Temat: TEST na obecność kwasu sorbowego i benzoesowego w...

Witam
Czy istnieje jakiś rodzaj szybkiego testu na wykrycie obecności - test obecności kwasu sorbowego lub benzoesowego
w cieczy przeźroczystej kwaśnej ?

Być może jakaś substancja jest która by w zetnięciu z kwasem sorobowym lub benzesowym zmeiniała kolor ?
Lub jakieś proste urządzenie ?

Wiem że są bardzo dokładne metody analityczne ale w przetwórstwie potrzebny jest czasem szybki test a potem
analiza ilościowa w laboratorium

Bardzo prosze o odpowiedzi, każda wskazówka bardzo się liczy
Dagmara S.

Dagmara S. Technolog żywności z
wykształcenia, w
wolnej chwili
grafi...

Temat: TEST na obecność kwasu sorbowego i benzoesowego w...

Niestety tylko metody HPLC lub jakieś przed potopowe metody spektrofotometryczne.
Paweł D.

Paweł D. chemik-analityk

Temat: TEST na obecność kwasu sorbowego i benzoesowego w...

Istnieją proste testy jakościowe, pozwalające wykryć kwas benzoesowy w żywności. Wymagają jednak one także zastosowania żmudnych etapów ekstrakcyjnych i zatężania. Ogólny opis procedur wykrywania kwasu benzoesowego podaję poniżej...Ilość próbki, ekstrahenta, odczynników należy dobrać indywidualnie w zależności od próbki i zawartości kw. benzoesowego. Wyekstrahowany kwas benzoesowy można także poddać barwnej reakcji charakterystycznej z kwasem tiobarbiturowym (reakcja charakterystyczna także dla kwasu sorbowego), hydroksyloaminą. Oczywiście nie wyczerpuję powyższego tematu. Można zastosować inne układy ekstrakcyjne i spróbować zastosować wymienione reakcje barwne.

Przykładowe testy

Ferric Chloride Test:
Acidify the food product with HCl (1+3) and extract with diethylether. Evaporate the solvent on a hot water bath removing last tracesof solvent under a current of air. Dissolve the residue in few ml of hotwater and add few drops of 0.5% ferric chloride solution. Salmoncolour precipitate of ferric benzoate indicates the presence of benzoicacid.

Modified Mohler’s Test
To the aqueous solution of the residue obtained as given undermethod ‘A’ add one or two drops of 10% NaOH solution andevaporate to dryness. To the residue add 5-10 drops of H2SO4 and a small crystal of potassium nitrate. Heat for 10 minutes in a glycerolbath at 120 – 130 º C. Cool, add 1 ml of water and make distinctlyammoniacal. Boil the solution to decompose any ammonium nitrite(NH4NO2) formed. Cool and add a drop of fresh colourless ammonium sulphide [(NH4)2S] solution. The sulphide solution can bemade by passingH2S in 0.88 ammonia. Do not let the layers mix. Redbrown ring indicates benzoic acid. On mixing, colour diffusesthroughout the liquid and on heating finally changes to greenishyellow. This change differentiates benzoic acid from salicylic acid or cinnamic acid. Salicylic acid and cinnamic acid form colouredcompounds which are destroyed on heating.

Powyższe informacje pochodzą ze stron internetowych:
http://www.scribd.com/doc/38509454/2/Benzoic-Acid
http://members.wto.org/crnattachments/2010/tbt/uga/10_...

Do wykrywania kwasu sorbowego i benzoesowego można także wykorzystać procedury stosowane w standardowych metodach spektrofotometrycznych, wykorzystujących reakcje barwne. Poniżej parę wskazówek zaczerpniętych z internetu...

Wybrane metody spektrofotometryczne oznaczania kwasu sorbowego:

1) Metoda polegająca na pomiarze absorbancji zielono zabarwionego kompleksu, który tworzy kwas sorbowy z benzotiazolem (sulfonian 2-metylo-merkapto-benzotiazolo-p-etylotoluen) w obecności bezwodnika kwasu octowego.

2) Metoda polegająca na oddestylowaniu
kwasu sorbowego z parą wodną, utworzeniu barwnego kompleksu z kwasem 2-tiobarbiturowym i pomiarze absorbancji przy długości fali O = 532 nm (PN-90/A-75101/25). Metoda ta ma zastosowanie do próbek nie zawierających substancji tłuszczowych i alkoholu.

3) Metoda spektrofotometryczna polegająca na wywołaniu barwnej reakcji pomiędzy kwasem sorbowym i rezorcyną w środowisku alkalicznym i pomiarze absorbancji powstałego barwnego kompleksu przy długości fali O = 420 nm. Metoda ta ma zastosowanie w wypadku produktów o niskiej zawartości cukrów

Wybrane metody spektrofotometryczne oznaczania kwasu benzoesowego:

1) Metoda spektrofotometryczna polega na ekstrakcji kwasu benzoesowego przy użyciu eteru etylowego, utworzeniu barwnego kompleksu z hydroksyloaminą i pomiarze absorbancji przy długości fali O = 533 nm.

Pozdrawiam!
P.Dz.Paweł Dziewoński edytował(a) ten post dnia 23.09.12 o godzinie 13:25

Następna dyskusja:

Test na ... zaufanie?




Wyślij zaproszenie do