Temat: sub i preparaty chemiczne
Wg nowego nazewnictwa to teraz są substancje chemiczne i ich mieszaniny.
Poza tym jakie to są substancje? trujące? żrące? łatwopalne? wybuchowe? biobójcze?
Warunki magazynowania są ujęte w sekcji 7. karty charakterystyki.
ponadto jeśli chodzi o gazy:
rozp. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy produkcji i magazynowaniu gazów, napełnianiu zbiorników gazami oraz używaniu i magazynowaniu karbidu
§ 3. pkt. 5. magazyn zbiorników przenośnych - miejsce przeznaczone wyłącznie do przechowywania zbiorników przenośnych, z wyjątkiem miejsca ustawienia zbiorników przenośnych stanowiących wyposażenie stanowisk pracy;
Substancje pożarowo niebezpieczne:
Rozp. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów
§ 7. 1. Przy używaniu lub przechowywaniu materiałów niebezpiecznych pożarowo należy:
1) wykonywać wszystkie czynności związane z wytwarzaniem, przetwarzaniem, obróbką, transportem lub składowaniem materiałów niebezpiecznych zgodnie z warunkami ochrony przeciwpożarowej określonymi w instrukcji bezpieczeństwa pożarowego, o której mowa w § 6, lub
zgodnie z warunkami określonymi przez producenta;
2) utrzymywać na stanowisku pracy ilość materiału niebezpiecznego pożarowo nie większą niż dobowe zapotrzebowanie lub dobowa produkcja, jeżeli przepisy szczególne nie stanowią inaczej;
Substancje chemiczne ogólnie
Rozp. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy związanej z występowaniem w miejscu pracy czynników chemicznych
§ 6.1.Ryzyko zawodowe wynikające z pracy z czynnikiem chemicznym stwarzającym zagrożenie należy eliminować lub ograniczać do minimum zgodnie z ogólnymi przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, a w szczególności przez:
1)właściwe zaprojektowanie i organizację pracy w miejscu pracy;
2)dostarczenie odpowiedniego wyposażenia dla prac z czynnikami chemicznymi oraz stosowanie procedur utrzymania ruchu, które zapewniają ochronę zdrowia i bezpieczeństwo pracowników w miejscu pracy;
3)zmniejszanie do minimum liczby pracowników narażonych lub którzy mogą być narażeni na czynniki chemiczne w miejscu pracy;
4)zmniejszanie do minimum czasu i poziomu narażenia na czynnik chemiczny;
5)odpowiednią higienę miejsca pracy;
6)zmniejszanie do minimum ilości czynnika chemicznego wymaganego w procesie pracy;
7)stosowanie właściwych procedur pracy, w tym procedur lub instrukcji bezpiecznego obchodzenia się z czynnikiem chemicznym stwarzającym zagrożenie i odpadami zawierającymi taki czynnik oraz procedur ich przechowywania i transportu w miejscu pracy;
No i przede wszystkim czy magazynując w miejscu pracy spełnisz Rozdział 6. pkt D. Rozporządzenia w sprawie ogólnych?
ps. drożdżóweczkę ?
Ten post został edytowany przez Autora dnia 07.11.14 o godzinie 12:35