Grzegorz

Grzegorz Bąk Alcatel-Lucent |
Tactical Supply
Management

Temat: Kuchnia IKEA - opinie

Witam,

Będąc na etapie budowy domu jednym z elementów jest wybór kuchni.
Czy mieliście doczynienia z kuchnią z IKEA? Jeżeli tak jakie są Wasze opinie? Czy warto?

(...) Zobacz więcej
24.07.2009, 22:26
Zbigniew

Zbigniew Banaśkiewicz Kierownik ds.
jakości

Temat: Kuchnia IKEA - opinie

Grzegorz Bąk:
Witam,

Będąc na etapie budowy domu jednym z elementów jest wybór kuchni.
Czy mieliście doczynienia z kuchnią z IKEA? Jeżeli tak jakie są Wasze opinie? Czy warto?

Pozdrawiam

GB

A na jak długo chcesz ją mieć?

Lakierowane mdf mają obecnie raczej marne.
24.07.2009, 23:56
Grzegorz

Grzegorz Bąk Alcatel-Lucent |
Tactical Supply
Management

Temat: Kuchnia IKEA - opinie

Zbigniew Banaśkiewicz:
A na jak długo chcesz ją mieć?

Witaj,

na 15 lat min.

Pozdrawiam

GB
25.07.2009, 22:15
Adrian

Adrian S. ANALITYK ds JAKOSCI
(QUALITY ANALYST)

Temat: Kuchnia IKEA - opinie

Humm,

Ja wlasnie wymienialem meble kuchenne na mieszkaniu.
Pierwszy i OSTATNI raz kupuje meble w IKEI...
Dlaczego ??? Kobietka na dziale wypisala mi bledna liste zakupow. Do jednej szafki zle byly wybrane szuflady. Podczas skrecania zauwazylismy blad. Bogu dzieki ze mieszkam 5 minut samochodem od Ikei. Z wymiana, na szczescie, nie bylo problemow. Ale duzo straconego czasu i nerwow. Uwazam ze doradctwo ktore otrzymalem na stanowisku bylo absolutnie nie na poziomie...
Wlasnie buduje tez domek, i z pewnoscia bede teraz bral meble z Kalwarii Zebrzydowskiej (25 km od Krakowa). Cena porownywalna do Ikei ale mozliwosci 1000 razy wiecej niz w Ikei...
Wiec radze firme ktora produkuje meble kuchenne...

Co do mebli, skeljki, fronty z brzozy. Nic ciekawego. Prostota i masowa. Choc nie sa brzydkie, nawet funkcjonalne ale zeby to byla rewelka, nie.Adrian STYRNA edytował(a) ten post dnia 25.07.09 o godzinie 22:21
25.07.2009, 22:17
Zbigniew

Zbigniew Banaśkiewicz Kierownik ds.
jakości

Temat: Kuchnia IKEA - opinie

Grzegorz Bąk:
Zbigniew Banaśkiewicz:
A na jak długo chcesz ją mieć?

Witaj,

na 15 lat min.

Pozdrawiam

GB

To dość długo, ponoć mają 25 lat gwarancji, ale to dotyczy wad materiałowych a nie bezwzględnej wytrzymałości. Blat laminowany tyle na pewno nie wytrzyma. Nie wiem jak wytrzymałe są ikeowskie okucia, prowadnice i zawieszki.

Główny problem to ograniczona liczba rozmiarów. Mojej kuchni nie byłoby szans złożyć z ikeowskich komponentów.

Ile taka ikeowska wychodzi za metr bieżący? - mam na myśli szafki i blaty z wyposażeniem, bez AGD, zlewu z baterią i wykończenia ściany.
27.07.2009, 02:04
Remigiusz

Remigiusz C. zakupy, najchetniej
miedzynarodowe ...

Temat: Kuchnia IKEA - opinie

mysle ze kuchnie z IKEA sa takie same jak pozostale meble z IKEA: proste, masowe, sredniotrwale, niedrogie ...

mam sypialnie z IKEA - nie narzekam ... ale jakos kuchni nie odwazyl bym sie tam kupic ...

chociaz z drugiej strony w IKEA nie ma zadnych problemow z ewentualnymi reklamacjami i kuchnie sa w wiekszosci na okuciach bluma (przynajmniej zawiasy i szuflady)...

i taka dygresja: nawet jesli robicie kuchnie w innym miejscu to warto kupic wyposazenie szuflad w ikea (np separatory do szuflad kosztuja 30-50pln a w studiach kuchennych ponad 100pln)

ja robilem kuchnie 2 miesiace temu ... robilem w WFM ... wyszlo oczywiscie drozej niz w IKEA ale roznica w jakosci jest tez kolosalna ...Rafal C. edytował(a) ten post dnia 27.07.09 o godzinie 11:57
27.07.2009, 11:55
Łukasz

Łukasz Plutecki Agencja Interaktywna
NetArch,
www.plutecki.net

Temat: Kuchnia IKEA - opinie

Zbigniew Banaśkiewicz:
Grzegorz Bąk:
Zbigniew Banaśkiewicz:
A na jak długo chcesz ją mieć?

Witaj,

na 15 lat min.

Pozdrawiam

GB

To dość długo, ponoć mają 25 lat gwarancji, ale to dotyczy wad materiałowych a nie bezwzględnej wytrzymałości. Blat laminowany tyle na pewno nie wytrzyma. Nie wiem jak wytrzymałe są ikeowskie okucia, prowadnice i zawieszki.

Okucia 2-3 lata. Nie pamiętam dokładnie, ale pamiętam, że za wymianę w mieszkaniu musiałem zapłacić (bo gwarancja już nie obejmowała).
27.07.2009, 16:09
Zbigniew

Zbigniew Banaśkiewicz Kierownik ds.
jakości

Temat: Kuchnia IKEA - opinie

Łukasz Plutecki:
Okucia 2-3 lata. Nie pamiętam dokładnie, ale pamiętam, że za wymianę w mieszkaniu musiałem zapłacić (bo gwarancja już nie obejmowała).

Nie żartuj - chyba się dzieci na nich wieszały? U mnie kuchnia zrobiona 8 lat temu przez prywatnego wykonawcę, raczej z budżetowych materiałów i nic się nie opuszcza, ze dwa razy musiałem podregulować jedne wyjątkowo długie drzwiczki i to wszystko.
27.07.2009, 16:23
Łukasz

Łukasz Plutecki Agencja Interaktywna
NetArch,
www.plutecki.net

Temat: Kuchnia IKEA - opinie

Zbigniew Banaśkiewicz:
Łukasz Plutecki:
Okucia 2-3 lata. Nie pamiętam dokładnie, ale pamiętam, że za wymianę w mieszkaniu musiałem zapłacić (bo gwarancja już nie obejmowała).

Nie żartuj - chyba się dzieci na nich wieszały? U mnie kuchnia zrobiona 8 lat temu przez prywatnego wykonawcę, raczej z budżetowych materiałów i nic się nie opuszcza, ze dwa razy musiałem podregulować jedne wyjątkowo długie drzwiczki i to wszystko.

A teraz się zastanowiłem - dzieci nie mam, więc nie mogły tak pospuć ;) Popsuły się klameczki (jak to się zwie to nie pamiętam). Gwint się wyrobił i przestał trzymać.
27.07.2009, 16:56
Dagmara

Dagmara D. Field Research
Poland - Badania
rynku - moja miłość.
Wykł...

Temat: Kuchnia IKEA - opinie

okucia i osprzęt można kupic Bluma - lepszych nie ma. Blum robi dla Ikea - warto zwrócić na to uwagę.
Fakt - ograniczone wymiary u mnie (...) Zobacz więcej
28.07.2009, 19:11
Andrzej

Andrzej L. Queentex Translation
Office

Temat: Kuchnia IKEA - opinie

Powiem tak. Poszliśmy do firmy pod tytułem "Świat kuchni" czy coś takiego. Przysłali "architekta", który przywlókł się do domu, obejrzał, wysłuchał i popełnił jakiś szkic, zupełnie odjechany. Zainkasował 250 zł, które miały być na poczet zlecenia. Potem pojawiła się oferta zrealizowania tego szkicu za ok. 15 k zł.

W tej sytuacji wezwaliśmy stolarza z polecenia, który sprowadził szkic do rzeczywistości i we współpracy z nami, czego najwyraźniej zabrakło "architektowi", zaproponował rozwiązanie.

Po wybraniu kolorów, okuć (Blum), szyb (mleczne), blatów itp., zakupił materiały na własny rachunek, wykonał 95% roboty u siebie w warsztacie, przywiózł wszystko na miejsce i perfekcyjnie zmontował. Pasowania są takie, że sam nie mogę wyjść z zadziwienia, jak to zrobił.

Rachunek za całość wyniósł coś ok. 8,5 k zł. Oczywiście, bez wartości urządzeń Siemensa, których zakup to temat na oddzielne opowiadanie.

Są Siemensy seryjne, robione na podstawie Siemensów pilotażowych, na których sprawdza się awaryjność i funkcjonalność. I są Siemensy z górnej półki, na podstawie których testuje się, z czego można zrezygnować, żeby sprzęt był dobry i mało awaryjny. Te ostatnie są znacznie ciekawsze ;-)

A.

Konkluzja: warto poszukać dobrego stolarza z polecenia.Andrzej L. edytował(a) ten post dnia 28.07.09 o godzinie 20:41
28.07.2009, 20:41
Zbigniew

Zbigniew Banaśkiewicz Kierownik ds.
jakości

Temat: Kuchnia IKEA - opinie

Andrzej L.:
Konkluzja: warto poszukać dobrego stolarza z polecenia.

Niewątpliwie tak, aczkolwiek od stolarza raczej oczekuję umiejętności technicznych niż aranżacyjnych. Stolarze zazwyczaj preferują tzw styl rustykalny, mój bardzo się krzywił jak zażądałem aby wszystkie fronty były gładkie :-)

Ile metrów bieżacych ma ta kuchnia? Cenę w dużej mierze robią fronty i jak się wybierze jakiś egzotyczny fornir to różnica może być znaczna.

My udaliśmy się do studia kuchennego i poprosiliśmy o sam projekt na bazie naszej wstępnej koncepcji. Kosztowało to 450 zł i były to dobrze wydane pieniądze - polecam tylko trzeba wybrać architekta wnętrz który umie słuchać klienta.

Różnica w cenie wykonania pomiędzy ofertą studia i stolarza była z grubsza równa sumarycznemu kosztowi agd, zlewu z baterią i obłożenia ścianki nad blatami kombinacją płyt z polerowanego gresu i kamiennej mozaiki.Zbigniew Banaśkiewicz edytował(a) ten post dnia 29.07.09 o godzinie 10:00
29.07.2009, 09:57
Zbigniew

Zbigniew Banaśkiewicz Kierownik ds.
jakości

Temat: Kuchnia IKEA - opinie

Dagmara D.:
okucia i osprzęt można kupic Bluma - lepszych nie ma. Blum robi dla Ikea - warto zwrócić na to uwagę.

To jeszcze zależy jakie ceny Ikea wynegocjowała sobie u Bluma... Być może w Blumie teraz wszyscy nic nie robią tylko kombinują jak tu wyjść na swoje na tym kontrakcie ;-)
29.07.2009, 10:05
Remigiusz

Remigiusz C. zakupy, najchetniej
miedzynarodowe ...

Temat: Kuchnia IKEA - opinie

zgadze sie ze niektore (np szuflady, stopery, zwiasy) w IKEA sa z firmy blum. sa to poprostu starsze rozwizania konstrukcyjne, ktore juz nie sa oferowane w studiach kuchennych ...
poprostu nowsze serie i rozwiazania sa sprzedawane tam gdzie mozna je sprzedac drozej a te starsze trafiaja za mniejsze pieniadze jako "marka wlasna" do IKEA

co pewnie wcale nie znaczy ze sa (...) Zobacz więcej
29.07.2009, 11:18
Grzegorz

Grzegorz Bąk Alcatel-Lucent |
Tactical Supply
Management

Temat: Kuchnia IKEA - opinie

Witam,

wielkie dzieki za wypowiedzi.
To prawda - projektowanie/kupowanie kuchni w IKEA jest mocno ograniczone przez określone wymiary szafek i innych podzespołów.
Dzisiaj zasiądę jeszcze raz do softu z IKEA i postaram się zaplanować kuchnię.
Kuchania jest mała [ 7 m2 ] więc cudów tam nie stworzę :)

Prawdą jest to, że najlepszym rozwiązaniem jest zaufany stolarz - i takiego miałem [ zrobił mi kuchnię za 1/2 ceny w salonie kuchennym z tych samych materiałów a pierwsze regulacje mechanizmów robiłem po 3 latach ], niestety zmienił branżę :(.

Bazyjąc na Waszych wypowiedziach znalezienie i zaproszenie do projektowania jakiegoś speca od kuchni będzie dobrym pomysłem.

PS. jesli ktoś może polecić stolarza lub "świat kuchni" z rejonu Bydgoszczy będę wdzięczny.
(...) Zobacz więcej
29.07.2009, 11:27
Dagmara

Dagmara D. Field Research
Poland - Badania
rynku - moja miłość.
Wykł...

Temat: Kuchnia IKEA - opinie

Zbigniew Banaśkiewicz:
Dagmara D.:
okucia i osprzęt można kupic Bluma - lepszych nie ma. Blum robi dla Ikea - warto zwrócić na to uwagę.

To jeszcze zależy jakie ceny Ikea wynegocjowała sobie u Bluma... Być może w Blumie teraz wszyscy nic nie robią tylko kombinują jak tu wyjść na swoje na tym kontrakcie ;-)
Jest taniej niż u innych producentów kuchni, więc całkiem nieźle sobie wynegocjowali (właśnie sobie znajoma składała kuchnię)
29.07.2009, 11:35

Następna dyskusja:

Proszę pilnie o opinie




Zobacz dyskusje w grupie BUDOWA DOMU

Aktualne tematy

Zobacz o czym się teraz dyskutuje

Problemy i porady

Znajdź odpowiedzi na swoje pytania

Wyślij zaproszenie do