Edyta

Edyta G. menedżer -
diagnozuję i leczę

Temat: HACCP w osiedlowym sklepie spożywczym

Mam pytanie - jaki system musi mieć wdrożony mały sklep spozywczy? Czy wystarczy GHP? Czy musi być Księga HACCP?
Jakie przepisy to regulują? Wiem, ze mali mają mieć wdrożone instrukcje dobrej praktyki higienicznej ale co to znaczy "mały sklep"? Czy to jest określane po wielkości obrotów, powierzchni lokalu czy ilosci osób zatrudnionych? Podajcie mi prosze jakieś odniesienia (...) Zobacz więcej
24.10.2008, 10:40
Agnieszka

Agnieszka (. Pracownik
naukowo-dydaktyczny

Temat: HACCP w osiedlowym sklepie spożywczym

Teoretycznie istnieje taka możliwość, że GHP może w przypadku małego przedsiębiorstwa wystarczyć. Z tego co jednak wiem od małych sklepikarzy i samego Sanepidu, przychodzący na kontrole wymagają księgi HACCP. Jedynym przepisami jakie to regulują są: Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Przepisy te nakładają na wszystkich działających w sektorze spożywczym wprowadzenie systemu HACCP. Nie doczytałam się tam (...) Zobacz więcej
24.10.2008, 21:50
Mieczysław

Mieczysław Obiedziński Auditor Wiodący TÜV
SÜD MS

Temat: HACCP w osiedlowym sklepie spożywczym

Witam,

Otóż:

Rozporządzenie 852/2004 nakazuje zachowanie elastyczności, aby procedury HACCP mogły być stosowane w każdej sytuacji, w tym w małych przedsiębiorstwach.

Dla małego sklepu system HACCP może się zmieścić na 2 stronach i jest to (poza wstępem) analiza zagrożeń. Jeżeli z analizy zagrożeń wynika, że nie ma ryzyka wystąpienia zagrożenia, i GMP/GHP pozwalają zachować bezpieczeństwo to na tym koniec.

Myślę te ten dokument pozwoli rozwiać wątpliwości: wytyczne do rozporządzenia 852/2004

http://www.gis.gov.pl/index.php?option=com_content&tas...

Należy jeszcze raz podkreślić, iż taki wariant jest jedynie możliwy przy pełnym zachowaniu wymogów GMP/GHP.

Zła argumentacja (analiza zagrożeń) i nieprzestrzeganie zasad GMP/GHP może być argumentem dla inspekcji o mandacie za brak HACCP.
24.10.2008, 22:57
Paulina

Paulina Nowak International
Recruitment
Specialist

Temat: HACCP w osiedlowym sklepie spożywczym

Tylko, czysto teoretycznie możemy założyć, że nie ma zagrożeń.
W praktyce wygląda to zupełnie inaczej i zupełnie inaczej wygląda w oczach urzędnika - który najczęściej nie ma zielonego pojęcia jak powinna wyglądać prawidłowa księga HACCP. Urzędas chce punktów krytycznych!

Moje zdanie to:
stworzyć księgę HACCP. Oczywiście, jak tu przedmówca wspomniał wcześniej nie będzie ona zbyt obszerna.
Proszę w niej zamieścić Dobrą Praktykę Higieniczną a o produkcyjnej dać tylko wzmiankę, że nie obowiązuje. Zalecam napisanie kilku zdań dlaczego nie obowiązuje (wystarczy w terminologii odnaleźć regułę GMP i jej zaprzeczyć)
Często (tak było w moich przypadkach, gdzie wdrażałam HACCP) "panie z sanepidu" dowalają się do najmniej istotnych rzeczy (skoro ciągle mówi się o GHP i GMP to musi to być coś ważnego
- nie:-)to dlaczego tego nie ma w Pani sklepie - za głu...żeby wiedzieć że nie obowiązuje.
Mając sklep spożywczy musiała mieć Pani wcześniej jakieś szkolenia: minimum sanitarne i bhp. W księdze robimy odnośnik gdzie to się znajduje (np.w dokumentacji u księgowej czy właściciela firmy w domu) Do księgi dokładamy istniejące instrukcje jak np. mycia i dezynfekcji rąk - bo to było zawsze. Tak naprawdę proszę pozbierać wszystko co Pani wcześniej miała. Elementem w księdze mogą być także zapiski w Pani terminarzu czy też zdjęcia z reklamacji. To w jaki sposób myje i dezynfekuje lady chłodnicze (o ile takie są), faktury za zakupione środki chemiczne są też mile widziane (oczywiście wskazanie gdzie one się znajdują)
Proszę powoli czytać punkty: zasady wdrożenia HACCP i zastanawiać się co dotyczy Pani a co nie.
Więcej niestety nie mogę doradzić bo nie wiem jak wygląda Pani sklep, jakie są tam urządzenia, ilu pracowników, ile pomieszczeń itp.
Powoli i mozolnie dojdzie Pani do tego, że stworzyła DZIEŁO SZTUKI :-)

Jeśli będą jakieś kłopoty proszę pytać służę pomocą.
(...) Zobacz więcej
25.10.2008, 10:26
Edyta

Edyta G. menedżer -
diagnozuję i leczę

Temat: HACCP w osiedlowym sklepie spożywczym

Bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi :)
Gdzieś na jakiejś stronie znalazłam informację o tym włąśnie, że mały sklep nie musi mieć księgi, że wystarczą tylko proste instrukcje i szkolenie pracowników. Jednak włąśnie nie było tam żadnej informacji w odniesieniu do prawa. Jak przypomne sobie stronę (...) Zobacz więcej
25.10.2008, 12:19
Grażyna

Grażyna T. specjalista d/s
bhp,pasjonatka magii
roślin - zapraszam
d...

Temat: HACCP w osiedlowym sklepie spożywczym

Małe sklepy wprowadzają tylko Dobra Praktykę Higieniczną.
Gotowe procedury i instrukcje można kupić w - http://oddk.pl
26.10.2008, 09:02
Mieczysław

Mieczysław Obiedziński Auditor Wiodący TÜV
SÜD MS

Temat: HACCP w osiedlowym sklepie spożywczym

Grażyna T.:
Małe sklepy wprowadzają tylko Dobra Praktykę Higieniczną.
Gotowe procedury i instrukcje można kupić w - http://oddk.pl

A Dobre Praktyki Produkcyjne?
26.10.2008, 22:21
Edyta

Edyta G. menedżer -
diagnozuję i leczę

Temat: HACCP w osiedlowym sklepie spożywczym

A w sklepie spożywczym jest jakaś produkcja? Czy chodzi o ścieżkę:
producent -> hurtownia -> sklep - (...) Zobacz więcej
26.10.2008, 23:56

Temat: HACCP w osiedlowym sklepie spożywczym

Krojenie mięska, wędlin - wszystkie te procesy, w wyniku których przerabiamy w jakiś sposób produkt spożywczy, można już nazwać produkcją. Np. sklep dostaje duży kawał sera i sprzedaje je w pokrojonych kostkach.
A jeśli jest produkcja, to też mogą być jej (...) Zobacz więcej
28.10.2008, 20:40
Agnieszka

Agnieszka (. Pracownik
naukowo-dydaktyczny

Temat: HACCP w osiedlowym sklepie spożywczym

Oczywiście, ze w sklepie nie ma produkcji - jest tam handel. Krojenie na mniejsze kawałki, plasterki to konfekcjonowanie. W sklepie wprowadza się oprócz Dobrej Praktyki Higienicznej Dobra Praktykę Handlową. Jest to dokładnie to samo co Dobra Praktyka Produkcyjna tyle że wszędzie słowo Produkcja zastąpiona słowem Handel.
Nie mogę zgodzić się że Dobre Praktyki w zupełności wystarczą. Są to niestety nieaktualne informacje. Opis produktu, analiza zagrożeń muszą być przeprowadzone, nawet dla małego sklepu spożywczego. Oczywiście często (ale nie zawsze) w wyniku tej analizy okazuje się że nie ma potrzeby ustanawiania Krytycznych Punktów Kontroli, więc dalsze działanie systemu opiera się na Dobrych Praktykach.
Z doświadczenia powiem, że nie polecam korzystania z gotowych dokumentów. Oczywiście warto się nimi inspirować przy pisaniu własnej dokumentacji, ale jedynie inspirować. często dokumentacja ta jest dość "kwadratowa" i nijak nie przystająca do życia. Wygodniej będzie stworzyć coś samemu, bo wtedy jest szansa ograniczenia (...) Zobacz więcej
29.10.2008, 19:13
Edyta

Edyta G. menedżer -
diagnozuję i leczę

Temat: HACCP w osiedlowym sklepie spożywczym

Mam jeszcze jedno pytanie:
Czy firma która szkoli z GHP/GMP musi miec jakieś uprawnienia/zezwolenia? Czy chodzi tylko o to aby mieć papier o ukończeniu szkolenia przez pracownika i nie ważne kto nam go wyda?

Czy takie potwierdzenie (papier) o ukończeniu szkolenia musi być wydany przez jakąś SPECJALNĄ firmę? Wiem, że tego typu szkolenia przeprowadza sanepid ale czy sa honorowane zaświadczenia wydane przez jakąś inną firmę, (...) Zobacz więcej
20.11.2008, 11:42
Grażyna

Grażyna T. specjalista d/s
bhp,pasjonatka magii
roślin - zapraszam
d...

Temat: HACCP w osiedlowym sklepie spożywczym

Witam!
Sanepid już nie wykonuje takich szkoleń,zajmują się tym firmy,które się na tym znają, maja wykształcenie w tym kierunku lub doświadczenie zawodowe np. bhp- owie lub pracownicy sanepidu.
Osobiście moja firma wykonuje takie szkolenia;
http://cu-tor-bhp.net
21.11.2008, 10:18
Teresa

Teresa Mielke niezależny ekspert
ds.systemu HACCP

Temat: HACCP w osiedlowym sklepie spożywczym

PRZYGOTOWYWALAM JUŻ WIELOKROTNIE DOKUMENTACJĘ DO SKLEPU SPOŻYWCZEGO, KTÓRĄ BYŁA AKCEPTOWANA PRZEZ KONTROLĘ URZĘDOWĄ.
ZGODNIE Z PRAWEM KONTROLA URZĘDOWA MA TAK ZWANE ,,ELASTYCZNE PODEJŚCIE" I W ZALEZNOSCI OD OBIEKTU I RODZAJU DZALALNOSCI TE WYMAGANIE TROCHĘ SIĘ RÓZNIĄ.BARDZO WAŻNE SĄ SZKOLENIA PERSONELU
I UDKUMENTOWANIE,ŻE DOKONANO WSZELKIEJ STARNNOŚCI,ŻE PRODUKT
W CZASIE, KIEDY PRZEBYWAŁ W SKLEPIE NIE (...) Zobacz więcej
6.12.2008, 23:10
Grażyna

Grażyna T. specjalista d/s
bhp,pasjonatka magii
roślin - zapraszam
d...

Temat: HACCP w osiedlowym sklepie spożywczym

szkolenia to podstawa,edukacja personelu a przede wszystkim właściciela (...) Zobacz więcej
7.12.2008, 21:09
Emilia

Emilia Dudek Właściciel, Własna
działalnośc
gospodarcza

Temat: HACCP w osiedlowym sklepie spożywczym

Polecam szkolenia Haccp na portalu:

http://haccp-online.com.pl

Pozdrawiam,
Emilka
13.10.2011, 15:32



Przeglądaj dyskusje w tej grupie

Setki wypowiedzi

Zobacz o czym się teraz dyskutuje

Pytania i odpowiedzi

Znajdź odpowiedź na swoje pytanie

Wyślij zaproszenie do