Wojciech P.

Wojciech P. prawnik, właściciel
KONSYLIAR

Temat: Jadłem ostatnio i chciałbym polecić to Waszym podniebieniom

Baklawa

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 25 dag masła, 50 dag posiekanych orzechów włoskich (dorzucam jeszcze garstkę siekanych pistacji), 4 łyżki tartej bułki, 5 łyżek cukru, łyżeczka cynamonu
Syrop: 20 dag cukru, 5 łyżek miodu, sok i skórka z 1 cytryny

Etapy przygotowania:
1. Ciasto rozmrozić. Masło stopić. Orzechy wymieszać z cukrem, tartą bułką i cynamonem. Blachę posmarować masłem. Na dnie ułożyć 3 placki jeden na drugim, smarując je najpierw stopionym masłem.
2. Położyć warstwę nadzienia, przykryć 2 plackami, skropić masłem. Powtórzyć czynności. Na koniec położyć warstwę nadzienia, przykryć 3 plackami, skropić masłem. Pokroić na kawałki - krojenie po upieczeniu kruszy ciasto.
3. Piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni C. Cukier, miód, skórkę i sok z cytryny zagotować ze szklanką wody. Wrzącym syropem polać baklawę, piec jeszcze 10 minut w temp. 160 stopni C.

4. Podawać z lodami waniliowymi.

Ciekawostka: Baklawa jest ciastem znanym niemal w całym basenie Morza Śródziemnego, znane w kuchni ormiańskiej i bałkańskiej. Najprawdopodobniej danie pochodzi z krajów arabskich specjalizujących się w małych i bardzo słodkich deserach. Słodki syrop jest wykorzystywany przez arabskie niewiasty w wielu potrawach i nie tylko. Syrop karmelowy doskonale zastępuje w tamtych częściach świata depilator.

Jeszcze fotosik tej słodkości:


Obrazek


A teraz prośba do Was moi mili parafianie. Podłączcie się do wątku i napiszcie co ostatnio jedliście i chcielibyście polecić innym.Wojciech P. edytował(a) ten post dnia 05.07.10 o godzinie 20:43

konto usunięte

Temat: Jadłem ostatnio i chciałbym polecić to Waszym podniebieniom

na sam widok tej słodyczy cieknie ślinka
Kamila Michalska

Kamila Michalska Reprezentant
Medyczny

Temat: Jadłem ostatnio i chciałbym polecić to Waszym podniebieniom

witajcie, wywołana do tablicy chcę podzielić sie smakiem z jednej z ostatnich kolacji:)

danie jest proste ale pełne smaku, zwłaszcza spłukane zacnym białym winuri!
Krewetkowe spagetti.
koktajlowe krewetki smażymy na maśle, jak już puszczą sok i odparują szklimy czosnek pokrojony w plasterki- duuuuużo czosnku- i drobniutko posiekaną papryczkę chilli. na koniec dolewamy do smaku 30% śmietanki, zagotować.

Mi najbardziej to danie smakuje z makaronem lubelli z pełnego ziarna. gotuję al dente i nie przelewam wodą. trochę wody odbieram przed odlaniem makaronu- posłuży on do zrobienia emulsji

do odlanego makaronu przerzucamy nasz sos- i dolewamy wody spod makaronu aż zrobi się jednolita emulsja i pięknie otuli kluchy ze wszystkich stron.
na koniec natka pietruszki. duuużo!
fotki nie mam, wszystko pożarliśmy:)

konto usunięte

Temat: Jadłem ostatnio i chciałbym polecić to Waszym podniebieniom

u mnie w domu ostatnio rządzą tarty niepodzielnie :)

Ta była ostatnio szybko zrobiona jako, że goście już byli w drodze :)

Ciast Thessy
25 dkg mąki (półtorej szklanki) [dodałam zamiast 5 dkg mąki, 5 dkg otrębów owsianych]
12,5 dkg masła (ok. pół kostki)
szczypta soli
4 łyżki wody
oraz tym razem dodałam jeszcze zioła prowansalskie

Roztopić 4 łyżki wody, masło, cukier i sól. Gdy wystygnie wsypać mąkę i mieszać aż kulka odlepi się od ścian garnka.

( ja tym razem zrobiłam z podwójnej porcji )

A farsz był z :

* szpinak
* jogurt naturalny + śmietanka 30%
* kurczak w kostkę pokrojony
* cebula szt 2
* czosnek 5 ząbków
* marchewka 3 szt
* sól, pieprz
* rozmaryn
* ser camembert
* oliwa

Na rozgrzaną patelnię wlałam łyżkę oliwy i po chwili dorzuciłam czosnek i cebulę, po chwili szpinak. Gdy szpinak zmniejszył objętość dorzuciłam marchewkę i podlałam całość jogurtem zmieszanym ze śmietanką ( około szklanki całości). Po momencie dorzuciłam pierś z kurczaka i poddusiłam całość, posypałam też rozmarynem.

Na upieczony spód wyłożyłam całą mieszankę :) i posypałam pokrojonym w kosteczkę camembertem i zapiekłam w piekarniku.

Tarta została podana z zieloną sałatą z sosem z octu balsamicznego.


Obrazek
Ula Pałka edytował(a) ten post dnia 06.07.10 o godzinie 07:35
Agata K.

Agata K. Doradca
zawodowy/Trener

Temat: Jadłem ostatnio i chciałbym polecić to Waszym podniebieniom

Mhmmmmm, piękne składniki na tą tartę:-) Dobrze wygląda;-)
Agata K.

Agata K. Doradca
zawodowy/Trener

Temat: Jadłem ostatnio i chciałbym polecić to Waszym podniebieniom

Ja ostatnio po raz pierwszy robiłam kotlety sojowe i bardzo mi zasmakowały:

szklanka soi
przyprawy: pieprz, sól, majeranek, curry, papryka ostra
sos sojowy
jajko
2 lub 3 ziemniaki
1 lub 2 ząbki czosnku
oliwa
cebula
bazylia, najlepiej świeża
bułka tarta lub otręby pszenne

Soję wypłukać i namoczyć na ok. 12h, później wypłukać i ugotować do miękkości. Ziemniaki również. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni z oliwą. Ugotowaną soję i ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Dodać cebulę, bazylię, jajko, przyprawy i wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, to można zagęścić odrobiną otrębów lub po prostu mąką, zwykłą lub ziemniaczaną. Uformować małe kotleciki i usmażyć. Pychotka:-) Panowie, uważajcie;-)

Ja lubię te kotlety z upieczonymi w piekarniku słodkimi ziemniaczkami i sosem czosnkowym lub jakąś sezonową sałatą.
Pavel Kostadinov

Pavel Kostadinov Marsa Design -
Wizualizacja i
Consulting,
Marketing i Handel

Temat: Jadłem ostatnio i chciałbym polecić to Waszym podniebieniom

Ja robiłem baklawę ostatnio i opisałem na swoim blogi

dziś dam link bo nie mam czasu kopiować ale jutro napisze coś więcej

http://kostadinov.pl

konto usunięte

Temat: Jadłem ostatnio i chciałbym polecić to Waszym podniebieniom

Witam!
Ja ostatnio upichciłam coś podpatrzonego w KUCHNIA TV i bylam niesamowicie zaskoczona smakiem.
Danie jest proste i pyszne jako dodatek i jako samodzielna przystawka, no i niezbyt kaloryczne!

Składniki
1 łyżka oleju musztardowego lub innego oleju roślinnego
¾ łyżeczki nasion gorczycy
¾ łyżeczki nasion czarnuszki
2 suszone czerwone papryczki chilli, w całości
1 łyżeczka soczewicy
1 łyżka orzeszków ziemnych, posiekanych
10 liści curry
½ dużej białej kapusty, drobno poszatkowanej
sól do smaku

Przygotowanie
Na rozgrzanym oleju uprażyć nasiona gorczycy i czarnuszki. Dodać papryczki, soczewicę i orzeszki. Smażyć jeszcze minutę, aż soczewica zmieni kolor. Dodać liście curry(opcjonalnie) i kapustę, posolić. Smażyć, często mieszając, około 10 minut, aby kapusta pozostała jędrna i chrupka. Przed podaniem usunąć papryczki.

Wszystkie przyprawy do kupienia w KUCHNIE ŚWIATA.
Ja to danie serwuję z kurczakiem usmażonym na maśle orzechowym+ryż.

Smacznego!
Miroslaw W.

Miroslaw W. carpenter, nbbe

Temat: Jadłem ostatnio i chciałbym polecić to Waszym podniebieniom

Witam Pomidory z bazylia .Te z ogrodu cieple od slanca.rozgniecony zabek czostku,drobno pokrojona szarlotka ,bazylia drobno pocieta ,lyzka oleju z oliwek ,lyzka sosy sojowego,dwie lyzki octu winnego Madera (wmiare mozliwosci cos dobrego)( sol i pieprz wymieszac odstawic na pare minut .Do tego grzanka z plastrem mozzarella .
Wojciech P.

Wojciech P. prawnik, właściciel
KONSYLIAR

Temat: Jadłem ostatnio i chciałbym polecić to Waszym podniebieniom

Agata Kurzajak:
kotleciki i usmażyć. Pychotka:-) Panowie, uważajcie;-)

Na co mamy uważać?
Pavel Kostadinov

Pavel Kostadinov Marsa Design -
Wizualizacja i
Consulting,
Marketing i Handel

Temat: Jadłem ostatnio i chciałbym polecić to Waszym podniebieniom

Dobra na gorące upalne dni polecam

Ajrian

jogurt posolony zimna woda i rozbity mikserem
Agata K.

Agata K. Doradca
zawodowy/Trener

Temat: Jadłem ostatnio i chciałbym polecić to Waszym podniebieniom

Wojciech P.:
Agata Kurzajak:
kotleciki i usmażyć. Pychotka:-) Panowie, uważajcie;-)

Na co mamy uważać?
Na soję Wojtku, na soję:-)
Wojciech P.

Wojciech P. prawnik, właściciel
KONSYLIAR

Temat: Jadłem ostatnio i chciałbym polecić to Waszym podniebieniom

Agata Kurzajak:
Na co mamy uważać?
Na soję Wojtku, na soję:-)

A soja działa tak jak seler?

Ponoć seler naciowy może być alternatywą dla viagry.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Trzeba go tylko dobrze przywiązać :)
Agata K.

Agata K. Doradca
zawodowy/Trener

Temat: Jadłem ostatnio i chciałbym polecić to Waszym podniebieniom

Wojciech P.:
Agata Kurzajak:
Na co mamy uważać?
Na soję Wojtku, na soję:-)

A soja działa tak jak seler?

Ponoć seler naciowy może być alternatywą dla viagry.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Trzeba go tylko dobrze przywiązać :)
Toś mnie rozbawił;-) Nie, z soją jest inaczej: "W związku z dużą zawartością fitoestrogenów soja jest podejrzewana o zmniejszanie poziomu testosteronu u mężczyzn oraz o pogarszanie ich płodności". Jednym słowem: od soi nie...dokończ sobie sam;-) Ponoć mnisi mieli zalecane, aby jeść soję, aby zmniejszyć ich libido.

konto usunięte

Temat: Jadłem ostatnio i chciałbym polecić to Waszym podniebieniom

Agata Kurzajak:
Wojciech P.:
Agata Kurzajak:
Na co mamy uważać?
Na soję Wojtku, na soję:-)

A soja działa tak jak seler?

Ponoć seler naciowy może być alternatywą dla viagry.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Trzeba go tylko dobrze przywiązać :)
Toś mnie rozbawił;-) Nie, z soją jest inaczej: "W związku z dużą zawartością fitoestrogenów soja jest podejrzewana o zmniejszanie poziomu testosteronu u mężczyzn oraz o pogarszanie ich płodności". Jednym słowem: od soi nie...dokończ sobie sam;-) Ponoć mnisi mieli zalecane, aby jeść soję, aby zmniejszyć ich libido.

więc seler naciowy jest zdecydowanie lepszy :)
Agata K.

Agata K. Doradca
zawodowy/Trener

Temat: Jadłem ostatnio i chciałbym polecić to Waszym podniebieniom

Emilia P.:
Agata Kurzajak:
Wojciech P.:
Agata Kurzajak:
Na co mamy uważać?
Na soję Wojtku, na soję:-)

A soja działa tak jak seler?

Ponoć seler naciowy może być alternatywą dla viagry.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Trzeba go tylko dobrze przywiązać :)
Toś mnie rozbawił;-) Nie, z soją jest inaczej: "W związku z dużą zawartością fitoestrogenów soja jest podejrzewana o zmniejszanie poziomu testosteronu u mężczyzn oraz o pogarszanie ich płodności". Jednym słowem: od soi nie...dokończ sobie sam;-) Ponoć mnisi mieli zalecane, aby jeść soję, aby zmniejszyć ich libido.

więc seler naciowy jest zdecydowanie lepszy :)
zdecydowanie lepszy, zwłaszcza dobrze przytwierdzony;-)

Temat: Jadłem ostatnio i chciałbym polecić to Waszym podniebieniom

Agata Kurzajak:

Toś mnie rozbawił;-) Nie, z soją jest inaczej: "W związku z dużą zawartością fitoestrogenów soja jest podejrzewana o zmniejszanie poziomu testosteronu u mężczyzn oraz o pogarszanie ich płodności". Jednym słowem: od soi nie...dokończ sobie sam;-) Ponoć mnisi mieli zalecane, aby jeść soję, aby zmniejszyć ich libido.

Tez słyszałam o tych badaniach.
Podobno podawane małym chłopcom może również wpłynąć na ich późniejsze zachowania seksualne, mogą zostać homoseksualni.

Po za tym od paru lat wiadome jest, żeby dodatkowo nie spożywać soi, jest jej i tak bardzo dużo w innych masowo produkowanych rzeczach.
Świat staje na głowie kiedy tzw. "zdrowa żywnosć" okazuje się że bardziej szkodzi niz wpływa korzystnie na zdrowie.

konto usunięte

Temat: Jadłem ostatnio i chciałbym polecić to Waszym podniebieniom

Agata Kurzajak:
Emilia P.:
Agata Kurzajak:
Wojciech P.:
Agata Kurzajak:
Na co mamy uważać?
Na soję Wojtku, na soję:-)

A soja działa tak jak seler?

Ponoć seler naciowy może być alternatywą dla viagry.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Trzeba go tylko dobrze przywiązać :)
Toś mnie rozbawił;-) Nie, z soją jest inaczej: "W związku z dużą zawartością fitoestrogenów soja jest podejrzewana o zmniejszanie poziomu testosteronu u mężczyzn oraz o pogarszanie ich płodności". Jednym słowem: od soi nie...dokończ sobie sam;-) Ponoć mnisi mieli zalecane, aby jeść soję, aby zmniejszyć ich libido.

więc seler naciowy jest zdecydowanie lepszy :)
zdecydowanie lepszy, zwłaszcza dobrze przytwierdzony;-)

nie dosyć, że sztywny to z dodatkami :P
Agata K.

Agata K. Doradca
zawodowy/Trener

Temat: Jadłem ostatnio i chciałbym polecić to Waszym podniebieniom

Emilia P.:
Agata Kurzajak:
Emilia P.:
Agata Kurzajak:
Wojciech P.:
Agata Kurzajak:
Na co mamy uważać?
Na soję Wojtku, na soję:-)

A soja działa tak jak seler?

Ponoć seler naciowy może być alternatywą dla viagry.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Trzeba go tylko dobrze przywiązać :)
Toś mnie rozbawił;-) Nie, z soją jest inaczej: "W związku z dużą zawartością fitoestrogenów soja jest podejrzewana o zmniejszanie poziomu testosteronu u mężczyzn oraz o pogarszanie ich płodności". Jednym słowem: od soi nie...dokończ sobie sam;-) Ponoć mnisi mieli zalecane, aby jeść soję, aby zmniejszyć ich libido.

więc seler naciowy jest zdecydowanie lepszy :)
zdecydowanie lepszy, zwłaszcza dobrze przytwierdzony;-)

nie dosyć, że sztywny to z dodatkami :P
;-ppp
Wojciech P.

Wojciech P. prawnik, właściciel
KONSYLIAR

Temat: Jadłem ostatnio i chciałbym polecić to Waszym podniebieniom

Bez przesady. Zdrowemu facetowi trochę soi nie powinno zaszkodzić. Poza tym w dobrym jedzeniu jest tak sporo afrodyzjaków, że wszystko powinno być OK.

A najważniejsza jest partnerka, której jedno spojrzenie nie zniweluje nawet beczka soi.

Zgadzacie się drogie panie?



Wyślij zaproszenie do