Łukasz A.

Łukasz A. Cafe Kulka

Temat: Jak podawać mate w lokalu???

Witam!! Pomyślałem, że najpierw zapytam miłośników mate. Bo Wy najlepiej wiecie co jest dobre , a co nie. Osobiście spotkałem się z "techniką" podawania mate w jednorazowym kubku z plastikową słomką. I było OK! W dużej knajpie odpada coś takiego jak tykwa i prawdziwa bombilla. Większość rzeczy po prostu ginie. A reszta w bardzo szybkim tempie ulega zniszczeniu.Macie może jakieś pomysły na podawanie mate w bardziej atrakcyjny sposób? Jak yerba podawana jest w Waszych miastach?? Za wszelką pomoc z góry wielkie dzięki!!
Henryk M.

Henryk M. Project Management /
Lean Management /
Systems Engineering

Temat: Jak podawać mate w lokalu???

Np. mate ceramiczne - łatwe w utrzymaniu. Bombilla - z tym jest trudniej. Czy notorycznie giną - nie wiem. Jednak po użyciu warto by ją rozkręcić, dobrze wyczyścić... Nie wiem, czy takie są praktyki w lokalach (mam nadzieję, że tak :o)

Ja bym preferował przychodzenie z własną bombillą, ale tu znowu widzę komplikacje:
- co z "nowymi"? trzeba podać komplet,
- zgłaszać, że się ma swoją?

"Lokalowe" bombille mogłyby być oznakowane, np. robione dla konkretnego lokalu, z jego nazwą, logo. Nie na sprzedaż. To chyba w Polsce jeszcze nie.

Pomysłów może być wiele. Co na przykład z tradycyjnym spotkaniem i piciem w ruedzie? Wszyscy "ciągną" z jednej bombilli - nie każdemu to odpowiada.

Pozdrawiam

konto usunięte

Temat: Jak podawać mate w lokalu???

Zależy, czy chcesz z mate zrobić atrakcję lokalu, czy nie. Bo jeśli chcesz, to jednorazówki i słomki zdecydowanie odpadają, lepiej już podawać mate cocido i nie udawać.

Na Twoim miejscu serwowałbym ją zgodnie ze zwyczajem - kubek drewniany/tykwa (można spytać klienta, jakie naczynko woli) z bombillą, termos i drewniana miseczka z mate - obsługa szkoliłaby przy okazji newbies. Do tego można podawać na życzenie dodatki typu cukier, jakieś bajery smakowe. Na ścianie przy barze ładny opis rytuału i jest szansa na autentyczny sukces, bo mate-barów u nas zdaje się nie ma za dużo.

Temat: Jak podawać mate w lokalu???

Można używać Bombilli jednorazowych ...

Widziałem takie plastikowe i bambusowe ...Grzegorz L. edytował(a) ten post dnia 28.10.09 o godzinie 20:53

konto usunięte

Temat: Jak podawać mate w lokalu???

ja spotkałem się z normalnym kubkiem z sitkiem.

Obrazek


Podawali nie tylko yerbę ale wiele innych ziółek z różnych zakątków świata.

konto usunięte

Temat: Jak podawać mate w lokalu???

hmm a nie lepiej dodatkowo zarobić?

oczywiście podawać mate na różne sposoby - jeśli ktoś ma ochotę -raczyć się- mate przez słomkę i z plastiku = very well... (ale nie wpisywać tego w -menu-, po prostu jeśli ktoś sobie tak życzy)

inne propo:
np. wypożyczać bombille, ale i je sprzedawać, to samo z naczynkami (tyko problem z curado przy owocach)
Krzysiek Tańcula

Krzysiek Tańcula Złapię Ci okazje na
rozgłos przez
real-time marketing

Temat: Jak podawać mate w lokalu???

A może francuski tłok do kawy [niewiemjaktosięnazywa]? o czym pisałem tutaj: http://blip.pl/s/8474547

Obrazek
Łukasz A.

Łukasz A. Cafe Kulka

Temat: Jak podawać mate w lokalu???

Bardzo dziękuję za pomysły! Trochę już zapomniałem o tym goldenline, a tu proszę!! przy okazji zdążyłem się już solidnie uzależnić od mateiny(śmiech).
Sprawa wygląda tak. Za 30zł tykwa ceramiczna + najtańsza bombilla. Tłoki z sitkiem odpadają bo to po prostu nie jest smaczne. W knajpie , która żyje już swoim życiem nie jest możliwa jakaś wielka rewolucja. O wpisaniu mate w menu raczej nie ma mowy. Ale mate dla wtajemniczonych to, to już co innego. Kilka razy robiłem już terere i za każdym razem wypadało szałowo!! Pod tym względem w lokalu jest strasznie dużo możliwości.. bo mogę wszystko w chwilę zamrozić no i do dyspozycji mam mnóstwo ewentualnych dodatków.
Największym ograniczeniem w knajpie jest jednak obsługa, która często ma wszystko głęboko!! dobrze wiem jak to jest z kawą.. uczę, tłumaczę , pokazuję jak łatwo wszystko popsuć, a potem i tak wygrywa lenistwo. Tykwa naturalna odpada bo wszystko musi być wyparzane!! z czyszczeniem bombilli nie ma żadnego problemu. Przy zupełnie "okazjonalnej" sprzedaży nie ma też problemu z wynoszeniem sprzętu.
Cieszę się, że coraz więcej ludzi pyta się o yerbę. Może nadejdą wreszcie czasy kiedy będę mógł sobie kupić mate w sklepie spożywczym czy markecie, a wieczorem wybiorę się do knajpki gdzie oprócz alkoholu i kawy podawana będzie również yerba.
Pozdrawiam!!

Następna dyskusja:

Yerba Mate na zimno




Wyślij zaproszenie do