Iwona

Iwona Osmólska Student, Uniwersytet
Ekonomiczny w
Krakowie

Temat: Mycie i dezynfekcja jaj

Witam,

mam pytanie odnośnie metod mycia i dezynfekcji jaj w zakładach garmażeryjnych - interesują mnie limity potrzebne do CCP.
Być może ktoś już "przerabiał" ten temat i może mnie nakierować na odpowiednie wytyczne.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź:)Iwona Osmólska edytował(a) ten post dnia 16.12.09 o godzinie 00:35
16.12.2009, 00:34

Temat: Mycie i dezynfekcja jaj

.........Jan Kludziak edytował(a) ten post dnia 03.08.10 o godzinie 08:19
17.12.2009, 21:32
Karol

Karol Maciejewski Menedżer Jakości,
Konsultant ISO,
HACCP, REDcert,
ISCC, G...

Temat: Mycie i dezynfekcja jaj

Być może ktoś już "przerabiał" ten temat i może mnie nakierować na odpowiednie wytyczne.

Spotkałem się z dwoma metodami dezynfekcji jaj - termiczna - zaparzyć wrzątkiem jajka przez ok. 15 sekund, druga naświetlanie w naświetlarce - czas wg. wskazań urządzenia - też ok 15 sekund...
A dlaczego chcesz zrobić na jajkach CCP - nie wystarczy CP?

-- (...) Zobacz więcej
18.12.2009, 13:40
Radosław

Radosław Szczerski Specjalista ds.
Systemów
Zarządzania/
Doradca/ Auditor/
T...

Temat: Mycie i dezynfekcja jaj

zgadzam sie z Karolem,

z jajami w gastronomii jest za dużo zabawy :) widziałem jak ludzie na formularzach sumują np czas naświetlania (40s + 40s + 40s ... równa się, przeniesienie na 2gą stronę itd.) ???????

...a standardowa lampa UV ma około 8000h czasu skutecznego działania promieniowania (które jeszcze zabija) to daje jakieś 2000000 jaj !!! - biorąc pod uwagę średnie roczne zużycie jaj w restauracji urządzenie z lampą może działać 8-10 lat

moim osobistym zdaniem robienie zapisów z tej czynności w zakładach gastronomicznych jest naleciałością - stanem zastanym - tak jak w przypadku przylepianych, zatłuszczonych, nieczytelnych i nie czytanych instrukcji GHP/GMP/BHiP :( na scianach które swoją droga mają być czyste, zmywalne i nienasiakliwe

... a płucząc mięso po rozmrożeniu lub wykonując wiele innych procesów tzw brudnych - nie prowadzi się z tego zapisów - ważne żeby te czynności były wykonane przez pracownika prawidłowo - a na mięsie też może być salmonella i papierków się nie robi

ważniejsze jest kiedy się naświetla - niektóre zakłady robia to bezpośrednio po przyjęciu surowca (a salmonella jeżeli jest w środku podobno może z czasem migrować na powierzchnię :( dodatkowo pozostaje czystość jaj przed naświetleniem (odchody itp)- patrzymy na papierki a ważniejsze jest odpowiednie zastosowanie technologii nawet przy "jajach"

Inne podejście do jaj mają fermy niosek :) ale to inna (...) Zobacz więcej
28.12.2009, 12:26

konto usunięte

Temat: Mycie i dezynfekcja jaj

Iwona Osmólska:
Witam,

mam pytanie odnośnie metod mycia i dezynfekcji jaj w zakładach garmażeryjnych - interesują mnie limity potrzebne do CCP.
Być może ktoś już "przerabiał" ten temat i może mnie nakierować na odpowiednie wytyczne.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź:)Iwona Osmólska edytował(a) ten post dnia 16.12.09 o godzinie 00:35

Wykonuje Księgi Haccp. Zapraszam na http://synergia-haccp.pl
30.12.2009, 20:37

konto usunięte

Temat: Mycie i dezynfekcja jaj

Ja spotkałam się z różnym podejściem Sanepidu (z jednego województwa!!!) do tematu. Sanepid z pewnych powiatów wymaga, aby dezynfekcja jaj była CCP (wtedy trzeba np. monitorować czas dezynfekcji jaj i temp. wody), a dla innych powiatów dezynfekcja jaj nie stanowi CCP. Patrząc na drzewko decyzyjne i odpowiadając na pytanie "Czy etap jest specjalnie zaplanowany w celu wyeliminowania zagrożenia" - odpowiedź nasuwa się "TAK, a skoro "TAK" - to jest (...) Zobacz więcej
7.01.2010, 19:15
Radosław

Radosław Szczerski Specjalista ds.
Systemów
Zarządzania/
Doradca/ Auditor/
T...

Temat: Mycie i dezynfekcja jaj

Aleksandra S.:
Ja spotkałam się z różnym podejściem Sanepidu (z jednego województwa!!!) do tematu. Sanepid z pewnych powiatów wymaga, aby dezynfekcja jaj była CCP (wtedy trzeba np. monitorować czas dezynfekcji jaj i temp. wody), a dla innych powiatów dezynfekcja jaj nie stanowi CCP. Patrząc na drzewko decyzyjne i odpowiadając na pytanie "Czy etap jest specjalnie zaplanowany w celu wyeliminowania zagrożenia" - odpowiedź nasuwa się "TAK, a skoro "TAK" - to jest to CCP.

przykre co piszesz, ale może być prawdziwe jak wiele innych rzeczy w Polsce - ktoś tylko zapomniał chyba (1 i 2 strona dyskusji), że zagrożenie jeżeli jest to i tak pozostaje nawet po naświetlaniu UV w postaci milionów/miliardów komórek wewnątrz jaja (ilość bakterii zeleży w jakiej temp jaja były przechowywane - optymalna temp. magazynowania jaj pod względem namnażania sie Salmonelli jest poniżej +7 stC oraz od czasu - 4 komórki z jednej w godzinę :o

jeżeli jajo ma już bakteryjkę (a jest to zagrozenie realne)to naświetlanie niczego nie eliminuje (wyłącznie na skorupce) i uznaie tego jako CCP nie ma sensu - jeżeli nasz dostawca miał wpadki to lepiej poszukać innego niż ustanawiac CCP na naświetlaniu - a i tak przy dalszej obróbce pracownicy wsadzą paluszki do wnętrza jajeczka - to samo jest przy mięsie, które też może mieć tą i wiele innych ciekawszych bakterii :)

Uważam że trzeba na spokojnie bronić swojej wiedzy i swojego systemu jeżeli widzimy słuszność po naszej stronie - problem jest wtedy kiedy i u nas z wiedzą o zagrożeniach w produkcji żywności też jest kiepsko - pozostaje nam wszystkim chyba tylko ustawiczne szkolenie i wiara w ludzi ;) ... hmm chyba z tą wiarą się zagalopowałem :)

pozdrawiam

ps jeżeli ktoś nie daje sobie rady z tzw "drzewkiem" niech je zetnie i stosuje wyłącznie "priorytet zagrożeń", który działa na bazie wiedzy i zdrowego rozsądku (P=AxB )Radosław Szczerski edytował(a) ten post dnia 26.01.10 o godzinie 23:53
26.01.2010, 23:50

konto usunięte

Temat: Mycie i dezynfekcja jaj

Karol Maciejewski:
Być może ktoś już "przerabiał" ten temat i może mnie nakierować na odpowiednie wytyczne.

Spotkałem się z dwoma metodami dezynfekcji jaj - termiczna - zaparzyć wrzątkiem jajka przez ok. 15 sekund, druga naświetlanie w naświetlarce - czas wg. wskazań urządzenia - też ok 15 sekund...
A dlaczego chcesz zrobić na jajkach CCP - nie wystarczy CP?

--
Pozd. Karol

Ja na wrzątek bym się nie pisał :). Jak już, to naświetlanie.
14.02.2010, 18:23

konto usunięte

Temat: Mycie i dezynfekcja jaj

Najlepszą metodą jest tu naświetlanie. Zanurzenie (...) Zobacz więcej
19.05.2010, 02:35
Magdalena

Magdalena Brenk specjalista ds.
bezpieczeństwa
żywności, dietetyk,
intend...

Temat: Mycie i dezynfekcja jaj

Są też środki chemiczne, rzadko stosowane, ale jednak. (...) Zobacz więcej
6.01.2011, 13:12
Andrzej

Andrzej Kwiatkowski Współwłaściciel,
ajkwiatkowscy.pl

Temat: Mycie i dezynfekcja jaj

Witam
Proponuję najbezpieczniejsze rozwiązanie czyli dezynfekcja wodnym roztworem dwutlenku chloru. (Armex 5) proszę poczytać na http://ajkwiatkowscy.pl
9.03.2011, 14:17

konto usunięte

Temat: Mycie i dezynfekcja jaj

ja nie (...) Zobacz więcej
11.01.2012, 19:52
Michał

Michał Schulz Specjalista ds.
systemów
zarządzania,
Makromor Sp. z o.o.

Temat: Mycie i dezynfekcja jaj

.:
Patrząc na drzewko decyzyjne i odpowiadając na pytanie "Czy etap jest specjalnie zaplanowany w celu wyeliminowania zagrożenia" - odpowiedź nasuwa się "TAK, a skoro "TAK" - to jest to CCP.

Ale trzeba pamiętać, ze najpierw szacujemy prawdopodobieństwo wystąpienia zagrożenia i jego skutki.
Można więc (oczywiście przy określonych warunkach - np. jaja od sprawdzonego dostawcy, dobre warunki przechowywania, potrawy z jaj wyłącznie po obróbce termicznej) naświetlanie potraktować po prostu jako element dobrej praktyki.
Zresztą tak jak wcześniej tu napisano zapisy np. z czasu naświetlania to często "sztuka dla sztuki"
13.01.2012, 01:07
Michał

Michał Nycz Jeronimo Martins
Polska S.A.

Temat: Mycie i dezynfekcja jaj

Ja mam pytanie około tematu:
Koleżanka poinformowała mnie iż weszły w nowym roku jakieś przepisy odnośnie przechowywania jajek- twierdzi ona iż od nowego roku jajek nie powinno się przechowywać w warunkach chłodniczych (chodzi mi tutaj o kwestie obrotu jajkami w handlu detalicznym).
Czy to (...) Zobacz więcej
25.01.2012, 20:20
Rafał

Rafał T. Aktor/Ochroniarz

Temat: Mycie i dezynfekcja jaj

Ja wiem jedno Papier wsio przyjmnie a zycie pisze inne scenariusze bo (...) Zobacz więcej
2.03.2012, 00:47
Rafał

Rafał T. Aktor/Ochroniarz

Temat: Mycie i dezynfekcja jaj

Panie Michale moze tu pan znajdzie wartościowe informacje http://www.ppr.pl/artykul-system-regulacji-rynku-drobi...
2.03.2012, 00:49



Przeglądaj dyskusje w tej grupie

Setki wypowiedzi

Zobacz o czym się teraz dyskutuje

Pytania i odpowiedzi

Znajdź odpowiedź na swoje pytanie

Wyślij zaproszenie do