt z klientem. I w większości wypadków od nich zalezy czy przyjde do tego lokalu po raz drugi i nieważne jak fajną mają oferte.

    Jeśli dziewczyna za barem jest nowa i jeszcze nie radzi sobie z obsługą tego wszystkiego, ale uśmiechnie się, przeprosi, wytłumaczy i generalnie sprawia wrażenie miłej to jeszcze uda jej się zyskać klienta.
    Gorzej jeśli jest profesjonalistką w swoim zawodzie i jest arogancka, chamska, odpychająca.

  • Damian Kozyra
    Wpis na grupie Barista w temacie Kawiarnia Waszych marzeń...
    29.09.2009, 12:01

    Mi chodzi po głowie kawiarnia w której oprócz picia dobrej kawy lub czekolady można poczytać książki i gazety. Sam pracowałem w kawiarni prasowej. Ludzie przychodzą, zamawiają kawe, biorą do stolika gazetke do poczytania i płacą za nią albo spowrotem odkladają na półkę.
    W tle miła dla ucha smoothjazzowa muzyka.
    Zależy mi na tym, aby kawiarnia była miejscem gdzie czas zaczyna płynąć wolniej. Problemy dnia codziennego zostają gdzieś za drzwiami.
    Nie moge zdecydować się jeszcze na wystrój.
    Do jednych z moich inspiracji należy pewna Warszawska kawiarnia - gdzie pozornie żaden mebel do siebie nie pasuje, wystrój jest wręcz groteskowy. Na ścianach są natomiast książki z demobilu, które można kupić albo przynieść własne i je tam zostawić.

    Stawiam na orginalność i chciałbym aby wystrój był troche z innej bajki. Stara oldschoolowa kasa fiskalna, albo szafa grająca.

    Pomysł który widziałem w jednej księgarni całkowicie mnie rozłożył. Były to hamaki dla klientów, gdzie można było się wyciągnąć z książką i odpłynąć. Obok stał mały stolik na filiżanke.

    Byłem kilka razy w tej księgarni, ale hamaki zawsze były zajęte.

  • Damian Kozyra
    Wpis na grupie Barista w temacie Aeropress
    29.09.2009, 11:16

    Artur S.:
    Anna Sikorska:
    Wolałabym już te 180 PLN przeznaczyć na prostą domową ciśnieniówkę
    Zakładając, że filiżanka kawy z expresu to średnio 6zł (we Wrocku), to mamy 30 dni dzień w dzień dobrą kawę podaną na tacy do wyboru do koloru i (prawie) bez ryzyka, że skończy na spodniach. :)

    Możemy to też odwrócić. Jak wiadomo kawa kawie nie równa i za średniej jakości kawe za 6 zł po 30 dniach oszczędzania mam już niesamowity napój z aeropressu ;)

    180 zł za gadżet tej maści to zdecydowanie za dużo. Jest to cena włoskiej moki wykonanej z dobrej stali. Plus jest taki, że kawa bije w smaku większość kaw z domowych zaparzaczy z jakimi miałem doczynienia.

    Przeemawiają do mnie również wydarzenia ze światka kawy i opinie znanych baristów:
    http://baristapl.blogspot.com/

    Anno. Dużo zachodu to kosztuje zrobienie kawy po turecku w miedzianym tygielku. A jeśli średnica filiżanki będzie zbyt duża - no cóż, wezme tą z mniejszą średnicą ;)Damian Kozyra edytował(a) ten post dnia 29.09.09 o godzinie 11:16

  • Damian Kozyra
    Wpis na grupie Barista w temacie Aeropress
    28.09.2009, 16:01

    Fakt. Trzeba użyć troche siły.
    Nie mniej jednak smak kawy z tego gadżetu jest wyborny. Po za tym oferuje bardzo ciekawe możliwości. Można go wziąć w podróż służbową. Jest lekki i mieści się do torby. Do tego paczka dobrej kawki i odrobina gorącej wody (w najgorszym przypadku z termosa)i możemy się raczyć pyszną kawą w dowolnym miejscu na ziemi.

    Oczywiście troche przesadzam ;)
    Wiadomo, że nie będe taszczył swojego ekspresu w podróż.
    Jesli wyjeżdżam do innego miasta napewno znajde lokal gdzie bariści znają się na rzeczy.
    Gorzej jeśli jade ze znajomymi pod namiot, w skały wspinaczkowe czy też wszędzie tam gdzie ciężko o cywilizacyjny dobytek - to taki aeropress jest błogosławieństwem. Wystarczy jakaś możliwość aby zagotować wode, kilka łyżek kawy mielonej i aeropress właśnie.

  • Damian Kozyra
    Wpis na grupie Barista w temacie Aeropress
    28.09.2009, 12:17

    Aeropress - obiekt mych westchnień, przedmiot mego pożądania :D

    Kilka tygodni temu miałem okazje napić się kawy właśnie z tego urządzenia. I musze przyznać że jestem w ciężkim szoku. Była to jedna z najlepszych kaw jakie w życiu piłem. Urządzenie po prostu wydobywa pełnie aromatu z ziarenek. W przypadku espresso nie ma niestety warstwy cremy na wierzchu - więc można założyć że espresso nie da się przyżądzić tym sposobem.

    Zorganizowano już 2 mistrzostwa świata w Aeropresie. Zwycięzcą ostatniego jest nie kto inny tylko Łukasz Jura (gratulacje).
    Ale co mnie boli?
    Boli mnie to, że w Polsce urządzonka praktycznie nie da się nabyć. Jest jeden sprzedawca na allegro który to sprzedaje za prawie 180 zł. Cena detaliczna urządzenia u producenta w USA wynosi 24,99$. Oprócz tego urządzenia nie da się nabyć w Polsce.

    Czy ktoś z was zetknął się z Aeropressem, jest w jego posiadaniu lub ma możliwość sprowadzenia go z zagranicy?

    Bardzo prosze abyście w tym temacie zamieszczali swoje opinie na ten temat.
    Jeśli w ciągu najbliższych tygodni nic nie znajde to wydam te 180 PLN, a co tam ;D

    Dla osób które nie miały stycznośći z tym urządzonkiem podaje link:
    http://www.youtube.com/watch?v=_pHqYVWqg6k

  • Damian Kozyra
    Wpis na grupie Barista w temacie barista intelektualista wielofunkcyjny? czy jaki ma być w...
    23.09.2009, 16:39

    Alyona Olena Olszewska:
    Wszystko pieknie - ale, czy ktos w Polsce wie ze, drugim po Brazylii producentem kawy jest Wietnam? I kto - oprocz wietnamczykow zna sie na CALKOWICIE nieznanych w polsce gatunkach kawy, sposobach jej parzenia i serwowania?
    Jesli malo znane - to o znawcow trudno... Kilku specjalistow musialoby pracowc jednoczesnie - uzywajac rozmaitych urzadzen...
    Moim zdaniem - niemozliwe... [tzn. nieekonomiczne]

    To że jakieś państwa przodują w produkcji kawy nie znaczy, że są ekspertami w jej przyżądzaniu. Brazylia i Wietnam (który produkuje w 90% robuste) stawiają na handel ziarnami a nie gastronomie. W Brazylii najpopularniejszą kawe podaje się z ekspresu przelewowego.
    Wzorujmy się raczej na Europejczykach. Włosi i Skandynawowie przodują jeśli chodzi o specjalizacje.

    Wracając do tematu.
    Jeśli o mnie chodzi to kawa ma w sobie pewną magię. Urok który każdego potrafi zarazić. Pracowałem kiedyś z dziewczyną która nawet nie lubiła pić kawy. Jednak po kilku miesiącach zakochała się w tym napoju. Dziś nie pracujemy razem lecz jak ją czasem spotykam to rozmowa schodzi zawsze na temat przygotowania ideanego espresso, a kwestie grubości zmielenia ziaren w młynku, czas ekstrakcji czy też róznica blendach lub singlach dostepnych na rynku są dla nas problemami wręcz egzystencjalnymi.

  • Damian Kozyra
    Wpis na grupie Barista w temacie Barista
    23.09.2009, 16:22

    O ile mi się dobrze wydaje z włoskiego "barista" to po prostu barman. Jednak z czasem to pojecie ewoluowało i dziś oznacza człowieka który jest odpowiedzialny za przyrządzenie kawy w bardzo szerokim tego słowa znaczeniu. Obsługa młynka, ekspresu, przygotowanie filiżanek, oraz mycie i konserwacja tych rzeczy.
    Tak przynajmniej jest na zachodzie.
    W karajach z bardziej rozwiniętą kulturą picia kawy można spotkać 40 letniego bariste z 20 letnim doświadczeniem w zawodzie.
    W Polsce większość baristów to studenci z podstawowymi umiejętnościami, którzy nie wiedzą ile czasu powinna trwać ekstrakcja espresso. A do ich obowiązków należy zazwyczaj obsluga całego baru.
    Profesjonalistów jest malo, na szczęście jednak coraz więcej.

    Oczekiwania co do baristów mam nastepujące. Niech posiada umiejętności i włoży całe serce w przygotowanie zawartości mojej filiżanki

  • Damian Kozyra
    Wpis na grupie Barista w temacie French Press Coffee
    23.09.2009, 16:11

    Swietny pomysł.
    Myśle, że FP można ciekawie wzbogacić oferte kawiarni. Osobiście nie spotkałem się z takimi ofertami w kawiarniach.
    Myśle że można by pokusić się również o kawę z moki lub Cony albo aeropressu.
    Lecz przypuszczam że w większości przypadków jest to oferta kierowana do smakoszy.

  • Damian Kozyra
    Wpis na grupie Forum "Bogatego Ojca" w temacie Studia - jakie? Czy w ogóle warto?

    Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Forum "Bogatego Ojca"

  • Damian Kozyra
    Wpis na grupie Fundusze inwestycyjne w temacie Praca licencjacka z funduszy ?
    11.09.2009, 00:45

    "Fundusze inwestycyjne jako forma alokacji kapitału"

    Czym jest fundusz inwestycyjny?
    Jego historia?
    Podział funduszy?
    Wyższość (albo niższość)funduszy inwestycyjnych w stosunku do innych sposobów oszczędzania lub inwestowania (jak wolisz)

    W części badawczej zrób analize wybranegoo funduszu i przedstaw w formie graficznej wzrosty w przypadku inwestycji krótko i długo-terminowej oraz porównaj np. lokatą bankową :D

  • Damian Kozyra
    Wpis na grupie Forum "Bogatego Ojca" w temacie Studia - jakie? Czy w ogóle warto?

    Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Forum "Bogatego Ojca"

  • Damian Kozyra
    Wpis na grupie Bezpłatne Porady Psychologiczne i Coachingowe w temacie Jaki polski termin na "ChangeMakera"?
    10.09.2009, 23:25

    Kreator stylu życia.

  • Damian Kozyra
    Wpis na grupie Bezpłatne Porady Psychologiczne i Coachingowe w temacie Intuicja
    10.09.2009, 23:04

    Pomimo tego, że jestem facetem i nie mam co rywalizować z waszą kobieca intuicją postanowiłem zabrać głos w tym temacie. Nie zaprzeczam, że temat Intuicji mnie niezmiernie interesuje i sam często z "niej" korzystam.
    Powiem, więcej. Nie wiem co bym bez niej zrobił. Nie zaprzeczalnie jest to przebicie podświadomości. I ile razy kierowalem się przeczuciem w sprawach biznesowych, rodzinnych czy uczuciowych zawsze wychodziłem na tym dobrze.
    Tak więc Agnieszko. Przypomnij sobie jak wychodziłaś do tej pory na podszeptach swojej intuicji. Taki bilans zyskow i strat.

    Pozdrawiam

  • Damian Kozyra
    Wpis na grupie HERBATY smak w temacie Kupić herbate ronnefeldt i nie zwariować

    Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy HERBATY smak

  • Damian Kozyra
    Wpis na grupie HERBATY smak w temacie Kupić herbate ronnefeldt i nie zwariować

    Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy HERBATY smak

  • Damian Kozyra
    Wpis na grupie A jak zarobić pierwszy milion. w temacie Jak założyć agencje reklamową?

    Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy A jak zarobić pierwszy milion.

Dołącz do GoldenLine

Oferty pracy

Sprawdź aktualne oferty pracy

Aplikuj w łatwy sposób

Aplikuj jednym kliknięciem

Wyślij zaproszenie do