Remigiusz

Remigiusz Siudziński Business
Intelligence Manager

Temat: tax care - opinie

Witam,

Zastanawiam się nad zmianą firmy prowadzącej księgowość. Prowadzę 1-os. działalność i rezygnuję z obecnego księgowego, gdyż nie spełniał moich oczekiwań w zakresie komunikacji ze mną i doradztwa. Po prostu nie znam się na księgowości i nie chcę na to poświęcać czasu. Chcę za to mieć świadomość, że papiery są rozliczne zgodnie z prawem i że nie przepłacam podatków. Rozważam ofertę Tax Care. Macie jakieś doświadczenia?

(...) Zobacz więcej
25.01.2010, 16:32

konto usunięte

Temat: tax care - opinie

Też się zastanawiam. Czekam (...) Zobacz więcej
29.01.2010, 21:21
Iwona

Iwona M. Zarząd, Dyr.
Finansowy,
Przedsiębiorca

Temat: tax care - opinie

Witam,
Zadzwonił do mnie ostatnio przedstawiciel tej firmy z propozycją spotkania i możliwości przedstawienia swojej oferty. Osobiście nie jestem zainteresowana wyprowadzeniem swojej księgowości na zewnątrz, ale prowadzę biuro coworkingowe i mam też usługę wirtualnego biura, czyli moi Użytkownicy mogliby z tego produktu skorzystać. Ponieważ nie chciałabym moim Użytkownikom proponować czegoś "trefnego" przepytałam Pana na okoliczność ewentualnego spotkania i na pierwszy rzut oka wygląda to dobrze.
Oferta Tax Care obejmuje spory pakiet usług, postaram się kilka przytoczyć:
-prowadzenie księgowości, rozliczenia podatków itd. ( standard taki jak w biurze rachunkowym) ale dostęp do dokumentacji jest on-line, oraz system umożliwia wystawianie faktur, realizację przelewów, zlecenie przelewów stałych. Koszt dla małego przedsiębiorcy ( do 30 dokumentów miesięcznie) to 180 złotych . To dobra oferta.
- prowadzenie rachunku bankowego ( firmowego) bez opłat. Dopytałam, że nie ma opłat ani za założenie, ani za prowadzenie, ani za przelewy, ani za wpłaty-wypłaty z konta. Ok.
-preferencyjne warunki kredytowe ( nie znam szczegółów). Spytałam czy biorą pod uwagę, że "młodzi przedsiębiorcy" nie mają historii działalności, wyników itd. Pytałam o kredyty "pod biznesplany", "projekty" - odpowiedź była twierdząca. Jeżeli to prawda, to oferta jest dobra.
-uruchamiają infolinię i bloga, żeby można było korzystać z doradztwa prawnego, podatkowego - to dobrze, czasem problem pojawia się w momencie wystawienia faktury a nie dotyczy sposobu jej zaksięgowania
-bezpłatnie zajmują się rejestracją nowych firm. Samemu trzeba złożyć wniosek EDG-1 a urzędy i zusy załatwiają oni ( to też jest jakieś ułatwienie)
Tyle się dowiedziałam przez telefon, w środę będzie spotkanie może dowiem się więcej.
Reasumując: jest to jedyne spotkanie tego typu, na które dałam się namówić a w moim przypadku nie jest to proste:-) więc chyba ich oferta jest warta zastanowienia.
Pozdrawiam (...) Zobacz więcej
31.01.2010, 12:21
Piotr

Piotr Zdanowicz Niezależny Doradca
Finansowy/Analiz
Finansowa -
zainteres...

Temat: tax care - opinie

Jestem byłem pracownikiem / przedstawicilem Tax Care.
Może ktoś mnie posadzić o stronniczość ale tak nie jest. Moja opinia dotyczy produktu. Na siłe nie zachwalam bo mi za marketing nie płacą :).
a wiec Co to wypowiedzi moich poprzedników:
- Remigiusz
" Po prostu nie znam się na księgowości i nie chcę na to poświęcać czasu. Chcę za to mieć świadomość, że papiery są rozliczne zgodnie z prawem i że nie przepłacam podatków." - Firma właśnie po to powstała aby tym się nie zajmować tylko prowadzeniem swojego biznesu. Co do "nie przepłacania podatków" to wszystko zalezy od Ciebie a nie od firmy prowadzącej twoja księgowość. Oni dopilnuja wszystkiego aby było zgodnie z prawem natomiast nad kosztami firmy musisz sam popracować - TC pomoże w odpowiednim tego rozliczeniu :)
- Iwona
Koszt dla małego przedsiębiorcy ( do 30 dokumentów miesięcznie) to 180 złotych - można i od 1 zł ale to juz trzeba dowiedziec sie na spotkaniu (jak juz wczesniej pisałęmnie bede sie rozpisywal bo mi nie placa za to)
- rachunek bankowy - nie wiem czy cos sie zmienilo w ofercie ale za wplaty sie placi, bo nie mozna dokonac wplaty w oddziale banku bo oni nie maja obsługi dotówkowej :), wiec trzeba korzystac z innych banków/poczty itp....

Mam nadzieje ze moja wypowiedź się przydała.
pozdrawiam (...) Zobacz więcej
9.02.2010, 13:32
Marcelina

Marcelina H. tłumacz jęz. ang. i
franc.

Temat: tax care - opinie

Piotr Zdanowicz:
- rachunek bankowy - nie wiem czy cos sie zmienilo w ofercie ale za wplaty sie placi, bo nie mozna dokonac wplaty w oddziale banku bo oni nie maja obsługi dotówkowej :), wiec trzeba korzystac z innych banków/poczty itp....

Piotrze, rozumiem, że nie tyle "płaci się za wpłaty", co wpłaty mogą generować dodatkowy koszt w przypadku, gdy ktoś musi płacić przelewy wychodzące, tak?
9.02.2010, 18:20
Piotr

Piotr Zdanowicz Niezależny Doradca
Finansowy/Analiz
Finansowa -
zainteres...

Temat: tax care - opinie

nie.
Konto firmowe jest w Banku na N.
a oni nie maja obslugi gotówkowej.
Nie można pojsc do okienka w tym banku i wplacic pieniedzy (bo nie ma takich okienek) :).
I jezeli np: ktos ma sklep i sa platnosci gotówką. To aby wplacic pieniadze na konto firmowe musi skorzystac z usług innego banku czy tez wplacic na poczcie - no a to są jakieś koszty.
A wszyskie przelewy wychodzące i przychodzące zą (...) Zobacz więcej
10.02.2010, 10:51
Maciej

Maciej Margosiak www.Obrachunki.pl -
Internetowe Biuro
Rachunkowe

Temat: tax care - opinie

Iwona Majewska:
-bezpłatnie zajmują się rejestracją nowych firm. Samemu trzeba złożyć wniosek EDG-1 a urzędy i zusy załatwiają oni ( to też jest jakieś ułatwienie)

Ostatnio zastanawiałem się jak oni to robią - i cóż to za "rejestracja"? Każdy nowy przedsiębiorca i tak musi samodzielnie złożyć EDG-1 (no, chyba, że ma podpis elektroniczny - w co wątpię, albo że pełnomocnik ma upoważnienie notarialne - w co też wątpię).
EDG-1 to także od razu rejestracja w GUS i ZUS (jako płatnik), trzeba tylko zgłosić się (lub Klienta) do odpowiednich ubezpieczeń. I to ma być rewolucja? :-) Każde szanujące się biuro rachunkowe powinno pomóc swojemu przyszłemu Klientowi w rejestracji, bo za to Klient płaci, nieprawdaż?
10.02.2010, 12:22
Iwona

Iwona M. Zarząd, Dyr.
Finansowy,
Przedsiębiorca

Temat: tax care - opinie

EDG-1 to także od razu rejestracja w GUS i ZUS (jako płatnik), trzeba tylko zgłosić się (lub Klienta) do odpowiednich ubezpieczeń. I to ma być rewolucja? :-) Każde szanujące się biuro rachunkowe powinno pomóc swojemu przyszłemu Klientowi w rejestracji, bo za to Klient płaci, nieprawdaż?

Nie twierdzę, że jest to jakaś rewolucja. Jest to udogodnienie. Bardzo mało biur rachunkowych załatwia to za darmo, czyżby było mało szanujących się biur rachunkowych na rynku?
Co do załatwiania spraw urzędowych to pozwoliłeś sobie uprościć daną kwestię. EDG-1 trzeba złożyć samemu - fakt. "Jedno okienko" Twoim zdaniem załatwia GUS i ZUS. I tak i nie. W przypadku Spółki Cywilnej GUS-u nie załatwia :-) Do ZUS-u i tak się trzeba udać, żeby zgłosić się do odpowiednich ubezpieczeń jak słusznie zauważyłeś. Pozostaje również Urząd Skarbowy VAT-R. Jeżeli wszystko odbywa się w jednym mieście to można sobie po Urzędach pobiegać, ale jeżeli ktoś mieszka w Krakowie a chce zarejestrować firmę w Warszawie to Urząd Gminy ma w Krakowie a pozostałe ZUS,US w Warszawie to już nie jest takie proste. Oczywiście można to załatwić (...) Zobacz więcej
11.02.2010, 22:04
Iwona

Iwona M. Zarząd, Dyr.
Finansowy,
Przedsiębiorca

Temat: tax care - opinie

Piotr Zdanowicz:
Konto firmowe jest w Banku na N.
a oni nie maja obslugi gotówkowej.
Nie można pojsc do okienka w tym banku i wplacic pieniedzy (bo nie ma takich okienek) :).

Zgoda. Trzeba iść do banku na G. i tam wpłacić w okienku bez prowizji. A bank N i bank G stanowią grupę kapitałową :-)
11.02.2010, 22:08
Iwona

Iwona M. Zarząd, Dyr.
Finansowy,
Przedsiębiorca

Temat: tax care - opinie

Ponieważ pozwoliłam sobie na jakąś opinię na temat produktu firmy Tax Care, po rozmowie telefonicznej, to dodam jeszcze kilka punktów, które doszły po spotkaniu:
-kredyt obrotowy po 3 miesiącach współpracy do wysokości trzykrotności obrotów na koncie ( max.250 tys.zł.)
-doradztwo w kwestii pozyskania środków unijnych ( sprawdzenie możliwości-bezpłatnie, przygotowanie wniosków-odpłatnie).
-dotacje z Urzędu Gminy ( 100 zł. wniosek, 500 zł. po otrzymaniu środków - jak dotąd skuteczność prawie 100%)
-umowy z 4 firmami leasingowymi ( wypełnianie wniosków leasingowych bezpłatnie w zakresie tych 4 firm).
-duża polisa OC

Jak łatwo zauważyć nie mam nic wspólnego z bankami ani biurami rachunkowymi, więc moja opinia jest zupełnie niezależna i wydaje mi się, że temu miał służyć dany wątek.
Osobiście POLECAM , ale jest to oczywiście (...) Zobacz więcej
11.02.2010, 22:24
Piotr

Piotr Zdanowicz Niezależny Doradca
Finansowy/Analiz
Finansowa -
zainteres...

Temat: tax care - opinie

Iwona Majewska:
Zgoda. Trzeba iść do banku na G. i tam wpłacić w okienku bez prowizji. A bank N i bank G stanowią grupę kapitałową :-)
No to jest zmiana która jest dodatkowo na + dla tego "produktu/usługi"
11.02.2010, 23:29
Iwona

Iwona M. Zarząd, Dyr.
Finansowy,
Przedsiębiorca

Temat: tax care - opinie

Piotr Zdanowicz:
No to jest zmiana która jest dodatkowo na + dla tego "produktu/usługi"

Zgadzam się :-)
12.02.2010, 00:18
Tomasz

Tomasz Bar finanseosobiste.pl

Temat: tax care - opinie

ja znalazłem coś takiego o TaxCare i po lekturze człowiek traci ochotę na coś wiecej.
http://ksiegowosc.infor.pl/forum/103588,Tax-Care---cos...
13.02.2010, 15:17
Marcelina

Marcelina H. tłumacz jęz. ang. i
franc.

Temat: tax care - opinie

Właśnie się zastanawiałam, czy nie skorzystać z ich usług, ale link podany przez Tomasza rzeczywiście lekko (...) Zobacz więcej
13.02.2010, 15:27
Tomasz

Tomasz Bar finanseosobiste.pl

Temat: tax care - opinie

Marcelina H.:
Właśnie się zastanawiałam, czy nie skorzystać z ich usług, ale link podany przez Tomasza rzeczywiście lekko hamuje zapędy...
Wiadomym jest, że na forum czesto przeważają wypowiedzi negatywne.
Pod linkiem mamy trochę pozytywnych ale to chyba wyniki tego, że nie poznali drugiego dna. Dna, którego być nie powinno.
Jak czytam że opłata jest zależna od tego czy ktoś kupi Scandię czy nie to zapala sie lampka otrzegawcza.
To ksiegowość czy akwizycja programu oszczędzania?
I mało mnie obchodzi czy daje on korzysci podatkowe.
Co to ma być.
Cross selling na dzien dobry?
Oby sie nie przejechali na takim podejsciu.
Poza tym trochę obawami napawa info, kto tam zajmuje sie ksiegowoscią.
Przeciez to nie doradztwo finansowe gdzie trafia masa ludzi z przypadku i wciska produkty po 2 tyg szkolenia.
To przepisy ksiegowe, a to wymaga wiedzy, przygotowania, doświadczenia.
13.02.2010, 16:45

konto usunięte

Temat: tax care - opinie

Mam "laikowe" pytanie .. jak musze przygotowac sie na rozmowe z doradca TaxCare , co powinienem wiedziec , wziasc itd. ? chodzi mi głownie o zakladanie (...) Zobacz więcej
13.02.2010, 22:15
Robert Adam

Robert Adam Okulski pytania proszę
zadawać w grupie
"outsorcing
księgowo...

Temat: tax care - opinie

Tomasz Bar:
ja znalazłem coś takiego o TaxCare i po lekturze człowiek traci ochotę na coś wiecej.
http://ksiegowosc.infor.pl/forum/103588,Tax-Care---cos...

hmm, dyskusja jest o tym, że ktos poszedł do supermarketu, i na półkach zastał towar supermarketowej jakości, wraz z "promocjami" polegającymi na tym, że wyjdzie się z dodatkowymi zakupami zostawiając w markecie nieplanowana kasę ...

dodatkowo jedni trafili na miłych kasjerów i sa zadowoleni a inni nie.

a ja się chciałbym zapytać dlaczego was to dziwi ?

ile czasu pracy osoba z wykształceniem ekonomicznym miała by dla was poswięcić (po odjęciu zysku firmy) za 180 zł, jeśli mechanik samochodowy po technikum kosztuje 120 zł/h ?

jakiego poziomu doradztwa oczekujecie za to co pozostanie z wyliczenia 180 - czas pracy osoby księgującej (bo jak powiedziano to raczej nie księgowa), skoro stawki radców prawnych to co najmniej 200-300 zł/h ?

reasumując - wydając 180 zł kupicie towar o wartości max. 180 zł - napewno nie o wiekszej, zdarza sie że o mniejszej (gdy skuszeni "okazją" nie sprawdzicie co kupujecie).
czasami tylko (jak nie będziecie czujni) róznicę w cenie między supermarketem a salonem wyciągną wam z kieszeni przy okazji promocji.

inaczej się nie da... supermarket zaklada się nie po to aby klientom zrobic dobrze, tylko po to, aby maksymalizować zyski.Robert Adam Okulski edytował(a) ten post dnia 13.02.10 o godzinie 23:22
13.02.2010, 23:20
Robert Adam

Robert Adam Okulski pytania proszę
zadawać w grupie
"outsorcing
księgowo...

Temat: tax care - opinie

Robert Marcin Kurowski:
Mam "laikowe" pytanie .. jak musze przygotowac sie na rozmowe z doradca TaxCare , co powinienem wiedziec , wziasc itd. ? chodzi mi głownie o zakladanie firmy...

pozdrawiam

jeśli chodzi o zakładanie firmy musisz wiedzieć czy doradca ma w tym odpowiednie doświadczenie. jak ci wciśnie pierwsze lepsze rozwiazanie i dokonasz złych wyborów to już na starcie stracisz jakies pieniadze, zanim się dowiesz, ze mozna było inaczej (a czasami "odkręcić" wybór mozna dopiero po jakims czasie).

jeśli pytasz o sam wybór firmy księgowej być może niektóre podpowiedzi znajdziesz tutaj :

http://jrobiuro.com.pl/109,l1.html

(uwaga - obecnie licencja nie jest obowiązkowa - można księgować bez licencji pod nadzorem, co bynajmniej nie oznacza że nieobowiązkowa jest wiedza, wiec studentkom czy osobom świerzo po liceum nadzór chyba za bardzo nie pomoże :) )
13.02.2010, 23:28
Iwona

Iwona M. Zarząd, Dyr.
Finansowy,
Przedsiębiorca

Temat: tax care - opinie

Tomasz Bar:
Wiadomym jest, że na forum czesto przeważają wypowiedzi negatywne.
Przeczytałam te wypowiedzi i odnoszę wrażenie, że większość jest pozytywna - jeżeli dotyczą usług księgowych.
Negatywne są od osób, które chciały usługę za darmo ( na rok) a nie spodobała im się druga strona tego medalu czyli Fundusze Inwestycyjne. Za darmo można mieć drugi jogurt ( 7 dni przed końcem terminu ważności):-)
Kolejna niezadowolona osoba chciała kredyt przede wszystkim, traktując księgowość jako taryfę przetargową.
Jak czytam że opłata jest zależna od tego czy ktoś kupi Scandię czy nie to zapala sie lampka otrzegawcza.

Absolutnie nie zależy. A fundusze inwestycyjne długoterminowe, przy założeniu odpowiedniej składki są dla osób, których dochody wahają się w granicach 8-10 tys. netto, wtedy ten produkt ma sens i konkretne przełożenie finansowe. Reszty to praktycznie nie dotyczy. Niepotrzebnie konsultanci Tax Care przedstawiają go razem z ofertą księgową, bo to później fałszuje obraz. Jak widać.
To ksiegowość czy akwizycja programu oszczędzania?
I mało mnie obchodzi czy daje on korzysci podatkowe.
j.w.
Poza tym trochę obawami napawa info, kto tam zajmuje sie ksiegowoscią.
Każdy może sobie zatrudnić księgową z doświadczeniem i referencjami, koszt takiego pracownika to 7-8 tyś. plus doradztwo prawno - podatkowe około 100 E za godzinę. Ewentualnie stała umowa z kancelarią 3-4 tys. miesięcznie limitowana do 10 godzin.
Tylko mało kogo na to stać. Odsyłam do wypowiedzi Roberta, bardzo trafnej.
To przepisy ksiegowe, a to wymaga wiedzy, przygotowania, doświadczenia.

Większość "młodych przedsiębiorców", takich, którzy nie mają w swojej strukturze miejsca na dział finansowo-księgowy ma raptem kilka rodzajów dokumentów. Są one powtarzalne. Wystarczy, że księgowa raz wyjaśni zasady księgowania i resztę może zrobić operatorka.
Małe firmy mają z reguły jeden rodzaj przychodów ( z podstawowej działalności). Koszty: telefon, ewentualnie lokal albo "wirtualne biuro", paliwo, jednorazowo zakup sprzętu komputerowego, jakieś domeny w promocji, biuralia i to praktycznie wchodzi w standard.
Może się zdarzyć podwykonawca na zlecenie/dzieło. Nie ma potrzeby, żeby licencjonowana księgowa za każdym razem weryfikowała ten sam rodzaj dokumentacji. Zresztą biura odpowiadają za zapisy księgowe i to co jest ważne, to wysokość ich polisy OC.
14.02.2010, 14:25
Piotr

Piotr Zdanowicz Niezależny Doradca
Finansowy/Analiz
Finansowa -
zainteres...

Temat: tax care - opinie

Tomasz Bar:
Przeciez to nie doradztwo finansowe gdzie trafia masa ludzi z przypadku i wciska produkty po 2 tyg szkolenia.
To przepisy ksiegowe, a to wymaga wiedzy, przygotowania, doświadczenia.
Osoba idąca na spotkanie (prezentująca usługę) nie jest księgowym.
Ta osoba nie zajmuje się twoją księgowością - tym zajmuje się dział księgowości (wg Ciebie: przedstawiciel handlowy coca coli ma się zajmować produkcją coca coli.
Szkolenie trwa dłużej niż 2 tygodnie :)
14.02.2010, 18:42



Zobacz dyskusje w grupie SAMOZATRUDNIENI

Aktualne tematy

Zobacz o czym się teraz dyskutuje

Problemy i porady

Znajdź odpowiedzi na swoje pytania

Wyślij zaproszenie do