Wojciech Stolarczyk

offline

Wojciech Stolarczyk

Manager w branży Wellness. Suplementy, naturalne napoje energetyzujące, batony energetyzujące i proteinowe. Naturalne kosmetyki do higieny osobistej. ALVEO, AKU Enrgy, AKU Bar itd.

Wypowiedzi

  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na tablicy
    Toksyny są tolerowane przez organizm do momentu przekroczenia pewnego progu stężenia. Jednakże po przekroczeniu tego progu stają się one realnym zagrożeniem dla naszego ciała. Działają one jak trucizna, zatruwając tkanki i narządy, a ich nadmiar zaburza funkcjonowanie organizmu.
    Ciało zaczyna zachowywać się jak źle wyregulowany silnik, z którego wydobywa się czarny, gęsty dym i który przestaje w rezultacie działać.
    Jeżeli produktów przemiany materii jest w organizmie więcej niż jest on w stanie usunąć, toksyny zaczynają gromadzić się w tkankach i stają się przyczyną przyszłych chorób. Oto kilka liczb, które pozwolą nam lepiej zrozumieć, jak ważnym czynnikiem jest prawidłowa eliminacja toksyn z organizmu: nerki powinny usuwać od 25 do 30 g mocznika w ciągu 24 godzin. Jeżeli są w stanie usunąć tylko 20 g, to pozostałe 5 g zostaje w organizmie – a to już 150 g na miesiąc!
    Jeśli nerki usuwają jedynie 12 g soli w ciągu 24 godzin, a my z pożywieniem dostarczamy 15 g soli lub więcej, to codziennie w organizmie pozostaje 3 g soli, czyli 90 g na miesiąc!
    Leki syntetyczne (wytwarzane wyłącznie chemicznie) oraz szczepionki to kolejne źródła toksyn. Stosowane rzadko i w wyjątkowych przypadkach, leki te nie wywierały nigdy tak negatywnego wpływu na nasz organizm jak obecnie, ponieważ niestety wszyscy zażywamy coraz więcej różnych lekarstw.
    Ponadto do naszych organizmów trafia coraz więcej barwników, emulgatorów, stabilizatorów, substancji wzmacniających smak, przeciwutleniaczy, środków konserwujących itp., czyli dodatków, które nie poprawiają wartości odżywczej jedzenia, ale sprawiają, że lepiej ono wygląda i można je dłużej przechowywać. Co prawda są one tylko drobnym dodatkiem do jedzenia, ale obliczono, że rocznie zjadamy od 2 do 3 kilogramów tych substancji!
    • 7.12.2013, 18:16
  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na grupie Zdrowie i Uroda w temacie Jaki wplyw na nasze zdrowie ma zdrowe jedzenie ...

    Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Zdrowie i Uroda

  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na tablicy
    TOKSYNY w NASZYM ORGANIŻMIE.
    Toksyny są tolerowane przez organizm do momentu przekroczenia pewnego progu stężenia. Jednakże po przekroczeniu tego progu stają się one realnym zagrożeniem dla naszego ciała. Działają one jak trucizna, zatruwając tkanki i narządy, a ich nadmiar zaburza funkcjonowanie organizmu.
    Ciało zaczyna zachowywać się jak źle wyregulowany silnik, z którego wydobywa się czarny, gęsty dym i który przestaje w rezultacie działać.
    Jeżeli produktów przemiany materii jest w organizmie więcej niż jest on w stanie usunąć, toksyny zaczynają gromadzić się w tkankach i stają się przyczyną przyszłych chorób. Oto kilka liczb, które pozwolą nam lepiej zrozumieć, jak ważnym czynnikiem jest prawidłowa eliminacja toksyn z organizmu: nerki powinny usuwać od 25 do 30 g mocznika w ciągu 24 godzin. Jeżeli są w stanie usunąć tylko 20 g, to pozostałe 5 g zostaje w organizmie – a to już 150 g na miesiąc!
    Jeśli nerki usuwają jedynie 12 g soli w ciągu 24 godzin, a my z pożywieniem dostarczamy 15 g soli lub więcej, to codziennie w organizmie pozostaje 3 g soli, czyli 90 g na miesiąc!
    Leki syntetyczne (wytwarzane wyłącznie chemicznie) oraz szczepionki to kolejne źródła toksyn. Stosowane rzadko i w wyjątkowych przypadkach, leki te nie wywierały nigdy tak negatywnego wpływu na nasz organizm jak obecnie, ponieważ niestety (prawie) wszyscy zażywamy coraz więcej różnych lekarstw.
    Ponadto do naszych organizmów trafia coraz więcej barwników, emulgatorów, stabilizatorów, substancji wzmacniających smak, przeciwutleniaczy, środków konserwujących itp., czyli dodatków, które nie poprawiają wartości odżywczej jedzenia, ale sprawiają, że lepiej ono wygląda i można je dłużej przechowywać. Co prawda są one tylko drobnym dodatkiem do jedzenia, ale obliczono, że rocznie zjadamy od 2 do 3 kilogramów tych substancji!
    • 7.12.2013, 17:58
  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na tablicy
    Już 15-go Grudnia organizator wyjazdu "po kosztach" w Styczniu do Indii zamyka listę uczestników. Wyjechać powinno do 15-stu, 20-stu osób. Organizatorem jest rdzenny Indyjczyk - Saikat Basu. Podczas wyjazdu przewodnik, opiekun i gospodarz. Zapraszamy do Grupy "Podróż za jeden uśmiech". To pierwsza wycieczka tego typu ale nie ostatnia.
    • 7.12.2013, 13:55
  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na mikroblogu Mieszkać w...Hiszpanii. Nie tylko latem.
    Dobra inwestycja.

    Wiele osób zakupiło lub myśli o zakupie nieruchomości w Hiszpanii aby w niej spędzać wakacje a także aby ją wynajmować ku obopólnej korzyści znajomym i nie tylko.

    Jest to korzystne dla właściciela jak i dla gości.
    Pobyt w hiszpanii z noclegiem w prywatnym domku lub mieszkaniu... więcej »
  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na mikroblogu Mieszkać w...Hiszpanii. Nie tylko latem.
    Obecnie w całej Hiszpanii oferowane są interesujące i atrakcyjne nieruchomości w rozsądnych cenach.
  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na tablicy
    Zapraszam do Grupy - "Mieszkać w...Hiszpanii. Nie tylko latem."
    • 5.12.2013, 18:07
  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na tablicy
    Co dzieje się w Twoim organizmie, gdy rzucasz palenie?
    Szanowny Czytelniku,
    nieważne, czy palisz 30 dni czy 30 lat – Twój organizm MOŻE pozbyć się wszystkich wchłoniętych toksyn, które skumulowały się w narządach wewnętrznych.
    Rzuć palenie już teraz. Nie musisz czekać na chwilę, kiedy będziesz na to „gotowy”. Teraz jest dobry moment. Dzięki tej decyzji:
    za 20 minut Twoje ciśnienie krwi znów będzie prawidłowe,
    za 8 godzin poziom tlenku węgla (niebezpiecznej trucizny) we krwi zmniejszy się o połowę, a stężenie tlenu osiągnie normalny poziom,
    za 48 godzin zmniejszy się ryzyko ataku serca. Jakikolwiek ślad nikotyny zniknie z Twojego ciała. Znów w pełni będziesz mógł się cieszyć zapachami i zdolnością wyrazistego odczuwania smaków,
    za 72 godziny mięśnie gładkie oskrzeli rozkurczą się i wzrośnie Twój poziom energii,
    za 2 tygodnie Twoje krążenie krwi będzie przyspieszone i w ciągu kolejnych dziesięciu tygodni będzie stale się poprawiało,
    za 3 do 9 miesięcy kaszel, katar i problemy z oddychaniem znikną, a pojemność Twoich płuc wzrośnie o 10%,
    za rok ryzyko wystąpienia u Ciebie zawału serca zmniejszy się o połowę,
    za 5 lat ryzyko wystąpienia u Ciebie udaru mózgu będzie takie samo jak u osoby niepalącej,
    za 10 lat ryzyko zachorowania na raka płuc będzie u Ciebie identyczne jak u osoby niepalącej,
    za 15 lat ryzyko wystąpienia u Ciebie zawału serca będzie takie samo jak u osoby niepalącej.
    Zwiększ zasobność swojego portfela!
    Rzucając palenie, staniesz się bogatszy, zaoszczędzając pieniądze wydawane na tytoń albo raczej na narzuconą przez rządzących akcyzę na produkty tytoniowe, która w niektórych krajach sięga aż 80%!
    • 5.12.2013, 17:34
  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na grupie Zdrowie i Uroda w temacie Strony www - polecam!

    Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Zdrowie i Uroda

  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na tablicy
    Każdego dnia w Polsce blisko 100 osób umiera na zawał serca. Powszechne przekonanie, obowiązujące do dziś w medycynie, jest takie, że jedną z głównych przyczyn zawału jest podwyższony cholesterol „zatykający” tętnice.
    Pod wpływem tych opinii kilka milionów Polaków zażywa codziennie leki obniżające stężenie cholesterolu. Dowiedziono jednak, że te leki wcale nie zmniejszają ryzyka śmierci z powodu zaburzeń kardiologicznych!
    Zdaję sobie sprawę, że te słowa mogą szokować. To, co mówię, jest absolutnym przeciwieństwem tego, czego zwykle uczy się na uczelniach medycznych. Sprzeczność tę wykazali najznamienitsi kardiolodzy. Potępiają oni fakt, że milionom ludzi z chorym sercem podaje się leki, które mają potencjalnie niebezpieczne skutki uboczne, podczas gdy istnieje naturalne rozwiązanie pozwalające na redukcję zagrożeń sercowo-naczyniowych bez leków lub przy ich minimalnym wykorzystaniu – i dotyczy to też osób, które przeszły już zawał lub udar mózgu!
    • 4.12.2013, 08:36
  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na tablicy
    Choroby autoimmunologiczne - przyczyny.
    Według dr. Douglasa Kerra, profesora wydziału medycyny amerykańskiego Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w Baltimore, „choroby autoimmunologiczne są coraz częstsze, a ekspozycja na toksyny i inne substancje chemiczne sprawia, że ryzyko zachorowania na nie staje się coraz większe. Badania naukowe są niezwykle wiarygodne, a ich wyniki – niepodważalne”.
    Znajdujące się w naszym otoczeniu toksyny są głównym czynnikiem prowadzącym do powstawania chorób autoimmunologicznych. Jednakże medycyna konwencjonalna zupełnie nie bierze tego pod uwagę.
    Lekarze próbują zatrzymać reakcje obronne za pomocą leków o gwałtownym działaniu, takich jak NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne), sterydy (np. kortyzon), oraz nowoczesne leki zwane immunosupresantami, takie jak inhibitory TNF-alfa.
    Jednakże leki te blokują działanie układu odpornościowego na tyle skutecznie, że pacjent jest z kolei narażony na rozwój infekcji lub zachorowanie na raka. Powodowane przez nie skutki uboczne stawiają pod znakiem zapytania skuteczność ich działania. Na krótką metę mogą one uratować życie, jednakże na dłuższą – nie mają żadnego wpływu na przyczyny chorób autoimmunologicznych.
    • 2.12.2013, 13:42
  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na tablicy
    Zapraszam do Grupy Podróż za jeden uśmiech.
    W Styczniu lecimy do Indii.
    • 28.11.2013, 17:31
  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na tablicy
    CHOLESTEROL : ważne informacje
    Szanowny Czytelniku,
    pomimo ostrzeżeń lekarzy takich jak profesor Philippe Even lub doktor Michel de Lorgeril dotyczących mitów o cholesterolu (wyjaśniają oni, że cholesterol nie jest przyczyną chorób układu krążenia, a statyny – leki sztucznie obniżające jego poziom we krwi – czynią więcej złego niż dobrego), większość z nas podchodzi do tej kwestii z dużą dozą nieufności: wolimy mieć niskie stężenie cholesterolu.
    Często więc zdarza się, że całkowicie zdrowe osoby robią wszystko, aby uniknąć cholesterolu znajdującego się w produktach bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe (w żółtkach jaj, wędlinach itp.).
    A przecież już od ponad ćwierć wieku wiadomo, że takie podejście, choć pozornie wydaje się rozsądne i uzasadnione, w rzeczywistości może być niebezpieczne. Wykazała to metaanaliza opublikowana w prestiżowym czasopiśmie medycznym British Medical Journal1.
    Dlaczego studenci medycyny o tym się nie uczą? To tajemnica. Dlaczego media nadal milczą na temat tego jakże intrygującego badania? Kolejna tajemnica.
    Czy powodem może być fakt, że publikacja ta potwierdziła, iż osoby, które nie miały zawału serca ani udaru mózgu, nie muszą obniżać poziomu cholesterolu? A to z kolei oznacza, że nie muszą zażywać leków, co zagraża interesom przemysłu farmaceutycznego? Jeszcze jedna tajemnica.
    We wspomnianym British Medical Journal przedstawiono wyniki sześciu badań klinicznych, podczas których na różne sposoby obniżano poziom cholesterolu u osób, u których nie wystąpiły wcześniej zdarzenia sercowo-naczyniowe (zawał serca lub udar mózgu).
    Wykorzystano do tego celu zarówno leki, jak i zmianę sposobu odżywiania. Każde z badań prowadzone było bardzo skrupulatnie, a wyniki porównywano z grupami kontrolnymi, w których nie wprowadzono żadnych zmian.
    Po podsumowaniu wyników okazało się, że u pacjentów, u których obniżono poziom cholesterolu, w stosunku do osób z grup kontrolnych:
    wystąpiło identyczne ryzyko zgonu z dowolnej przyczyny,
    wystąpiło identyczne ryzyko zgonu z powodu chorób serca,
    znacząco zwiększyło się ryzyko (o 43%) zgonu z powodu choroby nowotworowej,
    znacząco zwiększyło się ryzyko zgonu (aż o 76%) z powodu wypadku, samobójstwa lub – co najbardziej zaskakujące – gwałtownej śmierci z powodu morderstwa.
    Czy należy się dziwić?
    Mimo tego, że ciągle jesteśmy zachęcani do obniżania poziomu cholesterolu, zdrowy rozsądek nakazuje podchodzić do tego ostrożnie. W końcu cholesterol jest niezbędny dla funkcjonowania naszego organizmu. Stanowi on na przykład integralną część struktury naszych komórek, w tym komórek mózgu.
    Większość znajdującego się we krwi cholesterolu nie pochodzi z pożywienia. Jest on wytwarzany w wątrobie. Czy więc, wytwarzając cholesterol, Twój organizm chce sam siebie pomału zabić? Czy też może oznacza to, że jednak po prostu potrzebujesz tej substancji?
    Twój organizm potrzebuje cholesterolu,
    aby mógł poprawnie funkcjonować
    W przedstawionych badaniach zwiększone ryzyko zachorowania na raka wystąpiło tylko w jednej z grup pacjentów, którym podawano lek obniżający poziom cholesterolu, zawierający substancję czynną zwaną clofibrate. Ze względu na to, że związek pomiędzy przyjmowaniem substancji obniżającej poziom cholesterolu a zwiększonym ryzykiem wystąpienia nowotworu wykazało tylko jedno badanie, zależność ta nie dowodzi wpływu niskiego cholesterolu na zapadalność na raka.
    Z kolei zwiększenie ryzyka zgonu z powodu wypadku, samobójstwa lub w wyniku morderstwa było widoczne we wszystkich badaniach, bez względu na to, czy ich uczestnicy mieli obniżany poziom cholesterolu lekami czy poprzez zmianę diety.
    Nie można jednoznacznie stwierdzić, że istnieje bezpośredni związek pomiędzy tymi czynnikami. Jednakże wyniki badań sugerują, że przypadki te wystąpiły u osób, które przez kurację stały się bardziej skłonne do impulsywności, agresji czy depresji.
    Autorzy publikacji podają własne wytłumaczenie tego faktu:
    Istnieje szereg dowodów wskazujących na to, że zmiany w zakresie spożywania tłuszczów powodują zmiany neurochemiczne w mózgu, tym samym wpływając na zachowanie. U szczurów laboratoryjnych stwierdzono zmiany w ilości cholesterolu w błonach komórkowych komórek ośrodkowego układu nerwowego. Wpłynęło to na ich zdolność do pokonywania labiryntów, tolerancję bólu i poziom aktywności fizycznej. U małp będących na diecie ubogiej w tłuszcze nasycone i cholesterol (zgodnej z wytycznymi American Heart Association) stwierdzono znaczący wzrost agresji w porównaniu do małp, w których diecie znajdowało się dużo tłuszczu i cholesterolu.
    Jednakże naukowcy dodają również, że do tej pory nie przeprowadzono analogicznych badań z udziałem ludzi. Zaznaczają jednocześnie, że inne badania z udziałem: przestępców, osób cierpiących na zaburzenia zachowania lub skazanych za przemoc wykazały w ich organizmie niski poziom cholesterolu.
    Podsumowanie
    Obniżanie poziomu cholesterolu jest zalecane przez lekarzy jako konieczność. Każe się o to dbać wszystkim, nawet osobom, które nigdy nie przeszły ani zawału, ani udaru. Obecnie każdy, kto nie martwi się o obniżenie poziomu cholesterolu, uważany jest za szaleńca...
    Tymczasem wszystko wskazuje na to, że niski poziom cholesterolu może mieć całkiem nieprzewidziane i groźne skutki.
    Zdrowia życzę!
    Jean-Marc Dupuis
    **********
    Najnowsza książka Jeana-Marca Dupuis wreszcie po polsku
    Najlepsze artykuły POCZTY ZDROWIA teraz jako e-book!
    Najnowsza, pierwsza wydana po polsku książka Jeana-Marca Dupuis „Kroniki Poczty Zdrowia“, która właśnie dziś ukazała się w formie elektronicznej (plik PDF), zawiera najciekawsze artykuły z newslettera Poczta Zdrowia.
    Można ją w całości (ma 138 stron) lub w dowolnym fragmencie wydrukować na drukarce (jest tak przygotowana graficznie, aby zużyć jak najmniej tuszu czy tonera), wpiąć do segregatora i mieć zawsze pod ręką.
    Jest także świetnym prezentem dla tych osób, których zdrowie jest dla Ciebie ważne, a które nie posiadają komputera, albo nie lubią czy nie potrafią z niego korzystać.
    Kliknij tutaj, aby ją otrzymać lub dowiedzieć się więcej na jej temat.
    Jean-Marc Dupuis swoje wynagrodzenie z tytułu praw autorskich ze sprzedaży tej książki przekazał w całości Instytutowi Ochrony Zdrowia Naturalnego – organizacji non-profit, która broni prawa każdego człowieka do wyboru swojego sposobu leczenia.
    Zakup „Kronik Poczty Zdrowia“ to również forma wsparcia tej ważnej idei oraz działań Instytutu w Polsce.
    **********
    Źródła:
    (1) Muldoon MF, et al. Lowering cholesterol concentrations and mortality: a quantitative review of primary prevention trials. BMJ 1990;301:309-14.
    • 23.11.2013, 13:33
  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na tablicy
    W tej chwili warto pomyśleć poważnie o wzmocnieniu odporności organizmu, najlepiej przy zastosowaniu naturalnych produktów.
    Np. cytrusów zawierających m.in. witaminę C.
    Zabezpiecza nie tylko przed przeziębieniami itp. Także przed dużo poważniejszymi zachorowaniami.
    Smacznego i na zdrowie.
    • 22.11.2013, 18:11
  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na tablicy
    Proponuję lekturę b. ciekawych wypowiedzi nt. prawdziwych przyczyn poważnych zachorowań na stronie "Poczta zdrowia", jak również załączone tam linki do innych stron.
    http://www.pocztazdrowia.pl/gdy-twoj-organizm-atakuje-...
    • 16.11.2013, 16:56
  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na tablicy
    Dlaczego w klubach fitness oferuje się jedynie syntetyczne/chemiczne preparaty, skoro co najmniej kilka firm produkuje odpowiedniki jedynie naturalnego pochodzenia?
    • 13.11.2013, 10:30
  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na tablicy
    CZY POWIINIŚMY SIĘ OCZYSZCZAĆ?
    POD ROZWAGĘ:
    http://www.pocztazdrowia.pl/gdy-twoj-organizm-atakuje-...
    • 11.11.2013, 08:19
  • Wojciech Stolarczyk
    Wpis na tablicy
    Zapraszam do Grupy "Podróż za jeden uśmiech".
    W Styczniu lub w Lutym lecimy do Indii, na 14 dni.
    • 10.11.2013, 18:06
Wyślij zaproszenie do