Temat: Wyjazdy do Kanady

Witam.Mam zapytanie:Corka leci do Kanady do kolegi,ktory jest kanadyjczykiem,jakie musi mieć dokumenty,ma paszport biometryczny,podobno trzeba mieć zaproszenie,na każdy dzień pobytu odpowiednią ilość dolarow,kartę urlopową itd Jak rozmawiać z urzędnikiem na lotnisku żeby nie zawrocili do Polski.Jeszcze chciałbym wiedzieć czy bilet kupować na powród za 2lub3miesiące,ale córka chciałaby być całe 6miesięcy a potem wizę starać się przedłużyć ,jak lepiej by było.Jeśli ma ktoś takie informacje to bardzo (...) Zobacz więcej
30.12.2012, 19:31

Temat: Wyjazdy do Kanady

Poczytaj w innych watkach.
Wystarczy paszport biometryczny,zadnych zaproszen nie trzeba miec.Musi miec bilet powrotny (byle do 6 miesiecy od wjazdu do kanady - ale lepiej chyba wyglada, zeby ten powrot byl po 1-3 miesiacach). Nie ma wyznaczonej sumy pieniedzy na dzien:).Musi miec gotowke albo kjakies karty debetowe/kredytowe zeby widzieli,ze nie jedzie do pracy.
Co do urzednika na lotnisku to wszyscy raczej unikaja turbanow, Ci zawsze sa nieobliczalni.Ja tam podszedlem do mlodej kobietki,troche pogadalem,pousmiechalem sie dio niej i bez zadnych problemow i zadnych pytan mnie puscila.
Najwazniejsze to isc na luzie,zeby nie zobaczyli,ze ktos sie stresuje,bo od razu na imigration wezma.Johnny Szayna edytował(a) ten post dnia 02.01.13 o godzinie 13:20
2.01.2013, 13:18

Temat: Wyjazdy do Kanady

Dzieki za informację,ale zapytam wprost jak corka będzie miała przy sobie 2,5dol.i oświadczenie kolegi że zabezpiecza jej w czasie pobytu w Kanadzie nocleg i wyżywienie i będzie on ją z lotniska odbierał.Bilet będzie miała 30.01.2013 wylot i wylot z Kanady 27.06.2013r.Czy to oriętacyjnie wystarczy żeby dostała wizę na ten okres.Jezcze Ci powiem że corka będzie szukać pracy w zawodzie protetyka ,czy ma szanse taką pracę znależc .Serdecznie (...) Zobacz więcej
3.01.2013, 20:21

Temat: Wyjazdy do Kanady

Witam,
Urzednik bedzie pytal nie tylko o powod przyjazdu ale tez o to co robi w Polsce. I to wlasciwie od jego "widzimisie" zalezy na ile pozwoli jej zostac. List z pewnoscia nie zaszkodzi.
Co do pracy protetyka to niestety bedac turystycznie nie ma najmniejszych szans. (...) Zobacz więcej
4.01.2013, 15:14
Donata

Donata R. jest to mój pogląd i
podzielam go
całkowicie

Temat: Wyjazdy do Kanady

nikt mnie o nic nie pytal,sa bardzo mili na lotnisku,pomocni i bezproblemowi
sprawdzili paszport,wzieli deklaracje,ktora wypelnia sie jeszcze w samolocie,rozdaja je stewardessy,przeszlam przez odprawe bez zadnych problemow,pytan
jesli chcodzi o prace,to tak,jak juz wspomniala Lucyna S.nie ma szans,jesli (...) Zobacz więcej
20.01.2013, 15:34
Dawid

Dawid Dwernicki Packaging Purchasing
Manager CEE

Temat: Wyjazdy do Kanady

Ja w październiku byłem turystycznie i mnie nieźle przemaglowali na lotnisku choć bardzo spokojnie i kulturalnie. A więc były pytania jak:

1) Do kogo Pan leci - spisali imię i nazwisko + adres
2) Po co Pan leci? Jaki jest cel wizyty. Powiedziałem że w 100 % turystyczny to padło pytanie,
3) A co Pan chce zobaczyć? Jakie atrakcje? (dobrze tu nie palnąć głupstwa)
4) Dlaczego Pan przyleciał w październiku bo w lecie jest przecież łądniejsza pogoda. Powiedziałem że dostałem tak urlop
5) A w jakiej firmie Pan pracuje i czym się zajmuje? Spisali nazwę firmy
6) A dlaczego wybrał Pan Kanadę ... :-) powrót wałkowania tematu od początku
7) A dlaczego Pan przyleciał bez rodziny ?
8) Co Pan ma w torbie? Jakie artykuły spożywcze Pan wiezie (część z nich jest zakazana)
Później nastąpiło kulturalne przeszukanie w walizkach.
No i drzwi Kanady się do mnie otworzyły :-)

Te wszystkie jednak pytania mają na celu nie odpowiedzi (bo nie są w stanie ich sprawdzić) ale tak naprawdę reakcję i zachowanie danej osoby.Trzeba wiedzieć jak odpowiadać i się nie denerwować nawet przy 20 pytaniu. Taki mały test psychologiczny. Bo jak coś ukrywasz to pękniesz nerowowo. Taka zabawa w kotka i myszkę. Nie ma co się w ogóle denerwować ! :-)

Jako, że posługuję się swobodnie językiem angielskim to urzędnik zrobił sobie niezłą pogadanke. Kiedyś mój znajomy powiedział "NO ENGLISH, NO ENGLISH!" i miał spokój. Moja mama która wczoraj wróciła z Kanady (była pierwszy raz turystycznie) nie miała żadnego pytania po tym jak powiedziała zgodnie z prawdą że jest pracownikiem Muzeum Narodowego.

Tak więc bywa różnie.
(...) Zobacz więcej
20.01.2013, 15:58
Monča

Monča Mochjito praca w domu

Temat: Wyjazdy do Kanady

Witam mam pytanie, chcialam sie dowiedziec od osob ktore mieszkaja w Kanadzie ogolnie jak sie tam zyje , jakie sa zarobki , ile kosztuje wynajecie domku i jak wyglada sprawa na ten czas z praca czy nie ma problemu ze znalezieniem pracy czy jest tam trudno o prace? I jeszcze jedna wazna rzecz czy potrzeboje wize zeby tam wyjechac? Z gory dziekuje za (...) Zobacz więcej
22.01.2013, 23:06
Katarzyna

Katarzyna Sokołowska Widely open for the
new opportunities

Temat: Wyjazdy do Kanady

Rozważam wyjazd z moim przyjacielem, który jest Kanadyjczykiem, czysto turystycznie, na mniej niż miesiąc. Oboje obecnie mieszkamy i pracujemyw Luksemburgu. Jakie dokumenty musiałabym mieć w tym przypadku, czy wymagana jest wiza, a jezeli tak to czy w praktyce trudno ją dostać?

Dzięki za (...) Zobacz więcej
4.02.2013, 17:00

Temat: Wyjazdy do Kanady

Jak masz polski paszport biometryczny, to nie potrzebujesz zadnej wizy (na wyjazd (...) Zobacz więcej
4.02.2013, 17:02
Katarzyna

Katarzyna Sokołowska Widely open for the
new opportunities

Temat: Wyjazdy do Kanady

Jeszcze nie wiem co to takiego paszport biometryczny, więc zakładam, że nie (...) Zobacz więcej
4.02.2013, 17:09
Patrycja B

Patrycja B Ball Student, WSB

Temat: Wyjazdy do Kanady

Witam wszystkich,
ja mam pytanie nieco z innej beczki do osób które w Kanadzie są już dłuższy czas i mogą wypowiedzieć się na temat różnych programów emigracyjnych.
Zacznę od tego, że przyjechałam tutaj z mężem na 3 lata. Ja na studia, mąż do pracy. Wszystkie formalności załatwiała nam prawniczka, tylko jak już tutaj przyjechaliśmy to wyszło trochę inaczej niż mówiła.

A mianowicie ja po pół roku studiów podobno mogłam się starać o pozwolenie na pracę. Mąż po roku o stałą rezydencję, jeśli będzie pracował (zaznaczam, że nie łapie się w skilled worker). Szkoła miała kosztować 2500 na kwartał a kosztuje 2800 na 7 tygodni.

Mieliśmy mieć zabezpieczenia 24 tys dol. Mieliśmy, ale tak naprawdę nie wiadomo gdzie pieniądze się rozeszły podczas urządzania. Mąż zamierza za miesiąc zmienić pracę i być kierowcą tira (podobno dobrze płatna praca).
Ale sęk w tym, że obawiam się, że zanim zaczniemy odkładać może mi braknąć na szkołę.
Wizę dostałam na trzy lata ponieważ najpierw uczestniczę w ESL. a od września powinnam zacząć program nauczania. Co jeśli przerwę na 2 miesiące naukę i później kontynuuję ?

Stali rezydenci płacą za ten sam program 600 dolarów ja 2800 ;/ Jak można to przeskoczyć. Nie chcę wracać do Polski, ale nie wiem jak rozwiązać mój problem. A prawniczka która zarabia tysiące za jedno załatwienie sprawy mówi nie (...) Zobacz więcej
5.02.2013, 00:53
Agnieszka

Agnieszka Jędrzejczak Bankowość, Finanse,
Sprzedaż

Temat: Wyjazdy do Kanady

Witam,

Jeśli chodzi o wyjazd turystyczny, to faktycznie nie stwarzają problemów. Mnie pytali tylko, gdzie pracuje i do kogo przyleciałam. Oczywiście miałam bilet powrotny. Wizę dostałam bez wskazanej daty powrotu, czyli mogłam zostać max 6 miesięcy. Polecam linie KLM. Na wizie turystycznej nie można pracować i radzę nie próbować na czarno, bo z miejsca deportują, bez możliwości powrotu w przyszłości. Zresztą nieliczni zatrudnią na czarno. Trzeba jeszcze przeczytać, co i w jakiej ilości można przewozić.

O wizie na pracę warto poczytać na stronie ambasady. Jest program Polsko Kanadyjski i w ramach niego dla osób do 30 lat bardzo łatwo dostać wizę na pracę, czy naukę. Inna opcją to znalezienie najpierw pracy, a potem wyjazd. Firmy kanadyjskie większość formalności załatwiają za Ciebie. Jednak, jeśli będą mieli dodatkowe pytania może być konieczność udania się do Ambasady w Warszawie.
Kolejną opcją jest wyjazd i szukanie pracy na miejscu. Wówczas trzeba zabezpieczyć się w sporą gotówkę, chyba, że macie kogoś w Kanadzie, kto oświadczy, że zapewni Wam nocleg i wyżywienie.
W Kanadzie funkcjonują placówki, które pomagają obcokrajowcom, udzielają wszystkich informacji dotyczących pozwoleń, pracy, czy otrzymania obywatelstwa. Często pracują w niej również Polacy.
Funkcjonują też instytucje które za opłatą załatwią za Ciebie wszystkie formalności. Jednak nie jest to mały koszt, średnio 1500 CD Samemu z łatwością można wszystko załatwić. Wystarczy trochę poczytać.

Ceny wynajmu są bardzo zróżnicowane, wszystko zależy od regionu i rodzaju kwatery. Pokój można wynająć za 500 CD, ale i zdarza się mieszkanie w tej cenie. W Stanie Alberta za pokój z Sypialnią, kuchnią i łazienką można zapłacić 700 a nawet 1500CD.

Dodam jeszcze, że nasze prawo jazdy jest akceptowane przez 3 miesiące, potem należy zdać egzamin. Prościej mają osoby z międzynarodowym prawo jazdy, więc warto o takie zadbać.

Może, to Wam też się przyda... w Kanadzie, gdy para jest razem 6 miesięcy i potrafi to udokumentować (np. wspólna umowa najmu, płacone rachunki, czy konto w banku) uważana jest za formalny związek.

Szczegóły:
http://www.lot.com.pl/pl/pl/web/newlot/information-for...
http://www.canadainternational.gc.ca/ci-ci/index.aspx?...
http://www.cic.gc.ca/english/study/study-who.asp
http://reddeer.kijiji.ca/
http://rentspot.com/
http://www.rentershotline.ca/index.php
7.02.2013, 23:30

Temat: Wyjazdy do Kanady

Agnieszka Jędrzejczak:

Agniesiu,pozwol,ze wtrace swoje 5 groszy :)
Witam,

Jeśli chodzi o wyjazd turystyczny, to faktycznie nie stwarzają problemów. Mnie pytali tylko, gdzie pracuje i do kogo przyleciałam. Oczywiście miałam bilet powrotny. Wizę dostałam bez wskazanej daty powrotu, czyli mogłam zostać max 6 miesięcy. Polecam linie KLM. Na wizie turystycznej nie można pracować i radzę nie próbować na czarno, bo z miejsca deportują, bez możliwości powrotu w przyszłości. Zresztą nieliczni zatrudnią na czarno.
Nie ma najmniejszego problemu z praca na czarno :). Wszysycy Polacy<Ruscy czy Jugole zatrudniaja na czarno :). Zgadza sie,ze ryzyko jest,ale nie slyszalem jeszcze zeby Imigration szukalo zatrudnionnych na czarno - syzyfowa praca ;) ( chyba,ze ktos zyczliwy im doniesie)
Jest tez mozliwosc obejscia przepisow.Mozna przez internet zalozyc dzialalnosc,kosztuje to 60 dolarow, trwa 10 minut. Pracodawca wystawia Ci czeki za prace,ktore realizujesz w Money Mart i nikt tego nie sprawdza. Wiem,ze wilu ludzi tak robilo.

> O wizie na pracę warto poczytać na stronie ambasady. Jest
program Polsko Kanadyjski i w ramach niego dla osób do 30 lat bardzo łatwo dostać wizę na pracę, czy naukę. Inna opcją to znalezienie najpierw pracy, a potem wyjazd. Firmy kanadyjskie większość formalności załatwiają za Ciebie. Jednak, jeśli będą mieli dodatkowe pytania może być konieczność udania się do Ambasady w Warszawie.
Kolejną opcją jest wyjazd i szukanie pracy na miejscu. Wówczas trzeba zabezpieczyć się w sporą gotówkę, chyba, że macie kogoś w Kanadzie, kto oświadczy, że zapewni Wam nocleg i wyżywienie.
W Kanadzie funkcjonują placówki, które pomagają obcokrajowcom, udzielają wszystkich informacji dotyczących pozwoleń, pracy, czy otrzymania obywatelstwa. Często pracują w niej również Polacy.
Funkcjonują też instytucje które za opłatą załatwią za Ciebie wszystkie formalności. Jednak nie jest to mały koszt, średnio 1500 CD Samemu z łatwością można wszystko załatwić. Wystarczy trochę poczytać.

Ceny wynajmu są bardzo zróżnicowane, wszystko zależy od regionu i rodzaju kwatery. Pokój można wynająć za 500 CD, ale i zdarza się mieszkanie w tej cenie. W Stanie Alberta za pokój z Sypialnią, kuchnią i łazienką można zapłacić 700 a nawet 1500CD.

W GTA pokoj mozna juz za 350 znalezc,basement od 550 za bachelor do 800 powiedzmy w standardzie.

Dodam jeszcze, że nasze prawo jazdy jest akceptowane przez 3 miesiące, potem należy zdać egzamin. Prościej mają osoby z międzynarodowym prawo jazdy, więc warto o takie zadbać.
Tu chyba nie ma roznicy. I tak musisz zdac egzamin. Tyle,ze jesli masz 4 lata dosiwadczenia z Polski i zaswiadczenie z urzedu miasta/gminy,ze zostalo ono wydane przynajmniej te 4 lata temu, to robisz G1 (testy) a potem masz jedna probe zrobienia od razu G (bez jakichs 8 miesiecy z G2 w miedzyczasie).

Może, to Wam też się przyda... w Kanadzie, gdy para jest razem 6 miesięcy i potrafi to udokumentować (np. wspólna umowa najmu, płacone rachunki, czy konto w banku) uważana jest za formalny związek.

Szczegóły:
http://www.lot.com.pl/pl/pl/web/newlot/information-for...
http://www.canadainternational.gc.ca/ci-ci/index.aspx?...
http://www.cic.gc.ca/english/study/study-who.asp
http://reddeer.kijiji.ca/
http://rentspot.com/
http://www.rentershotline.ca/index.phpJohnny Szayna edytował(a) ten post dnia 07.02.13 o godzinie 23:44
7.02.2013, 23:42
Agnieszka

Agnieszka Jędrzejczak Bankowość, Finanse,
Sprzedaż

Temat: Wyjazdy do Kanady

Jonny, o działalności faktycznie nie wiedziałam, sprytne, (...) Zobacz więcej
8.02.2013, 09:14
Donata

Donata R. jest to mój pogląd i
podzielam go
całkowicie

Temat: Wyjazdy do Kanady

Katarzyna Sokołowska:
Jeszcze nie wiem co to takiego paszport biometryczny, więc zakładam, że nie mam :-(

dodasz swoje linie papilarne,czyli odciski paluszkow:) i taki musisz posiadac
18.02.2013, 08:28

Następna dyskusja:

Czy ktos staral sie o staly...




Zobacz dyskusje w grupie KANADA

Aktualne tematy

Zobacz o czym się teraz dyskutuje

Problemy i porady

Znajdź odpowiedzi na swoje pytania

Wyślij zaproszenie do