Vital

Vital L. Forti et fideli
nihil difficile.

Temat: Toaleta w barze lub knajpie - jak wybrnąć?

Witam,
Jeżeli ktoś miał podobną sytuację i udało sie ją pomyślnie rozwiązać, to proszę podzielić się doświadczeniem (można też na PW).
Sytuacja początkowa:
Jest lokal, który trzeba dostosować do punktu malej gastronomii - baru.
Ma bardzo ograniczoną przestrzeń sali, a unijne przepisy i sanepid na ich podstawie wymagają, żeby posiadał oddzielne toalety dla meżczyzn, kobiet i osob niepelnosprawnych.
Nie dyskutuję o słuszności załozeń, ale przy spełnieniu tego wymogu nie pozostaje miejsca na prowadzenie działalności własciwej. :(
W jaki sposób mozna owemu wymaganiu sprostac, nie przeksztalcajać baru w toaletę publiczną?
DODATKOWO: Bar nie posiada miejsc siedzacych, produkt konsumuje się tylko na stojaco. Pojemność maksymalna - do 20 osób. Dozwolona jest sprzedaż alkoholi.

Z góry dziękuję za konkretne i (...) Zobacz więcej
16.11.2010, 23:39
Krzysztof Karol

Krzysztof Karol Grymuza Projektant
Technolog, Centrum
Technologii PKiDT

Temat: Toaleta w barze lub knajpie - jak wybrnąć?

Witam.
Najrozsądniej w takim przypadku zlecić wykonanie projektu technologicznego dla punktu gastronomicznego. Jestem przekonany, że doświadczony projektant poradzi sobie z tym problemem. Projekt bedzie uzgodniony z rzeczoznawcami sanepid, bhp i p.poż. Wszystkie problemy zostaną rozwiązane nawet te, których Pan nie zauważył.
Polecam wykonanie takiego projektu.
Wykonuję projekty technologiczne między innymi dla gastronomii. Dokumentacja wykonywana jest ze szczególną starannością, zawiera szczegółowe opisy i rysunki z doborem i rozmieszczeniem urządzeń i niezbędnych instalacji.
Projekty technologiczne zawierają wymagane uzgodnienia / bhp, ppoż. i sanepid /.
Jakość projektów potwierdzają otrzymane referencje.
Zapraszam do współpracy wszystkich zainteresowanych z całego kraju.

http://centrumtechnologii.neostrada.pl
tel.505 11 87 84
pkidt@neostrada.pl
17.11.2010, 06:37

konto usunięte

Temat: Toaleta w barze lub knajpie - jak wybrnąć?

Zg z ustną informacją otrzymaną z Sanepidu w lokalu na 20 osób wystarczy 1 toaleta dla klienta. Niestety bez toalety nie może być alkoholu.

Z doświadczenia wiem, że w większych lokalach niż na 20 osób, gdy jest to nowy lokal przepisy są przestrzegane przez Sanepid rygorystycznie, czyli dwie toalety i koniec - męska mniejsza i damska/dla niepełnosprawnych większa, bez przedsionka o określonych wymiarach by zmieścił się wózek.
Toaleta damska może być również toaletą dla niepełnosprawnych.

W lokalach gastr. istniejących, nawet tych większych, w których była jedna toaleta, brak jest warunków na wybudowanie drugiej np. w zabytkowych budynkach, sytuacja taka często jest akceptowana przez Sanepid.

Zacznij od dobrego projektanta technologicznego, jeśli jesteś zainteresowany mam kontakt do osoby z którą współpracowałam w Warszawie. Sam możesz wybrać się do sanepidu i omówić temat, ale to projektant zazwyczaj już prowadzi rozmowy z sanepidem.

Pamiętaj o toalecie dla personelu, zresztą na jej brak też jest rozwiązanie. I o oddzielnych wyciągach wentylacyjnych, ale to już po stronie projektantów wentylacji.
Jak masz pytania pisz na priva.Katarzyna Cieślak edytował(a) ten post dnia 23.11.10 o godzinie 11:59
23.11.2010, 10:13
Michał

Michał Stępień Projektant technolog

Temat: Toaleta w barze lub knajpie - jak wybrnąć?

Zaciekawiło mnie i pierwszy raz słyszę o czymś takim "Pamiętaj o toalecie dla personelu, zresztą na jej brak też jest rozwiązanie.." Chciałbym poznać tajemnicę?
z góry (...) Zobacz więcej
2.12.2010, 21:11

konto usunięte

Temat: Toaleta w barze lub knajpie - jak wybrnąć?

Rozwiązaniem jest toaleta w sąsiednim lokalu, która zostanie udostępniona przez jego właściciela. Widziałam takie rozwiązanie zaakceptowane przez Sanepid. Już nawet ktoś o tym pisał w (...) Zobacz więcej
2.12.2010, 22:58

Temat: Toaleta w barze lub knajpie - jak wybrnąć?

ja także mam pytanie odnośnie toalet.
Pomysł jest taki: sklep spożywczy z podstawowymi produktami wraz z fast foodem, a raczej barem (kebab, coś z kurczaka) + kilka miejsc siedzących, ale barowych, nie stolików.
Lokal znajduje się na dworcu.

Czy w lokalu tym musi być toaleta dla klientów? Czy wystarczy, że jest toaleta na dworcu?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.Anna Dzudzewicz edytował(a) ten post dnia 14.01.12 o godzinie 09:19
13.01.2012, 21:31
Emilia

Emilia Piotrowska Kobieta troszkę
nietypowa ;)

Temat: Toaleta w barze lub knajpie - jak wybrnąć?

Ludzie kochani... Toaleta w przypadku małej gastronomii lub np. sklepu nie jest dla klientów tylko dla pracowników. Pracownik nie może korzystać z ogólnodostępnej bo może przenieść na jedzenie jakieś bakterie... Najlepiej dogadać się z administratorem budynku i mieć jedną toaletę zamykaną (...) Zobacz więcej
16.01.2012, 22:01
Tomasz

Tomasz Jędrzejewski projekty społeczne,
NGO, doradztwo
finansowe

Temat: Toaleta w barze lub knajpie - jak wybrnąć?

Vital L.:
Witam,
Jeżeli ktoś miał podobną sytuację i udało sie ją pomyślnie rozwiązać, to proszę podzielić się doświadczeniem (można też na PW).
Sytuacja początkowa:
Jest lokal, który trzeba dostosować do punktu malej gastronomii - baru.
Ma bardzo ograniczoną przestrzeń sali, a unijne przepisy i sanepid na ich podstawie wymagają,

Tak się składa, że unijne przepisy tego nie wymagają
18.01.2013, 13:59



Zobacz dyskusje w grupie Restauracja i Restauratorzy

Aktualne tematy

Zobacz o czym się teraz dyskutuje

Problemy i porady

Znajdź odpowiedzi na swoje pytania

Wyślij zaproszenie do