Eddie Saunders

Eddie Saunders Audytor,
edmund.saunders@wp.p
l

Temat: Koniec z wyrzucaniem niesprzedanego jedzenia. Nowe...

To absurd, że podczas gdy jednym brakuje jedzenia, inni je wyrzucają. Tak pomyślał ustawodawca i zobowiązał sklepy do zawarcia umów z organizacjami dobroczynnymi, którym będą odbierały niesprzedane jedzenie. Nowe przepisy zaczynają obowiązywać 1 marca. Za niezastosowanie się do zasad grozi kara 5 tys. zł. A może być nawet większa.

Przepisy, które zobowiązują właścicieli sklepów i restauracji do oddawania jedzenia organizacjom dobroczynnym, od pewnego czasu z powodzeniem obowiązują np. we Francji. Również polski ustawodawca uznał, że niedopuszczalne jest wyrzucanie niesprzedanego jedzenia, które przecież z powodzeniem może zostać oddane potrzebującym. I tak właśnie będzie od marca - i to pod groźbą kary finansowej.


I tak, przepisy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności zobowiązują właścicieli sklepów do oddawania żywności:
• której upływa termin ważności lub data minimalnej trwałości,
• która ma wady wyglądu (w tym także opakowań).

W pierwszej kolejności muszą podporządkować się właściciele największych obiektów (sklepów lub hurtowni) o powierzchni sprzedaży powyżej 400 metrów kwadratowych (w których przychód ze sprzedawanej żywności stanowi co najmniej 50 proc. sprzedaży wszystkich towarów). W praktyce oznacza to, że na pierwszy ogień idą największe sklepy. To one rozpoczną stosowanie przepisów.

Ci najwięksi sprzedawcy mieli czas do 18 lutego na podpisanie umów z organizacjami pozarządowymi, które będą obierać niesprzedaną żywność. Aby dowieść, że prawidłowo wywiązali się z nowego obowiązku, na koniec roku muszą złożyć sprawozdanie.

W 2018 r. do wyrzucania żywności przyznało się 42 proc. Polaków - podał PIE.
Marnujemy na potęgę. Polska na niechlubnym piątym miejscu

Komu oddać żywność

Prowadzący sklep ma swobodę w wyborze organizacji - pod warunkiem jednak, że w swoim statucie ma zapisane, że że zajmuje się wykonywaniem zadań w sferze zadań publicznych w zakresie:

• pomocy społecznej, w tym pomocy rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej;
• wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej;
• działalności charytatywnej, polegającej m.in. na przekazywaniu żywności osobom potrzebującym

Jeśli przedsiębiorca tego nie zrobił, musi się liczyć z karą finansową w wysokości 5000 zł. Może uniknąć jej w jednym przypadku: gdy udowodni, że na terenie powiatu, w którym działa nie ma odpowiedniej organizacji.

Jeśli zamiast oddać niesprzedane jedzenie organizacji wybranej organizacji, przedsiębiorca będzie je wyrzucał, zobowiązany będzie do przekazania tej organizacji opłaty za marnowanie żywności.
...
https://www.money.pl/gospodarka/koniec-z-wyrzucaniem-ni...