konto usunięte

Temat: Mięsożernie :)

Na początek proponuję swój przepis na baraninę , który świetnie się sprawdza również do golonek z indyka :


Mięso( najlepsze z udźca ) naszpikować czosnkiem i zrobić marynatę:
czosnek
pieprz (świeży czarny)
liście laurowe (rozdrobnić)
ziele angielskie (rozgnieść)
papryka czerwona słodka
trochę kminku ale nie dużo,żeby nie zdominować smaku
vegeta
trochę oliwy, sok z połowy cytryny i najważniejszy składnik , koper taki jak do kiszenia ogórków razem z badylami.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i natrzeć mięso.
Obłożyć badylami kopru i zostawić w chłodnym miejscu najlepiej na 12 h.
Piecze się razem koprem w 180 stopniach pod przykryciem. Trzeba przekręcać dosyć często. Jak mięso zaczyna sie robić miękkie wylać szklankę piwa i zdjąć pokrywkę .Piwo ma wyparować i gotowe.
Najlepsze z sosem żurawinowym i pieczonymi ziemniakami :)
Anna M.

Anna M. komunikacja i
kreacja

Temat: Mięsożernie :)

a dlaczego bez proporcji i ilości?
właściwie to nie jest tylko Eli do Twojego przepisu, ino jak przelatuję po tematach w grupie, to raczej wszyscy podają przepisy właśnie w ten sposób, czyli jak widzę kompletnie na oko...
nie mam nic przeciwko własnej improwizacji, ale jak się chce, żeby przepis wyszedł jak oryginał, żeby nikt nie powiedział, że było fuj (bo dał np. za dużo czosnku albo papryki), to powinno się chyba podać ilości...potem niech sobie improwizuje.
Wiesława B.

Wiesława B. kadry- płace- zus...

Temat: Mięsożernie :)

święte słowa..
na oko to chłop w szpitalu....
Anna M.:
a dlaczego bez proporcji i ilości?
właściwie to nie jest tylko Eli do Twojego przepisu, ino jak przelatuję po tematach w grupie, to raczej wszyscy podają przepisy właśnie w ten sposób, czyli jak widzę kompletnie na oko...
nie mam nic przeciwko własnej improwizacji, ale jak się chce, żeby przepis wyszedł jak oryginał, żeby nikt nie powiedział, że było fuj (bo dał np. za dużo czosnku albo papryki), to powinno się chyba podać ilości...potem niech sobie improwizuje.
Marta D.

Marta D. Uniwersytet
Przyrodniczy w
Lublinie

Temat: Mięsożernie :)

Ja podam przepis na zapiekankę warzywno-mięsną, może ktoś się skusi:)

Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
1 por
2 marchewki
1 puszka pomidorów krojonych
1 puszka groszku zielonego
1 kostka sera żółtego (ok. 40 dkg)
2 torebki ryżu
1 kostka rosołowa
przyprawy: papryka ostra, oregano, bazylia, czosnek mielony.

Na początku trzeba ugotować ryż, tak na pół twardo, po ugotowaniu przesypujemy go do dużej miski, najlepiej metalowej lub do naczynia żaroodpornego. Dodajemy pół puszki groszku. Następnie ścieramy marchewkę na tarce, na grubych oczkach, pora kroimy w krążki, kostkę rosołową rozpuszczamy w kubku gorącej wody. Do garnka średniej wielkości wrzucamy marchewkę i pora i zalewamy rosołem, gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut. Do tego wywaru dodajemy pomidory z puszki( mogą być świeże, 2 sztuki, ale wtedy trzeba doprawić koncentratem ). Wywar przyprawiamy papryką. Gotujemy do momentu, aż pomidory zmiękną, a składniki będą stanowiły jedną masę. Teraz z ryżem mieszamy przygotowany wywar oraz połowę kostki sera żółtego, wcześniej startego na tarce.
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy z ziołami i szczyptą czosnku. Dodajemy go do reszty składników.
Wszystko zapiekamy w piekarniku w 180*C przez 20 minut, po czym posypujemy po wierzchu resztą startego sera i pieczemy przez kilka minut do zarumienienia się sera. Gotowe!
Smacznego:)
Michał Koppa

Michał Koppa szef, Foodlovers.pl

Temat: Mięsożernie :)

KURCZAK pikantny
1 cały kurczak
Marynata:
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki musztardy
3 łyżki papryki
3 łyżki startego imbiru
3 łyżki kminku
2 ząbki czosnku
sól i pieprz

Przygotujmy marynatę – wszystkie składniki proszę dodać do miseczki i wymieszać. Usuwamy kręgosłup kurczaka - kładziemy go piersią do dołu i odcinamy z obu stron kręgosłup ostrym sekatorem. Odwracamy kurczaka i rozkładamy go na płask w garnku lub naczyniu, zalewamy marynatą i odstawiamy na noc aby odpowiednio naciągnął marynatą.

Pieczemy na rozgrzanym ruszcie zaczynając od rozciętej strony, górę kurczaka smarujemy oliwą, odwracamy co około 20 minut i za każdym razem smarujemy marynatą. Piec około 60 minut pod przykrywą. Sól i pieprz dodajemy do smaku.
Kasia M.

Kasia M. "Świat jest taki,
jaki myślisz, że
jest"

Temat: Mięsożernie :)

Marta Dyl:
Ja podam przepis na zapiekankę warzywno-mięsną, może ktoś się skusi:)
Smacznego:)
brzmi przepysznie, ale ile to ma kalorii!!! wolę nie myślec...Katarzyna Marszalec edytował(a) ten post dnia 21.01.09 o godzinie 00:26
Marta D.

Marta D. Uniwersytet
Przyrodniczy w
Lublinie

Temat: Mięsożernie :)

kalorii to pewnie ma sporo, nie wiem sama ile, ser żółty najbardziej obciąża, ale czasem można poszaleć...;)

konto usunięte

Temat: Mięsożernie :)

Eli Inka K.:
Na początek proponuję swój przepis na baraninę , który świetnie się sprawdza również do golonek z indyka :

Mięso( najlepsze z udźca ) naszpikować czosnkiem i zrobić marynatę:
czosnek
pieprz (świeży czarny)
liście laurowe (rozdrobnić)
ziele angielskie (rozgnieść)
papryka czerwona słodka
trochę kminku ale nie dużo,żeby nie zdominować smaku
vegeta
trochę oliwy, sok z połowy cytryny i najważniejszy składnik , koper taki jak do kiszenia ogórków razem z badylami.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i natrzeć mięso.
Obłożyć badylami kopru i zostawić w chłodnym miejscu najlepiej na 12 h.
Piecze się razem koprem w 180 stopniach pod przykryciem. Trzeba przekręcać dosyć często. Jak mięso zaczyna sie robić miękkie wylać szklankę piwa i zdjąć pokrywkę .Piwo ma wyparować i gotowe.
Najlepsze z sosem żurawinowym i pieczonymi ziemniakami :)


jeeeeżu, ależ mi ślinka pociekła
musi być pyszne :)

mniam :)
Karolina S.

Karolina S. Biuro Informacji
Kredytowej S.A.

Temat: Mięsożernie :)

A ja podam coś do mięska :)

Sałatka brokułowa ;)
brokuł, czosnek 2,3 ząbki, orzech włoski, śmietana(najlepiej bałkański), łyżka bądź dwie majonezu, pieprz i sól do smaku oczywiście ;)

Do mięska idealne :)
Anna Łuka

Anna Łuka Lubię pisać i
organizować modowe
eventy, interesują
mnie ...

Temat: Mięsożernie :)

Michał Koppa:
KURCZAK pikantny
1 cały kurczak
Marynata:
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki musztardy
3 łyżki papryki
3 łyżki startego imbiru
3 łyżki kminku
2 ząbki czosnku
sól i pieprz

Przygotujmy marynatę – wszystkie składniki proszę dodać do miseczki i wymieszać. Usuwamy kręgosłup kurczaka - kładziemy go piersią do dołu i odcinamy z obu stron kręgosłup ostrym sekatorem. Odwracamy kurczaka i rozkładamy go na płask w garnku lub naczyniu, zalewamy marynatą i odstawiamy na noc aby odpowiednio naciągnął marynatą.

Pieczemy na rozgrzanym ruszcie zaczynając od rozciętej strony, górę kurczaka smarujemy oliwą, odwracamy co około 20 minut i za każdym razem smarujemy marynatą. Piec około 60 minut pod przykrywą. Sól i pieprz dodajemy do smaku.

zgłodniałam ... a może nas zaprosisz na tego kurczaka ?? :D
Michał Koppa

Michał Koppa szef, Foodlovers.pl

Temat: Mięsożernie :)

Anna Łuka:
Michał Koppa:
KURCZAK pikantny
1 cały kurczak
Marynata:
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki musztardy
3 łyżki papryki
3 łyżki startego imbiru
3 łyżki kminku
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
Robiliśmy w weekend na targach:)
Kinga K.

Kinga K. są tacy, którzy
oddają się
marzeniom, i
tacy..którzy te m...

Temat: Mięsożernie :)

jak mięsożernie to może szaszłyki?

Obrazek
Pavel Kostadinov

Pavel Kostadinov Marsa Design -
Wizualizacja i
Consulting,
Marketing i Handel

Temat: Mięsożernie :)

hm a testowaliście szaszłyki z jesiotra doskonale wychodzą



Wyślij zaproszenie do