Wojciech P.

Wojciech P. prawnik, właściciel
KONSYLIAR

Temat: specialite de la maison

Tu wrzućcie przepisy, które są Waszą specjalnością. Na pewno jest coś na co znajomi oczekują w czasie uroczystości czy zwykłych odwiedzin. To może być śledź w śmietanie, zapiekanka albo jakaś nieziemska sałatka. Pochwalcie się!


Obrazek


Niech nam ślinka cieknie :D

konto usunięte

Temat: specialite de la maison

Penne a’la Gorgonzola
Składniki na 6 porcji
500 dag makaronu penne (rurki)
400 ml. Śmietany 18 % do zupy
200 dag sera ,,Lazur,, niebieski
50 g. sera parmezan
2 łyżki szpinaku rozdrobnionego
(lub 2 kostki szpinaku ze śmietaną mrożone )
Łyżeczka Vegety + łyżka natki pietruszki
przygotowanie
Makaron ugotuj na półtwardo. Zagotuj śmietanę z łyżeczką Vegety (b.często mieszając)dodaj pokrojony w kostkę ser lazur stale mieszając - na bardzo małym ogniu - rozpuść ser. Na koniec dołóż szpinak i zagotuj całość - mieszając . Odcedzony, gorący makaron wyporcjuj i wymieszaj według uznania z sosem. Posyp startym serem parmezanem i drobno pokrojoną natką pietruszki.
Ps. 1 kg. rozdrobnionego mrożonego szpinaku podsmażam na 3 łyżkach oleju i na 3 rozdrobnionych ząbkach czosnku, dodając vegetę i sól do smaku
Jak wystygnie dzielę na 5 porcji i w małych słoiczkach umieszczam w zamrażalniku.
Póżniej zrobienie tego dania to kwestia 20 min.

Zastąpienie gorgonzoli lazurem wyszło na korzyść. Znajomi też robili Penne Gorgonzola ale teraz przeszli na Pene a’la Gorgonzola.

PozdrawiamBernard Paszkowski edytował(a) ten post dnia 26.07.10 o godzinie 17:19

Następna dyskusja:

MAISON ET OBJET




Wyślij zaproszenie do