Monika Tatka

Monika Tatka kierownik promocji
Teatr Łaźnia Nowa,
właściciel: Hot
Lemon

Temat: nowa knajpka w Krakowie? jak myślicie?

Witam,

mam dylemat - zastanawiamy się ze znajomymi nad założeniem nowego pubu w Krakowie. Mamy w centrum na oku niezły lokal (jedna z ulic Rynku), czynsz w miarę przyzwoity. Zastanawiamy się, czy to ma sens - czy w kryzysie warto jest inwestować kasę w knajpę? Co sądzicie? Czy w Krakowie nie ma już zbyt dużo pubów? A może ktoś z Was pracuje w pubie lub taki posiada i potrafi powiedzieć, czy to się opłaca?
Grzegorz K.

Grzegorz K. Key Account Manager,
Menedżer ds.
Kluczowych Klientów

Temat: nowa knajpka w Krakowie? jak myślicie?

Gdybym miał pub w centrum Krakowa odpowiedziałbym Ci, że to nie ma sensu :-). Ja bym nie podejmował tak strategicznej decyzji w oparciu o słowo, że to się opłaci.
Odpowiedź na to czy ma to sens powinien dać Wam dobrze napisany biznes plan. Nie ma jednak 100% gwarancji.
Robert D.

Robert D. MEC - PCGB Poland
Sp. z o.o.

Temat: nowa knajpka w Krakowie? jak myślicie?

Grzegorz K.:
Gdybym miał pub w centrum Krakowa odpowiedziałbym Ci, że to nie ma sensu :-).

dlaczego ??
Maciej Łobejko

Maciej Łobejko Człowiek z nowymi
pomysłami jest
wariatem dopóki nie
odni...

Temat: nowa knajpka w Krakowie? jak myślicie?

Faktem jest że w Krakowie knajpy mnożą się jak grzyby po deszczu. Część z nich upada a część jeśli wyrobi renomę i reputację zostaje. No i jest część knajp które są wręcz nietykalne bo istnieć będą zawsze (Stalowe Magnolie, Carpe Diem, Prozak, Faust, Piec ......) Zbyt dużo by tego wymieniać.
Andrzej Sierosławski

Andrzej Sierosławski Fotografia Kulinarna

Temat: nowa knajpka w Krakowie? jak myślicie?

To zależy od tego jaki pomysł macie na prowadzenie takiego lokalu.
Tak jak tutaj powyżej wspomniał p. Maciej są świetne kluby dla których zawsze będzie miejsce, ale one przeważnie mają jakiś profil działalności i dlatego mogą liczyć na konkretną grupę odbiorców, którzy zawsze będą nimi zainteresowani i tym co się tam dzieje.

Z pewnością nie ma sensu otwieranie kolejnego lokalu podobnego jak wiele innych bo trzeba by wydać mnóstwo pieniędzy w ogóle na wypromowanie go. Sam fakt, że to okolice Rynku niewiele załatwia bo i tam bez przerwy coś się pojawia i coś pada.

Ale jeśli macie jakąś naprawdę oryginalną koncepcję to warto. Dla dobrego lokalu zawsze jest miejsce i znajdą się miłośnicy.
Marcin Dyrda

Marcin Dyrda GastroWiedza.pl,
jedna z najlepszych
polskich firm z
dzie...

Temat: nowa knajpka w Krakowie? jak myślicie?

Wybór miejsca na lokal i zdefiniowanie koncepcji są ściśle ze sobą powiązane. Często zdarza się, że mamy możliwość wynajęcia, kupna lub użytkowania konkretnego lokalu i staramy się dopasować do niego jak najlepszą koncepcję. Lub na odwrót – wiemy, jaką działalność chcemy prowadzić i szukamy dla niej właściwego lokalu. Obydwa podejścia są właściwe pod warunkiem, że podejmujemy decyzje w sposób przemyślany. Należy pamiętać, że nie zawsze udaje się znaleźć idealny lokal lub idealną koncepcję – trzeba umieć czasem zrezygnować, poczekać, zastanowić się, poszukać innych rozwiązań. Pochopne, szybkie działania czasami odnoszą sukces, ale znacznie częściej są źródłem niepowodzeń.

Przy wyborze koncepcji dobrze jest pomyśleć o przyszłości, czyli o:
- trendach rynkowych - pewne koncepcje starzeją się (bar mleczny), inne stają się modne (clubbing)
- demografii otoczenia restauracji: jacy potencjalni klienci będą przeważali w okolicy za kilka lat (np. studenci, ludzie starsi) i ilu ich będzie, jakie będą ich preferencje, zdolność nabywcza. Dobrym przykładem myślenia „do przodu” jest otwieranie gastronomii w strefie silnie rozbudowujących się nowych osiedli.

Pamiętaj:
Najlepsza grupa docelowa to taka, która spełnia kilka z poniżej wymienionych aspektów
- Jest liczna w „polu rażenia” lokalu gastronomicznego
- Ma dobre trendy demograficzne (przewidywany rozwój)
- Ma odpowiednie zwyczaje konsumpcyjne (korzysta w miarę często z gastronomii)
- Ma odpowiednia siłę nabywczą (ma pieniądze do wydania na gastronomię)

W serwisie http://gastrowiedza.pl można znaleźć mnóstwo artykułów dotyczących zarządzania gastronomią np:
- Jak osiągnąć większe zyski?
- Jak zmotywować personel?
- Skąd mieć więcej stałych Gości?
- Jak skutecznie otworzyć nowy lokal?

Serdecznie zapraszam do odwiedzenia portalu.

Następna dyskusja:

menadzer gastronomii w Krak...




Wyślij zaproszenie do