Reklama: Adriana została znaleziona przez rekrutera w GoldenLine. Powtórz jej sukces!
Jan

Jan Z. Liquid Studio

Temat: Sos Teriyaki

Piotr Biesiadecki:
Jan Z.:
Sos Teriyaki:

składniki;

0,5 litra sosu sojowego
0,75 litra wody
420g cukru
3 jabłka
3 cebule
4g świeżego imbiru

sposób przygotowania;

Wszystkie składniki wrzucić do garnka (jabłka i cebule mają być w całości) gotować na małym ogniu przez 1 godzinę.

THE END
No coz, chcialbym zobaczyc jak wyglada garnek po godzinie gotowania. Ta ilosc plynu ledwo zakrywa jablka i cebule, chyba ze sa baardzo male. A poza tym, jak napisales, od przyjeciela koreanczyka przepis, to nie jest japonski przepis na teriyaki. Klasyczny przepis na japonski teriyaki to:
1/2 l sosu sojowego, 1/2 l mirin, 2-3 lyzek cukru, zagotowujemy w garnuszku ok 15 min. potem mozna "modyfikowac" za pomoca sake, imbiru, octu ryzowgo, ale napewno nie uzywa sie wody!!!

Powiem tak, on podawał mi przepis na ilości restauracyjne, tj. każda proporcja wg jego przepisu jest 5x większa(EDIT: 6x większa), faktycznie teraz zauważyłem, że podając ten przepis nie zmniejszyłem odpowiednio ilości jabłek i cebuli powinno być po 1 jabłku i 1 cebuli, poniżej przepis "dosłowny" od mojego przyjaciela ;)

sos sojowy 3 litry
woda 4,5 litra
cukier 2,5 kg
3 jabłka
3 cebule
świeży imbir 20g

wszystko gotować na małym ogniu przez 1 godzinę

P.S. może słowo "gotować" nie jest tu adekwatne, chodzi o to, żeby trzymać to na granicy wrzenia...Jan Z. edytował(a) ten post dnia 16.08.10 o godzinie 21:46
16.08.2010, 21:45
Piotr

Piotr Biesiadecki Szef produkcji,
Granpian, Handa-
Japonia

Temat: Sos Teriyaki

Piotr Biesiadecki:
Oj,oj, czy nie za duzo wody? Tak naprawde, niepotrzebna jest "ta" woda.Bo z kolei przy takiej ilosci plynow, to jablko i cebula nie bedzie odczuwalne. To tak, jakbys robil rosol z bulionu,z jednej marchewki i jednej cebuli na 8 litrow rosolu. Nadal stwierdzam, ze to nie jest przepis na JAPONSKI teriyaki.
17.08.2010, 06:30
Jan

Jan Z. Liquid Studio

Temat: Sos Teriyaki

Piotr Biesiadecki:
Piotr Biesiadecki:
Oj,oj, czy nie za duzo wody? Tak naprawde, niepotrzebna jest "ta" woda.Bo z kolei przy takiej ilosci plynow, to jablko i cebula nie bedzie odczuwalne. To tak, jakbys robil rosol z bulionu,z jednej marchewki i jednej cebuli na 8 litrow rosolu. Nadal stwierdzam, ze to nie jest przepis na JAPONSKI teriyaki.

A ja podbijam i też stwierdzam, że to nie jest przepis na Japoński Teriyaki...
Nigdzie nie mówiłem, że przepis, który podaje jest przepisem na "JAPOŃSKI" sos Teriyaki...
23.08.2010, 15:33
Jakub

Jakub Hartman Kuchnia Japonska od
A do Z

Temat: Sos Teriyaki

Piotr Biesiadecki:
Piotr Biesiadecki:
Oj,oj, czy nie za duzo wody? Tak naprawde, niepotrzebna jest "ta" woda.Bo z kolei przy takiej ilosci plynow, to jablko i cebula nie bedzie odczuwalne. To tak, jakbys robil rosol z bulionu,z jednej marchewki i jednej cebuli na 8 litrow rosolu. Nadal stwierdzam, ze to nie jest przepis na JAPONSKI teriyaki.


Oczywiscie ze nie jest przepis na japonski sos teriyaki :) ale niestety co raz wiecej "skosnych" opanowuje sushi bary a dodatek wody jest dla nich niezbedny.. sam sie spotkalem z taka koncepcja na sos :)
24.08.2010, 16:29
Piotr

Piotr Biesiadecki Szef produkcji,
Granpian, Handa-
Japonia

Temat: Sos Teriyaki

No coz, skoro lapiemy sie za slowka. W/g podanej receptury Twojego przyjaciela "koreanczyka" wynika ze na:
0,5 litra sosu sojowego
0,75 litra wody
420g cukru
3 jabłka
3 cebule
4g świeżego imbiru

poprawiasz na po 1 jablku i 1 cebuli, przy tej ilosci w/w skladnikow
Potem podajesz info ze
że podając ten przepis nie zmniejszyłem odpowiednio ilości jabłek i cebuli powinno być po 1 jabłku i 1 cebuli, poniżej przepis "dosłowny" od mojego przyjaciela ;)
sos sojowy 3 litry
woda 4,5 litra
cukier 2,5 kg
3 jabłka
3 cebule
świeży imbir 20g


To tak naprawde powinno byc po pol jablku i pol cebuli. Ale niewazne.
Widzisz, mowimy w dziale o japonskiej kuchni, wiec mysle ze powinnismy trzymac sie tej linii. A wiec jak mowimy o sosie teriyaki, to automatycznie myslimy ( chyba?)o japonskiej kuchni. Ty rowniez nie podales info, ze to jest teriyaki koreanskie, a wiec kazdy pomysli AUTOMATYCZNIE o kuchni japonskiej.
A tak przy okazji, probowales ten sos? Hmmmmmm.......Piotr Biesiadecki edytował(a) ten post dnia 25.08.10 o godzinie 18:05
25.08.2010, 17:51
Sebastian

Sebastian Dudek Retail & Supply
Chain Manager -
Otwarty na
propozycje

Temat: Sos Teriyaki

Bartosz Szczęśniak:
Sebastian Dudek:
Tu głownie chodzi o te z prasowanymi lisciami alg morskich tzw nori.
lisciami czy liśćmi ;) ?
kransnorosty mają liście?

Teraz lepiej?
25.08.2010, 18:06

Temat: Sos Teriyaki

Sebastian Dudek:
Teraz lepiej?
podręcznikowo!
26.08.2010, 19:10

Następna dyskusja:

SOS! Studencie przygotuj si...




Zobacz dyskusje w grupie sushi

Aktualne tematy

Zobacz o czym się teraz dyskutuje

Problemy i porady

Znajdź odpowiedzi na swoje pytania

Wyślij zaproszenie do