Vladyslav

Vladyslav Metelski ksiadz, Klasztor

Temat: Polskie prawo a obcokrajowcy

Chce kupic auto w Polsce dla siebie, ale ja nie jestem obywatelem Polski, lecz Ukrainy, choc mam stale zameldowanie w woj. Malopolskim, a auto chce kupic uzywane w Warszawie. Posiadam takie dokumenty: - Osiedlencza karta pobytu (stale zameldowanie do 2020 roku), NIP, Pesel. jestem ksiedzem i teraz przebywam czesto na Ukrainie, prawo jazdy wydane tez na Ukrainie, czy moge kupic i zarejestrowac samochod na siebie zeby byl na polskich rejestracjach i wyjezdzac nim na Ukraine? Czy mam wszystkie potrzebne dokumenrt jako obcokrajowiec dla zakupu auta?Vladyslav Metelski edytował(a) ten post dnia 20.10.11 o godzinie 15:27
20.10.2011, 15:16
Aleksander

Aleksander Borkowski Sourcing Specialist,
CIR w Covance

Temat: Polskie prawo a obcokrajowcy

Vladyslav Metelski:

do kupna auta potrzebny jest tylko pesel i jakikolwiek dokument.
a z wyjazdem na Ukrainę to już niech ktoś inny podpowie :)
20.10.2011, 19:16
Vladyslav

Vladyslav Metelski ksiadz, Klasztor

Temat: Polskie prawo a obcokrajowcy

dzieki za (...) Zobacz więcej
20.10.2011, 19:30
Laurent

Laurent L. Właściciel firmy
C.J.F. - Bążur!

Temat: Polskie prawo a obcokrajowcy

Witam,

Mi sie wydaję ze musisz wymienic prawo jazdy na polskie - przy najmniej ja tak musialem - zeby zarejestrowac samochod to nie jest potrzebne ale dla ubezpieczenia raczej tak.

Musisz wiedziec ze obce prawo jazdy jest i tak wazne tylko 3 miesiace na (...) Zobacz więcej
21.10.2011, 12:03
Aleksander

Aleksander Borkowski Sourcing Specialist,
CIR w Covance

Temat: Polskie prawo a obcokrajowcy

Dzisiaj zarezestrowałem samochód nawet bez pokazywania prawa jazdy (mam ukraińskie). Ubezpieczyłem go niecałe 2 tygodnie temu i ubezpieczyciel również nic nie wymagał. Jeśli chodzi o termin ważności (3 miesiące) to teoretycznie rzeczywiście tak było, ale nie wiem czy to się (...) Zobacz więcej
21.10.2011, 12:08
Yuliya

Yuliya G. Konkretna i
Konsekwentna

Temat: Polskie prawo a obcokrajowcy

Witaj!

Jesli jesteś obywatelem Ukrainy to możesz przebywać autem na polskich numerach do 10 dni za jednym wjazdem, albo 60 dni łącznie w roku, jeśli jesteś zarejestrowany na stały pobyt w KONSULACIE!

Inaczej nic z tego, treba rejestrować auto na Ukrainie. Prawo jazdy nie ma tu nic wspólnego. Ale chyba jeśli masz stały pobyt to zgodnie z PL prawem, nalezy wymienić prawko na polskie, Ale to ja tylko słyszałam.

Rozwiązanie:

rejestracja samochodu na Ciebie i jakiegoś jeszcze Polaka. Ja tak zrobiłam, cisza i spokój, obcokrajowiec moze wjeżdzać na Ukrainę na 90 dni za jednym razem :)

Pozdrawiam,

Vladyslav Metelski:
Chce kupic auto w Polsce dla siebie, ale ja nie jestem obywatelem Polski, lecz Ukrainy, choc mam stale zameldowanie w woj. Malopolskim, a auto chce kupic uzywane w Warszawie. Posiadam takie dokumenty: - Osiedlencza karta pobytu (stale zameldowanie do 2020 roku), NIP, Pesel. jestem ksiedzem i teraz przebywam czesto na Ukrainie, prawo jazdy wydane tez na Ukrainie, czy moge kupic i zarejestrowac samochod na siebie zeby byl na polskich rejestracjach i wyjezdzac nim na Ukraine? Czy mam wszystkie potrzebne dokumenrt jako obcokrajowiec dla zakupu auta?
21.10.2011, 14:15
Beata

Beata P. Starszy Inspektor
ds. Współpracy
Ponadnarodowej

Temat: Polskie prawo a obcokrajowcy

Witam,

chciałam upewnić się w sprawie dotyczącej podróżowania na Karcie Pobytu wydanej na podstawie zezwolenia czas oznaczony dla cudzoziemca (spoza Unii Europejskiej) :

1) w przypadku wyjazdu z Polski do kraju rodzinnego (Indie) i z powrotem wystarczy paszport + Karta Pobytu, nie trzeba już aplikować o wizę do Polski?
btw Ciekawi mnie jak to wygląda w praktyce, czy pomimo braku wizy w paszporcie cokolwiek mu tam stemplują w paszporcie?

2)"Karta Pobytu umożliwia na wielokrotne i swobodne przekraczanie granic RP – można z nią podróżować po strefie Schengen bez konieczności uzyskiwania wizy. Pozwala na pobyt w innym kraju UE przez okres nieprzekraczający 3 miesięcy".
Co jednak z UK (jest w UE, ale nie należy do strefy Schengen) - rozumiem, że w tej sytuacji cudzoziemiec musi uzyskać wizę?Beata P. edytował(a) ten post dnia 14.03.12 o godzinie 11:04
14.03.2012, 11:03
Wadim

Wadim Szczyrski Księgowość, Zwrot
podatku z zagranicy

Temat: Polskie prawo a obcokrajowcy

Beata P.:
1) w przypadku wyjazdu z Polski do kraju rodzinnego (Indie) i z powrotem wystarczy paszport + Karta Pobytu, nie trzeba już aplikować o wizę do Polski?

tak, wystarczy
btw Ciekawi mnie jak to wygląda w praktyce, czy pomimo braku wizy w paszporcie cokolwiek mu tam stemplują w paszporcie?

zazwyczaj tak - przybijają przy odprawie pieczątkę

Co jednak z UK (jest w UE, ale nie należy do strefy Schengen) - rozumiem, że w tej sytuacji cudzoziemiec musi uzyskać wizę?

Niestety tak - musi starać się o wizę do UK i jeśli nie leci samolotem, a przekracza jakiś inny kraj nienależący do strefy Schengen to powinien mieć wizę tranzytową tego Państwa.
Tak było kilka lat temu. Jeśli nieaktualne prosze poprawić:)
14.03.2012, 14:53
Beata

Beata P. Starszy Inspektor
ds. Współpracy
Ponadnarodowej

Temat: Polskie prawo a obcokrajowcy

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. (...) Zobacz więcej
14.03.2012, 21:45

Temat: Polskie prawo a obcokrajowcy

Witam serdecznie,
potrzebuję pilnej pomocy w następującej kwestii; chcę załatwić wizę do Polski dla obywatelki Filipin, która ma być zatrudniona w Polsce jako opiekunka dziecięca domowa.
Chciałabym maksymalnie ułatwić jej procedurę i zrobić w sama kwestii wniosku tyle, ile to możliwe.
Potrzebuję zatem informacji;

- o jaki rodzaj wizy powinna się ubiegać chcąc podjąć w Polsce pracę na dłuższy czas?
- który konsulat RP jest właściwy dla obywateli Filipin? (znalazłam informację, że istnieje Konsulat Honorowy PR w Manili, ale RP nei posiada na Filipinach placówki dyplomatycznej, obsługiwane przez ambasadę RP w Kuala Lumpur wMalezji)

- załączniki do wniosku to: fotografia, paszport, pozwolenie na pracę oraz
"dokumenty poświadczające posiadanie lub możliwość uzyskania środków pieniężnych na pokrycie kosztów utrzymania podczas pobytu w Polsce oraz kosztów powrotu do kraju zamieszkania" - CZY POZWOLENIE NA PRACĘ NIE JEST WYSTARCZAJĄCE? Potrzebne jest może jakieś przyrzeczenie zatrudnienia?

- Kolejnym załącznikiem jest "ubezpieczenie zdrowotne, bądź też podróżne ubezpieczenie medyczne w minimalnej kwocie ubezpieczenia w wysokości 30.000 EUR ważne w trakcie pobytu w Polsce i pokrywające wszelkie wydatki, jakie mogą wyniknąć podczas tego pobytu w związku z koniecznością udzielenia pomocy medycznej lub nagłego leczenia szpitalnego."
Czy jeżeli obywatelka Filipin jest ubezpieczona w swoim kraju, a umowę o pracę w Polsce obejmującą ubezpieczenie podpisze dopiero w kraju potrzebuje dodatkowego ubezpieczenia, np. obejmującego samą podróż?

Bardzo proszę o odpowiedź każdego, kto jest w stanie rozwiać choć część (...) Zobacz więcej
1.03.2013, 13:24

Temat: Polskie prawo a obcokrajowcy

Pani Anno
kilka razy pomagałem pracodawcy z pomorza w zatrudnieniu masażystów z Filipin.

W pierwszej kolejności powinna Pani uzyskać dla tej osoby zezwolenie na zatrudnienie w Polsce:
1. wydaje je Wojewoda;
2. aby je otrzymać musi Pani otrzymać zaświadczenie od urzędu pracy, że nie ma innych pracowników na to stanowisko.

Po uzyskaniu zezwolenia na pracę przesyła je Pani do tej osoby i ona z tym zezwoleniem musi osobiście stawić się w ambasadzie Polskiej w Kuala Lumpur. Musi się ona starać o wizę na pracę.
Oczywiście musi posiadać wszystkie wymagane załączniki, tj. zdjęcia, opłatę, bilet. Jeżeli dobrze pamiętam to nie musi okazać dokumentów poświadczających posiadanie środków pieniężnych, gdyż zapewnia to zezwolenie na pracę.
Ponadto musi okazać ubezpieczenie na podróż - w moim przypadku wykupywałem w PZU (chyba jedyna firma która posiadała przystępną cenę) na okres około miesiąca, gdyż później tak czy inaczej osoba jest zgłaszana ze względu na pracę do ZUS.

Dodatkowo ze względu na spotykane trudności moi cudzoziemcy przy wylocie z Filipin legitymowali się podpisanym kontraktem, aby okazać go ich służbą imigracyjnym.

Proszę skontaktować się z ambasadą - wyjaśnią wszystkie wątpliwości. Czas oczekiwania na wizę około 14 dni.

W przypadku dalszych pytań proszę o (...) Zobacz więcej
5.03.2013, 08:35
Kamil

Kamil Ciesiński Aplikant radcowski,
Sienkiewiecz,
Jaroszewski,
Zamroch. R...

Temat: Polskie prawo a obcokrajowcy

Witam, od 1 maja 2014 roku weszła w życie nowa ustawa o cudzoziemcach. Wprowadziła ona wiele zmian w zasadach legalizacji pobytu i zatrudnienia cudzoziemców w Polsce, w wielu kwestiach je liberalizując.

Jeśli szukasz aktualnych informacji o tym jak skutecznie załatwić cudzoziemcowi zezwolenie na pobyt lub pracę w Polsce zapraszam Cię do lektury bloga http://www.cudzoziemiecwpolsce.pl prowadzonego przez radcę prawnego specjalistę z tego zakresu.
18.08.2014, 18:35

Następna dyskusja:

polskie prawo jazdy dla Ame...




Zobacz dyskusje w grupie Obcokrajowcy w Polsce

Aktualne tematy

Zobacz o czym się teraz dyskutuje

Problemy i porady

Znajdź odpowiedzi na swoje pytania

Wyślij zaproszenie do