Eliza Drozd

Eliza Drozd Agencja Turystyczna
Sunny Planet

Temat: Słowniczek pojęć turystycznych :)

Rodzaje wyżywienia:

All Inclusive – w skrócie, All In – wszystko wliczone, standardowa opcja zawiera 3 posiłki (śniadanie, obiad, kolacja), napoje bezalkoholowe i napoje alkoholowe lokalnej produkcji, wszystko w określonych przez hotel godzinach. W zależności od standardu hotelu oraz kraju w którym wypoczywamy, dodatkowo w opcji All In mogą się znaleźć: późne śniadanie, przekąski między posiłkami, All In 24h, niektóre międzynarodowe alkohole, zabiegi Spa, itp.

Light All Inclusive/ Snack All Inclusive – skromniejsza wersja All Inclusive, np. bez napojów alkoholowych lub bez jednego posiłku, przy tej opcji niezbędny jest opis ze strony hotelarza.

Ultra All Inclusive / Exclusive All Inclusive - rozszerzona wersja All Inclusive, np. o świeżo wyciskane soki, zagraniczne alkohole, przy tej opcji niezbędny jest opis ze strony hotelarza.

FB – pełne wyżywienie, czyli śniadania, obiady i kolacje, gdzie napoje do śniadań są bezpłatne, natomiast do pozostałych posiłków płatne (czasami w tej opcji są bezpłatnie wydzielone napoje do pozostałych dwóch posiłków)

HB- śniadania i obiadokolacje – podobnie jak w opcji FB napoje do śniadań są bezpłatne.

B, BB - Bed&Breakfest, czyli same śniadania.

OV – bez wyżywienia.



Rodzaje zakwaterowania:

Pokój 2-osobowy – standardowy pokój z łazienką przeznaczony dla 2 osób dorosłych, czasem z dostawką dla 1 lub 2 osób.

Apartament – najczęściej pomieszczenie składające się z sypialni, łazienki oraz pokoju dziennego wraz z aneksem kuchennym,

Studio – powiększone pomieszczenie z częścią sypialną oraz dzienną z aneksem kuchennym, oraz łazienką.

Bungalow – budynek, w którym znajduje się od jednego do kilku pokoi/apartamentów/studiów, często 1 piętrowy, znajdujący się poza budynkiem głównym.

Pokój rodzinny – pokój o większym metrażu, przystosowany do zakwaterowania większej, nawet 5osobowej rodziny, w zależności od opisu i hotelu, może być jednopomieszczeniowy, lub składać się z nawet z 3 pomieszczeń + łazienka.

Suit – pomieszczenie składające się z co najmniej jednej sypialni i pokoju połączonego drzwiami.

Typ Superior – zakwaterowanie, oznaczające nieco wyższe świadczenia niż zakwaterowanie standardowe, np. większy metraż, ładniejszy widok.

Typ Delux – podobnie jak superior.



Typy łóżek hotelowych:

double - łóżko podwójne
king size - królewskie
queen size - królewskie
single - pojedyncze
sofa bed - sofa
studio bed -studio
twin - bliźniacze
łóżko piętrowe

dostawka

Określenia używane w katalogach i hotelach:

agent - to osoba upoważniona do działania w imieniu organizatora;

Air conditioning - klimatyzacja

animator - osoba organizująca życie towarzyskie dla gości w hotelu lub w ośrodku wakacyjnym;

brunch - śniadaniolunch; posiłek między porą śniadaniową a lunchem i zastępujący oba te posiłki;

charge card - karta płatnicza;

check-in - zameldowanie, rejestracja;

check-in time - czas zgłaszania się na lotnisko;

check-out - wymeldowanie;

check-out time - koniec doby hotelowej;

connecting rooms - pokoje połączone;

continental breakfast - śniadanie kontynentalne składające się przynajmniej z herbaty lub kawy, grzanki lub rogalika, masła, dźemu, czasem soku, sera i wędliny;

English breakfast - śniadanie angielskie składające się zwykle z soku , płatków zbożowych, dania głównego, grzanki, masła, dżemów oraz kawy lub herbaty; danie główne składa się zwykle z wędliny, ryby lub jajek;

Dolmusze – autobusy/busy w Turcji, które za odpowiednią opłatą kursują pomiędzy kurortami, do miast itp.

duty-free - strefa bez cła;

early arrival - wczesny przyjazd; przyjazd wcześniej do hotelu niż w terminie rezerwacji;

flight numbers - numer lotu; oznaczenie lotu składające się zwykle z dwóch liter - kodu linii lotniczej, a w przypadku lotów czarterowych z trzech liter; linie krajowe zawierają zwykle cztery cyfry;

first minute - okres przedsprzedaży ofert turystycznych, w którym organizatorzy w zamian za wczesną decyzje klienta o wyborze wakacji proponuje rabaty, gratisy i róznego rodzaju profity

hotel transfer - transfer hotelowy, zorganizowany przez obsługę hotelu dla klienta;

last minute - oferty turystyczne z ostatniej chwili, czyli na krótko przed realizacją imprezy.

mini bar – usługa hotelowa, polegająca na uzupełnianiu lodówki w pokoju w napoje alkoholowe i bezalkoholowe – jeśli opis wyraźnie tego nie definiuje, jest to zazwyczaj usługa płatna.

mini disco - zabawa taneczna organizowana dla dzieci w godzinach wieczornych przez grupę animacyjną, zazwyczaj jest pierwszym punktem programu wieczornych animacji.

mini club – miejsce przygotowane z myślą o dzieciach, w wieku od 3 do 12 lat (wiek może być różny w zależności od hotelu), w którym dzieci mogą uczestniczyć we wspólnych zajęciach plastycznych i ruchowych, pod opieką animatorów.

odznaczenie „Blue Flag” – jest to wyróżnienie przyznawane obiektom spełniającym najwyższe kryteria w zakresie jakości wody, zarządzania środowiskowego, bezpieczeństwa oraz prowadzonych działań edukacyjnych i informacyjnych.

rafting - spływ kilkuosobowymi pontonami po górskiej rzece;

Restauracja a la carte – restauracja z możliwością wyboru dań z karty

rezydent - osoba opiekująca się turystami na danym kierunku, pomagająca w rozwiązywaniu problemów i wyborze wycieczek fakultatywnych.

Snorkeling - najprostsza forma aktywnej obserwacji życia podwodnego, płetwonurek wyposażony w maskę, fajkę (ang. snorkel) i płetwy unosi się na powierzchni wody z zanurzoną twarzą, obserwując to, co dzieje się pod nim.

wycieczki fakultatywne - wycieczki oferowane na określonym kierunku wakacyjnym, są dobrowolnym wyborem klienta, który w zorganizowanej grupie chce powziedzać bądź uczestniczyć w dodatkowych imprezach.